Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tvorba oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mne sa stala taká kuriózna vec..priniesol som na včelnicu 2-plástový odloženec,s minuloročnou matkou,pri jej vypúšťaní z klietky(v pôvodnom včelstve bola 7dní zaklietkovaná) uletela..nechal som úľ otvorený,nech sa vráti,ca 10min,ale už som to neskontroloval..o 3 dni som ju našiel v susednom včelstve,čiže vošla normálne cez letáč..či aj zabila pôvodnú matku,alebo kladú spolu,som ešte nezistil,vyhnal ma lejak..stalo sa vám niekedy niečo podobné?
mne sa stalo niečo podobne minuleho roku som kupil matku pri práci s nou mi utiekla s klietky pri tohoročnej jarnej prehliadke som ju na velke prekvapenie našiel v inom uli
V pátek jsem udělal 30 oddělků a nechal je nad mřížkou. Dělám 2 rámky plodu dvě souše 2 zásob(jedna s pylem ,jedna s medem)2 mezistěny a dvourámkové krmítko. Včera jsem je rozvozil .Dnes dal matečníky .
V pátek jsem při tvorbě oddělků vybíral med a dnes mám pocit, že mne někdo zmlátil.Big Grin
Pohled na výsledek je super, ale nějak jsem si vzpomněl jak někteří zákazníci říkají :"proč je tak drahej, vždyť Vám ho přinesou včely a vy to jen ....".
Když jsem začínal, chtěl jsem do tří let mít 50 včelstev. Teď jsem rád, že jich mám "jen" 12. Dělám oddělky, chovám matky a stačí.
Tak jsem to dneska v práci spočítal odhadem a asi už budu zase na té stovce plus nějaká rezerva na úhyn. Smile

A další serii už holky krmí.

Teď se ještě přinutit k vytáčení medu. Jak mě to nebaví. Smile
Karle a jak můžeš sám zvládat tolik včelstev? to musí ta péče bejt pěkně zanedbaná a povrchní Sad pak se člověk nemůže divit těm úhynum
A jak si představuješ takovou nezanedbanou péči o včelstva?
..ja som časom prišiel na to,že čím viac včely zanedbávam,tým lepšie prosperujú Smile
Stovka se zvládat dá, to o tom, že ne vždy se zásahy dělají v tu pravou chvilku.
Právě jsem mezi 17-18-hodinou z 5-ti včelstev sebral 55 kg medu a je vytočeno a už půl hodiny mají medníky zpátky.To ,že je 11 stupňů se jim skutečně nelíbilo. V sobotu jich jde na řadu 40 atd. atd.,Ten dnešek není standart.Mimochodem toto je výjimečná situace -jinak dělám v klidu přes víkend i s manželkou a dětmi, ale slíbil jsem ho na zítra....Smile
Med však odebírám nejdříve jak je to možné a uvedu důvod: medníky plný a prázdný, matka stále klade , žádná rojovka ,21 stejná včelstva vedle sebe a rozdíl u vytočeného a plného medu 3,4 kg v přínosu za 1 den a 5,6 za 2 dny ve prospěch toho vytočeného.
Když veverce seberete oříšky zásobu si také dělá znovu.
Možná se to všem nebude líbit, ale řídím se tím.
Mně nikdo zatím nevysvětlil, jakou péčí se dá předcházet úhynům.
To že tady někdo má včely kde je příkladně fumigoval atd a ony žijí je stejně tak průkazné, jako že vím o včelách které žijí právě poroto že je tři roky nikdo neošetřoval, nebo že je ošetřuje pravidelně jen jednou aerosolovací komise a včelař je nechává být, neboť v září zahazuje od včelína klíč. A že se má v létě něco sledovat ani netuší, neboť čte až to srpnopvé číslo kde je formulář 1D - právě ty dvě informačně hodnotné stránky. Smile


Kolikrát do měsíce musím do včel aby to byla příkladná péče?

(26.05.2015 20:52)M+M napsal(a): [ -> ]Když veverce seberete oříšky zásobu si také dělá znovu.
Možná se to všem nebude líbit, ale řídím se tím.

Já jen naházel med nahoru a dolů přerovanl prázdné medníky. Co jsem tam natahal najendou, fuška jako hrom, jako optimista jsem dával tři až 5 NN Smile
Počkám až dokvete řepka a trochu to navoní medovice.

Ale kdysi jsem četl, že včely podněcuje ke snůšce nějaká chem. látka co se uvolňuje z vosku a čím víc volné plochy = prázdných souší, tím větší motivace.
Amitraz?
(26.05.2015 17:59)Louky napsal(a): [ -> ]Karle a jak můžeš sám zvládat tolik včelstev? to musí ta péče bejt pěkně zanedbaná a povrchní Sad pak se člověk nemůže divit těm úhynum


To napiš do Včelařství, že úhyny byl díky povrchní péči. To ti jistě otisknou.

Nevím co všichni nad tím pořád přemýšlí, Coloss, CCD, . . .

Je to jasné, povrchní péče a volné hřebíky a šrouby. (to zase tvrdím já).
Nevím co je motivuje ,ale je to tak. Malé květináče malé kytičky, malé akvárko malé rybičky, malé domečky pro včelstva "malá včelstva", všichni se snaží nabídnutý prostor obsadit a svou velikost přizpůsobují prostoru. Jako "bývalý" chovatel králíků mohu potvrdit, že také rostou podle prostoru.
Mimochodem to je i důvod proč oddělky dělám do celého nástavku, je to jednodušší a když se nevyvede tak oklepu včely před úly a použiju jako medník .Jejich rozvoj je tak nějak rychlejší nežli v pětirámkové bedně.
Celé to má i nevýhody. Vysoké dno s kompletně postavenou trubčinou a 4NN jako plodiště a 4 NN jako medník a ani mých 192 cm bez stoličky nepomůže. Smile
Ještěže takto blbnou jen některá včelstva.
Pokud je nevozíš a děláš nad včelstvy tak pak je to jasné. Jenže já mám nyní většinou dadant a tam postupně převážily výhody plemenáčů. A taky to, že oddělek na 30cm jede prostě jinak.
Jako čím větší králíkárna, tím větší králík? To by pak největší byli ti co jsou v oploceném výběhu a to mi příjde, že fungovat nebude. Big Grin a stejné to bude s tím rozvojem oddělku, který na začátku potřebuje ovládat celý prostor a pracovat s teplem a tak je nesmysl tvrdit, že když ho udělám rovnou v nástavku bude rozvoj rychlejší. To by pak nejrychlejší rozvoj oddělku byl v 8 NN.
Ono platí všeho s mírou. A to platí u králíků včel i lidí. Každý potřebuje prostředí, které umožňuje rozvoj a ve zbytečně velkém domě se ani člověk necítí dobře. Oddělek potřebuje teplo to je pravda, ale hlavně potřebuje nebýt rušen a to je o tom co dávám do nástavku. Typické české z extrému do extrému. Ale skutečně platí jeden kotec se 3-mi králíky a dosáhnou "jateční" velikosti za dobu o třetinu kratší než když je jich 5-6 to za prvé a za druhé žádný králík nevyroste do 50kgBig Grin ,ale skutečně roste rychleji.
Matka když nemá prostor co dělá - omezí kladení. Větší prostor -více klade a zase všeho s mírou....
Mam otázku... Minulý týždeň som robil odlozenc do ktorého som pridal mladusku... Dnes kontrola a nemali narazeny žiaden matecnik... Znamená to ze matku prijali a čakajú už len na oplodnenie?
(23.05.2015 12:36)gusto napsal(a): [ -> ]Mne sa stala taká kuriózna vec..priniesol som na včelnicu 2-plástový odloženec,s minuloročnou matkou,pri jej vypúšťaní z klietky(v pôvodnom včelstve bola 7dní zaklietkovaná) uletela..nechal som úľ otvorený,nech sa vráti,ca 10min,ale už som to neskontroloval..o 3 dni som ju našiel v susednom včelstve,čiže vošla normálne cez letáč..či aj zabila pôvodnú matku,alebo kladú spolu,som ešte nezistil,vyhnal ma lejak..stalo sa vám niekedy niečo podobné?

..tak,obavy sa potvrdili,pôvodná matka(praded 2014) dnes nájdená zabitá pred letáčom..zelená farba na slnku vybledla,naživo je ešte aj vidieť zvyšok čísla 74..tak toto mi rozum neberie Huh
[Obrázky: image.jpg]
Holt asi mladá a silnější zvítězila. Možný je všechno i to čemu nevěříme.
Semtam se matky ze snubáků vracejí tedy pěkně dorasované. Někdy jsou před česny v trávě s malou skupinkou kojiček, které se je snaží podpořit, a nemají sílu vylézt zpět do úlu.
Referenční URL's