Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tvorba oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Já měl problémy s přidáváním matek do oddělků, tak jsem přešel na přidávání matečníků a je po problémech.
Když jsou zralé matečníky tak rozdělím sběrný oddělek na jednotlivé oddělky, pokud je matečníků více, tak oberu další včelstva a ihned vkládám matečník, nebo dva (dávám spíše ty dva).

Matku bych už přidával jen pokud bych musel a to do smetence (jak se píše a tvrdí) a to jen nějakou ušlechtilou, až ji jednou koupím. U oddělků to spíše vidím na komplikování si života.

Mám daleko lepší zkušenosti pokud rozházím takovéto oddělky různě do kopřiv a roští - pak se oplodní téměř 100% matek.
Takže odloženec s natiahnutými matečníkmi po ich vylámaní inú oplodnenú matku nepríjme? Pracnosť je teraz vedľajšia. Odložence boli vytvorené núdzovo, po matke nesúcej v sebe extrémnu túžbu rojiť sa. Nerád by som, aby jej dcéry boli po nej.
Najvecsia uspesnost prijatia matky do oddelku je,ze tam nesmu mat otvoreny plod aby nemali mozost si vychovat vlastnu matku,to znamena,ze po 9tich dnoch vylames vsetky natiahnute matecniky a potom na 10 ty den pridas matku cez pridavaciu klietku s CMC ,mozes ju tam nechat 1den v klietke uveznenu a uvidis ako sa k nej budu spravat ked ju budu krmit a stavat okolo nej dielo tak ju prijmu na 100 percent,alebo ju vypustis na plast ku vcelam a pozoruj spravanie vciel ked sa okolo nej postvia a zacnu ju krmit a cistit tak je vsetko v poriadku ,ale ked ju zoberu do klbka tak ju musis rychlo zobrat prec lebo ju zabiju...Smile
Mal som včelstvo,čo zásadne nechcelo pridanú matku. Na tretí pokus ju prijali,nechali ju zaklásť jeden plást a zabili ju. Vytiahli si matečníky a vychovali si svoju matku. Tvrdohlavé ženské!Smile
(06.05.2016 14:06)S-ladek napsal(a): [ -> ]Já tedy ani neovoňuji. Pokud se napoprvé chytne málo matečníků, tak je druhý den zruším, mateří kašičku z nich rozředím sladinou z plástu s plodem a nalarvím sérii znova.
Po vložení série cca z hodinu můžeš načíhnout a hned vidíš, jak na to jsi. Přijaté mají již kolem okraje krustu z vosku. Nepřijaté jsou vyčištěné do čista a larvy vyházené.
Například včera jsem vkládal sérii s novými plastovými miskami a z cca 20ti mi přijali jen 3. Tak teď dostali novou sérii a uvidím. Mám ale jistotu, že tam nemám matku. To by nepřijaly nic.
Běžně mi přijmou cca 3/4 larviček i víc.

Tak výsledek focený včera (neděle), larveno v pátek /chov ve sběrném oddělku/ původně se chytly 3 nyní to vypadá takto:
[Obrázky: IMAG1646.jpg]

Když jsem byl v tom, tak jsem v pátek vložil ještě jednu fungl novou neovoněnou sérii do medníku včelstva, ze kterého beru zároveň plemenivo /chov v medníku při matce/:
[Obrázky: IMAG1645.jpg]

Larvil jsem na ředěnou MK z původních 3 matečníků. Ředil jsem sladinou z plástu, že kterého jsem bral larvičky.
Zkus jim přidat mezistěnu nebo stavební rámek.
JK
(09.05.2016 20:56)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]Takže odloženec s natiahnutými matečníkmi po ich vylámaní inú oplodnenú matku nepríjme? Pracnosť je teraz vedľajšia. Odložence boli vytvorené núdzovo, po matke nesúcej v sebe extrémnu túžbu rojiť sa. Nerád by som, aby jej dcéry boli po nej.

Loni jsem přidával matky poprvé - do oddělku i včelstva matku v klícce po zavíčkování všeho otevřeného plodu a vylámání matečníků. Po 2-3 dnech uvolněna zátka k matce. Přijaly všechny čtyři.
(10.05.2016 12:09)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Zkus jim přidat mezistěnu nebo stavební rámek.
JK

Jsem lakomy, jako KaJi. Dostávají jen stavební ramky, teď jich tam mají tak 15. ? a nedaj si pokoj. Ty matecniky jsou ale jen uprostřed, tam, kde je volno, tak stavějí.
Tož k dnešnímu dni asi tak:

[Obrázky: 20160511_163823.jpg]

a před úlem kvete tento keř, nikdy jsem na něm zatím včely neviděl, až letos:

[Obrázky: 20160511_163934.jpg]
Tak jsem dneska nakoukl do sběráku a všechny matečníky krom dvou zrušené a vcelku zastavěné a zbytek lišty zastavěný. Prohlédl jsem rámky a našel jsem čerstvý plod, takže matka tam je.

Tak jsem sběrák rozdělil na dva a do obou nalarvil sérii. Tak doufám že to vyjde... Pak to plánuju rozebrat na oddělky a do každého dát matku, v tom kde bude matka stará ji holt nepřijmou.
Nebylo by lepšī ji najīt?
Zkoušel jsem to třikrát, fakt se mi to nepovedlo. Každopádně by to lepší bylo. Nejspíš je to neoznačená z včelstev které jsem koupil...
Tak ji najdi! proč to dělat jednodušejc , že? Ber to jako cvičení. Hledáš ji jen na pár rámcích... co když polezeš pak v celém ulu-to je teprve lahoda.. Prostě ber to jako zkoušku, ale udělal si zbytečný krok..
Martine....to chceš dopadnout jako ten včelař, který byl u mě vloni na školení a když jsem vyndal z rojáku"vytříděnou", mrtvou matku, tak mi řekl, že je to podruhý, co v životě vidí matku? Na otázku jak dlouho včelařī odpověděl, že 10 let....Dodgy
V případě, že tvoříte oddělek pomocí rámku se zavíčkovaným a nezavíčkovaným plodem, t.z. kdy necháme včely si narazit matečník - kdy a jak často kontrolujete oddělek? Necháváte je v klidu? Nebo je kontrolujete do uzavření matečníku a poté až v předpokládané době kladení? Případně úplně jinak?
Já zkontroluju do fáze kdy nechám jeden ještě otevřený matečník. Pak až cca den po vyběhnutí a pak až za cca 10-14 dní. Jinak klid, případně trošku přikrmovat.
Dnes som vytvoril 14 oddelkov nakolko som už vytáčal med.
Ahoj, když dáváte do oddělku matečníky, dáváte po jednom, nebo dvou? Dneska jsem mluvila s jednou včelařkou a ta dává dva, když jich má dost. Aby byla větší pravděpodobnost, že se aspoň jedna vylíhne. Díky.
Já budu přidávat matečníky do oddělků v úterý a budu dávat určitě po dvou. Je a bude zima, což může procento vylíhnutých matek dle mého názoru jistě ovlivnit.
Nesmysl..... jestli něco nechají včely zachladit, určitě to není matečník!
Referenční URL's