Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tvorba oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
U teba je dosť neskorí vývoj lebo u nás je okolo 20.4 už brané na oddělok 3 rámiky B plodu keď je ideálne počasie ale teraz za ochladenie to bude okolo 27.4 a tak to vyzerá že sa bude aj točiť. U vlanajších oddělkov na 5 - 6 rámikoch sa budú oddělky tvoriť už po polovičke mája, u nás je teplo a je normálne že včely zo starou matkov už plodujú v januári. Dokonca čo som mal na odskušanie matky od Koblihu, v 16,3 boli na tej istej úrovni ako naše v plodovaní 4 plné plochy B rámikov a 2 rámiky o 60 % plochy plodu a matka štartovala do nástavku B. Ja nemám 1/2 nastavky a také rámiky ale B čo je väčšie než 39 x 24 cm. Keby som mal čakať na 30,5 tak už dávno okolo polovičky 5 mesiaca mám roje čo normálna váha je 5 - 6 kg čo roj potrebuje 20 rámikov B čo je vystavené behom týždňa.
Prosímtě, z čeho budeš točit, když žádná snůska není, sotva dokvetly dříny a teplo bylo sakumprásk pár dni? Teď má být týden zima. Loni bych tomu vytáčení na konci dubna možná i věřil, ale letos fakt neee.
Že z čoho?
Mirabela, trnky, vŕb čo je min 20 Ha, čerešne. Až potom repka bude, Agát atď.. U nás je teplo a ovocné stromy na slnku už medujú pri + 12 C
(12.04.2021 5:26)Kamik napsal(a): [ -> ]Se snůškou klidně počítej, když budou mít z čeho nosit.
Tak to bude príjemné prekvapenie Smile
Tentokrat sa musim merkuriho zastat.... minuly rok som tocil pred repkou zo zvedavosti. neviem co to bolo ale typujem na vrbu trnku. Pred sibackou priniesla manzelka domov zakvitnutu trnku a povedala ze to je rovnaka vona ako ten minulorocny med...
Zase to stojí za prd, celá alej špendlíků kvete i meruňky, třešně skoro pomalu taky a včely sedí doma.
O víkendu bych chtěl shodit polštář pod plodiště a nasadit medníky, ale tímhle stylem asi zbyde zase tak maximálně řepka. Už se těším na léto, až budou chodit sousedi a chtít med a já jím budu vysvětlovat, že vlastnictví včelstev nutně neznamená přebytek medu, přitom ty úly jsou našlapané včelama, ale k ničemu.
Fakt by mě zajímalo, jak se při takovémhle počasí dá hospodařit ještě s plnou mednou komorou a mít tam 20kg na zimu...., když mám ambice max na 30kg.
To mi nutně zbyde většina plástů nezavíčkovaných a nevím, jak to dopadne, když si vezmu jen ty zralé a na zimu použiju jen ty nedodělané.

Zlaté sucho a vedro už od dubna....
(16.04.2021 13:19)MichalR napsal(a): [ -> ]Zase to stojí za prd, celá alej špendlíků kvete i meruňky, třešně skoro pomalu taky a včely sedí doma.
Zlaté sucho a vedro už od dubna....
Ja to až tak jednoznačne nevidím. Dnes som 3hodky mrkal na moje 2 ule. Jeden je Ok a druhý taký slabučký odielok. Ten ani nemrkol. No v tom OK bol pohyb neustále a teplota okolo 6°C a keď mrklo slnko, tak to div nezahučalo. Všade okolo kvitne kde čo až po púpavu. Peľ nenosili aj keď som si myslel (to je ten problém), že z púpavy by mohli. Niečo však nosili.
Čo však na tom počasí oceňujem je, že nemusím zalievať sadbu ako napr.minulý rok. Takže za mňa žiadne zlaté sucho Smile
Dnes 2 spravené oddělky z tých najlepších čo majú silu a medu.

[Obrázky: WP-20210509-16-19-17-Pro.jpg]
nevím jestli to patří sem nebo do vlákna Optimalizované plodiště, ale zeptám se / formuluji dotaz takto a zde:

Jakým způsobem tvoříte a hlavně "vychováváte" oddělky pro účely následného vedení daného včelstva metodikou optimalizovaného plodiště?

Jde mi o to, že mám oddělky s čerstvě vylíhlíma matkama a chtěl bych na několika z nich zkusit, co to OP prakticky obnáší a mít možnost porovnat s ne-OP vedenými včelstvi, tak bych do toho chtěl "naskočit" ve fázi oddělku, protože mi to přijde podstatně snažší, než přestavovat již produkční dospělé včelstvo.

díky za rady a odpovědi od OP praktiků.
Já bych to nepřeháněl. Odělky mají pro rozvoj a vedení svá pravidla a ještě jsem neslyšel, ani od praktiků OP, že by optimalizovali oddělek ve fázi vývoje
Příští týden jedu pro otevřené matečníky a chtěl bych udělat oddělky. Podle rad nad mřížku nechat dochovat a pak vložit do oddělku.Jestliže chci na podzim měnit matku , není pro mne lepší udělat oddělek se starou matkou a v kmenovém nechat vylíhnout matečník? A matku vyměnit v oddělku? matka Zatím klade výborně , ale už má 3 roky? Dík za rady.
Je to lepší.
A ještě jedna rada. Jestliže mám možnost odvézt oddělek cca 5 km daleko , neztratím létavky? A kdy mohu oddělek vrátit zpět aby se létavky nevrátily. Dík
Nič sa nevráti ani po 3,5 km a nieto ešte 5 km.Cool
(21.05.2021 21:02)Merkuri napsal(a): [ -> ]Nič sa nevráti ani po 3,5 km a nieto ešte 5 km.Cool

no a kdy je vrátit 4 -5 nebo 10 dní
5 km je považováno za bezpečnou vzdálenost.
Průměrná doba života včely od okamžikku, kdy se stane létavkou, jsou 3 týdny. Po této době už bude většina létavek, které jste s oddělkem převezl, ve včelím nebi.
Můžete zpět i dřív, protože jakmile se matka v oddělku rozklade, většina létavek se už do starého úlu nevrátí.
Pak je ještě možnost oddělek nikam nepřevážet a nechat ho na původním stanovišti. To praktikuji už několik desetiletí a nikdy jsem podstatné oslabení oddělku nepozoroval.
Je vhodné oddělek umístit v rámci stanoviště co nejdál od původního úlu a ne včelám přímo do cesty na jejich obvyklé trase za snůškou. Česno odvrátit alespoň o 90 st, nechat oddělek 3-4 dny zavřený a otevřít v podvečer.
Doporučuje se dát na pár dní před česno větev nebo snítku vyšších kopřiv. Když se včely musí při výletu z úlu ,,vymotat" mezi větvičkami, maji větší tendenci se přeorientovat na novou adresu.
Zdravim pánové,

Mám dotaz k mému problému popřípadě řešení situace.
9.5. jsem vytvořil 3 oddelky 39x24 1 ZP, 1PP, 1MZ. Krmil jsem medocukrovym těstem. Momentalne jsou oddelky 5-6 ramcich. Plán byl takový že po osireni si včelstvo narazí matečníky což také udělali, vyberou si vhodnou matku z těch několika matečníků a ostatni zahubí, následně ji pri proletu oplodni a začne klást. Ale to se nestalo. Při dnešní kontrole 5.6. jsem matku ani v jednom oddelku nenalezl ani nakladená vajíčka. Poslednich 5 dni bylo slunecno 20 C. 580 m.n.m.
Mám dvě řešení, koupit inseminovanou matku nebo vložit novy plodovy rámek s otevřeným plodem. Nenapadá nekoho co se mohlo stát ?
Ještě nekladou nebo tam skutečně nejsou. A co vyběhlé matečníky?
Matečníky uz tam jsou prázdné, sledoval jsem průběžně cely proces od vystavění matečníků po zavíčkování. Myslim si že tam skutečně nejsou, po me kontrole jsem jel hned k otci na stanoviště tam jsme matky našli a následně označili - oddelky jsme zakládali stejně.
ja mel matky vylihle 15.5. a teprve tento vikend jsem videl u nekterych z nich vajicka....takze zacly klast v prubehu tohoto tydne...coz je vic jak 14 dni po vylihnuti.....nevim jestli je to dobre nebo spatne, mam pocit ze jsem nekde cetl, ze cim pozdeji nez predpisove se matka oplodni, tim je horsi....ale na druhou stranu nevim, kdy se oplodnila a za jak dlouho ji vcely udelaly misto aby mohla klast.

Nemam nastudovano, jestli matka zacne klast ihned jak se oplodni, nebo jestli kdyz nema vhodne prazdne bunky na plastu, ktery ji vcely pripravuji jako plodovy, tak proste ceka a neklade.

Nekdo tady taky pred par dny psal, ze ceka 14 dni od vylihnuti a kdyz nenajde vajicka tak tu matku/oddelek rusi.

Tak vazne nevim, sleduji/pozoruji/zkoumam to letos poprve, tak prave nedokazu odhadnout, jestli takto pozdni zahajeni kladeni (...i oplodneni?...) je spatne, nebo je to v pohode.
Referenční URL's