Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Big Grin to dejte do včelařských vtipů, to mě dostalo.
(25.03.2014 9:11)Josef Skala napsal(a): [ -> ]Využij k chovu na krátkou dobu pevnou přepážkou oddělený bezmatečný prostor v kmenovém včelstvu.

Můžete mi to pne Skala lépe vysvětlit, jak přesně tento úl rozdělit tou pevnou přepážkou?
Stručně - vraž tam mezidno
Stačí cokoliv, co včely neprokoušou.
(25.03.2014 20:50)Tejkl Václav napsal(a): [ -> ]
(25.03.2014 9:11)Josef Skala napsal(a): [ -> ]Využij k chovu na krátkou dobu pevnou přepážkou oddělený bezmatečný prostor v kmenovém včelstvu.

Můžete mi to pne Skala lépe vysvětlit, jak přesně tento úl rozdělit tou pevnou přepážkou?

Už jsem tu celý postup popisoval možná i vícekrát určitě ho najdeš v tématu jak to dělám já.
(25.03.2014 9:22)ZdenekM napsal(a): [ -> ]A když použiješ vajíčka ze stavebního rámku jako třeba někdo já, tak se problém vyřeší sám Big GrinD

To musel být trubec Schwarzeneger! Surprised

Nebo travestita
Muj první přijatý matečník ze zkusmé serie dávané na sucho v pondělí do nic moc ovoněné lišty.
Přijaly se dva netušil jsem v jakém množství MK larvičky plavou, stačilo mi to bohatě na 12 misek dneska larveno na ostro držte mi palce.

[Obrázky: Sn_mek_233.jpg]
Kdy letos začnete (či jste začali) s chovem matek? Já jsem v sobotu 5.4. dával teprve nějaké stavební rámky, staré trubčiny s tím, že přelarvovat budu nejdříve 19.4., abych měl během líhnutí nových matek již trubce.
Já sem, to zkusmo už udělal taky. Poprvé nic, na kapku medu. Zkusmo sem v utery 5 na kašičku zbytek na kapku medu. Ale bože jak mě to nešlo, nechtěla larvička z lžičky do misky. pořád mi to zustavalo na lžičce. No uvidíme Smile
Bez uvedení alepoň místa, nebo fenologického určení je to debata o "ničem". Já osobně počkám, ukazuje se že unás jsou nejlepší matky když je nejlepší počasí. Doby kdy jsem spěchal a matky pak o "zmrzlých" čekaly na vhodné počasí jsou už za mnou. Taky nepotřebuji nijak intenzívně množit.
Samozřejmě pokud stav včelstev vyžaduje tvorbu oddělků je druhá věc.
Pokud vám nejdou přenášet larvičky, zkuste je vyklepnou z plástu do vody ( tác,miska) a pak nabírat a přenášet.
Jinak samozřejmě záleží v jaké nadmořské výšce včelaříte- snůška a jak jsou na tom včely- chovná nálada. Já mám jedno stanoviště, kde podle stavu je ještě březen, na druhém slunějším už to pro změnu vypadá na květen.
PAk po vložení přelarvovací lišty je dobré vědět, že několik dní dopředu bude hezké počasí. Pokud se výrazně ochladí, včely se i na přijaté matečniky vykašlou- viz vloni po 2 dnech. POkud vše vyjde, vylíhnout se matky a pak pro změnu zase 14dní proprší a nedostanou se na snubní prolety...zase to může být problém. BOhužel ty předpovědi počasí tak dlouho dopředu netušíme.
Určitě ale chov matek zkoušejte dál, je to krásná práce a pokud dojde až k označení vlastní vypiplané už kladoucí matky, tak je to radostBig Grin I první sezonu se pár matek určitě podaří vychovat. Držím palceWink
Já jsem jenom tak z hecu nalarvoval dvoupatrový rámek (20 matečníků) v sobotu 5.4...nic moc jsem si od toho nesliboval, ale při nakouknutí v pondělí jsem zjistil že alespoň takových 12ks přijali....až se trochu zlepší počasí nakouknu podruhé a uvidím. Jinak lokalita Hodonínsko - všechno nám tady krásně kvete, kousek od stanoviště už i řepka.
Mám zas slíbené matky z NSR. Ptal jsem se včera včelaře kdy bude larvit letos. Vždycky začíná s chovem koncem května, letos prý taky dřív nezačne. Tvrdí že prý teprve tou dobou jsou odchovaní řádně vykrmení trubci kteří jsou včelstvem určeni k oplodnění matek. My to tu prý v Česku neznáme a proto chováme příliš brzy. A taky prý proto že výrobci matek chtějí prodat co nejvíc a tak začínají co nejdřív.

Je to pravda?
Já již cca 3 týdny pozoruji v mých úlech trubce o velikosti palce Smile
No jo v úle, tam si válej koule Smile, ale potřebuješ je ve formě a v hojném počtu na shromaždišti.
Pro mě to je jen zkouška. Dva matečníky bych zkusil do malých oplodňáčků. Trošku si zaexperimentuji, budu pak připraven (v to doufám Smile ) na ostrý start Wink



(09.04.2014 20:53)KaJi napsal(a): [ -> ]Bez uvedení alepoň místa, nebo fenologického určení je to debata o "ničem". Já osobně počkám, ukazuje se že unás jsou nejlepší matky když je nejlepší počasí. Doby kdy jsem spěchal a matky pak o "zmrzlých" čekaly na vhodné počasí jsou už za mnou. Taky nepotřebuji nijak intenzívně množit.
Samozřejmě pokud stav včelstev vyžaduje tvorbu oddělků je druhá věc.

No, máš pravdu, že sem uspěchanej bláznivej začátečník vrhajíc se do všeho po hlavě Smile Chci letos vyměnit 3-4 matky. mohl bych je koupit, ale chi a moc se těším až si označím svou vychovanou kladoucí matičku. Ježiš, to je snad stejný jak na první sex, nervózní sem minimálně stejně BlushSmile
(09.04.2014 21:03)Kohout napsal(a): [ -> ]Mám zas slíbené matky z NSR. Ptal jsem se včera včelaře kdy bude larvit letos. Vždycky začíná s chovem koncem května, letos prý taky dřív nezačne. Tvrdí že prý teprve tou dobou jsou odchovaní řádně vykrmení trubci kteří jsou včelstvem určeni k oplodnění matek. My to tu prý v Česku neznáme a proto chováme příliš brzy. A taky prý proto že výrobci matek chtějí prodat co nejvíc a tak začínají co nejdřív.

Je to pravda?

Potvrzuji. To samé mi říkal můj dodavatel matečníků z jihu Moravy. Fórum je třeba brát s rezervou, tu je vždycky všechno dříve. Včelaření je i o trpělivosti a správném okamžiku.
Dobrý deň! Mala by som takúto otázku: Vlani som mala svoju prvú včelársku sezónu. Do chovu matiek si ešte netrúfam, veľa si toho potrebujem ešte naštudovať a vypozorovať. Pri chove matiek sa píše, rozchovávať z najlepšieho včelstva- to mi je jasné! Mňa zaujíma skôr tá vec, za kolko sezón môžem mať vyselektované to naj včelstvo. Vlani sa mi to všetko rojilo a tak ani medu moc nebolo. Ja to vidím u mňa tak, že aspoň tri roky sa ešte učiť čo je to chov včiel a potom robiť experimenty aj s chovom matiek. A ísť od metód najjednoduchčších po tie zložitejšie. S rokmi skúseností dúfam príde aj odvaha viac experimentovať- lebo to chov včiel naozaj umožňuje. Nepoznám iné hospodárske zviera s ktorým by sa to dalo lepšie! Moju reálnu situáciu by som nazvala- že ja sa mometálne učím chovať včely. Na výučný list si ešte nejaký ten rôčik počkám. Potom to skúsim aj s chovom matiek! Tak mi držte prsty!
..častokrát tá najjednoduchšia cesta môže byť tá najlepšia,z minulého roka mám viac včelstiev s matkami z náhradného chovu(núdzové matečníky)..tieto včelstvá sa nedajú rozoznať od včelstiev s matkami chovanými v systéme Nicot..nehovoriac o menšej pracnosti takto vychovaných matiek..
(10.04.2014 10:22)Eva Kučerová napsal(a): [ -> ]Dobrý deň! Mala by som takúto otázku: Vlani som mala svoju prvú včelársku sezónu. Do chovu matiek si ešte netrúfam, veľa si toho potrebujem ešte naštudovať a vypozorovať. Pri chove matiek sa píše, rozchovávať z najlepšieho včelstva- to mi je jasné! Mňa zaujíma skôr tá vec, za kolko sezón môžem mať vyselektované to naj včelstvo. Vlani sa mi to všetko rojilo a tak ani medu moc nebolo. Ja to vidím u mňa tak, že aspoň tri roky sa ešte učiť čo je to chov včiel a potom robiť experimenty aj s chovom matiek. A ísť od metód najjednoduchčších po tie zložitejšie. S rokmi skúseností dúfam príde aj odvaha viac experimentovať- lebo to chov včiel naozaj umožňuje. Nepoznám iné hospodárske zviera s ktorým by sa to dalo lepšie! Moju reálnu situáciu by som nazvala- že ja sa mometálne učím chovať včely. Na výučný list si ešte nejaký ten rôčik počkám. Potom to skúsim aj s chovom matiek! Tak mi držte prsty!

Eva, teória je potrebná vec. Avšak je tiež treba skúšať. Jako sa vraví: "Die ibung macht den meister" Wink (cvičení dělá mistra). Pamatuj, co si sama nezkazíš, to nikdo tak dobře neudělá Tongue. Vždyť o co jde, jde o čas a ten je třeba využít. Tak směle do toho. Pak i ta teorie půjde lépe.
JK
Referenční URL's