Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(11.06.2012 23:14)Korous napsal(a): [ -> ].......Ihned jsem udělal s ní pětirámkový oddělek,myslím,že bych tichou výmněnu neuhlídal.Rád bych ji použil i příští rok.
Jak by jste to udělali vy?

Udělal jste to nejlépe jak to šlo ,mohli dělat výměnu. mohli se chtít rojit, pokud šlo o výměnu tak ji stejně tak jako tak udělají - i v tom oddělku, jen se to oddálí, s tím se nedá dělat nic..., pokud se chtěli rojit tak jste si zachránil chovnou matku a to se počítá...
Abychom nebyli od admina napomenuti tak bych naposled přispěl a z mé strany ukončil téma klícek. Doporučoval bych vrátil se k radám o chovu matek příp. založte nové téma průlezná verzus zander klícka.

Už jsem to tu dříve psal - jestli má někdo problémy s průleznou školkovací klíckou může si upravit rámek s klíckami z boků jemným sítem aby včely (příp. štíhlá matka) neprolezly do klícek a na dno klícky přilepit chovnou misku na med - před vyhazováním již zakoupených klícek a kupováním klícek s miskou na med.
Ahoj, takže zase trochu k tématu: Potřeboval bych názor nebo radu, co s tím.
Přelarvil jsem z jednoho chovu, vylíhly se tři matky ze zavíčkovaných matečníků v oplodňáčcích (či třírámkových oddělcích na jednom společném dnu). Po třech týdnech kontrola kladení. Dvě matky kladou pěkně po jednom vajíčku, třetí však po několika vajíčcích v jedné buňce (třeba i čtyři). Co s tím včely udělají? Vyjednotí, nebo se bude vyvíjet více larviček v jedné buňce a co se stane pak? Ale hlavně - mám takovou matku chovat dál? Někde jsem tuším četl, že se to u začínající matky může stát, ale spraví se? Děkuji.
Včely po vyliahnutí s larvičiek prebytočné tri odstránia, nikdy som sa s takým prípadom nestretol, ani na trúďom, ale stretol som sa s tým pri chove matiek, keď som v bunke našiel dve M hlavami k viečku, raz dve M, jedna v opačnom garde a bol ich viac, ešte tri prípady. Matka príroda si vie aj s včelami zahrať.

Teraz prečo kladie až 4 vajíčka do jednej bunky,. e pravda, že sa to stáva, ale vždy takto kladúca matka má nejakú orientačnú chybu a po čase sa dostane do normy. Ja som takýto prípad mal plod bol v norme, ale ho bolo žalostne málo oproti je sestrám. Kontroloval som ju hádam každý deň, ale výskyt v bunkách 3-4 vajíčok bol ten istý.
Začal som kontrolovať jej hlavu a tykadlá, mala iba jedno, čo ju degradovalo do tejto pozícii. Keďže tykadlo je tak dôležitý orgán, musel som konať a pridal som do včelstva novú matku.

Ak pozorujete kladúcu matku pri kladení vajíčok, pred každým položením vajíčka, strčí hlavu do bunky a kontroluje či už tam nie vajíčko. Josef, možno ti pomôžu tieto skúsenosti, skontroluj matku, možné to je, ale môže to byť aj iné. A.T.
Tono, děkuju.
Budu pozorovat dál. Při té kontrole jsem tam viděl buňky nejen s více vajíčky, ale už i s více (odhadem tak dvoudenními) larvičkami - to mě překvapilo ještě více než ta vajíčka. Možná je včely vyjednotí ještě později. Zavíčkovat je snad ve větším počtu v jedné buňce nenechají.
Některé čerstvě oplozené matky kladou více vajíček do buňky asi ještě nejsou tak chytré jako ty starší.Prozatím bych nepanikařil a nějaký den počkal zda se to nezmění do normálu.Většinou se to změní v normál.Pokud je více vajíček v buňce tak je včely vytřídí a nechají jen jedno.
Ahoj při neděli,
jenom jsem ještě něco vyfotil a zdokumentoval k mému včerejšímu dotazu ohledně kladení mladé matky více vajíček do jedné buňky. Tak se s vámi podělím.

[Obrázky: PICT3696.jpg] [Obrázky: PICT3703.jpg] [Obrázky: PICT3709.jpg] [Obrázky: PICT3682.jpg]
Na snímcích je patrné, že vajíčka jsou kladená matkou, nikoli trubčicemi. Jak již zmiňovali kolegové, týden počkat. Většinou se to upraví. Těšil jsem se však, že na snímcích uvidím to co jsem dosud neviděl. Více larviček v jedné buňce. No tak až zase příště Wink.
JK
.Josef, čo Ti bránilo nájsť matka na pláste a vyfotiť ju? Hlavne hlavu s tykadlami. Prepáč, ale keď som prezrel štvrtý obrázok a matka je tam. Nie celkom isté je moje poznanie, ale zdá sa mi, že M predsa chýba jedno tykadlo, na ľavej strane. Ja tam vidím noju včely , ktorá stojí oproti matke. Potvrdzuje je to odraz svetla na pravom tykydle, na ľavej strane taký odlesk nevidieť. Matku vyhľadaj a tykadlá je pozri.
Tono, došla mi baterka ve foťáku ..... Smile ale pokusím se napravit. Dvě larvičky v jedné buňce jsem tam viděl včera, dnes s foťákem už ne.
(17.06.2012 12:59)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Na snímcích je patrné, že vajíčka jsou kladená matkou, nikoli trubčicemi. Jak již zmiňovali kolegové, týden počkat. Většinou se to upraví. Těšil jsem se však, že na snímcích uvidím to co jsem dosud neviděl. Více larviček v jedné buňce. No tak až zase příště Wink.
JK

Josef, si mi kamarát, ale neupraví sa kladenie, ľavé tykadlo matke už nenarastie.
Tak jsem byl znovu fotit. Výzkum je výzkum Smile
Napřed pro JK, co ještě neviděl Smile dvě larvičky v jedné buňce. Tyto na fotce jsou poměrně malé, ale byly tam buňky i s většími. Taky jsem fotil, ale moc se fotka nevyvedla. Nad těmi dvěma larvičkami v jedné, je vidět i kombinace vajíčko+larvička. Celkem na tom jednom rámku těch vícelarvých buněk byly tak ze čtyři. Mimochodem, jak jsi poznal z fotek jen vajíček, že kladla matka a ne trubčice?
A pro Tona tu mám ještě nějakou fotku té matky s tykadlama. Se mi zdá, že je má v pořádku. Uvidíme, třeba se srovná.

[Obrázky: PICT3740.jpg] [Obrázky: PICT3750.jpg] [Obrázky: PICT3761.jpg] [Obrázky: PICT3798.jpg]
Zdenko, aj majster tesár sa utne a stalo so to aj mne. Taký prípad kladenia aj 4 vajíčka do bunky som mal aj ja, lenže tam išlo skutočne to čo som popísal vyššie.
Ano Josef, za celou dobu kdy chovám včely a též i matky a to již "pár pátků bude", jsem více larviček v jedné buňce ještě neviděl. Díky za poučení. Příroda je mocná kouzelnice. K Tvému dotazu, jak jsem poznal, že se nejedná o trubčici (trubčice), prosím neplést s trubcokladnou matkou - viz příslušné téma zde na fóru. Jeho prostudování dá ucelenou odpověď. Prosím, informuj nás o dalším vývoji. Držím Ti palce. Ještě k tykadlům. To, že jsou tykadla "celá" ještě neznamená, že jsou funkční. My svými smysly můžeme zhodnotit pouze to co vidíme. Sleduj Josef, sleduj a informuj...Wink Je to zajímavé.
JK
A ja mám taký pocit, že si niekto tu z nás robí "perdel". Big Grin
Vojto, přísahám, že to co vidíš na fotkách je to, co jsem vytáhl z úlu. Včera i dnes. Moje rodina, která mi kouká přes rameno je toho arbitrem, dcera to bedlivě sleduje se mnou a čte si i toto fórum, nikdy bych si nic takového nedovolil a navíc vůči vám tu na fóru - vážím si vás a není jediný důvod proč bych to dělal.
Prostě asi nestihají "jednotit".
Musím se Josefa zastat. Taky se mi to stalo, ale při příští prohlídce už to bylo v pořádku.
Viděl jsem jak se plete stará matka.
byla to výborná inseminovaná 3 letá matka a včely ji chtěly vyměnit protože nevládla. (já jsem ji opakovaně odebíral tiché matečníky)

Lezla po plástu, strčila hlavu a část hrudi do buňky vylezla, popolezla a netrefila se a zadek strčila do jiné buňky a nakladla tam vajíčko.
Jestliže tam již bylo jedno položila by tam druhé.
Brzy skončila protože se neudržela na plástu.
J.B.
No, když čtu některé příspěvky, je mi na dálku těch včelek líto! Říká se tomu uprohlížet včely k smrti. Většina problémů u včel se dá z 80 % u včel vyřešit tím, že zkouknu zásoby a nechám je být tak 14 dní. Vyjímkou jsou pouze stavy, které se musí řešit ihned. Když problém trvá, hodí se pod ně pěkný odělek a nic se neřeší. Včely jsou jako lidé, každé včelstvo je jiné a vy chcete mít všechna stejná včelstva. Pro mě za mě mohou mít larviček klidně 10 když dají hodně medu a je jich plný úl! Stejně na příčinu nepřijdete, možností je dost. Zdraví R. S.
Mám otázku, dneska jsem otevřel zavíčkovaný matečník, ze kterého se už měla vylíhnout matka. V MB však nebylo nic. Neumím si představit, že by včely zavíčkovaly prázdnou MB. Přitom ostatních 11 matek se úspěšně vylíhlo. Čím to může být?

Luma
Referenční URL's