Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dneska jsem kontroloval kladení matek, u jedné jsem našel na třech rámcích, zhruba uprostřed, z obou stran jedno vajíčko. Další jsem neviděl. Že by si to nejdřív chtěla vykolíkovat?
Kto sa chce presvedčiť, či v uzavretej MB je matka a živá netreba sa báť takúto MB
otvoriť, tesne dolu, kde končí materská kašička, je toto miesto bez košieľky. Potom malý otvor uzavrieť voskom, mne sa matka zakaždým vyliahkla
(03.06.2015 22:03)Konar napsal(a): [ -> ]Dneska jsem kontroloval kladení matek, u jedné jsem našel na třech rámcích, zhruba uprostřed, z obou stran jedno vajíčko. Další jsem neviděl. Že by si to nejdřív chtěla vykolíkovat?

To tedy máš dobrý zrak a velkou trpělivost SmileSmile

(03.06.2015 8:49)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Já mám přesně opačnou zkušenost. Zrovna dnes ráno jsem plnil oplodňáčky, matka, která měla takto obestavěný matečník se nevylíhla. Otevřel jsem ho a byla uhynulá ve stádiu fialových očí. Už několikrát se mi stalo, že v sérii některý matečník zastavěli dílem. Nikdy z nich nic nebylo.

Ač nerad, musím potvrdit, čtyři z téhle serie se nevylíhly, to se mi normálně nestává
(03.06.2015 8:49)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Já mám přesně opačnou zkušenost. Zrovna dnes ráno jsem plnil oplodňáčky, matka, která měla takto obestavěný matečník se nevylíhla. Otevřel jsem ho a byla uhynulá ve stádiu fialových očí. Už několikrát se mi stalo, že v sérii některý matečník zastavěli dílem. Nikdy z nich nic nebylo.

Některé vyšlechtěné linie jsou náchylné na virus černání matečníků,kdy se matka v zavíčkovaném matečníku normálně vyvíjí,a posléze uhyne,matečník začne od špičky černat,jak se nymfa uvnitř rozkládá.
U takových případů není vyjímkou,že doslova shnije celá série ve více chovných včelstvech,když původce(vir)je přítomen v plemenném včelstvu.

Další možná příčina úhynu některých matečníků je zachladnutí,v určitém stadiu vývoje jsou na to dost citlivé.Zastavění dílem je jen druhotný efekt a značí snůšku a přítomnost matky,včely prostě zaplňují mezery v úle.V případě zdravých matečníků není zastavění dílem na závadu,jen vyžaduje pečlivější vysvobozovací proceduru-matečníku,který má šanci na vylíhnutí zpravidla kouká špička.

S pozdravem Pavel
JJ, ta špička ... ) Wink
Jiří
[Obrázky: Sn_mek_2819.jpg]


měla se vylíhnout až dneska v noci....zvládla to už odpoledne, tenhle snímek je asi hodinu po narození
Matky v líhni máte někdo zkušenost s matečníkem v líhni? Mám drůbežářskou líheň a chci zkusit dochovat matečníky v líhni. Jakou teplotu nastavit a jakou vlhkost. je to složité dík za odpovědi.
(04.06.2015 21:41)jirka.marx napsal(a): [ -> ][Obrázky: Sn_mek_2819.jpg]


měla se vylíhnout až dneska v noci....zvládla to už odpoledne, tenhle snímek je asi hodinu po narození

Pěkně velký zadek od takové mladé maminky,to nechci vidět to monstrum co to bude až se spáří a řádně rozklade Big Grin
To uz je oplodnena a rozkladena matka, nie cerstvo vyliahnuta autor obrazku si asi zmylil skolkovacie klietky ... Big Grin
ne ne to je úplně čerstvě vylíhlá ještě v půl pátý byla v matečníku, v šest už venku. Taky jsem valil oči.
Já měl taky takovou. Říkal jsem to Jirkovi do telefonu začátkem týdne. Že ty oplodněné v zasílacích klíckách jsou proti ní chcípáci.
Když jsem vyndaval rámek, poškodil jsem matečník. Otevřel jsem ho, a v něm podobné monstrum. Asi po třech minutách mi uletěla z ruky. V úle jsem pak našel ještě jeden větší matečník, tak jsem jim ho nechal.

Asi je na takové letos dobrá sezóna.
(04.06.2015 21:46)Karel Novotný napsal(a): [ -> ]Matky v líhni máte někdo zkušenost s matečníkem v líhni? Mám drůbežářskou líheň a chci zkusit dochovat matečníky v líhni. Jakou teplotu nastavit a jakou vlhkost. je to složité dík za odpovědi.

Letos líhnu poprvé v inkubátoru. Používám model určený na plazy. Má tu výhodu, že umí topit i chladit, režimy si přepíná sám. Teplotu mám nastavenou na 35 °C a do spodní části jsem dal misku s vodou. Matky v inkubátoru se líhnou přesně podle plánu, v rozsahu 24 hodin.
Je v té líhni na hady větráček?
Chlazení je pro včelaře asi na nic.
Je vzadu. pokud vidím tak je tam peltier-článek. Je to taková přenosná autolednička trošku jinak Wink
Mam stejnou lihen jako honza havelka ( diky za tip Honzo) a jsem spokojen
Jako zdroj tepla/chladu inkubátor používá Peltierův článek umístěný na chladiči, který ofukuje větráček. Poměrně často se jen na několik vteřin zapne, dle mého jen prožene vzduch v inkubátoru.
Chlazení má smysl, např. při převážení matek v autě mezi stanovišti. Celé zařízení má napájení na 230V/12V, takže použitelné i v autě.
Jen ta cena je přehnaná.
Trochu styroduru, termostat, větráček, topné cokoliv (ani Peltier není drahý) a možná to za rok vyzkouším.
A bude to za 10 krát méně.
Cena odpovídá kvalitě. Této investice vůbec nelituji.
Je to věc osobní volby. Já si to postavit neumím, tak jsem si na něj vydělal pár překlady navíc a taky si ho koupil před 2 lety. A taky nelituju ... Dobře slouží.
Jiří
Chlapi aké to má vnútorné rozmery?
Referenční URL's