Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dnes - zajtra by sa to malo liahnúť, tak uvidím, ako to dopadne
Když ihned zaškolkuješ po zavíčkování, problém se zastavěním odpadá. Ale potvrzuji, jednu sadu jsem školkoval později, byly obestavěné. Před školováním jsem opatrně ožezal vosk a líhly se normálně. Ale je to práce zbytečná, když se to ošetří hned po zavíčkování.
Taka otazka:keby sa zaskolkovalo bez spodnej krytky zavieckovali by to vcely aj v tej klietke?
Přesně nerozumím tvé otázce. Jaký smysl má školkovat a neuzavřít klícku? Klícka se používá, aby včely nemohly již zavíčkované matečníky zrušit nebo první vylíhnutá matka zabít sokyně ještě před vylíhnutím.
Islo mi o to ze aby vcely matky neobstavali sušou ked tam bude ta klietka...ked matecniky zavieckuju iba by sa od spodu uzavreli a hotovo...keby medzi tym obstavali klietky nic sa nedeje a nehrozi tak poskodenie matecniku orezavanim suše..
On se ptá na zavíčkování matečníků, ale to je jasný , že se klíckují až po zavíčkování
Nepochopili ste ma...ja som myslel zaskolkovat pred zavieckovanim stym ze by ostali od spodu otvorene...
Zíral jsem do nechápavě do oddělku, tak by mě zajímalo, jestli někdo něco podobného zažil. Na chovném rámku jsem zaškolkoval matečníky, jeden nechal volně bez klícky. Matky se měly líhnout včera, i proto jsem dnes dělal kontrolu a chtěl odebrat ty matky v klíckách, k mému překvapení jsem zjistil, že matečník, který byl volně bez klícky byl vyběhlý, ty v klíckách nikoliv, člověk si řekne, nezahřívají jej tolik, mohla tam přijít mladší larvička, prostě to chápu, jenže v jedné klícce u nevylíhlého matečníku jsem kromě včel našel uhynulou matku z volně vyběhlého matečníku, tak si říkám, co se tedy stalo, matka se vylíhne, asi chce rušit matečníky v klíckách, do jedné kupodivu proleze, uhyne tam... dost divné, co myslíte?
Že si blbě koukal. Ta jedna se vylíhlá a běhá po úle a ta zaklíckovaná mrtvá je z toho matečníky v klícce, ale to víčko, kterým se prokousala se opět zaklaplo. Pokud na to koukneš lépe, tak ho snadno odklopíš.
Právě, že ne, bylo to fakt, jak jsem popsal, hlava mi to také nebrala. Matečník z klícky jsem dal do jiného oddělku, kde již normálně vyběhl.
(16.07.2014 11:58)miooo napsal(a): [ -> ]Nepochopili ste ma...ja som myslel zaskolkovat pred zavieckovanim stym ze by ostali od spodu otvorene...

Dobrá otázka, vyzkoušej. Podle mě záleží na tvaru klícky.
tohto roku uz nie ale na buduci urcite ...
Ja se vam divím tady vymýšlíte jak školkovat otevřene matecniky a na vcely nemyslíte. Po celou dobu jsou matecniky opecovavany ze všech stran je na nich uplne cerno ze ani nejsou videt. At kvuli vyzive nebo teplu. Vcely vi proc to delaji proto se davaji klicky den , maximalne dva dny pred ocekavanym vylihnutim drive to neni potřeba. Hlavne neblaznit Smile
(16.07.2014 8:23)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Když ihned zaškolkuješ po zavíčkování, problém se zastavěním odpadá. Ale potvrzuji, jednu sadu jsem školkoval později, byly obestavěné. Před školováním jsem opatrně ožezal vosk a líhly se normálně. Ale je to práce zbytečná, když se to ošetří hned po zavíčkování.

Ten moment po zaviečkovaní som prepásol, robil som to podľa žltej chovateľskej tabuľky. Aj po zaviečkovaní je okolo nich plno včiel, tak som im nechcel rušiť tepelný režim. Rozpätie na liahnutie je v tabuľke aj 3dni, uvidím teda ešte do soboty - dnes nič
Pokud školkuješ těsně před vylíhnutím, nic jsi nezkazil. Jen riskuješ, že včely mateřčníky před líhnutím vykoušou. Já používám http://www.vpjested.cz/e-shop/chov-matek...ka-zander/ Po zavíčkování zaškolkuji a matka se líhne do klícky. Je potřeba do spodní misky dát trochu medu, aby matka měla potravu.
MiroS napsal(a):Ten moment po zaviečkovaní som prepásol,

Nevadí. Můžete dát do klícek kdykoliv. 3-5 den po zavíčkování jsou sice zranitelné, ale pokud je velmi opatrně přemístíte do klícek, nic se nestane. Jen s nimi nesmíte třepat, obracet hlavou vzhůru a nesmí Vám upadnout na zem.
Je ještě šance, že se matky oplodní, když je dnes přelarvím?
Jasné že áno, veď včely robia TV aj v septembri, a královné sa vracajú z preletov oplodnené!!!
Dobrý den, loni jsem choval od dodané matky koncem července. Oplodněno v Září 7 matek, přidány 2 koncem Října po ošetření včelstev a nátěrem plodu u oddělků.
Takhle kladou mnou odchované matky v oddělcích. Myslím, že to ujde.....Wink

[attachment=2846]
Referenční URL's