Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stává se to, někdo tady o tom už psal.
(07.06.2018 7:45)BOBC napsal(a): [ -> ]Jen bych potřeboval trošku nakopnout, co s tím matečníkem, nechat, nebo pryč s oddělkem, nebo starou matku pryč s oddělkem? Nebo je to jejich pokus o výměnu, když je jen jeden matečník? Nebo se budou rojit, i když jsou od jara fakt slabý?

Prvně bych se zajímal o příčinu termínu "od jara fakt slabý". Včely se patrně samy snaží z nějakého důvodu o výměnu genetiky dokud to ještě jde. Matečník bych jim nechal, starou matku použil do oddělku a počkal co včely předvedou...
Jednoduše přenesly si vajíčko to umí a mám to zdokumentovány dokonce mi to vajíčko přenesly i do misky
Včelařím 3. rok, všichni zkušenější z okolí mi tvrdí, že to je blbost. Ale za mě to reálné je. jednu matku mám uzavřenou v horních 2 nástavcích (odděleno MM) a v neděli přesně po dvou týdnech od oddělení jsem našel dole pod mřížkou matečník s larvičkou těsně před zavíčkováním. Je to jediná buňka která v tom nástavku byla "zakladená". nedokážu si to jinak vysvětlit.
Souhlas, takhle si to taky vysvětluju, ale potřeboval jsem to potvrdit neoficiálně tady, protože oficiálně to včely prý nedělají Smile.
Čo sa z toho matečníka vyliahne? Máte skúsenosť že normálna matka?
Ne, bude více sexi Cool
Potvrzuji. Oddělek bez matky, dodán štěp 5*3cm cca. druhý den, vajíčko v mističce. Prostě přenesly. Odjinud to prostě být nemohlo Smile
Kolik včel to nese? A čim to držej?
Hele proč nelarvíte? U mě na vodu paradoxně vyšší úspěšnost než na kašičku Smile
Na vodu se larvičky obtížně sundavají ze lžičky, voda rychleji vysychá a musí se dělat rychle.
Na prenesene vajicko mi bylo receno, "je to blbost ale i tak udelej z toho oddelek bud to bude krypl nebo ne". Jak se to vyvrbi tak budu mit jasnoSmile
Šalamounsky ti odpověděli, asi budou mít pravdu Big Grin
Včela dokáže vyniesť z úľa mrtvu včelu kuklu či larvu a o koľko je ťažšie ako vajičko o veľkosti ani nehovorím.Len uvaha!!!Wink
Měl bych jeden dotaz. Je nějakým pravidlem hraničící s jistotou, že při odebrání oplozené matky z plemenáče a náhrada této matky po cca 1 hodině matkou novou neoplozenou a zaklíckovanou, která je puštěna z klícky až druhý den vede k usmrcení neoplozené matky a včely si raději narazí matečníky? Mám tento případ u 9 z 10 přidání z minulé soboty. Ta jedna vyjímka je u neoplozené matky, kterou jsem zapoměl vypustit a pustil ji až včera. Ta zatím žije.
Hodina je pro vcely dlouho a už měly svůj plán. Dokonce se mi stalo ze jsem po dvou hodinách vracel původní matku a za par dni jsem ji našel na cesne. Nekrmili ji. Tohle se děla okamžitým přidáním Panušky přes cesno . Matka se odebere . Cesno se zavře část oplodnovaku se vysype na zahradě. Ony se vrátí a nemohou dovnitř. Je tam chumel včel a teď to cesno otevres a panusku das na ten chumel. S radosti napochoduji dovnitř a panusku přijmou. Zkus to takhle a nápis výsledek
(07.06.2018 16:46)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Na vodu se larvičky obtížně sundavají ze lžičky, voda rychleji vysychá a musí se dělat rychle.

Letos rychle vysychá i kašička....larvím po desáté večer, pouze po osmi kouskách a šup s tím do včel.
Tak to se mi nikdy nestalo. Larvím na kašičku, mírně zředěnou dešťovou vody (1/2 kašičky ve víčku od PET a do toho pár kapek vody).
Nalarvím jednu lištu (13 misek), překryji vlhkou plenou (pro mladší ročníky, to se dříve dávalo malým dětem na zadnici, je to z látky Big Grin ) a larvím druhou lištu. A pak šup s nimi do včel.
Tak já to dělám tzv. v sádce, takže stačí hodinka, hodinka a půl osiřet včelstvo, nalarvit a hned hodit do včel Smile (předtím samozřejmě nechat ovonět matečníky apod, ale to si každý nastuduje případně jinde)
Takže nevyschne ani kašička, ani voda, dělám to většinou po práci, ideálně když zapadá slunko, aby hezky nasvítilo rámeček Smile
(08.06.2018 6:52)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Nalarvím jednu lištu (13 misek), překryji vlhkou plenou (pro mladší ročníky, to se dříve dávalo malým dětem na zadnici, je to z látky Big Grin ) a larvím druhou lištu. A pak šup s nimi do včel.
Nepoužívám plenu ale hajzlpapír, ten přeložím přes lištu a posprejuji vodou.
Referenční URL's