Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(16.06.2016 12:10)Krolth napsal(a): [ -> ]Tak už 3. pokus a stále nic. Poprvé jsem nechal včelstvu lištu ovonět druhý den na vodu přelarvil staré larvy, abych měl mateří kašičku. Nic se nestalo, všechny misky suché a bez larev. Tak jsem se rozhodl nalarvit včera už oficiálně první sérii, sice na vodu s trochou medu. Z obou stran zavřený plod, spousty mladušek, pod medníkem mateří mřížka (zvolil jsem tento způsob chovu) a dnes se podívám a stejný scénář - suché misky. Co dělám špatně? Čím to může být?

Pořád děláš chov při matce? Tak jak ostatní říkají je asi už pozdě. Zkoušel jsi osiřelec?
Kolik vody dáváš do misky, jako špendlíková hlavička? Jak staré larvičky bereš? A proč máš zavřený plod a ne otevřený?
Tys tu řešil to vyloupení oddělků, že? Krmíš to chovné včelstvo? Pokud nemáš snůšku, tak se doporučuje po nasazení série pokrmovat. Aby měly včely pocit hojnosti... Taky jsem to teď řešila. Při snůšce z řepky narážely nad mřížkou v pohodě, po snůšce bez dokrmování a osiření ani ránu.
LumaB: nezkoušel, zatím při matce. Vody dávám minimum, druhým koncem špejle. Larvičky jsem pokaždé bral jednodenní. Včera když jsem dával lištu ovonět, přidal jsem z každé strany jeden otevřený plodový plást.

Zdenka: ano, bohužel Smile to chovné včelstvo nekrmím, nalarvím znovu a zkusím. Nechtěl jsem je rozmazlovat, aby nezlenivěly sosáním roztoku Big Grin
Sundej ten medník hodinu před larvením na nízké dno někam mimo. A ráno ho vrať na původní místo s mřížkou. Za dva dny po larvení zkontroluj.
tak když to nejde na po 4. tak je potřeba něco změnit, např. co ti říká Jirka nebo Zdenka nebo já nebo.... je toho tady vícero.
(20.06.2016 13:05)Krolth napsal(a): [ -> ]LumaB: nezkoušel, zatím při matce. Vody dávám minimum, druhým koncem špejle. Larvičky jsem pokaždé bral jednodenní. Včera když jsem dával lištu ovonět, přidal jsem z každé strany jeden otevřený plodový plást.

a tam je právě chyba. když tam mají otevřený plod nebudou moc ochotně přijímat, spíš si narazí nouzové matečníky na plástu. Když ale přídáš jen zavíčkovaný plod nemají jinou možnost než přijmout misky.
Když ti to přijmou tak tam teprve dej otevřený plod, aby se ti tam stáhly kojičky a krmily matečníky.
taky si udělej na larvení mateří kašičku a budeš velice překvapen.
myslím že hlavní problém bude v tom, že chová při matce a neosiří včelstvo.

L
No tak jsem to nejprve dělal, nevyšlo to a tak jsem se ptal - poradili jste mi přidat otevřený, aby se natahly kojicky. Tak jsem to možná špatně pochopil. Ale zkoušel jsem to tak i tak a žádný výsledek. Jak říkáte, holt zkusím jinou metodu Smile
Hele, tím si projde každý (s výjimkou těch šťastlivců, kteří měli kliku, vydrž, jednou se zadaří. Teď na to ovšem není zrovna ideální doba. Ale to se zlepší.
Jiří
Podívej se pořádně na toto video:
je to tady už sice několikrát, ale...
Celou dobu tam popisuje chov při matce s přípravou v sádce, na konci v 12:40 tam krátce zmíní chov při matce.
Obě tyto metody se liší tím, že v prvním případě dává do sádky pouze zavřený plod, kdežto v druhém případě dá do medníku dva rámky otevřeného plodu a mezi nalarvenou loučku.
Další metodou je chov ve sběrném oddělku - to je podobné jako na tom videu, rozdíl je v tom, že se sádka udělá na celý nástavek, nebo na dva nástavky a lišta se vloží mezi dva plodové rámky nahoru. Použije se zde jen zavřený plod. Další rozdíl je ten, že se takovýto sběrný oddělek po naražení matečníků včelám nevrací, ale nechají se vychovat matečníky až do té doby co budou zralé a pak se celý sběrný oddělek rozebere na jednotlivé oddělky a každému se dá zralý matečník. Já dávám dva matečníky.

Pokud to děláš podle jedné z těchto metod, tak musíš mít úspěch. Jen chov při matce se může nedařit - tam včely musejí mít chovnou náladu. Myslím že čas na chov při matce právě skončil, teď zbývají ostatní dvě metody.
Prostuduj to video pozorně, třeba najdeš místo kde děláš chybu. Hlavní zásada je, že tam kde je nalarvená lišta nesmí být matka.
Díky Smile Bude to znít vtipně, ale právě toto video jsem viděl snad 15x. Vše jsem udělal vypadá to správně, ale spíše jsem si vybral špatnou metodu na tuto dobu. Stále jsem uvažoval nad sberným oddělkem, tak zkusím teď ten. Snad to klapne. Ještě jednou díky.
Zkus ten mednik na par hodin osiret tak hodinu pred larvenim a pres noc potom urcite se neco chytne
Souhlasím, je to jednoduché oproti drbačce se sádkou. Bez dalšího harampádí. Já to ještě udělala tak, že jsem dala medník na mezidno a přimetla mladušky ze 3 plodových plástů - medník se mi nezdál dost plný... A nasadila medovou vodu.
Ano, radíte dobře, ale je nutné dodat, že osiřelý medník je v podstatě sádkou a do ní patří jen zavřený plod.
Tím byl Krolth zmatený, jestli otevřený plod ano, nebo ne.
To je letošní moje poslední série.
[Obrázky: DSC01493_1.jpg]
Další až na jaře 2017
JK
Josefe, ten plech nahoře rámku je krmítko ?
(13.07.2016 16:39)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]To je letošní moje poslední série.
[Obrázky: DSC01493_1.jpg]
Další až na jaře 2017
JK

No mne sa ten to rok nedarilo...Sad
(13.07.2016 19:01)Marec napsal(a): [ -> ]Josefe, ten plech nahoře rámku je krmítko ?
Plechové korýtko na medocukrové těsto. Ještě bych dodal, že larvení jsem dělal 11/07.
JK
Hoj,
ja si v nedeli taky jeste nalarvil par misek (6), pocital jsem, ze nejaky neprijmou a ja jich ted tolik uz nepotrebuju, spis me zajimalo, jestli je jeste prijmou v teto dobe. Nemazlil jsem se s tim a dal jsem to do medniku (treti VN) produkcniho vcelstva, oddeleny materi mrizkou. Prijaly minimalne dve misky dle ryhleho nahledu vcera, jeen je rozhodne pekne velky, na dalsich par se cile pohybujou. Vic budu vedet dnes nebo zejtra, ma doslova chc@t, tak se mi nechce je nechat osprchovat. Vcelarim od lonskych oddelku, tak je larveni pro me zatim malo poznana zeme. Ale matka z prelarvovanyho matecniku z kvetna jede a dela radost. Ted jsem nevedel, jestli budou volne kladouci matky, tak jsem larvil. Ale matky budou, tak na 100 uspesnosti prelarveni nezalezelo, slo spise o ziskani zkusenosti na priste Smile.
Chose
Ja delal dvoji prelarveni a po tom prvnim prijaly 10 z 15 misek. Pri druhem prelarveni jsem prenesl trochu MK i do tech neprijatych misek a nalarvil vsude. Chovam pri matce. Az prejdou deste tak to zkontroluju, ale v tech 10 verim...
Referenční URL's