Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Za pokus nič nedám... Vzali by mi aj listu v medniku bez otvoreného plodu?
Pozdravujem. Chcem zacat s chovom matiek a na jesen ich povymienat. Vsade sa docitam nieco utrzkovite, ale v celku ako sa to robi nic. Mozte mi popisat postup a co vsetko potrebujem pokupit?
Precitaj si príspevok #1168...
Tam sa docitas o postupe...
A material si nájdeš v akom kolvek e-shope v sekcii chov matiek...

Potrebuješ niečo takéto http://ivcelarskepotreby.sk/system-nicot-si-sa
Výrobca akýkoľvek...
Www://Nadstavky.cz
Niečo nájdeš aj tu...
Dakujem. Takze ak som to dobre pochopil. Kupim ten system nikot, co je ako materska miska. Dam do neho kvapku medu a larvicku. Vcely ho po case zavieckuju a ja ho uzavriem aby sa matkyn nepozabijali. Potom zoberiem mladusky a dam ich do oplodniacika. Ake ma mat rozmery? Treba dam dat medzistienku? Nasledne by sa matka mala oplodnit a znasat vajcia. Plemenac je oddelok. Daju sa matky uchovat na jar aj inak ako len v oddelku?
Imkerapis , včelia matka nie je sliepka. A vážne lepšie bude keď si prečítaš včelársku knižku kde je stať aj o chove matiek. Chov matiek je o detailoch. A tým pádom by to bolo na viac strán ako len na pár viet.
Pokud chceš začít s chovem matek a zatím logicky pro svoji potřebu, tak bych volil na začátek tvorbu sběrného oddělku. Ten potom rozdělíš na jednotlivé oddělky, kam dáš matečník těsně před vylíhnutím (nebo panušku). Použití oplodňáčku bych se pro začátečníka vyvaroval. H.
(26.05.2015 14:17)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Vážení kolegové ze Slovenska.
Musím vám vytknout, že před námi Českými včelaři tajíte velmi důležité skutečnosti v chovu matek Tongue. Pochopitelně žertuji. Slovenští kolegové patrně Časopis "včelár" nečtou. Já jej dostávám s měsíčním zpožděním. Zde jsem na stránce 94 narazil na zajímavý článek od Jozefa Tóma a Jána Kopernického "Využitie tichej výmeny na odchov včelích matiek pri matke v plodisku". Jozef Tóma již od roku 1979 metodu používá na své včelařské farmě. Podstatou této metody je využití chovné nálady včelstva při tichých výměnách buď: při přirozené tiché výměně, nebo včelařem vyprovokované tiché výměně. Na plástu, kde včelstvo buduje mateří misky, zapíchá misky se svým nalarvovaným materiálem a po 10-ti dnech zavíčkované matečníky klíckuje a nechá dolíhnout buď ve finišéru (jiném, pro tento účel připraveném včelstvu) nebo v líhni. Při chovu používá jednak vybrané včelstvo s vysokou plemennou hodnotou ze kterého odebírá larvičky, dále startér pro přijetí nalarvených misek, pak chovné včelstvo - tedy včelstvo které má chuť matečníky odchovat a finišér nebo líheň k dolíhnutí matek. Uvádí, že připravené chovné včelstvo je schopno za sezónu odchovat postupně 200 - 400 matek.

Letos jsem nalarvil o dvě misky navíc a tak jsem je zapíchl jen tak z plezíru do jednoho silného oddělku, který přišel o matečník. Oddělek obě misky přijal a dnes po přečtení uvedeného článku jsem porovnal matečníky v sádce (12-tý den od larvení) s matečníky zapíchnutými do plástu s plodem v onom oddělku.

Myslím, že je to velice zajímavá metoda, kterou jsem nikde v dostupné literatuře dosud nečetl.
JK

Už sa nepamätám presne, kde otec vyčítal chov matiek pri matke v počte 2-3 MB. Chov robil v rokoch 1960-1975 a vcelku bol úspešný, chovný materiál odoberal zo včelstiev, ktoré podávali stabilný výkon. (choval 30-35 včelstiev). Určitú výnimku chove robil, nepoužíval UMB ale vždy si našiel na plástoch prirodzené materské misky (boli mohutnejšie), 12 hod larvičky prelarvoval na rozriedenú materskú kašičku. A neraz sa chválil, že mal úspech, oplodnené M z týchto MB boli kvalitné, hlavne sa nerojili.
Big Grin zrovna my doslo, ze to naozaj nie je sliepka. Vajcia ma male takze su to vajicka.Big Grin
Knizku som precital, je tam viacej sposobov, vy tu hlavne pisete o nalarvovani a chove v medniku. Zda sa mi, ze to je najzjazdnejsie riesnie.
Samozrejme nic jednoduchsie ako vyrezat matecnik, spravit oddelok a vlozit ho tam. To som robil doteraz.
Vazne nic zlozite nevidim v chovani vciel, staci povedat ako sa to robi a dalej ma teren nauci. Jedine co mi robi problemy je cas, cakat na zavieckovanie, vyhryzenie, oplodnenie atd.
Knižka, slovo ani teren nenaučí, jedině pochopit co chtějí včely. Protože jinak si to udělají po svém a nejlépe. Jinak už by tu nebyly. Wink
Tak to postupně začíná klást, jedny fnrkly, jen co začla matka klást Sad(-doprd (měl sem na štěrbinku zavřít)... druhé frnkly než mataka začla klást....grrrr. Jeden opl, dvě vajíčka, matka leze po plástu-
Radši sem dle instukcí (u těch co začli klást) Milana H zavřel na štěrbinku. 1x plemenáček klade, druhá je bez matky-nevrátila se. třetí matečník zrušenej-bez matky, hučí a větraj.
Tak to nějak napravím a uvidíme. Tak aspoň nějaká malá utěcha..
Jedeme si odfrknou to bazénu, udělat pár temp, a pokoukat po ženských Wink
Ahoj, 24.5. jsem nalarvil jen do vody 3.dny ovoněné umělé misky v loučce. Šupl jsem je do medníku na mat.mřížce mezi plásty s medem. Musel jsem pryč a teď hledím do úlu a co nevidím.
Z 10ks nalarvených misek 7ks nic, jen náznak stavby okolo. 1ks byl zarostlý v srdíčku, ale zespod do něj vedla díra až k misce. Odlomil jsem to, vevnitř plno kašičky, kterou jsem vybral a mám na příští sérii. Po plodu ni památky. Stejně na tom byla další miska jen bez srdíčka. Vybrána kašička.

1ks je asi nádherný matečník, ale nemá otvor nikde, čili bude asi zavíčkovaný. Vevnitř toho moc není vidět, ale zdá se mi, že dole je něco tmavšího. Vím, asi to vypadá blbě popsané, ale je to poprvé, co něco takového dělám. Tak se kdyžtak omlouvám za neodbornost. Nikde jsem nenarazil na to, jestli larva matky pak je v matečníku dole nebo nahoře v misce. Tohle je taková moje maturita. Když se nezadaří, nevadí, pojedu dál nanovo.

Bohužel nevím, jestli teda udělat oddělek už teď, než se matka vylíhne nebo počkat, až jestli vůbec. Bude-li nad MM, mohl bych ji najít potom?

Díky za poznatky a rady.

[Obrázky: IMG_2450.jpg]

Přímý odkaz velké rozlišení: http://postimage.org/image/50ecufdl1/full/
Je to hezký zavíčkovaný matečník, postupně bude lehce tmavnout jakoby uvnitř (košilky) a líhnout by se matka měla kolem 5.6. ve čtvrtek bych udělal oddělek a nechal ji vylíhnout tam. V misce bývá zbytek MK ostatní je larva.
Tak jo, budeme rozrůstat... Big Grin
Mám pocit, že z tohodle matečníku nejspíše nic nebude, obestavují ho dílem. To jsou ty náznaky reliéfu buněk. Matečník po zavíčkování je potřeba nechat v klidu (doporučuji zaškolkovat do klícky.
Když jeden chytne dobu, kdy fakt chtějí stavět a nechá větší mezeru pro lištu, dopadne to i takhle, tyhle jsou těsně po a před zavíčkováním. Mezeru pro lištu dělejte co nejmenší. Tyhle už jsem nezaškolkoval Big GrinBig Grin
[Obrázky: IMG_6838.jpg]
I když matečník obestaví dílem, nebo je tam náznak, tak se matka většinou normálně vylíhne.
Já mám přesně opačnou zkušenost. Zrovna dnes ráno jsem plnil oplodňáčky, matka, která měla takto obestavěný matečník se nevylíhla. Otevřel jsem ho a byla uhynulá ve stádiu fialových očí. Už několikrát se mi stalo, že v sérii některý matečník zastavěli dílem. Nikdy z nich nic nebylo.
Je to možné a zajímavé. Moje chovné včelstvo už několik sérií zastavělo dílem celou chovnou lištu, zralé matečníky jsem doslova vyřezával a matky v pořádku kladou.
k 1234:

Tak jej nechám v medníku úplně nahoře (podhodil jsem 2.medník) a vylíhne se tam. Nebo raději dát do menšího úlku (cca 3-4 rámky) a tam nechat vylíhnout? Maximálně si narazí další matečníky samy včelky z plodového plástu.

EDIT: Nic, už je v malém úlku s plásty plodu, medu atd. Tak se ukáže.
když jdu klíckovat at už chov při matce či ve sběráku, vždy si beru odlamovací nůž sebou,
obestavěné jsou skoro vždy a musím stavbu ořezávat. Matky se mi pokaždé vylíhli bez problémů.
Referenční URL's