Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tvorba oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Když vememe stav, kdy všechny létavky odlétnou, tedy oddělek bez narkotizace a na původním stanovišti, pak první chování, kterému by se dalo říkat obrana pozoruji po týdnu. Obrana, která už lecčemu odolá je po dvou týdnech. Po třech týdnech už je intenzita obrany na maximu, které odpovídá síle oddělku.
Věznění je fajn, ale umístění do křoví je ještě lepší.
Vy to všichni moc dramatizujete. Já když začínal dělat oddělky, tak jsem neměl jinou možnost než je dělat slabé a jinde než v blízkosti kmenového včelstva a na slunci. Co opravdu chce dodržet je dát očko otevřené na jednu včelu a minimálně 1 plást s obsednutým plodem před to očko. Ostatní věci už jsou plusy navíc. Stejně tak nevadí, že matka je kupovaná, já to vidím spíš jako výhodu, tam může být jediný problém u začátečníka, že nějakou chybou o ní může přijít, což ho stojí peníze.
Matečníky mám svoje, takže kupované nejsou. Té poznámce o kupované matce teda nerozumím... V květnu nebyl problém, když byla snůška dělat oddělky a dát je metr od včelstva. Teď to prostě vidím jinak. Cokoli od medu je okamžitě obsednuto včelami. Takže nemyslím, že to dramatizuji, jen nechci za dva dny rušit oddělky, protože jsou ko. Dělals takto oddělky i v době bez snůšky? Jak říkám v květnu a teď je to docela rozdíl.
Dělal jsem je i v době hodně velkého slídění a na kupované matky. Dělal jsem zatím oddělky vždy v květnu a červnu, používám to především jako proti rojový opatření a výjimečně pro rozšiřování počtu včelstev. Netrvrdím, že jsem nikdy nepřišel o matku, ale vždy se jednalo o mojí blbost. Jsou to pak draze získané zkušenosti, ale člověk už aspoň stejnou blbost neudělá podruhý. Platí základ mít otevřeno jen očko na jednu včelu a rámek s plodem proti očku. Možná je dobré v době slídění dělat oddělky večer, ale to já většinou nemám čas, tak tvořím dopoledne. Jen bych dodal, že pokud se tvoří s kupovanou matkou, tak určitě tam nesmí být žádný otevřený plod.
(28.06.2016 11:50)Zdenka Růžičková napsal(a): [ -> ]ZR: Té poznámce o kupované matce teda nerozumím.

A čemu konkrétně?

ZR: Takže nemyslím, že to dramatizuji, jen nechci za dva dny rušit oddělky, protože jsou ko.

Moje reakce byla spíš na předchozí příspěvky, když čtu některé příspěvky, tak být úplný začátečník, tak bych se skoro bál oddělky tvořit Smile Proto ta narážka na dramatizaci, já si myslím, že tvorba oddělků je snadná jen se musí dodržet určitá pravidla. Já mám za souseda včelaře, co loni po 25 letech včelaření prvně zkusil udělat oddělek a to jen díky tomu, že viděl mě jak já každý rok od prvního roku včelaření praskám oddělky. Když viděl jak je to jednoduchý, tak se rozhodl do toho jít taky. Dřív to nedělal, protože dostal tolik rad, co všechno musí udělat, že mu to přišlo děsně pracný.
Terajšie oddelky po agáte je najlepšie robit tak aby mali lietavky a dokázali ubrániť sa ubrániť sliedivým včelám keď nastane bezznáškové obdobie-Oddelok musí mať aspoň 2 rámiky miery B alebo CS zásoby medu aby in to vydržal aspoň na 15 dní pokial nezačnú naplno fungovať. Potom opatrne s prikrmovaním a letáč musí biť primerane zúžený max. 100mm. Na letáč je dobre dať dva kamienky aby matka mala orientačné body lebo je menej právdepodobné že zaletí do vedlajších a hu zabijú.
Jeden odloženec, obsadajúci 1 a pol NN , nechcel brať podnecovací sirup. Nešlo mi to do hlavy, tak som ho večer po západe slnka otvoril. A oni potvory mali skoro celý horný NN (7,5 rámikov) plný zásob. Kde to nabrali netuším. Pozrel som aj ostatné, či ich nevyrabovali, ale nie, všetko ok. U ostatných všetko v norme. Hm, žeby medárky rekordérky? Museli niečo nájsť.
S takých treba množiť včelstvá. Cool
(29.06.2016 6:49)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]Jeden odloženec, obsadajúci 1 a pol NN , nechcel brať podnecovací sirup. Nešlo mi to do hlavy, tak som ho večer po západe slnka otvoril. A oni potvory mali skoro celý horný NN (7,5 rámikov) plný zásob. Kde to nabrali netuším. Pozrel som aj ostatné, či ich nevyrabovali, ale nie, všetko ok. U ostatných všetko v norme. Hm, žeby medárky rekordérky? Museli niečo nájsť.

Jak říká Merkuri, je třeba je rozchovat a dát pozor, jestli je to v genech a nebo někde něco vyloupily.

Jo a nezapomeňte jak jsem tu už několikrát psal, že vždy krmte rotokem 1.1 a ne hustším. Takový berou vždy a každé vč. To jen lidi myslí, že jim nějak usnadní práci s odpařováním, je to blbost, nektar taky nikdy není 3:2 ale je vždy řidší a dokonce víme, že jakmile třeba medovice zhoustne díky vedru, přestanou jí sbírat i když se nám lidem zdá, že je furt řídká dost.
Ne. Nebudu toma zlobit.
(16.06.2016 12:39)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]
(12.06.2016 22:02)Maky II napsal(a): [ -> ]Matka klade přibližně po 10 - 23 dnech po vylíhnutí. Záleží na počasí k snubnímu proletu.

Hmmm, tak to bude moje sance jeste. Matku jsem dal do oddelku v matecniku (novy oddelek s matecnikem pred vylihnutim), v par dnech se mela lihnout. po tydnu pri kontrole umely matecnik obestaveny, ale dilo melo diru, matka se vykousala a holky zjevne zacaly obestavovat pak. A vcera jsem po dalsim tydnu nakoukl, tech par matecniku co si udelali pri tvorbe oddelku byly vykousany z boku, ale ani vajicko. Ale stavba dalsi pokracovala. tak snad se jeste nakonec neztratila ... Dam tomu par dni do nedele, max jim dam ramek s plodem vseho stari Undecided.

Uff, tak u me nakonec dobry, vcera jsem ten oddelek kontroloval, horni loucka s nalarvenyma umelyma matecnikama zastavena dilem, pridany ramek s plodem ani prd nouzaky a hlavne 3 ramky 39x24 zakladeny 1-dennima vajickama oboustranne, to jsem jeste nevidel, fakt jsem neveril svym vocim Smile. A to matka byla larvovana 21.5.2016 a dle kalendare mela klast 17-18.6 ...
Takze ponauceni - rozvijet trpelivost, nekdy si matka dava na cas, pak to stoji za to Smile
(29.06.2016 14:18)tom.50 napsal(a): [ -> ]Jo a nezapomeňte jak jsem tu už několikrát psal, že vždy krmte rotokem 1.1 a ne hustším. Takový berou vždy a každé vč. To jen lidi myslí, že jim nějak usnadní práci s odpařováním, je to blbost, nektar taky nikdy není 3:2 ale je vždy řidší a dokonce víme, že jakmile třeba medovice zhoustne díky vedru, přestanou jí sbírat i když se nám lidem zdá, že je furt řídká dost.
Ta voda se odpařit prostě musí. Teoretická energetická náročnost odparu cukerného roztoku je při koncentraci 1:1 13% energetického obsahu v cukru a při koncentraci 3:2 8,5%. Prakticky to bude o dost horší ale pravděpodobně ve shodném poměru. Tedy si nemyslím, že je to blbost.
A počítal si s kondenzačním teplem pro krytí tepelných zisků z okolí?
Pavle, já to neumím spočítat, o to lepší jsem pozorovatel a mám to vyzkoušené a je mi celkem lhostejné "vědecké" zdůvodnění. Vždy a za všech okolností berou včelstva líp roztoky 1:1 než hustší a ještě líp berou i řidší než 1.1.
Proč jsou tak blbé? Nevím, asi neměly ve škole fyziku. Asi. Nebo vás napadá něco chytřejšího?

Já radím někomu jak to udělat, když vč nechce brát roztok, o kterém chytří lidé rozhodli, že je pro blbé včely lepší.
(29.06.2016 14:18)tom.50 napsal(a): [ -> ]
(29.06.2016 6:49)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]Jeden odloženec, obsadajúci 1 a pol NN , nechcel brať podnecovací sirup. Nešlo mi to do hlavy, tak som ho večer po západe slnka otvoril. A oni potvory mali skoro celý horný NN (7,5 rámikov) plný zásob. Kde to nabrali netuším. Pozrel som aj ostatné, či ich nevyrabovali, ale nie, všetko ok. U ostatných všetko v norme. Hm, žeby medárky rekordérky? Museli niečo nájsť.

Jak říká Merkuri, je třeba je rozchovat a dát pozor, jestli je to v genech a nebo někde něco vyloupily.

Jo a nezapomeňte jak jsem tu už několikrát psal, že vždy krmte rotokem 1.1 a ne hustším. Takový berou vždy a každé vč. To jen lidi myslí, že jim nějak usnadní práci s odpařováním, je to blbost, nektar taky nikdy není 3:2 ale je vždy řidší a dokonce víme, že jakmile třeba medovice zhoustne díky vedru, přestanou jí sbírat i když se nám lidem zdá, že je furt řídká dost.

Z môjho pozorovania- 5 rokov : včelstvá kŕmené sirupom 3:2 mali na jar väčšinu zásob zkryštalizovaných.Tie,ktoré som kŕmil v pomere 1:1,nemali skryštalizované nič.Aj keď som sa nachodil o niečo viac,ale výsledný efekt za to stál.
Cukor som mal každý rok od jedného výrobcu- Trenčianska Teplá.
Na jedné paletě 4 oddelky roztok 1:1 odeberou, na druhé o tři metry dál si ho nevšimnou. A teď babo raď.
Baba nejsem, ale oddělkům co neberou roztok a potřebují přikrmit dávám nad hlavu MCT. To slovo se mi líbí.
Třeba je v nich málo včel a nemá kdo brát, nebo mají lepší zdroj..třeba u těch co berou
Samá voda. Dal jsem jim pod strop blbou folii. Ta se prověsila na rámková krmítka a včely do nich nemůžou.
To je u plast. rámkových krmítek co mám problém (hlavně v kombinaci se širokou loučkou langa) - když je dávám, dávám buď latku, nebo lámu větve, abych je položil kolmo na rámky, cca dva kusy a udělal jim tam místo pro překonání hrany. A ještě se možná mohou i lépe chytit, když jdou přes hranu. Smile
Já si myslím, že pokud se krmí sklenicemi s prosakovacími víčky umístěnými hned nad plodem. Díry ve víčkách pořádní 2-3mm, tak jim na hlavu vyloženě prší a oni prostě brát musejí. Ještě se mi nestalo, aby byl takto roztok netknutý.
Kouhoute, díky za tuto zkušenost s fólií.
Referenční URL's