Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
dobrý podvečer, který den se již může manipulovat s matečníkem, aby nedošlo k poškození matky? poradí někdo?
Pane Jiruši , to je vlákno ne o rojení , ale chov matek a vy si vynucujete odbočení od tématu jiným směrem o který nemám zájem .
Zmínka o dalším pronásledování je samozřejmě úsměvná nadsázka , ale vidím , že nechcete vidět ani slyšet .
S matecnikem lze manipulovat kdyz je otevreny pak tesně po zavickovani a pak dva dny pred vylihnutim a samozrejme i den pred vylihnutim Smile
(26.07.2016 23:18)Jožko58 napsal(a): [ -> ]...
Zhrnutie:
... Najlepšie dopadol výsledok NCH po odstránení všetkých matečníkov na štvrtý deň po ich vybudovaní a ponechaných len dvoch. ...

Jožko, zkusil bys prosím odhadnout časovou náročnost (na lidskou práci) takového způsobu chovu ve srovnání s klasickým přelarvováním? Na jednu matku - nebo třeba ve dvou variantách - pro deset matek a třeba pro padesát.

Pro zjednodušení bez přípravy chovného včelstva - ať osiřelce nebo při matce - to by si každý doplnil už sám a bez započítávání ztrát při proletech apod.

Každopádně díky za zajímavý příspěvek.

P.S. Kam mířím: hrubým odhadem se mi zdá, že tato metoda chovu bude časově náročnější na práci než přelarvování. A to už i při malém počtu matek, třeba těch 10. Ale to je jen můj odhad...
Tak to jsou mé poslední letošní série, první byla v osiřelci, druhá chovaná při matce.Klasika.
[Obrázky: Mat_4_8.jpg]

[Obrázky: Mat_5_8.jpg]
Takhle mi klade letošní matka v oddelku v 600 m n.m.
[Obrázky: image.jpg]
Jsem zvedav jak se ti tam osvedci NN.
Prosím vedel by my niekto ozrejmiť aké je to drožďové cesto viď video čas 4.34.
Drožďové těsto,
ponořil jsem se do archivu včelařské literatury, kde jsem měl v jedné staré knize recepty na náhražky krmiv, které se používaly v minulosti. No, nenašel jsem ji. Asi jsem ji půjčil a tak o ni i přišel. Nicméně, drožďové těsto je náhražkou bílkovinných krmiv - pylu. Zkušenosti ukázaly, že droždí není plnohodnotné k pylu a nejspíše proto se toto těsto užívá velmi zřídka. K jeho výrobě není zapotřebí med. Postup výroby si již nepamatuji. Celý ten zázrak spočívá v promíchání cukru krystalu s pekařským droždím v hustou kaši. Cukr v droždí zabije nežádoucí kvasinky a je zdrojem energie. Droždí nahrazuje bílkoviny. Vedle droždí se činily pokusy i s různými moukami (žitná, pšeničná... sojová - sojapyl), avšak již v průběhu minulého století se od těchto náhražek upustilo. Podle mého mínění je však lepší, si umíchat z medu a moučkového cukru medocukrové těsto a můžeme-li přidat skutečný pyl, tím lépe. Já osobně v chovu matek používám klasické medocukrové těsto a jako zdroj bílkovin vkládám do chovného včelstva mimo plástů s medem dvě pylové desky do těsné blízkosti plodových plástů.
Uvítám, pokud mne někdo z délesloužících kolegů, či kolegů vlastnících příslušnou literaturu doplní.
Přeji Vám úspěšný chov matek.
JK
jeden môj známy dáva každej rodine na jar drožďové medocesto, no presné zloženie nepoznám, len zložky:
droždie, jablčný ocot, kyselinu citrónovú-vitamín C pre zvieratá z lekárne, vývar z paliny pravej (proti noseme),cesnak,sušené mlieko a práškový cukor. ...Cool
Kvasnicové těsto zmiňuje Sedláček v pátém odstavci. On ho i prodává, tak ho samozřejmě propaguje.
Ďakujem všetkým za objasnenie.
O krmení droždím jsem kdysi četl v jedné knize o včelách z 50. let. Byl to překlad ze sovětského originálu.
Koupil jsem Medopip v Liberci, kde ho i vyrábí. V oddělcích a záložních matek mám málo pylu, tak jsem jim trochu přidal. Jsem zvědav. Má někdo zkušenosti?
http://www.vpjested.cz/e-shop/potreby-pr...eli-chleb/
Všimli jste si ze průmyslové vyráběné mateří misky mají jiný průměr než misky vyrobené včelami? Menší teda
Par Medopipu uz jsem pouzil, nepozoruji zadny rozdil oproti sirupu z cukru. Ani dobry pocit, ze jsem jim dal neco extra. Jenom bordel z praznych igelitaku, kolikrat nedokonale vybranych.
Funguje to, vyberou to a trva jim to dele nez sirup. Pres zimu mi zbyle baleni rozezraly mysi, takze radne ulozit. Myslim, ze medocukrove testo udela stejnou sluzbu.
Pozeram na stranke pana Cermaka,ze uz nebude predavat inseminovane matky mimo CR cize ani na SR neviete preco sa tak rozhodol ? Dost ma tato informacia prekvapila a nepotesila Huh

http://vigorbee.cz/vigor-bee/matky/
(02.03.2017 11:31)Jiří Walter napsal(a): [ -> ]O krmení droždím jsem kdysi četl v jedné knize o včelách z 50. let. Byl to překlad ze sovětského originálu.
Koupil jsem Medopip v Liberci, kde ho i vyrábí. V oddělcích a záložních matek mám málo pylu, tak jsem jim trochu přidal. Jsem zvědav. Má někdo zkušenosti?
http://www.vpjested.cz/e-shop/potreby-pr...eli-chleb/

Ptáte se na zkušenosti, tady jsou. Pamatuju si to, ty kvasnice (ne ty Sovětské, ale tady u nás) se jmenovaly Te-Bi a byl to nesmysl.
Další nesmysl bylo odtučněné sušené mléko. Stejně tak odtučněná sojová mouka s obchodním názvem Sojapyl - ten se včelám podával ve spešl krmítkách (ale taky jen v krabici od bot třeba), včely to rouskovaly a odnášely do úlu. Výživná hodnota těchto náhražek pro včely bídná, spíš to způsobovalo včelám zdravotní potíže.

Šlo o toto. Byla tu chována jiná včela a ta nedokázala včas využít ranou snůšku a vedla se jen na snůšku hlavní. Tak se to skutečně nazývalo, raná - podněcovací a pak hlavní snůška. A kvůli stimulaci této "líné" nebo spíš pomalé včely se vymýšlely ty kejkle. Nyní s Kraňkou to není třeba, ta je schopná raketového jarního startu.

Není až takový problém si pomocí barevných připínáčků označovat plásty s pylem, dát je do medníku zanést medem (nebo při krmení včelami invertovaným cukrem) a tyto plásty mít připravené na jaro. Ještě lepší je těmito plásty vybavit zimované oddělky či záložní včelstvíčka už před zimou.

Doufám, že vám to stačí, případně klidně položte doplňující otázku, když budu vědět, sdělím co vím.
(02.03.2017 22:03)Jaro - Vigor napsal(a): [ -> ]Pozeram na stranke pana Cermaka,ze uz nebude predavat inseminovane matky mimo CR cize ani na SR ...
Jaro ty si od neho kupoval inseminované matky?
...nikde tam neuvádza že chovateľom ich nepredá, práve naopak, uvádza že volne párené si majú kupovať od chovateľov zo zoznamu, čiže F1 si kúpiš aj na Slovensku, inseminovanú len v ČR...
Citace:Byla tu chována jiná včela a ta nedokázala včas využít ranou snůšku a vedla se jen na snůšku hlavní. Tak se to skutečně nazývalo, raná - podněcovací a pak hlavní snůška.
Máte plně pravdu. Včelařil jsem (Lužické hory ) s 15 včelstvy v druhé polovině 70.let a v 80. letech. Tehdá si matky choval každý sám, mnozí byli pyšní, že mají plemenivo ještě po dědovi. Většinou se ale množilo roji. S květovou snůškou se počítalo na jarní rozvoj a jediné, co se vytáčelo byla medovice. 10kg na včelstvo byl dobrý průměr. Ale taky stál 1 kg 60Kč.
Jenže ono bylo také úplně jiné počasí.. Koledovalo se běžně na sněhu, kolikrát na kvetoucí třešně napadl sníh a jaro bylo většinou aprílové. Chvíli na střídačku pražilo dubnové slunko a pak chumelilo, to slábla včelstva.... Dnes tu ale krachují i lyžařská střediska. Myslím, že tenkrát by tu kraňka ani neobstála.
Včelařit jsem začal opět v předdůchodu , před čtyřmi roky. A nestačil se divit, kam se se to za těch 25 let dostalo
(03.03.2017 9:51)goro napsal(a): [ -> ]Jaro ty si od neho kupoval inseminované matky?
...nikde tam neuvádza že chovateľom ich nepredá, práve naopak, uvádza že volne párené si majú kupovať od chovateľov zo zoznamu, čiže F1 si kúpiš aj na Slovensku, inseminovanú len v ČR...
Citace:
Objednávky matek na rok 2018 přijímáme počínaje 1. březnem 2017. Matky dodáváme jen včelařům v České republice, tedy ne mimo ČR.Wink
Referenční URL's