Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
zatím bych na to nechvátal, může to být zcela přirozené, neoplozená kladoucí matka by kladla i do dělničiny, trubčice by také kladly skoro všude a více vajíček do buńky. Dodáním plástu s otevřeným plodem však nic nezkazíš, jen je budeš rušit.
V tomhle případě je plodování zkouška na nic. Pokud matka klade pouze neoplozená vajíčka, včely stejně matečníky nenarazí, i když dáš rámem odjinud.... Proč taky.....??? Mají přece mladou matku, která klade.....Dodgy pokud nezačne klást do dělničiny tak nebudeš vědět, i když určité vodítko je v tom, že zakladla trubčinu.....stalo se mi to taky a bylo pak všecko OK....Ale to bylo asi 2x za 30 let...Spíš radil schánět matku.Angel
Souhlas s Milanem H.
Mladá Matka se někdy zpočátku projevuje "pubertálně". Klade třeba několik vajíček do 1 buňky, nebo nejprve trubčinu. (i když by to mohl být signál).
Ještě několik dní vyčkej, jak to s ní dopadne. Pokud se potvrdí trubcokladnost (po zavíčkování hrboplodu v dělničím díle = to je jistota) nedá se nic dělat. Taková M se již neoplodní.
Zbude jen udělat novou sérii a vychovat nové M.
Loni mi matka dokonce začala s hrboblodem, ale pak do týdne OK.
Včera jsem byl kontrolovat oddělek a konečně jsem viděl dlouho očekávaný jednodenní plod. Matka vyběhla z matečníku v pondělí 20. května matečník jsem kupoval v Liběchově v pátek 17. května. Vajíčka jsou v dělničině tak teď trnu, zdali to nebude hrboplod, ale vidíte jak si dala načas holka 22 dní.
Letos se zpozdilo kladení i u matek v oplodňáčcích. To že v oddělcích začnou klást až patnáctým dnem není neobvyklé. V oplodňáčcích začínají klást dříve, a letos mi začaly až 12-14-tým dnem. Nejspíš to mizerný počasí.....Dodgy Ztráty při snubních letech přes 40%DodgyDodgy No, ne každý rok jde všecko tak, jak si přejeme....
Prosím o vysvětlení použití školkovacích klícek:
  • průlezná
  • neprůlezná
Která se jak, k čemu a proč používá?
Děkuji, Honza
Průlezná a neprůlezná znamená, že jsou tam různě velké otvory. V průlezné se k matce dostanou včely z úlu, mohou se o ní starat, jsou v přímém kontaktu. Nevýhoda je, že pokud včely nebudou chtít z nějakého důvodu matku přijmout, mohou ji i usmrtit, mohou probíhat souboje, matka může být zraněná atd.
Neprůlezná klícka je pravý opak, včely mohou být maximálně do klícky zakousnuté.
Když školkuji matečníky, dávám neprůlezné klícky a v den líhnutí je odebírám a zužitkovávám.
Snad se ozve i někdo zkušenější s více informacemi, já používám klícky prvním rokem a s chovem jsem začala vloni.
(12.06.2013 22:55)1j1j1j napsal(a): [ -> ]Prosím o vysvětlení použití školkovacích klícek:
  • průlezná
  • neprůlezná
Která se jak, k čemu a proč používá?
Děkuji, Honza

Pro doplnění-průlezná školkovací klícka má jednu nebo dvě strany se stejnými otvory,jako má plastová mateří mřížka-já osobně je téměř nepoužívám(ani je nemám ve své včelařské výbavě).Dělnice prolezou,zatímco matka ne,takže se dají školkovat už otevřené matečníky druhý den po přijetí nalarveného materiálu.
Neprůlezná má z jedné strany mouchové pletivo a na druhé straně perforovaný otáčecí plast.Protože nemám líheň,tak tam školkuji uzavřené matečníky až do jejich zužitkování(dozrání),nebo kdybych to někdy nestihl,jelikož jsem až do večera v práci,tak určitou krátkou dobu je možné v klíckách nechat ve včelstvu už vylíhlé matky-ne moc dlouho,protože po určité době samy včely dokáží ty pro ně méně sympatické matky i v klícce usmrtit,případně je nechat vyhladovět,což ve finále vyjde skoro stejněSad téměř beze ztrát to jde tak první den po vylíhnutí.

Zdraví Pavel
Laplaceovu transformaci jsem zvládl, ale počítání do 16 zatím ne Undecided Všechny vykousány.
Podle chovatelského kalendáře měl být dneska ještě klid.
Ale třeba jsem jen přehlédl jejich matečník Confused

[attachment=1922] [attachment=1923]
Mne ty počty taky letos nejdou, dala bych krk za to, že 16 mělo být v neděli. 2 matky byly už v sobotu, velká část v neděli,ale přesto zůstaly ještě 3 zavíčkované matečníky, tak jsem je nechala v jednom oddělku. V pondělí nic, v úterý jsem zapomněla a ve středu tam byla 1 další vyběhlá živá matka a 1 chudák umřela hlady, vykousaná,ale zalezlá v matečníku jako když včely umírají hlady.
Přikládám vinu ale sobě, jednak jsem určitě vzala různě staré larvičky- 1-2 dny stará, pak k tomu počasí- když se ochladí může se vývoj trošku zpomalit....
Proto školkuji jinak bych je měla furt vykousané.
Já je chtěl školkovat dnes Sad
Nebylo co.
Zato já mám školkování nad hlavu více jak třicet matečníků jsem dnes zpracoval.Přes dvacet jich rozdal a dalších minimálně pětatřicet musím pořešit zítra zřejmě většina půjde do líhně a to jsem chtěl začít točit to jsem odsunul na neděli a další dny.Náročný koníčekBig Grin
A ochotný včelař, na to Pepo nezapomeň Wink
To mě,když náhodou přebývají matečníky,tak je většinou řeším tak,jak jsem viděl v článcích ze zahraničních včelařských provozů.Tam mívají často stovky až tisíce včelstev,takže nemají čas na to,aby se babrali s výměnami matek a kontrolami jejich kladení,natož třeba s jejich značením.
Jednoduše vezmu zralý matečník,a pokud pro něj nemám jiné využití než do oddělků nebo pro někoho,tak ho obalím jednou vrstvou alobalu a vložím do včelstva,kde plánuji výměnu matky.Protože mám dadanty a nepoužívám až na vyjímky mřížku,tak bývá plod nejen ve vysokém nástavku,ale i v nízkých nasazených na VN.Takže ho vložím tak do třetího odshora(většinou tam bývá už jen vybíhající plod,v případě silné snůšky ani ten ne),a nechám tam matku vylíhnout.Při pozdější kontrole se občas stane,že ve včelstvu objevím dvě kladoucí matky(starou a mladou),což není něco,co by mi tak úplně vadiloTongue,při nejhorším mám jednu náhradní v případě,že někde jinde bude problém s osiřelostí(nepovedený oddělek nebo odrojenec-ne,že by se mi nějak výrazně rojily,od dob vyjití článku ve Včelařství od pánů LBW si s jejich metodou také trochu pohrávám).Ono také,jak se ve včelách přehrabuji méně,tak i těch případů osiřelosti je málo,ne nadarmo se říká,že největším nepřítelem včel je včelař.Dodgy
K tomu alobalu-dočetl jsem se,že může způsobit zachlazení matečníku,to jsem nějak nezpozoroval,ale pro jistotu ho zkusím nahradit el.bužírkou,jediný účel je v tom,aby matečník nemohla vykousat stará matka.

Zdraví Pavel
(11.06.2013 9:33)Tomáš Madar napsal(a): [ -> ]Souhlas s Milanem H.
Mladá Matka se někdy zpočátku projevuje "pubertálně". Klade třeba několik vajíček do 1 buňky, nebo nejprve trubčinu. (i když by to mohl být signál).
Ještě několik dní vyčkej, jak to s ní dopadne. Pokud se potvrdí trubcokladnost (po zavíčkování hrboplodu v dělničím díle = to je jistota) nedá se nic dělat. Taková M se již neoplodní.
Zbude jen udělat novou sérii a vychovat nové M.


Takže po týdnu kontrola včelstva kde není plod jen v trubčině.
Matku jsem neviděl, trubčí plod z části zavíčkovaný, zčásti ještě před víčkováním.
V úle jeden zakladený matečník, ještě ve stádiu ležící larvičky a jinak žádný otevřený plod. Včel celkem dost, i dost zásob.
Je to tedy příprava na rojení ? v úle asi 20 matečníkových misek, ale bez plodu. Nebo je to tichá výměna, kdy matka je vykladená ? Ale je ještě schopna "najít" jedno oplozené vajíčko ? Možná v matečníku leží taky plod z neoplozeného vajíčka (trubec), ale že by to včely nepoznaly ?

Co dál ??
Ochranu matečníku nemusíte provádět jen zmíněným alobalem, vyrábí se profesionální kryty k dispozici zde nebo zde.
Já letos právě ty kryty použil a díky JK za info. Přemýšlele jsme proč se ty kryty vyrábí, kdyby to nefungovalo.

Dneska jsem přelarvil a napadlo mě - že pokud bych se nudil tak bych označil matky v matečnících abych viděl jak moc to funguje.

Ale pokud by to bylo 30% tak mi to přijde jako nejrychlejí výměna -3x tam nasunout matečník v deklu, než vychovat matku a nějak ji tam přidat.

Myslím si, že když už včelámn matka nevyhovuje, tak se zvýší pravděpodobnost přijetí. Teoreticky.

Ale letos jsem viděl největší množství tichých výměn, spojuji si s to s tím, že prostě včely vidí poloprázdné úly, tak mění vedení. Takže naroszdíl od nás mají určítý pud sebezáchovy a volí rozumné řešení. Smile
Mám v oddělku několik matečníků, ale všechny jsou již zavíčkovány. rád bych vylámal ty nejstarší ale nevím které to jsou....dá se to ještě nějak poznat? Huh
Zbyňku taky by mě to zajímalo.
Ad další otázka. Děláme prohlídku každé uterý. Přesto najdeme i zavíčkované matečníky. Přitom víčkovat by měli až 9-10den... jak je to možný? nebo blbě počitam.. ?
Referenční URL's