Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tvorba oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
No já se spíš divím tomu stanovišti "doma na balkoně"....... Smile
Hanc - Kdo si hraje nezlobí. Co kdyby jsi to vyzkoušel?
Matky si trubci najdou. Nebo obráceně.
A přemýšlet o kvalitě trubců?Dokud je neodvezeš na uzavřenou /myšleno prostorově - ostrov..../ oplozovací stanici tak je to 50 na 50
všude.Nebo nepoužiješ časový posun se svými trubci. Není o čem přemýšlet.
Má to i své výhody.Nemohou ti odletět létavky.
Z 99% nemůže dojít k loupeži. /Co je i můj případ s pozdější tvorbou oddělků/.
Nemůže ti oddělky nikdo ukrást.Což se často děje - jsou lehko přenosné.
Dokážeš lehce přeléčit /v bez plodu a včas/nejšetrněji a to kyselinou mléčnou.
A jestli to má a nebo nemá logiku?Má ,jinak by při tvorbě oddělků,smetenců - někteří neodváželi je jinam
Tak, že si musíš sednout a napsat pozitiva a negativa a rozhodnout se sám. F.V.
Vlcek neboj já se jentak odradit nedámSmile dvě třetiny těch problémů, které jistě pracně vymyslel kolega marx, se mě netýká a nebo mě nebolí, když se to nepovede, tak co zbyde nasypu zpátky. Jsem hobík začátečník, dostal jsem od kamaráda loňský roj, ten mi přišel nějaký slabý, tak jsem raději koupil dva oddělky, abych měl větší naději, že se mi něco dožije jara. Takže chovat matky při tomhle počtu?
Narážka na kvalitu trubců, byl spíš vtip...že to nejsou ti moji, ale nějaký cizí blbci. Přímo v oddělku žádní nebudou a ani by to nebylo žádoucí při tomto způsobu založení. Je to tak?
Takhle se budou vozit včely po republice bez základního vyšetření. I hobík začátečník by měl dodržovat pravidla SVS. To co jsem popsal, je totiž správný postup. Žádný mnou vymyšlený problémy. Smile
Mám to v rámci jednoho města, a ten balkón je nějakým administrativním nedopatřením veden jako stanoviště...takže to stejně musím napravit. Členem Svazu jsem se chtěl stát, ale tajemník mi to rozmluvil, že prý se chystá vystoupit a je mi to stejně k ničemu...když něco budu potřebovat, poradit nebo tak, mám se obrátit na něho. Vyšetření musím udělat to je ta 1/3.
Jestli s tím souhlasí spolubydlící - tak proč ne.
Pouze ještě jedna rada: Když to budeš míti doma - dej včelám klid./Stálé rozebírání - cesta k záhubě. F.V.
Proč souhlas spolubydlících ..... včela je vedena jako hospodářské zvíře. V baráku jen tak si chovat psa ... sousedi a platíš daň. Je zajímavé, že za kocoura už platit daň nemusíš a taky kudy chodí tudy se.. A co teprve koza na bakóně. No a tak nakonec si dáš dva oddělky na balkón, aby jsi je dochoval mimo včelnici na zahradě v zahrádkářské osádce. Jenom co sousedka, která se rozhodne, že tě udá a tak vznikne VZN obce či města k "placení daně" za chování hospodářského zvířete. Zatím se neplatí ani za slepice, ale "Babiš" .... a najednou ti někdo bude chtít inkasovat prachy za oddělky na balkóně. Tak že túúúúdle. Jde pouze o tu tolerantnost a oddělek si klidně šoupni na půdu (jen jim udělej dveře na střechu) a nebo přímo na střech a "zamaskuj to jako držák satelitní antény" ..... Znám včelaře, co dělá oddělky na střeše činžáku. Kdo by přece lezl ze sousedů na střechu.
Nicméně včely na balkon činžáku je velmi podobné jako mít v paneláku v koupelně prase na výkrm a nebo tu kozu na balkóně. Prostě co dokáže někdo vymyslet je neuvěřitelné.
K tomu co píše Jirka

(24.07.2016 16:31)jirka.marx napsal(a): [ -> ]....
1. Musíš mít v pořádku náležitosti se státní správou. Takže asi nahlášené nové stanoviště. V Hradišťsku, dá se to vyřešit mailem. Číslo chovatele jistě máš.

Po právní stránce zcela souhlas. Docela by mne zajímalo, kolik lidí, kteří přesouvají oddělky při jejich tvorbě o doporučované minimálně 2 km, je přesouvá na registrované stanoviště a má vyšetření na mor....

A jinak rozdíl mezi tak populárníma včelama na střeše a na balkoně už zas tak moc velký není Big Grin
[Obrázky: balkon.jpg]
(25.07.2016 8:23)MiroLunak napsal(a): [ -> ]Proč souhlas spolubydlících ...
Protože to je prostě obyčejná slušnost. A vyplatí se to v dlouhodobém horizontu.
Jiří
Včelky mají totiž jednu špatnou vlastnost - když se z jara podívám na své auto. Modré.
Dcera vedle červené a nic.F.V.
Najviac to ocenia susedia keď si zavesia prádlo na balkón, najmä biele. Cool
Včely nepatria do mesta na strechu a balkón, za to treba majitelom dať riadne pokuty aspoň 10 násobok priemerného platu v štáte!
Za psa neplatíš daň, ale poplatek obci nebo městu. Stejně jako za zábor veřejného prostranství. Pánové, nějak jste nepostřehli, že je chce po měsíci odvést zpátky na trvalé stanoviště a převoz na balkon udělal proto aby nepřišel o létavky v oddělkách a jako opatření proti loupeživosti od kmenových včelstev. Normální to není, ale kilo medu sousedům to urovná. Krásná ukázka včelaření na balkonu je ve filmu Venkovský učitel - Miroslav Krobot.
Btw. Vysetreni je treba pri presunu mimo obec. Puntik.
Mimo katastr.
Mimo katastr obce.
A zpátky taky?
Taky,taky.
Prosím o radu. Včera večer jsem rámkovým krmítkem zakrmila 3 oddělky . Nejsou to žádné chudinky 2 nástavky 39x24, 9 rámků. Ještě večer začala loupež Sad Všechny měly očko na 1 včelu a hotová invaze lupiček. Nakonec jsem je zavřela a přikryla mokrým hadrem. Stále pár krouží kolem. Teď nevím jak dál - pomůže jen převezení? Děkuji za každou radu.
Referenční URL's