Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
celkom zaujmava metoda na chov matiek vola sa Cloake board video je po polsky

(01.02.2012 21:35)S-ladek napsal(a): [ -> ]
(24.01.2012 23:15)S-ladek napsal(a): [ -> ][Obrázky: vlcsnap_2012_01_24_21h18m47s213.jpg]

Zjistil jsem, že klícka lze upnout do toho tmavého držáku, který je přibitý k loučce i obráceně - dnem vzhůru. Může to být k něčemu dobré?

napadlo mě, že:
  • do klícky se dá matka
  • ta díra se ucpe medocukrovým těstem
  • celá klícka se cvakne do toho držáčku
člověk nemusí mít další bazmek na přidávání matek do včelstva Wink
Zdravíčko

prosímvás jak skladujete MK na přelarvování?Mám v plánu i letos odchovat pár matek a s přelarvením n sucho nemám moc dobrou zkušenost .

Také potřebuju koupit celý chovný rámek 39x24 ,ale neviděl jsem ve včelařském obchodě.Bud jsou zvlášť misky ,nebo víčka,zkrátka chtěl bych komplet rámek,neví někdo kde koupit?
MK skladuj v lednici až dole.Rámek si asi budeš muset zkompletovat či využít náhradní řešení a chovat matky bez technických vymožeností.Jde to velice dobře.Při menším počtu chovaných matek zkus metodu proužky s vajíčky těsně před vylíhnutím,nebudeš potřebovat ani tu mateří kašičku a jen lehce upravený rámek i pozdější práce s matečníky je snadná prostě ho odřízneš a vložíš mezi rámky v případě přidání k oddělku či smetenci.Nebo ho nalepíš na kousek lišty v případě menších oplodňáčků či sekcí.
Pokud nevíš jak na to jednoduchý návod.
Do menší včelotěsné ale dobře větratelné bedničky na rozměr rámků(lze použít i upravený nástavek) odeber ze včelstva z kterého chceš chovat dva rámky ze zásobami i ze včelami samozřejmě bez matky vlož je do bedničky tak aby šel mezi ně vložit chovný rámek sklepni ze dvou či třech rámků mladušky do bedničky a uzavři.Vem prázdný rámek a do něj asi v jedné třetině výšky zhora přibij lištu z každé strany po jednom hřebíčku aby šlo z lištou otáčet pak vyjmy rámek ze staršími vajíčky a vyřízni pružek o jedné buňce vřadě .Teplím nožem z jedné strany sniž buňky a v nich vytřiď vajíčka dvě prázné jedna z vajíčkem.Proužek přilep voskem na otočnou lištu nezkrácenými buňkamy a rámeček vlož mezi rámky v bedničce.Zakryj a mírně pokrm.Včely v sádce ti postavý téměř na každé buňce z vajíčkem matečník.Po třech až pěti dnech vrať původnímu včelstvu nad mřížku celé osazenstvo bedničky matečníky tam budou dochovány.Nemusíš se bát že by včely nepřijali vajíčka je to jejich vlastní dílo jen je dobré udělat rámeček předem a dát ho ovonět do včelstva ze kterého budeš brát chvný matriál a včely.Klidně sádku osaď silně včelami stejně je vrátíš zpět a čím více mladušek tím více matečníků.Důležité je také mírně krmit.Je to jeda z nejjednoduších metod chovu matek v menším množství.
Díky za radu ale takto matky rozhodně chovat nechci,chci přelarvovat ,udělat chvonou serii ,už jsem si našel shruba jaksi to vyrobím ,jen jsem potřeboval tu kašičku skladovat,ona je celkem hustá,ředíte ji před přelarvením?

ještě jedna otázka ,při chovu matek bych chtěl vytvořit úlek na 4 rámky 39x24 s tím že by ulek byl rozdělen na 4 části,v každé by byl jeden rámek a každý by mě samostatný vlet.Do tohoto ulku bych umístil 4 matečníky před vylíhnutím a smetl množství včel na jeden rámek,je možné takto matku nechat spářit a rozklást v tomto ulku?Nechápu totiž proč mít oplodnáčky a plemenáčky ,když to můžu skloubit dohromady?
(29.03.2012 12:31)Josef Skala napsal(a): [ -> ]Proužek přilep voskem na otočnou lištu nezkrácenými buňkamy...

Josefe Skalo
nepochopil jsem prosím vysvětli ještě jednou
děkuji Vašek
To je přece jasné - plást má dvě strany. Když se z něj vyřízne pásek, tak se na jedné straně buňky zkrátí a vyjednotí se vajíčka (aby se matečníky už od počátku stavěly dostatečně široké a matky neměly protéhlé ksichty už od vylíhnutí), na druhé straně se nechají buňky nezkrácené, aby se dokázaly přichytit k navoskované liště. Jen ty buňky nesmí být tmavé, to se chytají blbě. Prsty se to přitlačí v těch místech, kde byla vyjednocena vajíčka, přímo k liště s napatlaným voskem, nemusí se to aspoň zastrkávat do žádných otvorů. Samozřejmě se to lepí tou zkrácenou stranou ven.
Díky já jsem to pochopil až po napsání příspěvku ale i tak díky
(29.03.2012 13:33)LumpyCZE napsal(a): [ -> ]Díky za radu ale takto matky rozhodně chovat nechci,chci přelarvovat ,udělat chvonou serii ,už jsem si našel shruba jaksi to vyrobím ,jen jsem potřeboval tu kašičku skladovat,ona je celkem hustá,ředíte ji před přelarvením?

ještě jedna otázka ,při chovu matek bych chtěl vytvořit úlek na 4 rámky 39x24 s tím že by ulek byl rozdělen na 4 části,v každé by byl jeden rámek a každý by mě samostatný vlet.Do tohoto ulku bych umístil 4 matečníky před vylíhnutím a smetl množství včel na jeden rámek,je možné takto matku nechat spářit a rozklást v tomto ulku?Nechápu totiž proč mít oplodnáčky a plemenáčky ,když to můžu skloubit dohromady?

Samozřejmě pokud se chceš pustit do přelarvení tak jsi prakticky přešel ze základní školy do měšťanky což je kuprospěchu věci.Pokud se ti nedaří usadi larvičky kdy ti včely nejspíš vysuší buňky a larvičky vynesou nedodržel jsi některou ze zásad v tom případě ani mateří kašička není jistotou přijmutí larviček.Pokud opět použiješ vlastní chovný materiál včel které použiješ k výstavbě matečníků a lrvičky usadíš byť jen na kapku vody ,či použiješ mateří kašičku včely je převážně přijmou .Pokud použiješ jiný chovný materiál.Musíš tím pečlivěji přichystat sádku či vybrat jinou metodu a dodržet všechna pravidla.
Co se týče oplodňáčků ať už v jakékoli podobě.Čím více včel bude opečovávat vylíhlou matku tím to pro ni bude lepší.Třeba matka která se vylíhne v kmenovém včelstvu začne klást i o tři dny dříve než matka v oplodňáčku.Při sistému baterie ktrou popisuješ což samozřejmě lze bude nutností prostřídat strany z česínky kdy je dobré využít všechny strany tedy i boční ,pokud by byli česínka vedle sebe na šířku jednoho rámku tak matka při návratu z proletu velmi lehce zbloudí k sousedům a má to zpečeťené.
Menší oplodňáčky se zase lépe osazují ,přemisťují a nepotřebují tolik osazenstva jsou tedy vhodné k chvu matek ve větším množství.
Při menším počtu chovaných matek bych použil spíše upravený nástavek na dvě oddělení a k němu upravené dno.
Nebo vícerámkové menší úlky na používané rámkové míry vždy pro jednu matku abych ji mohl v případě potřeby v tomto úlku zazimovat a pak podle potřeby přenést.
Pro zvědavé jsou dobré skleňené sekce do kterých lze nahlédnout bez nutnosti rozdělání oplodňáčku doporučuji všem začátečníkům v chovu matek spíše jen pro představu vývoje matky po vylíhnutí.
Je mnoho možností stačí si jen vybrat.Smile
je možné zaškolkovat matečníky na chovném rámku v těchto miskách? http://www.vcelarstvisedlacek.cz/fot_ope...y/4033.jpg
Do těchto misek je možno po "ovonění" nalarvit. Pokud necháte matečníky ve včelstvu až do vylíhnutí, je nutno je , až budou zralé, zaškolkovat.
Pro zaškolkování jsou k disposici různé typy klícek.
Tyto misky nahoře s dříkem se na chovný rámek a pak do zátky na klícce snadno upevňují tak, že se do dřeva chovného rámku a pak i do zátky na klícku vyvrtá dirka vrtáčkem 3 mm. V ní miska dobře drží a pak se matečník i snadno vyndavá.
Existuji i misky, na které je možno nasadit přímo na chovném rámku školkovací klícku.
Ano, to vím, ale i tak děkuji za odpověď. Zajímá mne konkrétní typ klícky, která sedí k této misce. Je to např. tato? http://www.vcelarstvisedlacek.cz/fot_ope...y/4027.jpg
Protože nejsem pánem svého času a nestíhám zužitkovat matečníky přímo do oddělků - což je nejlepší, tak jsme získal nejlepší zkušenost se systémem Nicot. Je to nejmíň pracný a nejlacinější - myslím že i Sedláček to prodává.
Na klíckování nejjednoduší.

Jinak na běžný chov bez klíckování ty se stopkou a k tomu trojúhelníčky, ale dneska bych se zařídil na ty misky z nastavky.cz. Pokud bych měl rámky s drážkou na mezistěnu. Ale k těm bohužel nejsou klícky, zase ochrana pro přidání. Ale ta pasuje na všechny, takže Nicot.
Chtěl bych se zeptat, kdy je nejvhodnější doba na zahájení chovu matek pomocí klícky Nicot?

Musí být klícka umístěna mezi rámky v prvním nástavku nebo po jeden den může být i v medníku?
(22.04.2012 14:56)Zuzana H. napsal(a): [ -> ]Ano, to vím, ale i tak děkuji za odpověď. Zajímá mne konkrétní typ klícky, která sedí k této misce. Je to např. tato? http://www.vcelarstvisedlacek.cz/fot_ope...y/4027.jpg

Lepší je tento typ klícky. http://www.vcelarstvisedlacek.cz/fot_ope...y/4242.jpg
Ptáte se proč? Dělnice nakrmí matku po vylíhnutí. Ve vašem případě musíte dát do misky med. Po menší úpravě lze použít misku s kolíkem. Foto pošlu až budu mít časBig Grin
Já dnes věřím těm co označují použití mateří kašičky za zybtečnou komplikcai - z hlediska výřivy či přijetí nemá asi význam.

Aby larvička sklouzla z misky stačí voda z vodovoda.

A k přijetí - je podstatná nálada včel, nyní mi to na vodu vzali čertvě udělané oddělky bez ohledu jestli jsem do nich přihodil matku nebo ne na 80%. S MK jsem měl i stěží poloviční výsledky.

Je to spíše o náladě, než o komplikacích.
(04.05.2012 17:03)NB1 napsal(a): [ -> ]Lepší je tento typ klícky. http://www.vcelarstvisedlacek.cz/fot_ope...y/4242.jpg
Ptáte se proč? Dělnice nakrmí matku po vylíhnutí. Ve vašem případě musíte dát do misky med. Po menší úpravě lze použít misku s kolíkem. Foto pošlu až budu mít časBig Grin

No a zrovna tyto klícky jsme vyhodili, protože pro zaškolkování matečníků se ukázaly jako nepoužitelné. Včely se občas rozhodnou, že mladé matky nechtějí a díky tomu, že k nim můžou si to s nima vyřídí po svém. Od té doby mi není zatěžko misku v klícce medem naplnit.
Myslím, že by na takové klícce mělo být napsáno podobně jako na cigaretách: "Školkování do těchto klícek škodí matce." Smile
Dobrý beru tvůj názor.
Osobně zastávám názor, že je přirozenější když je vylíhlá matka ihned nakrmena včelami, které jí i pomohou při prokusování matečníku. Pro matku je to vyčerpávající činnost - je to jako kdyby jsi chtěl po novorozenci aby si vzal sám jídlo z lednice a najedl se bez pomoci "PTÁM SE: JE TO PŘIROZENÉ?".
Nejlepší klícka - žádná klícka. Používám je osobně jen z důvodu víkendového včelaření. Jinak je podle mého názoru čerpaného od zkušených chovatelů přirozenější a lepší přidávat matečník (otevřený nebo zralý).

Zuzano H. - a teď si vyberte, kdo má pravdu? Nakupte něco nepotřebné, ale dobře propagované. Nakonec zjistíte, že se včelám nelíbí barva klícky, třeba jim nevoní, ruší matečníky které jsou podle nás perfektní-oni je hodnotí nedostačující známkou a zruší je, nebo je prostaví protože právě dneska upřednostnili sběrací činnost a nemaj v úmyslu se věnovat chovu matek atd. A takhle je to ve všem Big Grin (Už rozumíte proč nepřispívám na VF a řeším individuálně přes e-mail)
Proč hned koupenou klícku vyhazovat, když si jí můžete přizpůsobit k obrazu svému - tak třeba zapřemýšlejte a zhotovte si rámek (který stejně potřebujete pro vložení klícek) s boky kde použijete pletivo (jako se používá na zasíťování dna) abych zamezil přístupu včel. HNED VŠECHNO VYHAZOVAT - ALE JO, ROZTÁČEJTE A POSILUJTE KOLA EKONOMIKY, ZATĚŽUJTE PŘÍRODU VAŠIMI HOKUSY, POKUSY. UŽ TO NEŘEŠÍM, LIDI NEPŘEDĚLÁM A VČELY UŽ VŮBEC NÉ Big Grin
Tak tomu zas já nerozumím. Nechci se tě dotknout, ani nezpochybňuji nárok na vlastní názor, ale VF je tady právě od toho, aby přineslo víc pohledů i zkušeností. Aby si začátečník mohl vybrat, odzkoušet a sám se rozhodnout. Podobný názor by mohl vytvořit pouze jednostraný pohled na věc, ale tak to přece není. I ty sám to potvrzuješ. Takže, buď máš obavy jít s kůží na trh, nebo přes soukr. poštu si rady necháš zaplatit,Big Grin asi blbost, a nebo nemáš zájem jiným, svou radou pomoci. Také asi blbost, když tvé příspěvky mají co do sebe.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně výměny matky ve včelstvu přes matečník. Jde mi o to, že bych si matečník vychoval v medníku toho samého včelstva a až uzraje tak bych ho jen přendal z medníku do plodiště a starou matku odebral. Chci se zeptat zda s tím má někdo zkušenost a jak velkou mám šanci že tento matečník přijmou a nezruší?
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :