Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
No věřím nevěřím. Píše se to a podporuje to fakt, že podzimní výměny matek nadstavením oddělku na silné včelstvo bez vyhledávání matky nějak funguje a stará matka v původním včelstvu většinou má větší armádu svých dcer než je v oddělku. Možná zde ale hraje roli to, že mladá matka klade dlouho do podzimu nebo až do zimy a včely ji tudíž považují za "lepší". Konec konců co je lepší matka - ta, která hodně klade nebo ta co klade méně, ale za to medonosky a třeba jak se tu Tomáš Blecha zmiňuje u Vigorek dokonce děla po jaru plodovou pauzičku. Ta variabilita kvality, počasí a snůšky je tak veliká, že objektivně hodnotit co je lepší je téměř nemožné a navíc co se zdá dnes býti požehnáním, může být z pohledu zítřka katastrofou. Stačí si vzpomenout na DDT, chov králíků v Austrálii, GMO plodiny a kdoví jak to může být s přešlechtěním jakékoliv rostliny nebo živočicha včel nevyjímaje. Moje filozofie je, že vše pozitivní má v sobě něco negativního a naopak a týká se to všech věcí a jevů včetně katastrof a válek. Člověk vždy hodnotí jen z nějakého úhlu pohledu, za nějaké situace a v nějakém čase a prostředí ale jelikož toto vše se mění tak náhled na danou věc či jev se v čase mění - holt ta relativita je protkána celým životem a vlastně vším.
Zdravím, chci vytvořit debatu, myslíte si, že je ještě čas 19. 7. vychovat matky? Je mi jasné, že v kmenovém včelstvu už by to nešlo, tedy jen v oddělku. Ale bojím se, že již není mnoho času, včelky začaly minulý týden vyhánět trubce, včera jsem sice včelstva prohlížel, sem tam nějaký je, ale už jich je opravdu málo. Jde mi hlavně o to, že po tiché výměně matky se mi dnes objevilo na česně jednoho úlu několik mrtvolek svědčících o zvápenatění plodu. Je mi to trochu záhadou, protože včera jsem zrovna to včelstvo kontroloval, zda se matka oplodnila a rozkladla a plod jsem viděl a nic nenapovídalo tomu, že by včelky postihla tato choroba, je pravda, že jsem došel jen prvnímu rámku se zavíčkovaným plodem a k jednomu rámku s larvičkama a zas úl uzavřel, abych včelky nerušil. Zatím věřím, že ve včelstvu jsou ještě dvě kladoucí makty a ta nová z tiché výměny pomohla tomu, že v úle se zvýšil čistící pud a vyházely jen to smetí ven, ale jestli je potíž v nové matce, která v úle prokazatelně je, tak bych ji potřeboval nutně vyměnit, ale bojím se, že již se mi nepovede novou matku odchovat a docílit toho, aby se stihla oplodnit.
Času je ještě dost, ale ideální to není. Já předloni musel přelarvit 2. srpna a vyšlo to.
Dík za názor, také to zkusím.
Letos bych do toho určitě nešel, i když to může u tebe vypadat jinak. Vyhánění trupců je letos dřívější a ti zbylí v úlech jsou odtlačeni od zásob a hladoví. Z úlů už hromadně nevyletují při zlepšení počasí. Další věc je předpověď počasí na další dny - oddělek bude už trpět a může nastat vylupování. Já bych do toho nešel - ale je to jen na tvém rozhodnutí.
no jo, mé rozhodnutí, když potřebuji matku a nikdo ze včelařů v okolí ji nemá, tak za zkoušku nic nedám a kupovat nějakou, abych o ní přišel, že jí přidám ne zcela vyhovujícímu včelstvu také nechci, tak jako tak včelstvo s nově odchovanou matkou má možná stejnou šanci na přečkání zimy, jako kdybych zkusil nechat stávající, takže já to stejně zkusím, třeba si nějaké najde, navíc není problém oddělek posilovat a myslím, že včelky po zahálce budou mít při krmení cukrem a jeho zpracování tolik práce, že na nějaké loupení nebudou mít moc času a náladu Smile Já vím, že tomuto se nedá poroučet
Prosim vás do kdy je potřeba když chovám matku v medníku (medník oddělený pevnou deskou jako osiřelec), oddělat tu desku? Myslím dobu která uběhne od vložení přelarveného rámečku? Kontrola se provádí cca za 24 hodin ale deska tam má zůstat déle či za 24 hodin odebrat? Jedná se mi o to jak dlouho včely vydrží fungovat takto odděleně. díky
Pokud jsem to správně pochopil, chováš serii ve včelstvu (při matce) rozděleném dočasně (přepážkou) v medníku jako osiřelci (startéru).
V tomto čase jsem serii nedělal, ale mohu popsat chov v květnu, červnu.
Nechávám narazit sérii v osiřelci (velmi silném cca 20000 mladušek), ponechávám do zralosti matečníků, tedy 10 dnů od přelarvení. Pak mat. zužitkovávám. (do oplozovacích, malých, oddělků)
Ale lze použít i mat. staré 2 dny od přelarvení tzv. otevřené. Ty se dávají do silného oddělku (nebo do včelstva) a tam dokončí vývoj.
Před i během chovu musí mít včely všeho nadbytek, tedy pokrmuji medem, nebo medovou vodou.
Cukru se vyhýbám.

Pokud chceš použít tuto matku k výměně matky včelstva pod přepážkou, musí být nová matka již kladoucí a musí mít již mnoho vlastních včel. Tedy v číslech.
Od vajíčka k vajíčku je to asi měsíc. Než se vylíhnou nové včely = další měsíc. Tedy celkem 2 měsíce.
Po této době lze spojit oddělek se včelstvem a takto vyměnit matku a zároveň spojením posílit.
Když se podívám na datum, tak to vychází na polovinu až raději konec října (ideální čas pro spojování).
Z toho ale vyplývá, že musíš zakrmit obě jednotky na zimu odděleně a hlavně v dostatečném množství.
Celou tu dobu, musí být obě jednotky oddělené (tou přepážkou).
Nedávno jsme v našich debatách se dotkli tématu, kdo vlastně ruší matečníky. Co včelař, to příklon k jedné nebo druhé straně. A musím říci, že po dnešku mám již více jasno. Když jsem prohlížel jeden oddělek, tak jsem si všiml, že v něm přebytečné matečníky ruší dělnice (zřejmě je to závislé i na snůšce a šanci nových matek nebo matky na úspěch třeba ve formě roje), v onom oddělku byla již vyběhlá, ale ještě neoplozená matička. Dělnice usilovně pracovaly na zrušení jiného ještě zavíčkovaného matečníku a při pohledu do klícek jsem zjistil, že matečníky, co v nich byly jsou již zrušeny (matka to udělat nemohla, něměla by se jak do klícky dostat), inu jak kdosi psal, doměnka několikrát opsaná se v literatuře stane pravdou.
(07.08.2012 19:39)Tomáš Madar napsal(a): [ -> ].......
Po této době lze spojit oddělek se včelstvem a takto vyměnit matku a zároveň spojením posílit.
Když se podívám na datum, tak to vychází na polovinu až raději konec října (ideální čas pro spojování).
Z toho ale vyplývá, že musíš zakrmit obě jednotky na zimu odděleně a hlavně v dostatečném množství.
Celou tu dobu, musí být obě jednotky oddělené (tou přepážkou).

A po tomto spojení (třeba přes noviny?) obou zakrmených jednotek, řekněme koncem října, si dokáže včelstvo ty "dvoje" jaksi odděleně uložené zásoby ještě do doby zimního klidu přeorganizovat a přenosit do ideálu jedné jednotky (kompaktní plod. těleso asi spíš dole a zásoby nahoře)? A nebo jim má včelař i nějak pomáhat?
Dělám to tak, že včelstvo (dole a na několika nástavcích, min. 3VN, nebo 4-5NN) zakrmím. Krmím na min. 24 kg zásob. Tedy jeden (horní) nástavek je zcela plný a zavíčkovaný. A nástavek podním je s věnci zásob, plodem, pylem. V dalším N taky tak podobně.
Nástavek s oddělkem (většinou na 1 nástavku) spojím se včelstvem přes noviny koncem října. (Matky nehledám.) V této době už jsou ve včelstvu "zimní" dlouhověké včely. Tedy po spojení mám včelstvo mnohem silnější a takové i zůstane, pokud nezmenším prostor. Tím by se to negovalo.
A nechám je být alespoň týden, nebo dva. Neruším.
Potom opatrně nahlédnu a prohodím zásobní nástavek úplně nahoru. Oddělek je tedy jako 2. zezhora. Jelikož byl oddělek taky dobře zakrmen, není vůbec nouze o dostatek zásob.

Koncem října, je plodu už opravdu málo. Nic nepřerovnávám, včel je v obou jednotkách (nyní již spojených) tolik, že to s přehledem zvládnou samy. Manipuluji pouze s nástavky. V této době už ani nepřenášejí zásoby, nemají důvod, zvláště pokud jsou zavíčkované.
Když ještě dokrmuji pozdní smetence, tak je to bod zlomu, kdy již přestávají odebírat roztok a definitivně přestávají stavět. Je zima.
Při tom přehození můžu uvolnit poslední rámek, aby potom šel dobře vyjmout na povinné léčení fumigací.

S tím "pomáháním", raději se do nich moc nevrtat. Hrozí ,při neopatrné manipulaci, přimáčknutí matky a tím konec včelstva.

Na jaře je ztoho špičkové včelstvo, které předčí většinu kmenových vč. svou vitalitou a mohutnou snůškou jarního medu již z ovocných stromů. Ale pozor také se může dostat dříve do rojové nálady. I když u mne tomu tak není. Tady záleží dost na provozní metodě a vlastnostech chovaného materiálu.
----
Myslím že jsme se dostali do jiného tématu. ( Admin "promine" a asi přesune do správného tématu)
Chtěl bych se zeptat jak uchovat matky přez zimu.Mám jich pár. Některé na 3 rámcích a některé na 5 rámcích 39-24.Já mám už všechny nové a ty bych si chtěl nechat jako rezervu na jaro. Člověk nikdy neví.
Matky lze uchovat jedině ve včelstvu (oddělku). Nejmenší záložní včelstvíčka, co jsem zimoval loni (a přežili i v pořádku ty kruté mrazy co letos v zimě byly) byly na 4 r. 39x24 (byl to pokus), včel bylo docela málo asi 2 větší hrsti (chomáč v zimě průměru 10 až 15 cm), a na Lang. 159 na 6r., tam bylo včel přes 5 uliček. (tedy půl nástavku, zbytek stavební rámky.) A na rozdíl od toho slabocha na 39x24, měly bouřlivý rozvoj na jaře. Dorostly na 3NN a pak se vyrojily (můj 1. roj po letech, asi 1 kg silný).
Takže zimovat záložní Matky lze na 5r., dostatku včel (přes 4 uličky) a samosebou dostatku zásob (co se vejde).
Na jaře věnovat zvýšenou pozornost a rozšířit mnohem dřív než ostatní včelstva, jinak se dostaví rojovka z nedostatku místa.
Začni včelstvá prikrmovať, ak si tak neurobil, na jeden plást 1,3-1,5 kg zásob, aby matka prežila zimu, včely musia zimovať v 3 uličkách, v troch preto, že M bude v strede v dvoch uličiek. To je všetko. Iný jednoduchší a lacnejší spôsob nefunguje.
To by si si měl přečíst téma Přezimování matek kde se to řešilo a kam tyto poslední příspěvky patří
(19.07.2012 19:03)Axolotlik napsal(a): [ -> ]Zdravím, chci vytvořit debatu, myslíte si, že je ještě čas 19. 7. vychovat matky? ....

Jak si dopadl v odchovu matky?
V pohodě, bez problémů si je včelky v oddělku vychvovali, odchoval jsem pro jistotu 2 matky, slunné počasí a zimní krmení asi napomohlo, že byl ještě dostatek trubců, matky tak krásně kladou, nebyl problém ani s výměnou. Teď jsem spíše řešil, co s tou druhou rezervní matkou, abych ji ponechal jako na jaro příštího roku.
Co se týče doby uvedené 19.7 je to už tak na hraně ale určitě lze matky odchovat.
ono to také nebylo na tu dobu plánované, spíše nutnost narychlo jednu vyměnit a pokus s vlastním odchovem ještě vyšel
Až se opravdu budeme chtít naučit chovat (ale opravdu chovat, ne si na to hrát) matky, tak tady je inspirace.
http://www.pcelinjak.com/content/view/1499/168/
iRP
Referenční URL's