Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(11.05.2020 21:25)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]Hoj,
ja to udelal tak, ze po tydnu (po zalozen) jsem dal do tohoto sberaku vajickovej step na jednu loucku, za 2 dny jeste dalsi horni loucku se stepem, vzdy mezi ramky s plodem (byly 3 a jeste jeden plodovy plast oklepnuty). Jsou v extrudakovym VN, do dvouramkovyho krmitka jsem jim dal cast sborcenyho zasobniho ramku (zpracovany cukr nebo med) a vodu. Kdyz byla snuska, spise jsem se staral o vodu. Poslednich par dni ale vylamuju dilo z chovnych ramku, silene se pustily do stavby a bal jsem se, ze mi matecniky zazdi. Stavi i jinde, ale tady ten prostor je nejak irituje, nejspise instiktivne.
Takze priste 2 ramky plodu se vcelama jako starter, po 9 dnech vylamat matecniky a nasadit step ? Nebo je to mozny hned ?
Dikas.

Chose
Ty jsi udělal starter a nechal jsi ho dochovat matky pak se nediv ze jsou tři .a přečti si co je to sběrných oddelek a hlavně jak je veliký a kolik je tam včel je dobré trosku dodržet názvosloví abychom mluvili o stejných věcech
Když udělám silný sběrák tak mám problém s zastavováním matečníků dílem. Je fakt, že misky mám na normálním rámku. Asi by pomohla úzká loučka umístěna do rozšířené mezery mezi plodové rámky nebo lištu s matečníky umístit 5 cm od spodní loučky.
Jo, kdyz to vidim, vidim ze jsem to spatlal. Bud jen starter nebo pak sbernej oddelek s tim, ze tam se da chovny ramek po tydnu, dle Liebicha 9 dni.

Diky za info.
Chose
Užší Loučka,je v určitém období nutností stejně jako vložena mezistěna nebo dvě ale ne bokem ale přímo vedle Loučky s miskama.Pak ti budou většinu stavět na ní.
Letošní matky jsou obzvláště vypaseny,rychle začínají klást a kladou jak lehkej gulomet.....
[Obrázky: IMG-20200516-143147.jpg]
Nejsou někde obrázky jednotlivých druhů matek? Sklenár, kraňka a další? Jak poznat co je to za matku?
Podľa farby, ale ak nie sú poznačené, tak sú rovnaké = kranka.
Zdravím,jak dlouho trvá než začne mladuška klást?
Po jaké době je ve včelařina povinnost znát chov matek? A není to stejné jako se ptát syna ve třetí třídě kolik je 1+2 tam je to povinnost to znát. Ano souhlasím, že se to dá dohledat v různých knihách stejně tak jako se dá na to zeptat tady i když se tu o tom už psalo.

(19.05.2020 23:11)Václav Tomeš napsal(a): [ -> ]Zdravím,jak dlouho trvá než začne mladuška klást?

Jestli se ptáš proto, že by ti měla třeba matka v oddelku podle propočtů už klást, tak se nestresuj. Loni se mi běžně stávalo, že měla matka dost velké spoždění a nebyl sem jediný.

http://www.vcelky.cz/zivotni-cyklus.htm
Dohadování o smyslu otázky a pod. jsem smazal. Jen tak dál, začneme zase rozdávat body . . .
chlapi, kolko dni ma schopnost mlada matka sparit sa? objednal som nejaky neoplodneny material z nemecka, samozrejme ze to bludi po slovinsku.. Undecided
Daval bych tomu tak 20 dni pri pridani k mladuskam z otevreneho pp.
Problém je Gusto spis v tom že pak méně ochotně staré Panušky primaji a klidné ji později zlikvidují.Bez uspání včel apinarem nebo CO2 bych mladusku starší jak 3 dny ani nezkoušel.Je taky nutné abys je tři dni věznil v chladu a tmě a vypustil venku až těsně před setměním.Ono je velký rozdíl přidávat "vlastní Panušky" a nebo geneticky jiné starší Panušky...
mam zmetence male urobene, inak uz ani matky nepridavam,neviem kedy mi to dorazi a ci vobec.. uspavat ich nebudem, prikrmim a oblbnem ich eterickymi silicami.. uvidim co a ako..nejako to dopadne..
Chovatelská vsuvka: na Den matek se mi vylíhly matky, na Den včel kladly... Nebyl to úmysl, prostě to tak vyšlo.
(19.05.2020 23:11)Václav Tomeš napsal(a): [ -> ]Zdravím,jak dlouho trvá než začne mladuška klást?

Cca za 10 dní když je dobré počasí....
(21.05.2020 11:34)gusto napsal(a): [ -> ]chlapi, kolko dni ma schopnost mlada matka sparit sa? objednal som nejaky neoplodneny material z nemecka, samozrejme ze to bludi po slovinsku.. Undecided

Mačička píše: 4 týždne od vyliahnutia jej trvá ruja, potom začína klásť neoplodnené vajíčka. Neskoro oplodnené M treba kontrolovať a až po zaviečkovaní plodu je jasné, či sa spárili. Ideálne je, ak začne klásť do 7-13 dní od vyliahnutia.
[Obrázky: 15062020343.jpg] [Obrázky: IMG-5412.jpg] [Obrázky: IMG-5393.jpg]

Prozatím se letos v chovu matek daří, v květnu byly velmi malé ztráty při oplozování, v červnu to ale bývá horší a červenci se to opět lepší.Chce to slunce a bezvětří.
tyhlety chovne ramky se daji nekde koupit nebo si je vsichni vyrabite? zatim jsem na ne na internetu nenarazil, proto se ptam.
Vyrábím si to sám,nic na tom není. Vezmeš rámek tvé míry a dvě horní loučky rámku,pak uřežeš ouška od těch dvou horních louček a zbude ti délka těch lišt na které jsou nalepeny (voskem) špunty s miskama. Připevníš je mezi boční loučky jedním hřebíkem cca 1,4 x 32 nebo 36 délky.Tím je lišta otáčecí.Jak larvuji,tak ten rámek položím na stůl a lištu pootočím tak, že misky směřují nahoru. Nalarvuji,jdu ke včelstvu nebo sádce(startéru),lištu pootočím aby misky směřovaly dolů a strčím do startéru nebo mezi plod do včelstva. A ta vzdálenost mezi lištama v tom rámku je taková, že tam vejde natěsno běžná plastová školkovací klícka s tím špuntem co vidíš.Když, tak to pak vyfotím a tady vyvěsím.
Referenční URL's