Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zdravím, jen jsem se chtěl zeptat, zda když vytáhnu rámek, na který byl umístěný matečník, zda to nemůže matečníku ublížit. Matečník je zavíčkovaný a s tímto jsem nemanipuloval, pouze jsem vytáhl rámek a zkontroloval vývoj matečníku a poté jsem zase rámek vrátil zpět.
V období zavíčkování je velmi citlivý na otřesy. Manipulovat se doporučuje pouze v den kdy je zavíčkován a pak dva dny a den před vylíhnutím.
No dle mých výpočtů by to mělo být ty dva dny před vylíhnutím, ale je to plus mínus, tak doufám, že to bude ok. Mám v každém oddělku dva matečníky a vytahoval jsem pro jistotu jen rámek s jedním. Tak uvidím
Ty dva dny před líhnutím se jedná o tzv. zralý matečník. S těmi lze s trochou opatrnosti běžně manipulovat.
(31.05.2015 13:05)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Já si myslím že je můžeš přidat dnes, ale zacházej s nimi extremně opatrně a drž je stále špičkou dolů a žádné otřesy. Pak by se nemnělo nic stát.

V sobotu se vylíhlo všech 18 matiček, takže manipulace s matečníky 7 dní po nalarvení dopadlo dobře.
Zdeňku díkySmile

Mám nalarveno znovu a připraveno dalších 11 matečníků. Těmi už budu měnit matky ve včelstvech s horším rozvojem a medným výnosem.
Šikovnej Wink

Luma, apropo, budu o vikendu v žabčicích, že bych se zastavil a třebas by jsme dali řeč, jestli bych se mohl podivat na tvoje včelky Smile
Měl jsem hlavně strach kvůli tomu, že s nimi někde bouchnu a bude po nich, ale drama se nedělo.
v předešlých letech jsem to měl naplánováno líp.
Budu doma v sobotu dopoledne a v neděli po poledni. kKlidně se stav pokud Ti to výjde. tel 777602847
Dík, dám vědět, Zd.
Dnes som vylamoval matecnik vo vyrojenom vcelstve. Ako som zabral a vylomil ho pri koreni naraz z neho vybehla matka a rovno medzi plasty. Moze z nej daco byt?
Mam uz 12 vcelych matiek sparenych, ako ich uchovat do jari okrem odlozencov?
V mraznicke? Big Grin
Pokud nechceš odděkky....stačí záložní včelstvíčka na 3-4r.....a nebo Miniplusy. To je asi nejpraktičtější způsob. Letos teprve Miniplusy zavádím, ale Jirka Marx už v tom zimoval. Ten by ti mohl poradit a sdělit nějaké info.
V sobotu jsem nalarvil 19 misek a po včerejšní kontrole jsem k mému úžasu zjistitl že jich 9 přijaly. Asi štěstí začátečníka, larvil jsem totiž úplně poprvé.
Josefe, mohl jsi sérii ještě v neděli zkontrolovat a dopnit prázdné matečníky. Docela se mi to osvědčilo. Většina nepřijatých matečníků je chyba přenosu larvičky. Vždycky se mi povede ještě nějaké do série přidat.
Narovinu se přiznám že jsem počítal s tím že se žádná nepovede, maximálně jedna. Když jsem to kontroloval a zjistil že jich je tam 9 byl jsem tak šťastný že jsem ani neuvažoval o tom cokoliv měnit.

Larvil jsem na med který jsem si vzal přímo z buněk vedle larviček.
Misky jsem nechal ovonět 24 hodin.
Serii jsem vložil přímo do medníku do kterého jsem si vytáhl z plodiště dva rámky s plodem.
Josefe, jsi konečně zase někdo, kdo to dělá podle osvědčeného postupu, alespoň se tady pak nemusíš ptát a divit se, proč ti to nejde, jen se pochlubíš, kolik že se jich povedlo. Palec nahoru a buď příkladem pro všechny, co s larvením začínají.
Neberte to jako chlubení já se jen chtěl s váma podělit o to štěstí které mě potkalo Smile
Chápu Big Grin
(09.06.2015 17:45)Josef Hrůza napsal(a): [ -> ]Neberte to jako chlubení já se jen chtěl s váma podělit o to štěstí které mě potkalo Smile

A počkej, až ti vlastnoručně vychovaná matička začne plodovat a osadíš ji do včelstva, to je teprve pocit Smile
Tohle mě baví nejvíc, když začne kláct, a pak běhá ve svém včelstvu Smile prostě množení mě baví Big Grin
Jo jo, taky už se na ten pocit letos těším a ještě když si jí člověk označkuje a pak jí při každém otevření úlu zahlédne...Shy
Referenční URL's