Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tvorba oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dle mého příprava spočívá již při larvení matek 8-10 dní před tvorbou samotných oddělků.
Jestliže chci z oddělku včelstvo na další sezonu dávám nyní 2-3rámečky s plodem, 2 rámečky se zásobami postříkám je vodou, a 1 mezistěnu,dále smetu z medníku z dalších dvou plástů včely. (mám cca 15 styrodurových - 6ti rámkových plemenáčů, ale dělám to tak i do celých nástavků na nízké dno, pokud mi dojdou plemenáče).
Vytvořený oddělek zavřu a dám bud do sklepa, nebo na místo kde bude stát na okraj včelnice, mimo výlety chovných úlů, vždy do stínu. Takto nechám osiřet minimálně 2 hodiny (lépe do druhého dne).
Poté připravené zralé matečníky těsně před vylíhnutím dávám do oddělku k plodu. Většinou dávám 2-3 matečníky na oddělek, aby si včely vybraly tu lepší matku.
Tímto způsobem si mohu podstatnou měrou mohu ovlivnit to jaké včely rozchovávám.
Tak dnes jsem měl u oddělku vytvořeného před čtrnácti dny letecký den. Zřejmě jsem to s tou dostatečnou silou přehnal a vyrojily se s neoplozenou matkou. Při kontrole jsem zrovna asistoval narození další matky. Takže ne vždy je více lépe. Téměř celé plodiště je zanesené medem, ale každopádně mám ponaučení pro příště. Více se budu soustředit na chov matek a do oddělků už budu rovnou přidávat oplozenou matku.
K příspěvku 1724 pro Kamilu a Loukyho. Na první kontrolu do plemenáče s odchovem matek z larviček nebo vajíček, je 6 týdení interval nic moc a lépe je se učit dělat dobré odělky hned dobře. Kontrolní otázka: Proč je 6 týdnů špatně???? Zdraví R. S.
Protože matka by měla klást do 4 týdnů? A tedy plemenáč by jim v té 6-týdenní době byl už nejspíše malý?
No nebudu prohlubovat vaše tápání a doporučím k samostudiu skvělý článek Petra Texla v minulém Moderním včelaři. On snad ani jiné než skvělé články neumí. Kdo by měl pocit, že těch pár informací navíc by mu mohlo škodit, stačí dva poslední odstavce! Zdraví R. S.
Zdravim,konecne jsem si udelal 6-ti ramkove plemenacky tak nejak podle rad zde a podle toho co bylo k dispozici. Maji nizke dno se sitkou pro spad meli na podlozku se sitkou puvodne urcenou na tezbu propolisu. Material je 40mm styrodur z obou stran potahly 4mm vodevzdornou preklizkou (odrezky z vyroby vyplni do oken a dveri). Strop 50mm styrodur. Moje otazky zni, je lepsi hned zakrmit ramkovym krmitkem se sirupem nebo bez zakrmeni v pripade ze maji 2 plne ramky zasob? Jde mi o to co nejvic je "nastartovat". A dalsi vec, v momente kdy bude potreba rozsirit, je lepsi varianta dat 2 tyto nastavky na sebe s tim ze v novem nastavku nad soucasnym bude napr 2x MS 2xsous a opet 2x MS (je lepsi spise novy podsadit)? Nebo jak usporadat co nejlip ramky? Jeste me napada treti varianta a to presunout je do klasickeho ulu s nastavkem na 11 ramku. Diky
[Obrázky: 20180522_163647.jpg]
Chtěl bych se zeptat... mám založený oddělek v plemenáče o velikosti pěti rámků nyní se vylihla mladá královna která doufám bude začátkem června již klást. Nejraději bych je v tomto plemenáč i i zazimoval ale mám obavu až se trochu rozrostou jestli se mi tam v tom plemennáči nebudou mačkat. Je možné je takto ponechat až do zimy nebo mám ještě udělat jeden 5 rámkový nastavek na tento?
Určitě rozšířit
Takže až budou v síle tak na to nasadím dalších pět a až půjdou do zimy tak to zase sklepnout do jednoho?
Ne zimujte je na dvou nebo na třech ale matka která začne klást na začátku června a má teď dost včel udela klidně do zimy včelstvo na dva nastavky
A co je teda lepsi? 3 nastavky na 6 a kompaktnejsi plodove teleso nebo 2 standartni? Jaka je nejlepsi varianta rozsirovani?
(22.05.2018 18:55)zbynek_ napsal(a): [ -> ]Chtěl bych se zeptat... mám založený oddělek v plemenáče o velikosti pěti rámků nyní se vylihla mladá královna která doufám bude začátkem června již klást. Nejraději bych je v tomto plemenáč i i zazimoval ale mám obavu až se trochu rozrostou jestli se mi tam v tom plemennáči nebudou mačkat. Je možné je takto ponechat až do zimy nebo mám ještě udělat jeden 5 rámkový nastavek na tento?
Používání plemenáčů normálními obyčejnými včelaři je největším omylem, co znám. Naprosté plýtvání penězi a časem. Pohodlně na to stačí obyčejný nástavek, nejlépe s očkem na stranuDodgy, kterému přibiji dřevodesku sdola, posadím dřevodesku s dírou pro sklenici shora a případně zakryji dalším nástavkem. Plásty srovnám pěkně z jedné strany a ukončím polystyrénovou přepážkou. Postupně s růstem včelstvíčka přidávám stavební rámky, až se postupně rozšíří na celý nástavek. No, a pak do sestavy úlu do dvou nástavků, atd.
Nehrajte si na něco, co nejste. Oplodňáčky a plemenáče jsou určeny jen těm, co produkují včelstva a matky na prodej, ostatním včelařům jen komplikují život a zabírají místo.
A co takhle tam mít na zimu záložní matky? Na to by si "ostatní" včelaři mohli hrát?
zdar. mmonty nekomplikuj si to, nyní stačí oddělek na jednom plodovém rámku k tomu zásoby a souš s vodou jen ze strany k vnitřnímu plástu. Když se matka ujme a klade tak jim přidáš zavíčkovanej plod. Když budeš krmit tak ti každá normální matka udělá do podzimu dva klasický nástavky. Naco vyrábět 6-ky na sebe, to je jen komplikace. Normálně zimovat se dá i v jednom na 10 r, na Slovači běžná věc.Smile
Ja sa na to hrám, zimujem ich na 2 6-rámkových optimaloch. V extrémnom prípade len na jednom. Matky bývajú väčšinou augustové. Ak netreba matku, posilním nimi niektoré včelstvo.
Pavle ty plemenáče pro malovčelaře nejsou k zahození, když ti je začnou ostatní včely vybírat čapneš je do podpaždí a odvezeš 5 kiláků a je klid, na rozjezd jsou dobrý, ale pak je už neužiješ.
Já mám právě v plánu tento oddělek v tom plemenáči nechat přes zimu jako takové záložní včelstvo s matkou, které bych na jaře připojil k bezmatečnému nebo slabému...nebo je to blbost? Rolleyes
Kamarád to tak dělá na 6 ti rámcích a jde to ale...., když je dlouhá zima a nepřidá-nepřisune jim v zimě zásoby tak má 30 procent úhyn na hlad, prostě nepřejdou. Přijde mi nejjednodušší je nechat na jednom a pak je na jaře v tom samém nástavku posadit na jiné kde chci měnit matku.
(22.05.2018 13:42)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]No nebudu prohlubovat vaše tápání a doporučím k samostudiu skvělý článek Petra Texla v minulém Moderním včelaři. On snad ani jiné než skvělé články neumí. Kdo by měl pocit, že těch pár informací navíc by mu mohlo škodit, stačí dva poslední odstavce! Zdraví R. S.

A tebe doporučujem prečitať toto Výročí založení Včelařského fóra - diskuse !!!
Je tan napísané to čo som ti ja chcel napísať,ale zožal by som len .......
A kľudne mi davajte červene body
.
.
Zimuji 2 záložní matky 5-6 rámků každý rok zásoby vždy dodané zpracované v rámcích, nejsem na krmení zařízen.
Referenční URL's