Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tyhle obavy jsem měl v začátcích taky. Za prvé se nemusí nová matka oplodnit, pak na scénu opět přichází původní a za druhé je mnoho možností jak s oddělkem naložit. Já např. doplňuji úhyny a jsem za to rád a mnoho oddělků jsem také v minulosti podaroval kolegům. Ale můžeš je také opět spojit, jak píšeš. Já si matky značím a čísluji, takže vyhledávání staré matky je hračka.
Dneska jsem nalarvil serii ...a pic, mrzne.
To by jednoho jeblo...
[Obrázky: C7VOLR01.PNG]

Nastesti tahle stanice je dole v udoli. Tady je krasnych +4.
Pokud je při sérii dostatek včel na vyhřátí, teplota venku nemá zas až tak velký vliv. Zvlášť pokud se jedná o krátkodobý teplotní výkyv jako jsou přízemni mrazíky po ránu.
(28.05.2023 8:33)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]Pokud je při sérii dostatek včel na vyhřátí, teplota venku nemá zas až tak velký vliv. Zvlášť pokud se jedná o krátkodobý teplotní výkyv jako jsou přízemni mrazíky po ránu.

Jj. Nebojim se. Dal jsem je doprostred plodiste. Silneho vcelstva.
Pri mem zpusobu dochovu matecniku ma nocni teplota zasadni vliv na pocet odchovanych matecniku. Rovnez startery jsou letos tragicke. Letosni chov v kvetnu beru jako obtizny!
A je to chyba počasí, nebo způsobu dochovu?
Co myslite... Kdybych pridal do stejneho vcestva druhou serii d+2, prijmou ji jeste?
Je to jeden den, takže pokud mají dostatek kojicek a nemají hlad, je šance...
V opačném případě si začnou vybírat a něco z předchozí mohou zrušit.
Rozhodnou se musí ten co zvedne víko a vidí
Ahoj DASTe. zde je názorná odpověď na tvou otázku. :
https://medove-zpravy.blogspot.com/2023/...etice.html
Diky JM,
muzu uz taky potvrdit. Chovam jen par matek, takze z toho nejde udelat zadna statistika.
Dal jsem 9 misek na sladinu, s limitem, ze 6 beru. A postavily 5. No ale nechtelo se mi je strhnout...
Dve krajni, primo v te serii, jsem znovu nalarvil, z jine matky, vyhodily.
Tak znova, ty dve misky, tentokrat ze stejne matky - a konecne jednu postavily. Tak mam svych 6 ))
Vážení přátelé,
....
Zkouseli jste kvuli chovu matek, tj. Cilem nebyl maximalni mozny rozvoj vcelstva, ale drzeni vcelstva s novou matkou "na uzde", krotit vcelstvo v rozvoji (=aby zustalo v jednom nastvaku, v mem pripade 39x24) tim, ze ho umistite tak, aby nemelo idealni podminky pro rozvoj?
Na stanovisti na pisecku mam vcelstva umistena ruzne, z pohledu orientace sv. Stran, osluneni od brzkeho rana do pozdniho vecera i pres den, a i kdyz vyloucim dve vylozene problemova vcelstva, tak u tech vcelstev, kde byly lonske nove matky, i "z jednoho vrhu" tak se podle umisteni rozvijej ruzne "rychle".
Ptam se, protoze by me zajimalo, jestli ke to matkami, moji "peci" nebo tim umistenim.
Tomáš "slnečná straň rojová stráň......oslnený flek ženie včely do rýchleho rozvoja...
Včelstvá celodenný tienene majú tendencie sa ináč rozvíjať - nerojiť sa (Nymsa )
Jeden matenik ze serie zustal nevybehly. A co se stane... kdyz jsem doma cistil misky, tak vybehla na stul.
Byla tam minimalne 17dni. Ale je tak velika a krasna... nezbyva nez otestovat, jak prenosena maticka ve skutecnosti funguje.
Vase zkusenosti?
DASTe čas vylíhnutí je závislí na teplotě ve které je odchováván matečník. Ovšem doplním pro šourali Smile také na plemeni-rase včel. To že se vylíhla o den později muže být , že sis i vybral mladší larvičku.(musíš si být jisty co tam larvíš - jinak čas vylíhnutí muže být zavádějící
Podle toho kdy se vylíhne nelze úplně usuzovat na kvalitu. Stalo se mi v začátcích , že se líhli později, a je pravdou že čas vymění následující rok včely sami a druha část, se dožila důchodku.
Větší problém vždy hledám v době - za jak dlouho se oplodní. Zde každý den hraje svou roli ale počasí zhatí vše.
Zkráceně matku dej do oddělku a sleduj jak klade, jak se chová matička a včelky k ní. Zde nalezneš tu pravou odpověď. Ať se daří DASTe.
Jidrichu, s teplotou mas jiste pravdu, to hraje a i v tomto pripade by mohlo hrat roli. Plemnivo ani rasa ne, jsou vsechny stejne. Stari larvicky vim a presto samozrejme beru s rezervou. Proto pisu "minimalne". Ono to ve skutecnosti bylo 18den. A to se mi nikdy nestalo.
Za jak dlouho se oplodni, v tom vidis problem? To jsem nikdy nesledoval vztah kvality matky k teto hodnote. Prave kvuli pocasi by to bylo slozite, z toho ziskat nejaky vystup. Mezi nami budu rad, kdyz se v tomhle pocasi, co tu ted je, uspesne oplodni. Nebylo by to poprve, co se ji vyletet nepodarilo a zacala nakonec klast hrboplod...
Tak i posledni maticka uz je ve svym. Dosly ulecky, tak jsem ji vykotlal spalek.
Sklepnul jsem ji tam vcely ze dvou ramecku a pustil naostro. Tak jsem zvedavej, jak ji prijmuly.
Obvykle pridavam pres trubicku z vosku (umely matecnik), naostro se mi to moc nelibi, jak na ni nabehnou... Ale vyroba ulecku trvala moc dlouho, uz bylo pozde...

[Obrázky: 20230614-194055.jpg] [Obrázky: 20230614-211453.jpg]

[Obrázky: 20230615-171854.jpg] [Obrázky: 20230615-204644.jpg]
Prosimvas....jak je to s dedenim vlastnosti po stare matce na novou. Vybavuju si matne, ze jsem cetl, ze nejak neni stejny pocwt chromozomu nebo neco takoveho u trubce a u matky a to pak ma vliv na prenos vlastnosti z matky Matky na matky Dcery?
Vite to prosim nekdo z hlavy abych to nemusel dlouze hledat? Nemam ted knizky u sebe.
Diky!
Můžeš mít sebelepší matku ale její dceru omr.. nějaký místní dacani a ti jí dají vlastnosti pro plod
necudlo, to by mi nevadilo, já si matky nekupuju, rozchovávám (tedy přesněji řečeno, ony se mi z větší míry rozchovávají samy, když neuhlídám rojovkuSmile ) si svoje výběrem z nejlepších včelstev, ale ptal jsem se z toho důvodu, že si vedu evidenci výnosů za každé jednotlivé včelstvo už třetím rokem (nebo minimálně loni a letos, musel bych se podívat). A i když v některých úlech/včelstvech došlo vinou vyrojení nebo tiché výměny nebo možná i uhynutím k ztrátě původní matky, tak ty nové matky, které se vylíhly z vajíčka položeného předchozí matkou, by si měly nést vlastnosti té původní matky.

Tak mě zajímá, jakou měrou se ta původní matka podílí na vlastnostech nové matky a tudíž, jak moc nebo málo nová matka dcera může mít vliv na srovnávání meziročních výnosů daného včelstva/úlu. (Vliv vyrojení eliminuju nějakým kvalifikovaným odhadem, s tím problém nemám pro účely svého "bádání" a chovu matek).

já osobně třeba trubčí plod nelikviduju, ale ani záměrně nechovám trubčí včelstva kvůli "přečíslení". S kolegy na vsi na stanovišti na písecku jsem se o tom ještě nebavil a nazjišťoval, jak k této věci přistupují, myslím, že tak "vědecky" asi ne. V praze k tomu přistupuji stejně, ale jak to dělají ostatní v nějakém relevantním okolí (jaké je, když trubci cestují na velké dálky...), to také nevím.
Referenční URL's