Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Larválne vývojové štádium matky trvá 5 dní, robotnice 6 ...
kajo 2 dni sú podľa mňa veľmi veľa...
Tak kolik dni usetri tim neoptimalnim od optimalniho? Ja to strelil. A kolik je rozptyl v kladeni vajicek?
(27.07.2016 15:25)KaJi napsal(a): [ -> ]Tento argument není z mé hlavy: A to je ty dva dny vytrhnou, když v samotném oplodnění je týden rozptyl?
Já se nepřu že je to tak či jinak, jen se snažím dobrat pravdy. Pokud máte pravdu vy, proč jsou tak blbé. Blbost obvykle evoluce nepodporuje.

No konečně jsme se něčeho dobrali.....To pak lidstvo musel opravdu stvořit Bůh!Big Grin
Zaznamenal jsem z úplného mrzáku matečníku matku, která měla 1 rok plně srovnatelný výkon s těmi výbornými , ale jen rok ,potom výměna . Nedostatek se neprojevil na výkonu , ale na délce života . Vidím rozdíly v genetice , tak i tak .
Výkon srovnatelný s výbornými?....no to ani omylem. Ale každej má pro matky jiný měřítka. Wink
Já to, co napsal JrM pochopil jinak a souhlasím s ním. Některé matky jsou stejně dobré jako jiné, ale po roce je mění a až tehdy se zjistí, že nejsou až tak výborné. To je přece běžné.
Jak říkám....každý máme jiná měřítka, Tome.
(27.07.2016 8:02)KaJi napsal(a): [ -> ]Diky za poznatky. To bych ale musel mit dve velke nevyrovnane skupiny vcelstev.
A nebo leve ruce a neumel chovat matky. A pak by to bylo vysvetleni.

Je pravda, ze mam po plastech hodne stop po tichych vymenach. A z tech by zase mely byt matky nejlepsi.

Zajimava by b,la pro porovnani nejaka statistika, kolik umele odchovanych matek vcely samy, nebo vcelar do xx mesicu meni.

Karol,prepáč,to som nepovedal,že máš ľavé ruky,ani to druhé...to by som si nedovolil.
Len sa mi najľahšie nadväzovala odpoveď v téme na Tvoj príspevok.
Hneď odpoviem aj na ten Tvoj ďalší.
Čo sa týka umele odchovaných M u mňa,tak za posledných 10 rokov v mojom chove je to 5M,všetky ich menili na druhý rok po pridaní.Čo som pridával- menil tento rok je to zatiaľ O.K.
U včelárov,čo sú moji zákazníci- som s nimi v kontakte,ja sa pýtam či je všetko O.K.- tak za posledných 10 rokov len jedna výmena ešte v roku pridávania M.
Niekto ma tu obvinil,že predám M,zoberiem dotácie a o viac sa nestarám...
Pri tomto je veľmi dôležité vybrať pri prelarvovaní ten správny materiál- ako to tu už bolo aj poznamenané a ešte dôležitejšie je chovné včelstvo,v ktorom sa to "odohráva".A nemenej dôležité je,kde sa tá M vyliahne,spári atď.
U mňa taktiež kladiem dôraz na kvalitu matečníkov,kladenie M po spárení = práca na pláste,ako zakladá do dĺžky a výšky plástu.
Ja nepridám matečník,ktorý sa mi nepozdáva,nepustím M,ktorá zle kladie,môže byť aká chce pekná,veľká...brakujem matečníky aj M.

Pre jirka.marx:

Jirko,Dúfam,že ma neobviňuješ z plagiátorstvaBig GrinBig Grin
Qida som čítal len pred dvoma rokmi,toto moje "bádanie" bolo v rokoch 2007-12.
Nedali mi "spávať" tie časté výmeny po NCH,keď umele vychované mi to nerobili.
Ja som ešte zaregistroval dva druhy TV.Tá jedna je v plnom rozvoji- koniec mája,jún,niekedy ani nezbadáš,že sa udiala.Taká je najlepšia.
Tá druhá je taká,že včely ju "naznačujú" stavbou MB ešte keď sú v dostatočnej sile,no dlho s ňou otáľajú,skrátka "ťahajú" to dovtedy,kým poriadne zoslabnú,až potom konečne urobia výmenu.Tento typ TV sa mi podarilo z chovu "vytlačiť".
Mám viac poznatkov z mojich skúmaní a pozorovaní o ktorých sa nikde nepíše a ešte mám pred sebou viacero výziev,ktoré by som chcel uskutočniť.
Darmo niekto hovorí,že niet čo objavovať,lebo všetko už bolo objavené...nie je to pravda.Len nie všetci máme rovnaký pozorovací talent...a musí to vychádzať z tej "ľavej strany hrudníka";-).
Niekto to robí len pre peniaze,robí to rutinne a práve rutina je potom brzdou v logickom myslení,bádaní a inom pohľade a prístupe na danú vec,problematiku a pod.
Nenapsal, jen logicky by to vysvetlovo to, ze nevidim velky rozdil. Moje uvaha. :-)Vsimnete si navic ruznych meritek, cemu rikame vyborne vcelstvovo, matka.
K té TV na jaře, tedy na konci rojení, znám, děsilo mě to. Docela mi to sedělo s Wrightem - zebrování - prostě matka nesplnila plán rojení, jak to jednoduše překládám, zklamala, jde pryč.

To že některé mění jako když se jim nechce - zajímavý poznatek, nedal jsem si to do souvislosti. Budu pozorovat, takových matečníků je na plástech dost, takže snadné pozorování.
(27.07.2016 23:42)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Výkon srovnatelný s výbornými?....no to ani omylem. Ale každej má pro matky jiný měřítka. Wink
Omylem ano .
Moje měřítka , to už jsme my dva spolu probírali v příspěvku 1538 http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Termos...ul?page=77
Uvedll jsem tam u sebe zimování na síle 4N .( V profilu uvádím 39* 24 a 39*30) .
Rovněž jsem uvedl obě možnosti za pravdivé ,
tu konkrétni jsem zmínil , protože se méně nabízí, ale vnáší i jiný pohled , než jen tu ligu průměrných .
Pokud jsi ty nikdy takovouto zkušenost neudělal , tak to se nedá nic dělat . Kdo chápat nechce , ten ať klidně nechce .
Tak na to jsem si vzpoměl - hodně včelstev a jen jeden roj z roje co se loni usadil.
Jak to mám selektovat na malé roje, když se nerojí?

Fakt je mi to divný, letos snad rojový rok a já zase nic.
A to jsem s e udvou docela snažil, rojové matečníky - co bych za ně u nich dal. I když dostaly na jaře cukru, nic, jsou tam dodnes. Smile
(27.07.2016 22:04)JrM napsal(a): [ -> ]Zaznamenal jsem z úplného mrzáku matečníku matku, která měla 1 rok plně srovnatelný výkon s těmi výbornými , ale jen rok ,potom výměna . Nedostatek se neprojevil na výkonu , ale na délce života . Vidím rozdíly v genetice , tak i tak .

Naprostý souhlas, před 4 roky se mi v oddělku ztratila matka a zrovna v tu dobu se mi v jednom včelstvu líhla matka z nouzového matečníku byla maličká , ale o nic mi nešlo tak jsem ji vzal a přes očko pustil do oddělku s tím že lepší rychle nějaká matka než žádná, no moc jsem od toho nečekal. Tak za deset dnů jsem v oddělku našel vajíčka tak jsem matku označil a pak jsem oddělek delší dobu nesledoval, místa měl dost celý nástavek 39x24 a pomalu končila snůška z řepky tak nehrozilo slídění a krmit se taky nemuselo. Po nějaké době jsem do oddělku zase nahlédl a na prvním vytaženém plástu hned viděl jak jsou v některých buňkách 2 vajíčka tak jsem myslel špatná matka, asi poškozené tykadlo , matku jsem našel vypadala v pořádku jen už neměla místo na kladení tak to prostě dávala po dvou. Oddělek dostal další nástavek a pak už bylo kladení v pořádku. Další rok to bylo nejlepší včelstvo dalo nejvíc medu něco přes 80kg průměr ten rok jsem měl asi 40kg a shodou okolností to byly nejmírnější včely nepotřeboval jsem u nich ani kuklu ani kuřák. Další rok TV včelstvo s novou matkou už nestálo za nic tak jsem ji musel vyměnit.
(29.07.2016 20:54)KaJi napsal(a): [ -> ]Tak na to jsem si vzpoměl - hodně včelstev a jen jeden roj z roje co se loni usadil.
Jak to mám selektovat na malé roje, když se nerojí?

Fakt je mi to divný, letos snad rojový rok a já zase nic.
A to jsem s e udvou docela snažil, rojové matečníky - co bych za ně u nich dal. I když dostaly na jaře cukru, nic, jsou tam dodnes. Smile

Čo chceš selektovať?Už máš vyselektováno,máš nerojivé včely.Čo by za to iní dali?
Chceš z nich množiť a nechceš umele? Mal si narobiť oddelky a matky náhradným chovom.Myslím,že teraz je už dosť neskoro.
Na velikosti proste nezalezi. Dulezita je vydrz.
(29.07.2016 20:54)KaJi napsal(a): [ -> ]Tak na to jsem si vzpoměl - hodně včelstev a jen jeden roj z roje co se loni usadil.
Fakt je mi to divný, letos snad rojový rok a já zase nic.
A to jsem s e u dvou docela snažil, rojové matečníky - co bych za ně u nich dal. I když dostaly na jaře cukru, nic, jsou tam dodnes. Smile

Tak to jste si vzpoměl trochu nepřesně , mírně nesprávně a zkresleně , aby bylo co vyvracet a o čem mluvit , co uvádět na správnou míru .
Když jste z nich chtěl mít rojové matečníky , tak jste možná u nich měl postupovat nějak jinak .
Neni to divné . Mi se letos odrojilo 1 mé včelstvo ....... atd ......atd...atd.
Chapu to tak, ze selektujete na male roje. Ne?

Mne se v hlave mota to, ze ty vcely nejsou co driv a nevydrzi tolik.
A jeden stary "brtnik" v Polsku zase utrousil, ze rojova matka se roji a nouzova neroji, co rikal o tiche uz nevim, ale asi ze je OK.
Rojové matky sa roja viac než núdzové čo je pravda, ale aj núdzové sa dokážu vyrojit.
(30.07.2016 9:17)KaJi napsal(a): [ -> ]Chapu to tak, ze selektujete na male roje. Ne?
Položte si otázku , na co selektuje třeba pan Čermák, který roje nějak zmiňuje a kterého jsem tam v tomto okrajově taky nějak zmínil . Mrkněte , co tam v tom vlákně vlastně bylo napsáno .
Jako humor od vás celkem dobré , zase si to uložím na horší časy , ale
pořešte to spíš po sezoně , vzdejte se dalšího pronásledování .
Aha, už chápu ten divný styl komunikace - my se tady pronásledujeme. Smile
Referenční URL's