Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Sám jsem to nezkoušel, ale doporučuje se 5 cm, pak by to prostavet neměly.
Včelí mezera je tuším 6,9 až 9,5 mmSmile
To co se ti stalo, je normální, když je jarní snůška a kvete řepka. U včel převládne pracovitost nad rozmnož. pudem a ty jsi v ........ . Literatura o to nepíše, ale je to dost často. Hlavně z těchto důvodů v produkčních včelstvech již dost dlouho nechovám a také od těch dob mám pokoj.Dříve jsem bl vytočen i několikrát za sezonu. Zdraví R. S.
Ivoš se neptá ani tak na tů stavbu tak jak na ty díry v matečníkách......ty asi nebyly způsobené stavebním pudem....
Tak to se právě hodně pleteš.Stejne jako jsem to napsal já píše to i Ruda,zrušily to včely protože převládl sběrací pud nad rozmnožovacím.(od,Rudo došel ti mail odemně?? soukromé zprávy ti stále nejdou poslat.)
takže kdyby byla loučka užší nebo bylo pod miskama místo akoraár na matečník, prostavjaly by to nebo né? a hlavně, vykůsaly by to aj v tych případech nebo je tá nechuť množit se tak silná?
No i tak by to zrušily,s užšší loučkou to prostavovat nebudou.Prostě radši budou nosit než chovat.Nebo si nechaj minimum matečníku,proto je lepší chov v osiřelci kterej se ale musí pořádně přeplnit včelama,nebo počkat s chovem v produkčních včelstvech až po řepce, od konce Května se tohle už téměř neděje.
Díky Martine za vysvětlení, ona lítala ve vzduchu aj varianta, že se k matečníkom nejak dostala matka, dyž sme to s Ivem a dalšíma probírali.
U mně se to zas mám pocit opakuje kde i v osiřelci jsem loni nestíhal odebírat plné rámky medu,probíhalo to tak že zavíčkováno bylo 20 ,matečníků v osiřelci kde 100% jiná matka nebyla a běžne to vykousaly a jen 2-3 si nechaly.To po odeznení silné snůšky se to vrátí k normálu.Může za to silná nárazová snůška z kraje sezony,pozdějš i když je snůška velká se to už moc neděje.Znamením toho je to prostavění matečníků což se stane i pozdeji ale matečníky se normálně daj vyřezat.
Dnes vylíhlé zaklíckované matky z medníku u produkčního včelstva, jednu jsem si málem zničil. Do přidávací klícky jsem přidal včelu z medníku a ta se do matky hned pustila. Naštěstí jsem je stihl odtrhnou, uvidíme, zda není pochroumaná.
Díky všem za názory. Souhlas s Rudou, pěkně to člověka vytočí,když s tím počítá pro oddelky. U mě prostavuji i osirelec (stejně jak psal Martin),zkusim užší loučku. A přesně,děje se to jen zkraje sezóny. Jen pro upřesnění řepku v doletu nemám a akát ještě nezačal.
Zdravím,

víkend bych chtěla zkusit chov matek. Nemám žádné zkušenosti. Prostudovala jsem si, co vše je potřeba, ale nikde jsem si nevšimla, že by někdo uváděl, kolik času na daný zákrok mám. Jak dlouho může být plod mimo úl, aniž by byl poškozen zachlazením? Děkuji za odpovědi, přeji hezký den, Marcela
Pokud bude alespoň 14-15°C a nebude foukat ledovej vítr v pohodě a klidu pracuj,ani půl hodiny není problém jen ochladí plod a zpomališ tak trošku jeho vývoj nic víc.Casem ti to zabere 5 min.jaasne ze aspoň 20°C je lépe ale teplota tech 15°C určitě není důvod to nedělat a lepší je spěchat s larvickama (předpokládám že budeš larvit) a když by se nějaký plod poškodil na plastu matka to bez jediného problémů dožene v tuhle dobu.Nemas se čeho bát
A když bude někdy svítit slunce, chraň plod před přímým zářením. Kdyby si přelarvený materiál, třeba od známého převážela, obal ho do vlhkého hadru.
Minule úterý jsem přelarvoval. Plod jsem měl hodinu v igelitce v které byla voda. Další půlhodinu než jsem si připravil vše na larvení. Přelarvené mateční misky jsem dával do včelstva (2x starter) po cca dvou hodinách od odebrání plameniva. Bylo přijato 30 matečníků z 45, nejhorší je aby plod nevyschl a nebo nebyl poškozen UV zářením, jinak opravdu hodně vydrží.
Je vhodnější matečníky v osiřelci zaškolkovat do průlezných - neprůlezných klícek, odchovat v líhni, nebo matečníky zužitkovat přímo do plemenáčků?
Chov zatím super Smile
Letos jsem zkusila tohle:


[Obrázky: IMG-20200427-170046.jpg] [Obrázky: IMG-20200427-170314.jpg] [Obrázky: IMG-20200427-170503.jpg] [Obrázky: IMG-20200502-151930.jpg]

Tenhle způsob mne napadl po debatě o chovu matek s Dášou Š. , kdy mi sdělila, že se Ivan Č. zaobírá myšlenkou na pletivo. Pak už to šlo samo. Tak Ivane, jde to Wink
Už jen přidávat do oddělků...
To záleží Kamiku na tom co s nima hodlas dělat a kolik matek plánuješ.Plemenacek je poslední možnost až když chceš matky prodávat pokud děláš jen pár matek pro sebe na oddelky je nejlepší z osirelce druhý nebo třetí den přidat otevřené matečníky do před hodinou vytvořených oddelku a aat se snažej...
(03.05.2020 17:51)Kamik napsal(a): [ -> ]Je vhodnější matečníky v osiřelci zaškolkovat do průlezných - neprůlezných klícek, odchovat v líhni, nebo matečníky zužitkovat přímo do plemenáčků?

Já školkuji do neprůlezných, po líhnutí matky zkontroluji a případně brakuji, označím barvou a přidám formou umělého matečníku z mezistěny. mám jistotu, že se matka vylíhne a je v pořádku, pak při kontrole hledám barevný bod a ne velkou včelu. Po rozkladení nalepím opalit.
KTM, Ano, budou to oddělky jen pro mě, byť je někdy dávám do 5R styrodurových plemenáčků. Otevřené matečníky už nemám, včera zavíčkováno. Mohl bych přidat matečníky hned teď, nebo těsně před líhnutím, ale četl jsem, že ne každý matečník se vylíhne, nějaké ztráty tam jsou. Do každého oddělku sice můžu dát více matečníků, ale pokud se vylíhnou třeba 2 M, bude zbytečná ztráta matky. (a tu první sezobne vlaštovka) Nebo děláš oddělků více a pouze s jedním matečníkem a pak, když to náhodou neklapne, vložíš matečníky z další série? Každopádně je mi sympatické, že nemusím řešit přidávání matky.
Honzo, provizorně označit matku je dobrý nápad. Neprůleznou proč? Je lepší, aby k nim včely nemohly? Četl jsem, že včely matce pomáhají při vykusování z matečníků, případně už ji ve fázi vykusování krmí. Vím, že v neprůlezných je miska s medem, že strádat nebude. Na tomhle způsobu se mi líbí, že vím, co do včel dávám, byť je tam riziko, že nějakou manipulací zahluším.
Díky za vaše věcné názory.
Referenční URL's