Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tvorba oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nyní mi včely v oddělku obsedají asi tři uličky s tím že matka by měla položit první vajíčko začátkem června. pokud bych ho nechal na těch pěti plastech plynule se rozvíjet, nedokáži si představit jak to bude třeba v červenci.... omezí matka plodování na nějaký rozumný počet nebo je riziko že se vyrojí?... jenom tak teoreticky pokud bych to nechal jak to je
Rozhodně to tak nenechávejte, už ti bylo odpovězeno.

Pokud chceš oddělek na 5 ramkach tak si ho udělej daleko později, i když letos.....
Došel jsem k témuž jako Pavel Holub, raději 20 nástavků navíc než 20 plemenáčů. Akorát místo polystyrenové přepážky používám krycí plást, prý to izoluje skoro stejně a mám je bez práce po ruce.
K otázce jestli je lepší na zimu 10 rámků v jednom nástavku a nebo 5+5 ve dvou jsem odzkoušel, že dva nástavky jsou lepší. Včely lépe uloží zásoby, přirozeně se tlačí nahoru a odtržení od zásob absolutně nehrozí.
Keď vytočíš všetko dosucha v septembri stačí im aj plodisko na 10 rámikov a medník nemá zmysel lebo ten už nezakrmíš. Koncom marca hodíš medník a už 16 - 25 apríla tvoríš oddelky.
Dobry den
Vcelarim v dvou ulech langstroth kde mam vzdy dva nastavky 2/3 k sobe na pevno spojene a tento zpusob mi nevyhovuje a chtel bych včely presunout do novych ulu klasickych 2/3 langstroth, ale bohuzel dilo nemuzu pouzit, jelikoz jsem odstranil spodni loucky aby v puvodnich ulech mohly vcely zastavit cely prostor a tim padem muzu pouzit pouze nove mezisteny. Je mozne vcely pouze přemést?
V pripade ze bych ze 2 puvodnich chtel udelat 4 nove staci pridat matku nebo matecnik? Zvladnou si vcelsta vse vystavit samy?
Diky za odpoved.
Můžeš rámky vzít a to co prostavěly dolů oříznout a vložit na nový rámek, z toho udělat oddělky a původní stav necháš. Teď je ještě čas, ale nová matka nebo matečník by neuškodila. Bude to sice hrozná patlanice a dobře to nepůjde, ale ta možnost tu je.

Druhá možnost je, jak píšeš, včely smést pouze na mezistěny a rovnou začít krmit. Méně pracné, ale zase pro včely náročnější a stresovější možnost. Podle mě ale momentálně asi nejlepší řešení..
Dekuji za odpoved asi vyresim premetenim.
Pokud je teď u vás snůška asi bych volil taky to přemetení a krmení. Pořád je ještě květen, tak je času dost na to aby toho stihly včely dost vystavět.
Nemate nekdo typ na slusny oddelek praha a okoli?
(25.05.2018 14:32)Robert.. napsal(a): [ -> ]Dobry den
Vcelarim v dvou ulech langstroth kde mam vzdy dva nastavky 2/3 k sobe na pevno spojene a tento zpusob mi nevyhovuje a chtel bych včely presunout do novych ulu klasickych 2/3 langstroth, ale bohuzel dilo nemuzu pouzit, jelikoz jsem odstranil spodni loucky aby v puvodnich ulech mohly vcely zastavit cely prostor a tim padem muzu pouzit pouze nove mezisteny. Je mozne vcely pouze přemést?
V pripade ze bych ze 2 puvodnich chtel udelat 4 nove staci pridat matku nebo matecnik? Zvladnou si vcelsta vse vystavit samy?
Diky za odpoved.

Já bych to používané dílo do žita přemetáním neházel. Zkusil bych ho nakombinovat s novým, buďto nadstavením 1-2 NN nad to plodiště ze spojených 2 L159, s tím že se postupně přesunou nahoru (zachováš počet včelstev a ušetříš si blbnutí). Postupně by spodní dvojnástavek opustily a vyřadil by se na vytavení.
Nebo pokud chceš tedy zdvojnásobit počet, šlo by převěsit ty dlouhé plásty do dvou L159 a doplnit normálními 2/3 rámky (ty normálně ve dvou vrstvách nad sebe), s tím že na ně postupně přejdou.
Neříkám že jsem to zkoušel Smile, jen by mi přišlo škoda jim to tak brutálně ztížit kompletním přemetením, kdy přijdou na čas o možnost normáně na díle fungovat a o pylové zásoby.
Dal bych nad ně dva spíš tři nástavky a začal je krmit tak 2kg týdně po pul kile 1:1. Do konce srpna. A dole bych sebral pár plástů a nechal tam tak 6. Dva i tři nástavky postaví a zanesou a přes zimu do nich najedou a na jaře odstraníš ty dva spodní.
Pokud nebudeš dělat oddělky tak je přemet na mezistěny, já to loni dělal a super věc, letos budu pokračovat.
Dobrý den, můžu se zeptat kde jsem udělal chybu? Včelařím prvním rokem a chtěl jsem si udělat oddělek. Do nástavku jsem dal rámek (39x24) s pylem, medem, dva rámky s plodem a souši s vodou. Smetl jsem ještě včely ze dvou rámků a přidal matku v klícce. Nástavek jsem dal na jiné místo, cca 50m od mateřského úlu. Včely matku přijaly. Při kontrole oddělku jsem zjistil, že je nástavek prázdný. Na dně byly mrtvé včely, rámek s medem prázdný a šupinky vosku. Jeden rámek měl okousané bunky. Nerad bych udělal stejnou chybu při tvorbě dalšího oddělku. Děkuji.
Vyloupili je, loupež. velké česno atd. Prostě klasická loupež. škoda. příště očko na jednu včelu a být důsledný a nenechat nikde nic co by loupež mohlo iniciovat.
Česno bylo zavřené, nechal jsem otřevřené pouze očko (ale ne na veliko). Jak se dá zamezit loupeži??? Bohužel je nemohu dát na jiné místo Sad .
Nemusíš na jiné stanoviště, stačí za keř, mezi nějaké překážky, orientovat jiným směrem, aby nebyly tak na ráně. Někdy pomůže i hustá větev před očko.
Jop. Loupež.

První oddělek co jsem dělal jsme dělal za bohaté snůšky. Tak jsem ho nechal mezi ostatními, nezúžil česno a přikrmil sirupem 1:1. A víte co? Bez problémů mi to prošlo .Angel

O tři týdny později jsem dělal další. Když jsem se probíral včelstvy a bral jim rámky s plodem a zásobami, tak jsem kontroloval, jak jsou na tom se snůškou. Byla tam čerstvá sladina, tak jsem si myslel, že snůška je dostatečná a oddělek udělal úplně stejně, jako ten první. nechal jsem ho mezi ostatními, nezúžené česno, rámkové krmítko s vodou s cukrem 1:1.

Ještě že jsem ho byl druhý den zkontroloval. Masakr. Bohužel jsem se tam stavil jenom cestou okolo. Ani jsem neměl klíče od včelína a byla už skoro tma. Narychlo jsem alespoň zúžil česno tím co jsem našel na zemi (doslova). Druhý den jsem přiběhl co nejdřív to šlo.

Oddělek jsem přestěhoval na jiné místo. Otočil mu česno tak, že směřovalo na opačnou stranu od ostatních. Vyhodil krmítko se sirupem a dal jiné s čistou vodou. Smutně zkontroloval ztráty. Přidal nějaké zavíčkované zásoby, smetl něco málo dalších včel. A jel domů vyrábět medocukrové těsto z odpadu při prvním stáčení.

Další den jsem to šel kontrolovat znovu. Doplnil jsem vodu a přikrmil medocukrovým těstem. Oddělek už byl vcelku v klidu. Na česně klid, v oddělku ještě zbylo dost včel. To bylo v pondělí. Dneska (středa) to jdu zkontrolovat znovu. Nicméně snůška už je lepší, takže doufám, že už nic ošklivého neuvidím.

Poučení pro příště. Neriskovat a bez ohledu na snůšku to radši udělat tak, jako by slídivost byla.
(30.05.2018 13:31)40007 napsal(a): [ -> ]Nástavek jsem dal na jiné místo, cca 50m od mateřského úlu.
No ja robim odložence na tej istej včelnici a nedavam ich ani 50m od včiel...
Problem su lietavky, ktore si s odlozencom odniesol...
Skus nabuduce po vytvorení odloženca položit ho na 2-3 hodiny na úľ z ktoreho si odloženca robil, lietavky vyletia očkom, ale vrátia sa do letáča pôvodneho uľa dolu... až potom ho daj na trvale miesto, kde ho lietavky z pôvodneho úla nemajú prečo hľadať...
(30.05.2018 14:12)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Nemusíš na jiné stanoviště, stačí za keř, mezi nějaké překážky, orientovat jiným směrem, aby nebyly tak na ráně. Někdy pomůže i hustá větev před očko.

Až budu dělat nový oddělek tak je otočím na druhou stranu.

(30.05.2018 14:25)goro napsal(a): [ -> ]Skus nabuduce po vytvorení odloženca položit ho na 2-3 hodiny na úľ z ktoreho si odloženca robil, lietavky vyletia očkom, ale vrátia sa do letáča pôvodneho uľa dolu... až potom ho daj na trvale miesto, kde ho lietavky z pôvodneho úla nemajú prečo hľadať...

Děkuji za radu. Vadilo by, kdyby byl vedle úlu?? Na domovský úl by to šlo dát hodně obtížně. Omlouvám se za možná "primitivní" otázky, ale zatím se učím včelařit. Neradbych se chybamy připravil o včelky.
Dělal jsem 4 oddělky zároveň s medobraním. Zásobní rámky jsem ometal přes smyk do vědra, zároveň jsem z plodišť vytahal součtem 8 obsednutých plodových a dal do plemenáčů. Ty jsem nechal stát otevřené u zdrojového úlu. Po skončení odběru medu jsem z vědra dosypal "bajvoko" něco včel do plemenáče a zbytek vrátil do úlu a stále otevřený plemenáče čekaly, až to dokončím u dalších úlů. Po skončení odběru medu jsem plemenáče dal na budoucí stanoviště - cca 4 metry od zdrojových včelstev, doplnil rámek pylu a rámek odvíčkovaných glycidové zásoby z loňska + 1MS. Očko přivřeno na jednu včelu, ale když jsem vypozoroval, že do 15 minut už očko bránily proti nahodilým slídilkám, navečer jsem je otevřel naplno. Plodové rámky jsou přímo proti očku, včel je tam dost. Cukrem začnu přikrmovat až se rozkladou matky.
Referenční URL's