Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Osirenec jsem delal tak, ze nejdriv jsem nasel starou matku a dal do klicky, pak jsem si nasel ramek s vajicky a plodem a dal ho do medniku na cca 2 hodiny. Mezi je materi mrizka. Po dvou hodinach jsem dal mezi igelit a nechal dalsi dve hodiny. Potom jsem vzal listu a ramek s plodem a nalarvil 8 larvicek a 2 vajicka a vse zase vratil zpet. Poprve jsem to delal v sobotu a kontroloval vcera dopoledne, podruhe jsem to delal hned vcera dopoledne a kontroloval vecer.
Tak jsem dal 3 serii.Tak uvidime..
Dej ten mednik na zavřené dno s vetranim a zítra ho vrat na ul
Musím napsat, že toto téma je velice zajímavé a přínosné.
Děkuji všem.
(24.04.2018 15:30)rudohor napsal(a): [ -> ]
(24.04.2018 8:57)KTM napsal(a): [ -> ]Letos mate jeste cas tak zkuste prelarvit nalarvenou a prijatou larvicku treti den za jinou a az treti takto prelarvenou nechejte dochovat a uvidite sami zda tam je rozdil..

Na co je ten trik? Aby bolo hned od zaciatku hodne kasicky? Kasicka toho spravneho "materskeho" druhu?

Když se těžila kaše , tak první tří denní otočka byla 0,5 kg , druhá 1kg a třetí 1,5 kg kaše . To když se rozpálily , ale musí být podmínky , správná doba, nebo umělé podnícení .
Tak že původní metoda R. Stonjek dává určitý smysl .
Jirko, toto lze udělat jako startér a následně po přijmutí mateřích misek vrátit medník na ul s MM a nechat včely krmit a dodělat matečníky?? Díky.
Ano lze to tak dělat a dělám to běžně stačí ho lehce připravit dat tam jeden dva ramky se starším otevřeným plodem a na hodinu osiret někam do stínu. Samozřejmě zavřeny musí být proto to dno s vetranim a proto nepoužívám folie či igelity. Za hodinu vložím sérii a ráno ho vezmu a vrátím nad včelstvo. Když je opravdu sezóna tak ani žádný plasty neprevesuji. Mladusky na narazeni matecniku tam jsou. A za par hodin se tam natáhnou mladusky z plodiste. Teď je ještě lepší nějaký ten plast prevesit. Nezapomeňte ho po zavickovano série zkontrolovat muzou na něm být taky matecniky . Ty zlikvidujte.
Kdyz larvujete, tak to uz napoprvé necháváte nebo druhy den prelarvovavavate? Proc to či ono? Dekuji
Díky Jirko ! ?
Tak jsem dneska zkontroloval lištu kde jsem dal vyřezané buňky s vajíčky v sobotu dopoledne. A dneska dvě tři larvičky už vylíhlé, zbytek ještě ne. Asi jsem neodhadl stáří vajíček. Ale na první pohled jsem bral ty co už si "lehají". Chce to spíš asi brát těsně na rozhraní s larvičkama.
Tak na potřetí se povedlo 4 přijatý... nedokážu si to úplně vysvětlit, ale poprvé asi ta loňská zmražená MK byla už špatná a na podruhý co jsem konzultoval jsem jim tam dal toho roztoku s medem asi moc, daval jsem na dno misky kapku z injekční stříkačky a ty larvičky "docela plavaly" a asi se spíše utopily. Teď na potřetí už jsem namáčel do misky jenom sirkou...takže za 4 dny budu mít kašičku a doufám že už bude vše ok. Příště to zkusim s oddělením medníku bokem ne přes igelit, je fakt, že zrovna dnes a včera bylo docela teplo a třeba mohlo mít i vliv, že včely měli možnost větrat jenom přes očko...Díky za rady...

jo ještě jedna věc, kdy že je v matečníku nejvíce mateří kašičky? 4 den po nalarvení?
Mrkni zpět na to video s tou profesionálkou. Ona omočí jen dno. V místnosti musí být vysoká relativní vlhkost vzduchu, nejlépe cca 70%, nech vařit vodu v hrnci. Po přelarvení ihned přehoď přes misky vlhkou lehounkou utěrku nebo textilní kapesník. Takto přikrytou sérii dones až k úlu a vlož ji tam.
[Obrázky: IMG_8233.jpg]

[Obrázky: IMG_8240.jpg]

Larvení jsem už docela vychytal, ale budoucnost vidím v chovu z vajíček.... druhý obrázek. Začíná mě to bavit.

[Obrázky: IMG_8255.jpg]
Ty matečníky z vajíček vypadají takové bídné proti těm přelarvovaným. No mě zatím krmí vylíhlé larvičky, ale že by nějak upravovaly tu buňku se mi nezdá...

Uvažuju jestli nebude dobré ten proužek buňku seříznout na výšku ať můžou tu buňku rozšířit.
velikost matečníků nemá na kvalitu matky zásadní vliv. Naopak ty mega matečníky stojí za houby.
Měl jsem včelstvo, které při chovu stavělo takové nějaké matečníky, skoro by se dalo říct zákrsky. A matky z nich byly skvělé.
Nemůžeš srovnávat zavřený matečník den před vylíhnutím a otevřeny 2-3 dny před jeho zavíčkováním. Jinak souhlas s Honzou, někdy i malé matečníky překvapí. Big Grin
Taky jsem se na to chtěl zeptat, jestli ty buňky s vajíčky nějak zkracujete?
je to lepší zkrátit , ale neumím je seříznout vodorovně. Když je ale nalepím, umím je seříznout šikmo, podívejte se na ty buňky mezi matečníky.
Ja zkousel nahrat nuz ale teplo co vyzaruje se tomu vajicku libit nebude...


Jak si to vyjednotil, ze mas mezi matecnikama mezery?

Jinak ten sikmy rez vypada pouzitelne - zkusim.
Tak já dneska prelarvoval šestnáct matečníků a kdyby to nevyšlo tak jsem pro jistotu udělal oddělek a nahoru dál vodorovně rámek na nouzové matečníky.

Do misek jsem dal jen nektar z buněk, bude to Ok?

Jinak ve včelstvu již první naráženy matečník, mateří mřížkou. Je to normální?
Referenční URL's