Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tvorba oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(08.08.2018 22:46)Zdeněk Karlach napsal(a): [ -> ]Zdar, mám dotaz. Chci udělat směsný oddělek, tj. mám řekněme 2 rámky s matkou, 2 rámky z druhého včelstva a 2 rámky z třetího. Mám matku pro sichr na 3 dny zaklíckovat a případné matečníky vytípat? Už se mi dřív stalo, že si včely z "cizích" rámků narazily raději nouzáky z vlastního plodu a matku zahlušily - vlastní včely ji asi nijak nebránily. Je mi jasný, že nejlíp přidávat rámky se zavíčk. plodem bez včel, ale já potřebuju natřepat i včely, aby uhřály min. 3 plodové rámky.
Presne tak urob,ako píšeš t.j. rámiky s plodom aj s obsadenými včelami a ešte im nazmetaj včely z medníka a mladušky s plástov s otvoreným plodom.Treba silno zadymiť, ale ich aj podnietiť najlepšie CMC.
Dík za odpovědi. Louky, co píšeš se mi stalo taky. Ale zároveň jsem jindy posiloval oddělek (už s matkou) rámkem s plodem i včelami a máti do příští kontroly zmizela a objevily se nouzáky. Tedy ji asi nově přìchozí včely nechtěly a preferovaly svoje geny. Proto bych jí pro sichr snad měl příště zaklìckovat.
Tak to těžko říct, já mám hodny včely, takže jsou možná méně agresivní k těm cizím, když je dám dohromady. To co funguje u mě nemusí u tebe, hold musíš zkoušet a pozorovat.
Keď chceš posilovať tak to by mal biť plod z medníka nakoľko sú tam mladé včely.
Plod z medníku...co to je?? Jak se tam dostal. Ale přidávaní včel do oddělku je lehce riziková záležitost. Je dobré udělat opatření aby se včely hned nepotkaly. To znamená přidáváte - li do stejného nástavku nedat rámek s plodem hned vedle, ale s nějakou překážkou mezi rámky s původním osazenstvem a novými včelami.... prázdná souš nebo mezistěna. A je dobré aby nová matka měla kolem sebe už svoje vylíhlé včely. Ty ji ochrání.
Ja čo držím včely na dva alebo tri medníky čo je plodisko + medník alebo dva vždy počas prehliadky alebo točenia vyložím do medníku 4 plodové rámiky a samozrejme plodisko od medníku je oddelené mriežkou. V medníku sú prevažne mladé včely a lietavky sú dolu. Preto môžem brat rámiky a dávať do druhých včiel bez obavy aby zabili matku, či je znáška alebo nie. Môžem kludne aj celí nástavok zo včelami hodiť bez obáv na druhé priamo.
(30.07.2018 11:42)Merkuri napsal(a): [ -> ]Od zajtra idem tvoriť oddelky čo dnes stlkam rojnice na 5 rámikov B.

[Obrázky: WP_20180730_11_33_03_Pro.jpg]

[Obrázky: WP_20180730_11_33_40_Pro.jpg]

Uz je neskoro aj u teba na odlozene. Tie rojnice vyrabas uz od maja a stale ich nemas hotove. Takze tolko k tvojmu chvaleniu.
V máji som ani nerobil rojnice lebo ani nebola napilená preglejka, preglejku som dal napíliť na CNC pile. Robil som oddelky do zafarbených rojníc v máji keď už dačo.
(09.08.2018 17:49)Merkuri napsal(a): [ -> ]V máji som ani nerobil rojnice lebo ani nebola napilená preglejka, preglejku som dal napíliť na CNC pile. Robil som oddelky do zafarbených rojníc v máji keď už dačo.

Je tam toho tak zaciatok juna. Podstatne je to ze sa tu chvastas s niecim co nieje pravda. Ti ktory ta nepoznaju ti este mozno zhltnu tie tvoje chvastacky ale ti ktory ta poznaju vedia co si zac tak nie.
(30.07.2018 11:42)Merkuri napsal(a): [ -> ]Od zajtra idem tvoriť oddelky čo dnes stlkam rojnice na 5 rámikov B.

Taky se nám kdysi dávno stalo, že nám jedno včelstvo na konci sezóny tak zesláblo, že jsme ho museli dát do plemenáčku Tongue, dnes bych ho zrušil Big Grin
Nemá někdo tušení proč mi v místě kde je v oddělku zavěšen gabon vylézají larvy z buněk? Převěsil jsem ho tam asi před dvěma dny aby byl mezi rámky s plodem.
[Obrázky: IMG_20180810_114004.jpg]
Je rozšířená ulička? Jinak se tam včely nemusí dostat, larvy nekrmí a ty hladem vylézají.
(10.08.2018 13:12)zbynek_ napsal(a): [ -> ]Nemá někdo tušení proč mi v místě kde je v oddělku zavěšen gabon vylézají larvy z buněk? Převěsil jsem ho tam asi před dvěma dny aby byl mezi rámky s plodem.
[Obrázky: IMG_20180810_114004.jpg]
Pokud mohu soudit z toho jednoho plástu, tak takto se chovají hladová včelstva. To nebude Gabonem. Kolem plodového tělesa nejsou vidět medové věnce. Avšak, chtělo by to vidět v celku. Od klávesnice Ti nikdo fundovaně neporadí. Nemáš na blízku zkušeného včelaře? Rozhodně nic nezkazíš, podáš-li jim cukerný nebo medový roztok.
JK
(10.08.2018 14:25)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]... Rozhodně nic nezkazíš, podáš-li jim cukerný nebo medový roztok...
Tohle už jsem zažil a ty včely v rohu rámku v místě po věncích, co se snaží něco dostat z buněk, jsou lupičky. Zkus jim dát nárazově 2-3 kg, po snědení počkej tak den a pak se podívej na plásty znovu. Pokud budou suché jako teď, je to jasné. Lupičky. Můžu se ale mýlit...
(10.08.2018 13:12)zbynek_ napsal(a): [ -> ]Nemá někdo tušení proč mi v místě kde je v oddělku zavěšen gabon vylézají larvy z buněk? Převěsil jsem ho tam asi před dvěma dny aby byl mezi rámky s plodem.
[Obrázky: IMG_20180810_114004.jpg]

Ta nastandardní situace je svisle přesně podle pásku gabonu. Ostatní plod vlevo vpravo je v pohodě. Mladší plod už stihly včely vytahat a tys je překvapil při likvidaci těch velkých larev. Pravděpodbně uhynuly a to buď flumethrinem nebo hlady, že se k nim přes pásek nemohly včely dostat. To by ale nestihly vyčistit (nebo to je s odstupem po vyjmutí?). Totiž málokdo kontroluje otevřený plod pár dnů po vložení gabónu.
Na tvorbu oddělku zas tak pozdě není pokud se jedná o oplození matky a pak výměnu ve včelstvu. Je to ale příliš velké riziko ohledně zdravotního stavu oddělku. I když stále existují snílkové kteří tvrdí nesmysly o tom jak je v oddělku zdrávo! Zásada pro úspěšnou tvorbu oddělku je: A/ připravit si na to včelstva o rok dřív B/ Dělat je co nejdříve. Zkuste zabrousit na včelaři sobě, kde jeden kolega popisuje, jak se mu s oddělky dařilo. No a kde udělal chybu? Námitky, že oddělky se dělají z nejkrásnějších a tudíž nejzdravějších neobstojí, protože velmi často taková včelstva za měsíc a více kolabují. Prostě V3 není pouze VD jak se vám tu mnozí "experti " snaží nakukat! Zdraví R. S.
Uličku jsem jaksi zapomněl rozšířit takže ten Gabon tam byl dost natěsno. S tím gabonem jsem jim tam dával litrovku cukru kterou už mají přenesenou v prázdném plástu, který jsem vložil na okraj plodového tělesa s tím že jej proplodují, bohužel se tak nekonalo a zanesli tento plást celý cukrem asi jim to tak vyhovuje lepší...
Je s podivem kolik oddělky při svém růstu spotřebují krmení pokud není dostačující snůška.

Ještě jeden pětirámkový.

Ještě jeden pětirámkový.
Mám kamaráda který dostal včely od tchána, bohužel včelaří jak ho to naučil tchán tj po staru, královnu pozná s problémy a rozšiřuje roji protože na včely má čas akorát přes víkend. Chtěl bych začít včelařit a u něj si vychovat dva tři oddělky a při tom se naučit základy včelaření.
Plán:
1. Někdy koncem dubna hodit nad MM nástavek s 2 ometenými plásty plodu a mezistěnami abych nemusel hledat matku.
2. Za 9 dní po zavíčkování přidat lištu nebo štěp s vajíčky mezi 2 plodové plásty a přes noc vložit folii kvúli osiření
3. Další víkend pokud budou zavíčkované matečníky udělat pár oddělků s jedním rámkem plodu a matečníky dát do nich, případně vyrobit z nástavku, mezidna a příček 3-4 oplodnáčky a oddělky udělat po rozkladení matek.
4. Pokud budou včely dost silné přidat za týden rámek s plodem do oddělků.

No a protože má kamarád 39x24 a já kvůli zádům plánuju 39x17 tak si k nástavku musím vyrobit redukci kvúli výšce rámku.
Rozšiřovat plánuju polorámky bez mezistěn (nemám vosk a cizí nechci kvůli nemocem) abych je mohl potom snížit a do dalšího nástavku už normální rámky 39x17.

Budou včely bez mezistěn schopné do podzimu dost zesílit aby přežily zimu? Budu je mít vedle vinohradu v cca 250 m n.m. na otevřeném kopci.
Neuletí matka s rojem když budou nad mřížkou zavíčkované matečníky a nedat radši těsně před zavíčkováním místo mřížky mezidno?
Úly s rámky si plánuju vyrobit přes zimu, tak ať vím co všecko budu potřebovat na jaře.

Kritizujte, raďte. Předem děkuji.
S pozdravem Vlasta.
Proč to dávat nad MM?, pro začátečníka komplikace.
Rozpul včelstvo do dvou úlů. Hlavně vajíčka musí být v obou půlkách.
Víc nic. Ono se stane.
Referenční URL's