Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nemají důvod brát nějakou náhražku, příroda poskytuje nadbytek kvalitní potravy.
Ihned po zavíčkování matečníky školkuji (6 den). Tedy umístím je do klícky. Tím je chráním před vykousáním. Já osobně líhnu v inkubátoru, ale v běžné praxi se to dělá tak, že mám chovné včelstvo, které ochotně přijímá nalarvené misky a dovede je do fáze zavíčkování, následně se zaškolkují a přesunou do dochovného včelstva (to se postará o potřebné klima k vývinu matky) Potom se buď odeberou zralé matečníky a zužitkují, nebo nechají v klícce dolíhnout matky a až ty se umisťují podle potřeby. Po odebrání zavíčkovaných matečníků z chovného včelstva můžeš začít dělat další sérii.
V podstatě jsem to už popsal v příspěvku 1611.
Ještě se zeptám jakou liheň (inkubator) pouzivaš?
Prijali mi 10 z 13-tich, na na prvý krát celkom fajn.

[Obrázky: CAM01393_1.jpg]
Zkoušel jste někdo změřit šířku original mateří misky?? A šířku misek např Nicot či těch od http://www.nástavky .cz??
[Obrázky: DSC01522.jpg]
Matečník na dvojčata. Když se daří tak se ... Tongue
[Obrázky: DSC01476_1.jpg]
JK
To se někdy stává, larva "odpadne" os kaše a včely stále matečník prodlužují. Po zavíčkování se larva má ještě dlouho krmit kaší, dovede se otočit a naposledy se nacpat. V prodlouženém matečníku, ale nemá šanci ke kaši dosáhnout a tak výsledek je opačný než jak včelař očekává.
(14.05.2016 12:43)sloon napsal(a): [ -> ]Ještě se zeptám jakou liheň (inkubator) pouzivaš?

Tak už jsem to našel a moc se mi to zamlouvá.
V recenzích píšou že teplota je rozdílná nahoře a dole jak to řešíš když jsou matečníky ve dvou patrech jak na obrázku?
[Obrázky: P5060117_zps4b2b379d.jpg]
Moje klícky umožňují umístit police do nejvyšší a nejnižší pozice. Takže je mám ve dvou horních patrech, až dolů nedávám nic. Ale nedělej si iluze, že teplota ve včelstvu je stabilní. Když dám část série do inkubátoru a část nechám ve včelstvu, v inkubátoru jsou dříve. Když nechám celou sérii ve včelstvu, ty na kraji se líhnou o poznání později. je to právě kolísáním teploty.
Ještě jednu otázku, musím koupit nějaký teploměr na měření přesné teploty uvnitř.
Dívám se na různé teploměry a všude píšou přesnost měření+-1až2 stupně. Jaký teploměr používáš? Asi jsem už moc puntičkář.
Jinak včera jsem školkoval přijali celou sérii. Tahle půjde ještě do včelstva a další už do inkubátoru.

[Obrázky: 20160516_165507.jpg]
Spoléhám na teploměr v líhni. Už jsi ji pořídil? Na chov matek pro svoji potřebu je to dost zbytečná investice, včely to umí líp. Je to jen o komfortu při chovu ve větším množství.
Dnes mi ho doveze PPLka už se těším. Na stránkách kde jsem ho kupoval je v popisu psáno "Teplota zobrazovaná na displeji se může mírně lišit od skutečné teploty uvnitř inkubátoru, proto doporučujeme dodatečnou kontrolu teploty externím teploměrem"
no on je to vlastně vnitřní teploměr. ale ještě jedna důležitá maličkost, kup si teploměr s vlhkoměrem, a udržuj tam tak kom 70% je to jednoduché stačí nalít do prolisů ve dně voda a krásně to vychází.
Big Grin
Na to jsem taky myslel že bych koupil i s vlhkoměrem asi tento.

http://www.superzoo.cz/teplomer-vlhkomer...digitalni/
Zajtra sa chystam prvy krat prelarvovat, mam tieto umele misky a umely matecnik. Mate s tym niekto skusenost? Prelarvim larvicku a nasadim na misku tu prehliadnu rurku? Je to este nepouzite, netreba to nejako namacat do medu a nechat vcelam vycistit nech im to nesmrdi?
Ta trubička je ochrana proti vykousání. V podstatě ji ani není třeba používat. Už je to tady několikrát popsané, třeba tady jsem to popisoval. Až matečník zavíčkují, tak ho umístíš do klícky nebo ještě lépe, až bude zralý, tak ho vložíš tam kam potřebuješ, např. do oddělku. Záleží, jaké máš s matkou úmysly.
Když školkujete matečníky těsně po zavíčkování (aby mi je nezastavěly), přidáváte do klícky včely? Zavíčkoval bych až zralé, ale první sérii mi prostavěly a já už teď chci jistotu, že se to nestane...
Ahoj ve spolek,
včera jsem dělal oddělky a přidával jsem k nim zralé matečníky 15 dní staré. Zaujalo mě, že některé jakoby uvnitř kloktaly, tedy jako kdyby ta matka uvnitř toho matečníku byla na volno. U ostatních jsem si toho nevšiml, ale je pravda, že jsem nezkoumal matečník od matečníku. Chtěl bych se zeptat, je to kloktání normální nebo se jedná o špatně vyvinutou matku, která se nevylíhne?
To že jsi to cítil znamená, že jsi s nimi manipuloval nešetrně!!! Ale musím se přiznat, jednou se mi to taky stalo, dával jsem někomu matečník a jak byl polezlý včelami, tak jsem místo toho abych je ofoukl, tím matečníkem trhnul a cítil jsem to, co jsi cítil ty. Vylíhly se, ale už si dávám pozor. Smile
Já si toho taky všimla a taky se vylíhla Smile

Do dvou oddělků jsem dala dva matečníky (měla jsem je navíc). V jednom byl jeden vylíhlý a druhý vykousaný a v druhém byly oba vylíhlé. Co se pak v takovém včelstvu dejě?
Debatu o webu Honzy Jindry jsem přesunul do téma Webové stránky.
Referenční URL's