Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
To jsem četl a znám. Jen je mi divné, proč to ty včely neví. Všechno mají vymakané skoro k dokonalosti, ale že by tady dělaly soustavně chybu?
A nebo poznají dobrou matku od špatné a vybírají si později.
Jednak asi všichni víme, že likvidují průběžně i matečníky a pak některým dříve vylíhlým matkám, co se jim zřejmě nelíbí, brání v likvidaci matečníků.

Co je podle mě blbost, zužitkovávat takové prvně zavíčkované matečníky, ale pokud jim tam necháme všechny, tak je to podel mě pro včelstvo standardní situace kterou umí řešit. Právě tím, že narazí na všem si nechávají volnou ruku k dalšímu rozhodování, co si vlastně ponechají.

Takže je otázka, zda to že vylámeme všechny matečníky a dáme jim tam jeden který máme hned po zavíčkování zaškolkovaný - je to lepší? Kdyby ten matečník nebyl zaškolkován, byl třeba zrušen a z lišty by si včely nechaly jen polovinu matečníků. Tu horší???
Někdo přidává do plemenáče 2,3 matečníky a nemůže si vynachválit, že pak nemusí matky brakovat.

Je tedy ta matka z umělého matečníku nutně lepší jak to co si včely vychovají a vyberou samy?
(22.05.2016 22:21)Jožko58 napsal(a): [ -> ]Na päťdňovej larve už matečník nepostaví žiadne včelstvo...
A k dispozícii má tie larvičky,ktoré boli v štádiu vajíčka posledné tri dni po odstránení matky.Preto treba odstrániť všetky MB na štvrtý deň- zaviečkované aj otvorené,aby bola istota,že tam neboli staršie larvičky...
V Tvojom príspevku si protirečíšWink

Čtvrtý den po osiření máš jistotu, že nejmladším larvičkám je jeden den, nic mladšího už v úlu není, ale starší tam samozřejmě jsou!!!! A to , že občas v nouzi založí na matku z dvoudenní larvičky ( 3 dny vajíčko a 2 dny larvička) je zřejmé z toho že jsou některé již čtvrtý den po osiření zavíčkovány.
Trošku si protiřečíš
Včom si protirečím?
Napísal som,že na päťdňovej larve žiadne včelstvo matečník nepostaví a tie tam sú,ale sú tam aj jednodňové,tak z čoho si asi vyberú????
Ďalšia vec,z tých posledných larvičiek veľa matečníkov neurobia,najviac 5-6,preto sú výdatne kŕmené.Tie im už nechám všetky,na selekciu majú toho habadej.
Už si si niečo také vyskúšal,keď ma máš na posmech?

Pre KaJi:
Ja tu práve nepreferujem pridať umelý matečník.Chcem poukázať na to,že sa dá vychovať dobrá matka po osirení včelstva pri zachovaní dobrých genetických vlastností po matke-F4 a F5.
Niektoré včelstvá s tichou výmenou otáľajú,alebo sa vyroja,alebo zoslabnú,preto im "pomôžem" osirotením a týmto postupom,ako opisujem.Vyhnem sa tak rojeniu,neprídem o včely ani o medný výnos.Je známe,že sa roja včelstvá s dvoj a viacročnými matkami.Ja vo včelstvách nemám viac ako dvojročné matky.Výnimočne trojročné,ale to už tretím rokom riešim,pretože mám vlastnú skúsenosť,že som zazimoval silné včelstvá s trojročnou matkou,no na jar tak zoslabli,že sa nevedeli rozbehnúť...Ďalej je to prestávka v plodovaní,ktorá má priaznivý vplyv proti varroáze...
Ta tříletá matka a její pomalý rozvoj to je zajímavé. Já to nemám značené, takže nevím, možná by mi to lecos vysvětlilo.

Zajímalo by mě, zda někdo u víceletých matek pozoruje výrazně větší mezerovitý plod.
Toto môžem potvrdiť.
V jednom včelstvu mám zelenou matku, takže z roku 2014 a už i ta má mezerovitý plod. Ale zase nosí hodně medu, každopádně ji letos vyměním.
Právě od toho je selekce. Ne každá matka se povede, i když má skvělý původ. Čím více vlastností sledujeme a evidujeme, tím více o ní víme a je na nás, jak se rozhodneme. Jestli dále rozchovávat nebo brakovat.
(23.05.2016 8:33)KaJi napsal(a): [ -> ]Zajímalo by mě, zda někdo u víceletých matek pozoruje výrazně větší mezerovitý plod.

trojrocna Vigorka.

[Obrázky: 20160520_143618.jpg]
Hoj,
tak se mi povedlo nechat vyrojit lonskej oddelek, v klidu si jdu sekat kosou travy na seno, tam 2 radky a najednou co nevidim - na jabloni vyveseny vcely. Sebral jsem je do nastavku s podmetem a hodil do sklepa, snad jsem je sklepnul i s matkou (zapomnel jsem si pilku). Co me teda udivilo, ze z predpokladanyho puvodniho ulu zbylo dost medu v medniku (jen vrsek byl zavickovanej, kontrola byla tuhle sobotu, proto jsem nevytacel). Ale hlavne jsem pak vcera jeste rozebral i plodiste pod mednikem a tam na jednom ramku 2 otevreny matecniky pred zavickovanim a jeden zavickovanej na ramku vedle. ALE - jednodenni vajicka (zhruba 45 stupnu sklon), mladyho plodu dost a i mladych larev. Takze o co GO ??? A navic - matka je mlada, lonska. Vysvetlite mi to nekdo, at se poucim ?
Jinak ty ramky s matecnikama jsem vyuzil a udelal jsem z toho oddelek (zkontroloval jsem, aby na tech ramcich s nima nebyla matka)
Diky.
chose
Několik témat. Zkusím.

Med u vyrojeného vč přece zůstane všechen, kam by ho daly? Roj "unese" asi nejvýš 2, možná 3 kila a to už musí být veleroj. Včely zajistí potomstvo, nechají mu byt i majetek a odtáhnou do jinam, lidi to dělají opačně.

Že je matka mladá nic neznamená, třeba jim nevyhovuje a je to původně výměna - tomu nasvědčují pouhé tři matečníky, a to, že do skoro poslední chvíle kladla. Nic jiného v tom nehledejte a na tichou výměnu zjara nevěřím nikdy, vždy se vyrojí.

Když je příznivé počasí letí ve chvíli, kdy zavíčkují první matečník. Když prší čekají a za těch několik dní, než by se matky vylíhly, se vždycky udělá na půl hodiny sluníčko a roj vyletí.
(23.05.2016 13:58)Maroš1 napsal(a): [ -> ]trojrocna Vigorka.

Ospravedlnujem sa, ma cervenu opalitku, takze 4 rocna. Uz si ju vcely asi vymenia tichou vymenou. Neviete mi povedat v akom obdobii to zvyknu robit?
(22.05.2016 23:30)KaJi napsal(a): [ -> ]Vono to asi nebude tak jednoduché, Čtu si v knížce kde píší že i ta kašička je jiná, jiná kašička pro dělnici a jiná kašička pro matku - ta má cukrů prý 30%, dělnice jen 10%. I to prý předuručuje vývoj larvy, ne jen doba krmení atd.

Že by potom fakt bylo lepší larvit do MK smíchané s vodou a troškou medu? Někde jsem to četl ve starší knížce.
Prý je to blbost, neboť včely kašičku přizpůsobují stáří lervičky a podle té knihy i podle kasty - matka- dělnice.
Takže prý tu starou kašičku hned odstraní a krmí správnou.
Taky se dá larvit do vody a do medu naředěného vodou a nebo do toho, co stříká z plástů když je snůška. A tak má nejspíš pravdu KaJi že to ihned upraví jak je potřeba.
To není z mé hlavy, jen mi to zkušení vyvrátili dřív. Smile

V podstatě to prý má jen dva efekty - lépe to sklouzne ze lžičky. A larvička má lepší mikroklima , než se dostane zpět do úlu.
Takže to může být i voda. Já jedu na vodu, když mám, když je na plsátu tekutá sladina, naházím špejlí sladinu, abych nemusel pro vodu.
Ale na sucho je to stejné, jen se musí opatrně.

Minule jsem udělal čtyři lišty na vodu, v jednom úle kde jsem tomu moc nedával, nad mřížkou nebylomoc plodu a ani včel přimuly skoro všechno ze dvou a v druhém, kde jsem si myslel že to dopadne - dopadly jen dva - po jednom na každé liště.
Takže jsou asi jiné podstatnější faktory. Včely a jejich touhy.

A nyní když je v úlech naboucháno to nechávám na včelách. Ať sio sami vychovají. Do plemenáče se jich vejde.
Jak jste na tom s uspěšností oplození? Min rok to šlo skoro samo. Letos u mě děsná bída 1 ze 14. Drtivá většina se matka ztratila.. Jedno jestli sem narkotizoval apinarem, nebo sem jen nechal včely vydýchat vzduch ve flašce, nebo porosil v rojáku.. Zatim teda nic moc.. Sad
Vy trávíte včely a pak se divíte?Big Grin

Proč ty kejkle? Nereju, nepošklebuju se, ptám se. Předpokládám že kvůli plnění oplodňáčků.

Taky jsem si tu narkózu koupil, ale nějak jsem nedostal odvahu to zkusit, jde to a dobře i bez toho.
Podle mne jsou oplodňováčky, takové ty malinkaté nepřirozené pro včely i matku. Jde jen o úsporu včel. Já chov matek okopírovala od chovatele, co odchová několik stovek matek a vše na dvou rámcích 39x24. V klasickém oddělku. Matka má po narození kolem sebe vše - pyl, zásoby, dostatek včel. Tato metoda se mi osvědčila.
Ja som prešiel od oplodniačikov k šesť až osem rámikovým plemenáčom mnou používanej r.m. z praktických,ale dá sa povedať aj ekonomických dôvodov.
Na naplnenie 120ks oplod. a potom v priebehu chovu stále doplňať, som v chovnej sezóne spotreboval 4-6 včelstiev.Ďalšia vec- čas na plnenie,doplňanie cesta atď,všetko potrebuje svoj čas a čas sú peniaze.
Vytvoril som si stabilné chovné včelstvá,ktoré aj zimujem.
Na jar,pri zahájení chovu včely "roztrhám" podľa sily a mám ďalšie...
Po ukončení chovu znova pospájam a tak to ide dookola.Ostane mi všetko,včely aj zásoby a o zásoby sa starajú samotné včely,nemusím nič dopĺňať,ba v čase "prebytku" musím z nich odtočiť.
(27.05.2016 6:46)ZdenekM napsal(a): [ -> ]Jak jste na tom s uspěšností oplození? Min rok to šlo skoro samo. Letos u mě děsná bída 1 ze 14. Drtivá většina se matka ztratila.. Jedno jestli sem narkotizoval apinarem, nebo sem jen nechal včely vydýchat vzduch ve flašce, nebo porosil v rojáku.. Zatim teda nic moc.. Sad

Namísto dusičňanu amonného vyzkoušej třeba toto: https://www.google.cz/?gfe_rd=cr&ei=Tj9J...0916559205
JK
Referenční URL's