Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Na matky ani nemyslím, momentálne bolo 5 nocí po sebe -5 stupňov a menej. Cez deň fúka jak besné. Našťastie majú včelstvá zásob dosť, nerozkvitli ani trnky, jediné čo kvitne sú marhule. Prírodu nepredbehneš. Trubčina je síce vo väčšine včelstiev zakladená, niekde sa už liahne, ale ja si s matkami dávam ešte 10 - 14 dní pokoj.
(03.04.2020 23:53)Jiran napsal(a): [ -> ]podle mě ještě brzy, sami zmiňujete "když nebude sněžit" za 14 dní může být všechno naopak,

to že ak nebude snežiť bolo myslené samozrejme ironicky na máj (květen) 2019, kedy v som 15. kŕmil troma litrami cukrového roztoku 3:2 a o týždeň nato znova (nadmorská výška 313 m.n.m), druhé stanovisko je 134 m.n.m. a osobne to tam idem robiť len u včelstiev, ktoré sú extra silné, t.j. pustím im žilou a nechcem plodom posilovať slabochov, čo je slabé ide jednoducho preč. Fenologicky začína kvitnúť repka, niekde sú už kvety a ak bude takéto teplé počasie tak koncom týždňa začne kvitnúť poriadne si myslím. A to ochladenie až tak tu dole nevadí, matky sa oplodnili o tri týždne neskôr ako mali ale vrátilo sa cca 70 %, nato že som videl sedieť včeláriky (merops apiaster) sedieť na strechách úľov ,tak nie zlé.

ešte fotka
[Obrázky: IMG-20200321-WA0008.jpg]
Je vidět různé oblasti a velké rozdíly v jaru. A i pravdu můžete mít všichni. Třeba u nás začaly kvést jívy teprve před týdnem a v týdnu i dost sněžilo na matky se chystám za 10-14 dní. V nižších oblastech už nasazují do květu ovocné stromy u nás to je v nedohlednu. Krásně jsem to mohl dříve sledovat když jsem dojížděl do zaměstnání 20km od nás. Rozdíl v příchodu jara byl minimálně 14dnů. Pokud byla zima štědrá na sníh nebyla výjimka i 30 dnů rozdílů v době kvetení.
j-k
Ve včelách jsou trubci, letos to bude asi vše dřív. Sběrák jsem chtěl dělat kolem 20. ale asi to také udělám dřív. Uvidíme při prohlídce příští týden.
Poznámka k j - k:
Svět je velký, rozmanitý a je domýšlivostí zevšeobecňovat osobní zkušenosti z malého místa.
Ponechme si každý svůj svět, buďme rádi, že je nám dopřán a nezesměšňujme se rádoby svým všemoudrem.

A rád se bavím nad jmény některých přispěvatelů.
Tak vitej nova sezono..
Ja se na vajickovy step chystam tedka v nedeli.
Je blbost dat chovny ramek do plodiste ? Ramek bude oboustranne chranen plastovou materi mrizkou, tak by se k matecnikum dostaly delnice, ale ne matka. Rikal jsem si, ze by v plodisti dostavaly "lepsi peci".
Diky
Chose
Josef Karliak
Péče bude stejná.
Rozdíl může být v teplotě a vlhkosti,medník a plodiště.
Když budou matečníky chráněny mm tak je to vcelku jedno.
Já s tím v plodišti zkušenosti nemám,ale jediné nebezpečí co mě napadá,je,že by matka reagovala na matečníky v blízkosti plodu,vyrojením.
Docela by mě to taky zajímalo pokud to už někdo zkusil.
chlapi ja nie som expert na chov matiek ale vysvetlite mi prečo by včely v plodisku chovali nové matky, ked tam matka je, nie je treba jej výmena a ani sa nechystajú rojiť?
Presne jak pise goro, je to blbost a vcely takto chovat nebudou. Ale jestli chces ztracet cas, over si to a napis sem vyspedek.
zajíc

Já zase fandím každému, kdo zkouší něco nového, nebo něco, co se nemůže nikdy podařit.

Jen připomenu, že v USA v roce 1903 dva úpllně blbí bratři, kterí neměli ani maturity a tak nevěděli, že nic těžšího vzduchu nemůže létat, a nebo to věděli, ale přesto to zkusili a o 66 let později stanul člověk na Měsíci!
goro.
Jde o chov při matce.
Jenže klasicky se dají dva rámky s plodem do medníku a mezi ně se vsune série štěpu.
Mezi medníkem a plodištěm je mm a matka musí zůstat dole v plodišti jinak si udělá pořádek.
Zajíc.
Proč by to byla blbost?
Normálně se to dělá jak jsem popsal v medníku mezi dvěma rámky s plodem.
Tím je,ale vlastně medník taky plodiště,ale bez matky.
Chosé chce rámek se štěpem dát přímo do plodiště,ale ten rámek bude chráněný mm.
Je to vlastně to samé bez medníku.
Tom50
Krátké-výstižné-dík.
Diky za pripominky.
Je to presne tak - jde vicemene o chov pri matce, vetsinou je to tak jak jsem to delal i ja vloni - prevesit 2 plasty s plodem do medniku, mezi plasty s plodem zavesit chovny ramek a cely mednik zespod oddelit materi mrizkou. Zde je jen pokus s tim, ze chovny ramek je v plodisti, matka k matecnikum nemuze a myslim si, ze je zde lepsi komfort. Je to moje domnenka 5letyho vcelare, takze to neni dogma. Samozrejme dam vedet.
Nekdo musi vyslapat slepe cesty a rici : "Tudy ne, pratele" Smile.
chose
A mají včely nějaký důvod se nevyrojit?
Kamík.
Ano.
Můžeš jim normálně nechat medník,ale je to fakt nepraktické.
Pokud to Chosé zkusí v nějakém pokusném včelstvu bez medníku.
Tak je možnost odebrat jeden zavíčkovaný plást plodu a posílit jiné včelstvo nebo jim dát MS či SR.
To si,ale musí Chosé zařídit sám podle situace a stavu včelstva kde to chce zkusit.
Letos chci zkusit vychovat pár matek, vím, že mj. lze udělat přetlak mladušek do medníku jako chovné včelstvo, pod ně jen MM. Stará matka nepozná, že jsou zavíčkovány jednotky dalších matek? Nebo je to tím, že včelstvo nemá rojovou náladu, jen chuť dělat matky?
Kamik
Matka to pozná a taky nové matky uslyší ještě když jsou v matečníku.
Z ceho vychazis Pavle-T64? Moje zkusenost je takova, ze vcely na chov potrebuji castecny pocit osirelosti-snizeny feromon matky v okoli matecniku. Pokud se bude matka promenadovat tesne kolem matecniku (i prijatych), vcely je zrusi. Obavy z rojeni mit nemusite vubec.
Samozrejme nic neni nemozne, proto jsem psal zkus si to a napis vysledek. Nic to nestoji, jenom tvuj cas.
Tohle samozřejmě vím, otázka je, proč se včelstvo nevyrojí?
Hlavni duvod je, ze to neprijmou. Jinak pokud by nebylo mozne mit 2 matky v ule bez vyrojeni, asi by neslo chovat dvojmatecne vcelstva. Nekolikrat mi kvuli spatnemu nacasovani matky pri chovu z matecniku vybehly a zadne rojeni se nekonalo. Proste pro rojeni je zapotrebi splneni mnoha faktoru a vcelstvo se na to pripravuje dlouhou dobu. Nejaky matecnik vlozeny do plodiste vcely na strom nevyzene.
Referenční URL's