Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(21.08.2023 9:36)TomasK1 napsal(a): [ -> ]V praze i na písecku jsem se zajímal, jak lze najít trubčí shromaždiště.

A ano, i cesta je cílSmile.

Pokud chceš najít shromaždiště, zkus zavěsit říjnou matku v klícce pod pouťový balónek na niti a chodit krajem...
Vypadáš jako pako, nic nenajdeš, ale pěkná zábava...
m.
Trubčí shromaždiště se dá najít i ve městě, avšak podmínkou je nízká míra hluku, který by mohl přehlušit doprovodný jev (bzukot trubců). Taková stanoviště se hledají v době odpolední za příznivého počasí. Bývá to zpravidla chráněné území od větrů. Jak je patrno z předešlého je to asi jen pro zkušené včelaře, a i pro ně velice náročné a někdy bez pozitivního výsledku. Nicméně někdy je náhoda „p.ase“. Já mám shromaždiště přímo nad oplozovačkou a úspěšnost oplození matek téměř 100%. Video jsem tady již jednou dával, je to tu.
Diky, ze budu vypadat jako pako mi nevadi, sou horsi veciSmile.
Jak dlouhou nit/provazek?20 -30 metru? Pamazuji si ze jsem cetl v jake vysce se ti trubci shromazduji, ale zapomnel jsem to...
Ty jsi tohle zkousel? A nasel?

A jakou sit si mam nakreslit na mapu, o kolik mwtru se vzdy posunout?
Nebo jak to funguje?

Ja se potrebuju hejbat, takze mi to nevadiSmile

Psal si sice, ze nic nenajdu, ale kdo viWink)

Kdyz uz nic jinyho, tak budu lidem rikat, ze vencim kralovnuSmile)
30m mi připadá moc, ale měl by ti poradit někdo, kdo to umí, já jsem letos úspěch neměl, takže něco dělám špatně...
m.
Big GrinBig GrinBig Grin to ses teda borec. Husta metoda. Zkousel jsi aspon vysledovat smer, kam ti trubci letaji? Smile
Josefe (JosPr) - když jsi psal, že ti padlo skoro celé stanoviště a že proto jsi jedno zbylé včelstvo použil na tvrobu oddělků, pozoroval jsi letos na těch nových matkách, že by se některé vlastnosti - s výrazným, tj. pozorovatelným projevem - do těch nových matek přenesly z té jedné "matky matek"? a v jaké míře - do jedné nebo do všech nebo.....?

jak to dopadlo prosím tě?

i když ty velké úhyny nejsou nic, o co by člověk stál, tak na druhou stranu je to zase skoro ideální příležitost pro zajímavý experiement a pozorování, ke kterému by se člověk nedostal, pokud by měl plné / plná stanoviště včelstev.
Přežila 2,matky z obou jsem rozchoval ,stejně už letos byly čtyřleté.Mám z nich 20 nových včelstev a zatím dobrý..Okolo je to zatim bez ztrát včelstev.
Josefe, a zkusil jsi ta nova vcelstva odchovat na starem dile po tech padlych vcelstvech nebo jsi nechal komplet vystavet nove dilo a to stare zlikvidoval?

To pouziti stareho dila by byl zajimavy experiment pro overeni prenosu zvysene odolnosti ze starych matek, tech dvou, jejichz vcelstva nepadla.
Pochopitelně na novém dile.Nové včelstvo- nové dílo.Na nějakou zvýšenou odolnost zapomeň.Ta je v teoretické rovině úměrná situaci na vlastni včelnici a v blízkém okolí..
Koukal jsem na video pana Jaroše o chovu matek z vajíček. Lištu dává do medníku, ale neříkal, že by do něj převěšoval plod nebo pyl. Stačí to tak?
Jeho startér jsou všechny tři vysoké medníky, které dá stranou na síto. Jinak jsou v nich včely zavřené bez možnosti vyletovat. Nevím, kdy je vrací zpět na plodiště. Když larvím, stačí jeden den. Jak dlouho má být startér oddělený při chovu z vajíček? Na videu říkají, že se snaží hledat třídenní vajíčka.
Ahoj,
já tedy používám vykrajovátko po jedné buňce, ale princip bude stejný. Většinou stačí nechat odděleně od matky do doby založení matečníku, ideálně samozřejmě zavíčkování, ale to by nemohl být startér zavřený. Důležité je, aby tam nebylo nakladeno i jinde, pak opravdu stačí to oddělit strůpkovou fólií.
Rozlišuješ stáří vajíček, abys věděl jak dlouho nechat startér oddělený? Je to tak, že matečník založí až na larvičce, že?
nevíte někdo, jak kontrolovaně přivést co nejefektivněji včelstvo do rojové nálady a naražení rojových matečníků?

mě se rojej včely dost, ale nekontrolovaně, dosud to bylo proto, že nezvládám předcházet rojovce, takže tam kde to jde, tak ty potíže s rojovkou aspoň využíávám tak, že zužitkovávám rojové matečníky a s matkama z nich mám dobré zkušenosti.

Ale letos bych chtěl pokročit, a rojovku zvládat. Což, pokud se to předsevzewtí naplní, bude znamenat že nebudou rojové matečníky, či budou, ale odhalím je včas v nezavíčkované fázi.

Napadlo mě ale, zkusit vědomě 1-2 včelstva do rojovky přivést, aby narazily každé několik rojových matečníků a ty pak opět zužitkovat, včelstvo uměle zrojit, ještě než stará matka se skutečně vyrojí.

Bude na takovýto "chov matek" stačit držet jedno včelstvo na jednom nástavku, případně jednom plodištním a jednom medníku? Do rojovky se dostane tím, že matka nebude mít kam klást, bude víc mladušek než nezavíčkovaného plodu, narazí několik matečníků (snad) a je potřeba akorát hlídat čas. Vpodstatě v momentě, kdy budou misky zakladené, tak by se dala stará matka přeložit do jiného úlu a ty zakladené misky by dělnice odchovaly do fáze zavíčkovaného matečníku a pak jen včas matečníky přeložit do oplodňáčků a budou z nich krásné matky.

zkoušeli jste to někdo, jaký postup se vám osvědčil?
vyndej matku s několika včelama do klícky, týden tam klidně vydrží a matečníků bude dost. Nebudou rojové, budou nouzové, ale z plného spektra stáří plodu, takže si určitě vyberou ty nejvhodnější larvy.
Dostat včelky do rojovky není zase tak těžké, sám jsi si to loni ověřil Smile Ono i když chceš chovat matky klasicky přelarvené na liště a nechceš je dělat ve sběrném oddělku Liebigovou metodou, tak to jde ve včelstvu v síle, ale omezeném prostoru, které se dostané do chovné nálady a přijme hodně nalarvených misek, mezi chovnou náladou a rojovou je ovšem jen malý krůček, ale když už se do rojovky dostanou tak také rád využívám rojové matečníky přímo do oddělků
Nevite nekdo, jestli a kde se daji koupit opalitky jineho tvaru nez kruhoveho?
Hvězdičky nabízí na nějakém videu včelařstvi Bielesz (Písek u Jablůnkova?)
m.
nevím zda můj dotaz patří sem:
prosím co se stane pokud vytvořím oddělek, kam přidávám už plást s čerstvě uzavřeným matečníkem a po pozdější kontrole úmyslně ponechám některé později naražené matečníky dozrát a vylíhnout?

matky se ihned po vylíhnutí vzájemně poperou nebo až po proletu?

původně jsem chtěl všechny matečníky později naražené vylámat a ponechat ten jeden krásný co jsem si odzačátku označil, ale bratr se kterým včelařím má jiný názor (ponechat projistotu alespon 2 matečníky ať si pak "vyberou" která matka bude lepší apod)

rozhodl jsem se do toho nezasahovat neb člověk se nejlépe poučí vlastními chybami
ale protože mi zvědavost nedá, tak se ptám zde vás, protože vím, že zkušenosti máte

oddělek plánuji zkontrolovat v pátek neb počasí by mělo být lepší
Předpokládám, že se vylíhne první ta matička z toho tvého matečníku a bude mít dost času ty další pozdější vykousat.
Tini vlastne už odpovedal, prvá vyliahnutá matka "títá" aby dala najavo že "je tam a včelstvo je jej" a tie matky ktoré sú ešte v zaviečkovaných matečníkoch jej odpovedajú ale kvôli matečníku ich zvuk znejú ináč, hovorí sa že matka "kváka"...nemala by kvákat, pretože ju to môže stáť život, lebo ako Tini písal matka ich usmrtí v matečníku, tam sa nemôžu brániť...včely potom matečník vyprázdnia a obyčajne rozoberú...
Tie dva matečníky včelári ponechávajú obyčajne v zostave jeden zaviečkovaný a druhý s larvičkou preto, že keby prvej matke sa pri páriacom výlete niečo stalo a nevrátila by sa, včely majú šancu vychovať ďalšiu matku. .
Z rovnakého dôvodu nie sú rojové matečníky rovnako staré...matka ich zakladie nie v jeden deň ale tak aby boli "různeho stáří"..Wink
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :