Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dnes se mi v oddělku vylíhla matka z matečníku, který jsem do oddělku před dvěma dny vložil. Při dnešní kontrole jsem jí onačil, a zjistil jsem, že oddělek má naražené 4 své matečníky a ve dvou vyživuje larvičky. Matka běhá po plástu, včely se o ní očividně nestarají, nemá svoji svitu nebo tu má mít až po oplozovacím letu?
Chtěl bych poprosit někoho z vás o radu, co nyní udělat - jejich naražené matečníky zrušit ?
Děkuji, Honza
Osobně bych je tam klidně nechal , nebo pokud jsou v pořádku udělal oddělek ještě jeden.Nová matka si udělá pořádek.Při tvoření oddělku často více matečníků používám , předejde to zklamání kdybych nemotorně jeden nechtěně přimačknul.
Za celou dobu mé včelařské praxe jsem o tom jen slýchal a četl v odborné literatuře. Letos se to projevilo i u mne. Posílám snímek. Vpravo je normálně odkrojený matečník po vylíhlé matce. Uprostřed je mrtvá nedovyvinutá matka v matečníku. To o čem jsem jen četl a slýchal je matečník vlevo. Takto se projevuje virus černání matečníků.
[Obrázky: Chov_matek_vlastn_2011_039.jpg]

Tuším, že o tom také v 2008 psal ing. Dvorský
JK
Měl bych jeden dotaz. Zkouším poprve chovat matky. Nalarvil jsem a teď jsem tam náhodou mrknul na chovný rámek (týden po přelarvení) a matěčníky jsou vystavěné, ale na většině je postavené směrem dolů dílo. Některé jsou i dílem spojené. Tak nevím co stím? Jestli to při školkování odřezat? Abych je zas neponičil.
A čím se to stalo? Velká mezera pod matečníky?
Pokusím se odpovědět.
Při školkování je určitě opatrně vyřež, hlavně na dolním konci, kde se matka líhne. Stalo se mi, že jsem je nedostatečně ořízl a matka se nedokázala prokousat tou silnou vrstvou vosku a uhynula hladem.
Příště jim dej jiný prostor pro stavbu, stavební rámek, nebo polovytahlou mezistěnu, zkrátka něco kde se vyřádí. Tím by se mělo zastavování matečníků omezit. Pokud snížíš prostor pod matečníky, taky si pomůžeš.
Myslím ale, že se to tu už probíralo, takže zahledej v tématu a určitě najdeš další odpovědi.

Ještě doplním úpravy prováděj 9-10, nebo až 14 den od položení vajíčka. Mezi těmito dny jsou zakuklené budoucí matičky mimořádně citlivé a mohl by jsi je poškodit.
Dnes při kontrole ulu, jsem zjistil že v jednom ulu , nemůžu najít matku, prohrabal jsem to křížem krážem,cca 2 hoďky a matka nikde.Tak nevím co teď,.
Ponechat to na včelách až si narazi matečník, pokud to ještě stihnou a udělají si vlastní matku.
Zakladeno bylo jen velmi málo,udělám prohlídku za týden a uvidím jestli se zakladlo někde jinde nebo, už nebude vubec zakladeno.

Prosím poraďte co a jak..HuhHuhHuh
Počkej 2-3 dny a uvidíš, jestli včely narazily matečníky. Když ne a v úle nenajdeš žádná vajíčka ani malé larvičky, tak převěs rámek s novým plodem z jiného včelstva. Matku stihnou vychovat v pohodě, akorát medný výnos asi nebude.
Prestavovanie materských buniek na chovnej latke včely robia hlavne v čase prínosu sladiny ale hlavne preto, že ich k tomu vyzýva prázdny priestor. je to nepríjemné ak ich chce včelár použiť, musí ich zbaviť voskovej nadstavby inak matky v bunkách zahynú. Na odstránenie nadstavby je dobrý tenký ostrý vlnkavý nôž a vodu na namáčanie noža.

Ja už roky nemám s tým problém, matky ihneď po zaviečkovaní vkladám do škôlkovacej klietky, do ktorej vkladám malú hrudku CMC a 3-4 včely. Škôlkovací rámik musí byť vložený v plodisku, v ktorom včely ošetrujú plod, čím matky v klietkach majú zaručene vhodnú teplotu na svoj dokonalý vývoj. Pokiaľ MB potrebujem v chove, tak si podľa potreby odoberám MB zo ŠR alebo vyliahnuté matky. Takto to pri chove matiek výborne funguje. Kto má však umelú liaheň, tak môže byť ešte lepšie. Anton
(14.05.2011 17:45)asx147 napsal(a): [ -> ]Dnes při kontrole ulu, jsem zjistil že v jednom ulu , nemůžu najít matku, prohrabal jsem to křížem krážem,cca 2 hoďky a matka nikde.Tak nevím co teď,.
Ponechat to na včelách až si narazi matečník, pokud to ještě stihnou a udělají si vlastní matku.
Zakladeno bylo jen velmi málo,udělám prohlídku za tíden a uvidím jestli se zakladlo někde jinde nebo, už nebude vubec zakladeno.

Prosím poraďte co a jak..HuhHuhHuh

V takovém případě je nejrychlejší pro zjištění přítomnosti matky provést zkoušku plodem. Provádí se vložením plástu s otevřeným plodem z jiného včelstva. Pokud narazí matečníky, matka není. Pak je možno hledat další řešení. Nejvhodnější je přidat mladou oplozenou (koupenou, darovanou) matku. Pokud nenarazí, je třeba hledat. I na dně nešťastnou náhodou zamáčknutou či jinak uhynulou nebo vadnou.

Je však také možné, že matka nemá pro velký nával sladiny pro kladení místo. I to je potřeba zvážit. Tak držím palce. JK
Anton prepáč, ale často používáš zkratky. Není někde dostupný seznam s uvedením významu? Sám ve svých poznámkách se snažím nějaké zavést, tak bych se je jednoduše našprtal a hotovoSmile
Přidávám zde několik fotek k tématu:
Chovný rámek po vytažení ze včelstva
[Obrázky: 006.jpg]
Po ometení, kontrola dva dny po přelarvení. Horní lištu nalarvila sestra (11 roků), spodní jsem přelarvoval sám. Bláhově jsem si myslel. že jsem lepší Big Grin

[Obrázky: 008.jpg]
Přelarvovací lžička vlastní výroby - nerezová elektroda, konec je rozklepán kladivem a zbroušen do potřebného tvaru, zalepeno do bukového kolíku prům. 12mm.

[Obrázky: 011.jpg] [Obrázky: 014.jpg]
Tak jsem letos poprvé zkoušel chov matek, a z šesti matečníků, které jsem přidával do oddělků, se vylíhla pouze jedna matka. Ostatní matečníky oddělky během dvou dnů vykousaly a narazily si své, nechal jsem jim je. Včera jsem rozloupl poslední přidaný nevylíhnutý matečník, protože byl již 18 den starý a stále neporušený a našel jsem v něm tuto černou kuklu, viz. přiložené foto. Myslím si, že jsem si celý první chov pokazil sám - při kontrole matečníků, to byl 9 den života larev (5 den po přelarvení), jsem chovnou lištou klepl o ruku, abych odstranil včely a viděl dobře na matečníky a v tom jsem si uvědomil, že to se dělat nemá a zbylé včely jsem již ometl opatrně rukou, ale hned jsem měl nedobrý pocit, že tím klepnutím, které bylo docela silné, jsem larvy v matečnících určitě porušil. Včely v oddělcích asi poznaly, že larvy v matečnících jsou mrtvé, a proto si hned narazily vlastní a přidané zrušily. Stalo se mi to takto ve dvou, ze třech oddělků, do všech jsem vkládal po dvou matečnících. V tom jednom také jeden matečník zrušily, ale z jednoho se právě vylíhla ta jediná matka.
Ale chtěl bych se především zeptat zkušenějších, jestli to mohlo být tím klepnutím nebo jestli to není nějaká nemoc, když je kukla takto černá. Již od 14 dne byla v matečníku proti slunci vidět tmavá matka, a tak jsem si myslel, že je to v pořádku.
Děkuji za příspěvky a postřehy, Honza.

[Obrázky: Sn_mek_008.jpg]
Ty otřesy mohly být příčinou, v tomto období jsou matečníky nejcitlivější. Včely je nejlépe jemně omést smetáčkem, žádné otřesy ani otáčení vzhůru nohama, to může způsobit, že matka uhyne, nebo při předení zámotku zůstane zadečkem dolů a pak se nemůže prokousat ven. Nejodolnější jsou otevřené matečníky 2. - 3. den po přelarvení, to je lze i otočené převážet mimo včelstvo, a potom 11 dní po přelarvení (dva dny před líhnutím a 14. den života larvy) kdy jsou vhodné ke školkování, ale i tehdy opatrně a nepřevracet. Tedy doporučuji zkontrolovat přijetí druhý nebo třetí den a pak až do školkování, nebo přidávání oddělkům nerušit.
Pokud měly matečníky začernalou špičku, mohlo by jít o virus černání matečníků, ale s tím jsem se osobně nesetkal. Psal o tom výše Josef Křapka. Viz také http://cs.wikipedia.org/wiki/Vir%C3%B3zy_v%C4%8Del
nebo http://www.vuzv.cz/sites/Vcely.pdf strana 22.
(15.05.2011 9:51)1j1j1j napsal(a): [ -> ]Tak jsem letos poprvé zkoušel chov matek, a z šesti matečníků, které jsem přidával do oddělků, se vylíhla pouze jedna matka. Ostatní matečníky oddělky během dvou dnů vykousaly a narazily si své, nechal jsem jim je. Včera jsem rozloupl poslední přidaný nevylíhnutý matečník, protože byl již 18 den starý a stále neporušený a našel jsem v něm tuto černou kuklu, viz. přiložené foto. Myslím si, že jsem si celý první chov pokazil sám - při kontrole matečníků, to byl 9 den života larev (5 den po přelarvení), jsem chovnou lištou klepl o ruku, abych odstranil včely a viděl dobře na matečníky a v tom jsem si uvědomil, že to se dělat nemá a zbylé včely jsem již ometl opatrně rukou, ale hned jsem měl nedobrý pocit, že tím klepnutím, které bylo docela silné, jsem larvy v matečnících určitě porušil. Včely v oddělcích asi poznaly, že larvy v matečnících jsou mrtvé, a proto si hned narazily vlastní a přidané zrušily. Stalo se mi to takto ve dvou, ze třech oddělků, do všech jsem vkládal po dvou matečnících. V tom jednom také jeden matečník zrušily, ale z jednoho se právě vylíhla ta jediná matka.
Ale chtěl bych se především zeptat zkušenějších, jestli to mohlo být tím klepnutím nebo jestli to není nějaká nemoc, když je kukla takto černá. Již od 14 dne byla v matečníku proti slunci vidět tmavá matka, a tak jsem si myslel, že je to v pořádku.
Děkuji za příspěvky a postřehy, Honza.
[Obrázky: Sn_mek_008.jpg]

Je dobré dodržovat při chvu matek jisté zásady kterými předejdeš tvím zkušenoustem
  1. K chovu používat stejně staré plemenivo
  2. S matečníky zacházej s citem jak zde již bylo popsáno
  3. Školkuj matky až když je k tomu vhodná doba zjistíš z chovatelského kalendáře. Oddělek lépe přijímá otevřený matečník ovšem matka v něm začne klást později než pokud použiješ matečník zralý.Ideální k přidání je matečník z již zcela vyvynutou matkou.
  4. Pokud školkuješ do oddělků dbej na osazení mladuškami,příliš mnoho létavek a nezavíčkovaného plodu rovná se možnost zrušení matečníků.
  5. Pokud si nejsi jist přijetím matečníků nedávej do oddělku žádný plod. Líhnoucí se plod tedy ten nejstarší přidej po vylíhnutí matky a to ihned jak si oddělek matku dostatečně osvojí zhruba je to den až dva po vylíhnutí.
  6. Snaž se spojovat úkony ať do odělku příliš nezasahuješ.Pokud uvedu příklad -do odělku jsem nedal plod s kontrolou vylíhnutí matky počkám na dobu kdy přidávám plod a pak udělám až kontrolu kladení - pokud dodržím zásadu uvedenou v bodě 1 tak se dá vše poměrně dobře spočítat.
  7. Oddělek pro přijetí matečníku nesmí trpět nouzí měl by se mít jako to pověstné prase v žitě.Smile
  8. Pokud matka po 16 dnech od vylíhnutí neklade a počasí bylo ideální tak matka v oddělku není.
(15.05.2011 11:52)Petr L napsal(a): [ -> ]Pokud měly matečníky začernalou špičku, mohlo by jít o virus černání matečníků, ale s tím jsem se osobně nesetkal. Psal o tom výše Josef Křapka.

Ak by to bol vírus spôsobujúci úhyn a černania larvy budúcej matky, potom by vírus pôsobil llen na jednu zaviečkovanú larvu?
Skôr ide o úhyn z nedostaku tepla pri vývoji budúcej matky po zaškôlkovaní. Ak vložíme zaviečkované bunky do škôlkovacích klietok a vložíme len npr. do medníka kde je všeobecne nízka teplota, hlavne v noci, tak veľa lariev nedokončí svoj vývoj hynie a sčerná.

Preto ja ak vložím škôlkovací rámik do medníka, prekladám tam aspoň dva plásty s otvoreným chovom, potom i teplota 35,6°C pomôže k normálnemu vývinu nových matiek. Ja navyše pri škôlkovaní, vkladám na kritické obdobie larvy M vkladám do klietočky i niekoľko včiel a malú hrudku CMC-CMT, ktoré Mb môžu ohrievať. Aj keď vložené včely v klietkach do vyliahnutia matiek uhynú, pomôžu svojou aktivitou zabrániť npr. aj černaniu budúcich imág matiek.
Dobry den!|Chtel bych se Vas zeptat, jake mate zkusenosti s delkou pobytu matek po vylihnuti v klickach, vylihly se tento patek a cely vikend prselo, memohl jsem delat oddelky, tak jsem je musel nechat ve vcelstvu.Delnice k nim pristup nemaji, mam klicky nicot. Snad vydrzi do patku, nez budu doma. Poprve jsem nalarvoval a z 12 misek bylo 7 matecniku, tak z nej mam radost, snad to dobre dopadne.
Dekuji Vam
Ak majú ku škôlkovacím klietkam prístup úľové včely, vyliahnuté matky prežijú aj viac dní bez toho, aby sa poškodili. Aj keď včely všetky nechcú, nikdy im nadajú zahynúť, cez otvory na klietkach ich včely budú kŕmiť.
Tento moment využívam na dočasný pobyt medzi včelami, aby som mal strach z toho, že ju včely nebudú kŕmiť. Aj napriek tomu, že časť včiel je na sieti zaseknutá-nepriateľská, potravu jej kŕmičky ponúknu. To sú moje skúsenosti. Anton
Raději dávám oddělek do oplodňováčku hned po narazení matečníku, pak přidávám čerstvě zavíčkovaný ušlechtilý matečník, vynucené matečníky v oddělku zničím. Ponechání matek v klíckách v původním včelstvu zavání vyrojením.



(15.05.2011 23:57)broucek napsal(a): [ -> ]Dobry den!|Chtel bych se Vas zeptat, jake mate zkusenosti s delkou pobytu matek po vylihnuti v klickach, vylihly se tento patek a cely vikend prselo, memohl jsem delat oddelky, tak jsem je musel nechat ve vcelstvu.Delnice k nim pristup nemaji, mam klicky nicot. Snad vydrzi do patku, nez budu doma. Poprve jsem nalarvoval a z 12 misek bylo 7 matecniku, tak z nej mam radost, snad to dobre dopadne.
Dekuji Vam
(15.05.2011 22:54)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Pokud měly matečníky začernalou špičku, mohlo by jít o virus černání matečníků, ale s tím jsem se osobně nesetkal. Psal o tom výše Josef Křapka.

Ak by to bol vírus spôsobujúci úhyn a černania larvy budúcej matky, potom by vírus pôsobil llen na jednu zaviečkovanú larvu?
Skôr ide o úhyn z nedostaku tepla pri vývoji budúcej matky po zaškôlkovaní. Ak vložíme zaviečkované bunky do škôlkovacích klietok a vložíme len npr. do medníka kde je všeobecne nízka teplota, hlavne v noci, tak veľa lariev nedokončí svoj vývoj hynie a sčerná.

Preto ja ak vložím ...

V mém případě bude zřejmě příčina jiná než nedostatek tepla. Pro posouzení popíšu můj způsob chovu matek, který provádím pro vlastní potřebu. Protože nechávám včelám volnost v rozhodnutí kolik budou choovat trubců, tzv metoda LBV, dochází zde k situaci, že chov v produkčním včelstvu není produktivní. Proto každoročně zakládám pro chov sádku minimálně 8 (letos 12) plodových plástů plus minimálně 2 plásty se zásobami. Po osmi - devíti dnech zruším veškeré matečníky a vložím chovnou loučku - letos rámek k ovonění a následující den larvuji. Za 24 - 48 hod. provádím kontrolu přijetí mateřích misek. Pokud usoudím, že jich je přijato dostatečný počet (letos 15 z třiceti) ponechám k dochovu, pokud ne tak přelarvení zopakuji. V tomto případě by bylo % přijetí vyšší. Pokrmuji roztokem cukru 1:1 do doby, víčkování matečníků, tedy do pátého dne po přelarvení (ve stáří předkukly - 9 dnů). Pak provádím kontrolu zavíčkování. Devátý až desátý den po přelarvování vkládám zavíčkované matečníky do předem připravených 5-ti plástových plemenáčů zůžených přepážkou na 3 plásty. (Jeden plást se zásobami pylu a medu, jeden dobře obsednutý plást včelami a líhnoucím plodem (zde vkládám zralý matečník) a jednu souš naplněnou vodou). Nad vložený matečník vmačknu mezi plásty menší množství medocukrového těsta. Po třech až čtyřech dnech kontroluji vylíhnutí matek a vyjmutí matečníků. Matky nehledám. Počnu podávat roztok. po 10-ti až 14-ti dnech kontroluji kladení. A letos plánuji 30. května značení matek.

[Obrázky: Chov_matek_vlastn_2011_004.jpg] [Obrázky: Chov_matek_vlastn_2011_017.jpg] [Obrázky: Chov_matek_vlastn_2011_025.jpg] [Obrázky: Chov_matek_vlastn_2011_028.jpg]

Černání matečníku čtvrtý zleva na spodní chovné loučce.
[Obrázky: Chov_matek_vlastn_2011_030.jpg]
Zde ponechaný matečník v mateřské sádce.
[Obrázky: Chov_matek_vlastn_2011_034.jpg]

Protože se jednalo o dobře vystrojenou sádku s dostatkem včel, dostatečným množstvím zásob a dodávaného krmiva, nedomívám se, že by příčinou zčernání matečníku bylo zachlazení. I když, nic není nemožné.
Také přidám jednu fotku...
[attachment=364]
Včera jsem kontroloval plemenáče kolik se zdárně vylíhlo matek.
Výsledek byl dobrý. Pouze jedna matka zůstala v matečníku zadečkem dolu a nemohla se vyklubat ven. Undecided
Referenční URL's