Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tvorba oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
jednej rodine som nenašiel matku - koukni, jestli je zakladeno.
Práve to zo som asi ani nič nevidel... A zdalo sa mi ako keby začali ťahať na niektorých plastoch matecniky...
Ano KaJI, máte pravdu, ne úplně jsem asi pochopil...
Včera jsme kontroloval oddělek co jsme dělal před týdnem s cca 3-mi zavíčkovanými matečníky, jeden matečník odvíčkovaný a ostatní ze stran vyjkousané ale zůstal tak ještě jeden zavíčkovaný, matku jsem hledal 2 xaby sjme ji označil ( pátek dopolednea v sobotu po obědě)a ale nenašel , je to na 4 rámkách , včely zdá se mezistěny co sjme přidal k oddělku staví hledal jsme docala pečlivě ale ne a ne , plod zakladen není , může být na snubním proletu? a co ten zavíčkovaný matečník? dal sjme tak evidentně matečníky v různém stáří vývoje ale proč jej matka také nezničila jako ty ostatní , no může se i takto malý oddělek odrojit? jsme tzv víkendový včelař tak uvidím v pátek jestli je matečník odvíčkovaný nebo vykousaný . Dík za rady. Leoš
Dokud se matka pořádně nerozklade, tak jí vůbec nehledej. Některé matky jsou do té doby špatně rozeznatelné od dělnic. Až se pořádně rozklade, tak se i zvětší a snáze jí najdeš.
Při hledání matky zkus jen rosit, při použití dýmáku se matka snaží schovat. Jakmile pokouřím, tak ji nemůžu najít. Jedině co prozradí, že tam je, jsou čerstvě nakladená vajíčka.
Nejhorší, co můžeš udělat, je do nich v této fázi pořád koukat. Jeden z mých ctěných učitelů (Karel Sejk) tomu říkal: ukoukat je k smrti.
Nově vylíhlou M najdeš jen náhodou, ale zrušít to, co právě v této chvíli nový oddělek nejvíc potřebuje, totiž klid a rovnováhu, můžeš velmi snadno. Sám jsem si tím prošel a několik takových oddělků "ukoukal". Angel Není snadné to vydržet ... Ale i česno leccos prozradí ...
Je to velmi citlivé stadium stran harmonie nově vznikajícího celku. Vlastně se vše začne stabilizovat až tehdy, kdy má M kolem sebe "svoje" včely, tedy včely z jí zakladeného plodu. Ještě ve chvíli, kdy se už rozklade a Ty do nich polezeš, se to může zvrtnout.
Jiří
No a nebo polezeš a nebude ti to stačit a tak je navíc domácháš kys. mléčnou jako já včera. No nesetkal jsem se úplně s pochopením. Hučely jak piliňáky. No snad to bude ok, M už tak 2-3 kladla, tak snad si to nerozmyslí.
(26.05.2014 12:55)DonPepe napsal(a): [ -> ]... Hučely jak piliňáky.

Pepe, si myslíš, že keby tebe šplechol niekto trochu kyseliny mezi oči a ešte by si v tých kyselinových parách musel stráviť nejakú dobu, asi by si "hučal" tiež Angry
(...aj včela je len človek...Wink)
Urobil som odloženec na VN. Dal som 2VN so zaviečkovaným plodom, jeden krycí, jeden peľový a jeden so zásobami. Každý druhý deň prikrmujem. Matka tohoročná, značená, od registrovaného chovateľa. Dnes večer som im bol naliať trocha sirupu. Včiel však ubudlo a to poriadne. Sú už len v dvoch uličkách a aj to nie husto. Viem, že lietavky sa vrátili do pôvodných úľov (je to zberný odloženec), ale asi ich bolo priveľa. Pridať včely, alebo sa spoľahnúť, že zakrátko sa vyliahne plod so zaviečkovaných plástov a to postačí?
Jaro, keby si bol sklepol najprv včely do rojáka a hodinu počkal, v rojáku by zostali len mladušky, a až potom si mal dať plásty a matku.
Lebo........... by si zbadal v rojáku kolko ti ostalo včiel v ňom .
A potom........... keby ich bolo v rojáku málo (lietavky by odleteli), včely presypať do úľa, .....postup zopakovaťWink
Ja takto ,,triedim" včely do oplodniačikov, a ešte sa mi nestalo aby polovica včiel jednoducho ,,zmizla".
Osobne by som pridal... Dnes som robil kontrolu prvého odlozenca... Prvý matecnik vyliahnuty a druhy mi pripadal vyhryzeny... Tak som ho hneď zakryl a teraz už len počkať aby matke dobre dopadly zásnuby Big Grin
Do druhého odlozenca som ešte pre istotu pridal včely...
Pri kontrole rodiny bez matky som našiel už aj zavieckovany matecnik a pre istotu som im nechal ešte jeden otvorený... Inak ich tam mali docela dosť... Uz len počkať...
No to strašně záleží jaký zavýščkovaný plod to byl.Jestli se tam každou hodinu líhnou nové a nové včely tak to rozchoděj snadno. Jestli jsi dal zavýčkovaný plod nezralý tak to je průserový. To musíš přidat včely a před tím matku zavřit aby ji nezakously. Těžko radit. Když se najde plást kde se zrovna hromadně líhne tak je to jednoduché.Jenomže jak přidáš včely ,část jich odletí zas domů tam to vykecaj a přilítnou ti je vykrást.Dva plásty plodu aby byly obsednutý to musejí být včely ve 3 uličkách!!! To je špatný!!!
Přisyp (snaž se mladušky) nastříkej vodu do plástu vedle plodu a zavři je uplně jen aby mohli trochu dýchat Když tak i zatemni starým kobercem. Má bejt šeredne tak co nejdéle co to pujde třeba 5 dní. Pak je pust a nech česínko jen 1cm Je zde velké nebezpečí vyloupení. Pracuj rychle nenech při tom nasát cizí včely.Jo a nekrm je vubec, to až budou mít vlastní plod a jen zlehounka.To krmení hned po utvoření to je chyba ty včely co ulítli domů to můžou vykecat!!
Kluci vcelarsky, mam mensi dilema. Mam 2 kvetnove oddelky kazdy na 1 VN, ktere nyni hooodne zesilily. 11louček na černo. Ma to jeste nyni v tomto case smysl pridat nastavek a nechat ho dale rust a rozsirovat? Zimuji totiz bezne jen na 1VN. Standartne chovam spise mala vcelstvicka dvoprostorove a vlastne nastavky davam na oddelky a zimovana vcelstva az na jare. Tedy ted mne to trosku mate, jak postupovat dal. Zda pak zimovat na 2VN a co na jare? Pridat 3.?

Diky LPS
... a pak 4. a zadaří-li se duben jako letos tak možná v tvé nadmořské výšce i 5. Možná je to nějakou plodnou krví nějakého trubce od souseda - i včela se mění - nejen úly.
ja by som urcite rozsiril, inac to moze skoncit rojom, ved je este len koniec maja Smile
Dobrý den pánové, chci se zeptat co si myslíte o mé následující situaci.

Jsem začínající včelař, začal jsem loni v červenci a nyní jsem dělal poprvé v životě ve čtvrtek 22.5. dva oddělky - dva medové rámky a dva plodové rámky (s otevřeným plodem, nyní už kompletně zavíčkovaný), také tam mají dost pylu. Nepřikrmuju, protože i tak jsou plemenáče sakra těžké, loupež není, včelky jsou už zalétané. V pátek 23.5. jsem přidával zralý matečník do každého jeden a dneska ráno tj. úterý 27.5. (po 4 dnech) provedl kontrolu matečníků. Oba jsou správně vylíhlé, matičky jsem nehledal, včelky jsou klidné, nepoužíval jsem ani dýmák, matičky tam určitě budou, udělal jsem tuto jednu kontrolu jak mi poradil včelař, protože jsem měl obavy jestli jsem tam omylem nedal i starou matičku.

Líhnutí matiček bylo plánováno na konec soboty či neděli 25.5., jsou to matičky Vigor F1, matečníky byly v líhni při stab. teplotě 36C.
Má následující otázka zní: Počasí není úplně ideální, mám obavy, aby matičky potkalo dobré počasí na snubní let, předpověď je samá přeháňka při teplotě pod 20C. Doufám, že se matičky nestanou trubcokladné. Na druhou stranu je to příroda a doufám, že to dobře dopadne. Další kontrolu plánuju na neděli 8.6. tj. přibližně 14 dní po vylíhnutí matiček.

Co si o mé situaci myslíte? Zvládnou to matičky? Děkuji, Honza, Frýdek-Místek, 39x24, 300 m.n.m
Som v podobnej situácii... Matka sa vyliahla 25.5 a teraz už čakám ze sa tiež počasie zlepší...
Nechte včely 14 dní v absolutním klidu a nevrtejte do nich. Budete následně koukat co všechno včely dokáží samy od sebe bez neustálého vyrušování.

Vysvětluje se to tu pořád dokola a furt je to stejný Sad
Pozerať do nich nemienim len som sa obával počasia... Ale ona si poradí...
Referenční URL's