Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ahoj,
Ja jsem vezl v sobotu dva matecniky v klickach asi osmdesat kilometru a hral jsem je na tele pod trikem a po prijezdu na vcelin jsem je oba vlozil mezi ramky. Rano behaly obe matky v klickach, primo ukazkove vylihle, matecniky mely jeste na nitce otevrenou cepicku. Chce to hlavne teplo a veeeelmi setrne zachazeni..
Honza
Pro LPS1

Zvládne ale pokud by bylo chladno jako třeba dnes měl by jsi ho mít v teple jako např v nějaké krabičce třeba z polystyrenu a měl by to být zralý matečník tak 1 max. 2 dny před líhnutím matky.To nejsou matečníky tak náchylné na otřesy a pod.
Známá převážela matečníky na hrudi v "korýtku", těm tam muselo být dobře Tongue
Ze zvědavosti, neboť v žádné příručce jsem si to v rámci citlivosti matečníků před líhnutím nenašel, jsem si zkusil jeden matečník v 15. den vývoje "rozlousknout" odejmutím matečníkové misky. Matka si toho nevšimla a mohl jsem pozorovat, jak v tento den byla již čilá a rozkousávala košilku po obvodu. Mezi košilkou a voskovou čepičkou je z mých zkušeností vždy mezera, takže opravdu k líhnutí matka nepotřebuje včely jak kdosi kdysi psal výše. Mordujte mě, ale také zkoušel jsem, jak dlouho vylíhlá matka vydrží bez včel. Ideálka je 12 - 24 hodin. Pak je malátná a hyne i když se snažíte ji třeba medovým roztokem s vodou na vatě trochu přikrmovat. V úle ji myslím včely krmí mateří kašičkou, co si tak matně pamatuji. Ještě mě zajímá, jak dlouho vylíhlé matky vydrží v klíckách v úlech se včelami. Údajně existuje nějaká doba, kdy ji včely krmí. A údajně existuje i doba, kdy může zůstat neoplodněná, aniž by to mělo důsledky. Takové informace mi v příručkách chybí, proto zkouším Rolleyes

Takže závěrem, pokud teplota okolí je taková, že včely létají, nevadí to podle mě ničemu.
Stačí kostka z polystyrenu s vydlabanou dírkou. Ale tělesná teplota je samozřejmě ideální. A stabilní poloha ... Bez otřesů.
Teraristé mají inkubátor na různá vajíčka, kde se dá nastavit teplota zcela přesně. Má napojení i pro převoz do auta. To pro větší počet ... Já ho používám na citlivé rozehřívání medu. (http://www.topnekameny.com/product/-inku...ery-ii_/95)
Jiří

(11.05.2014 11:16)Rostislav Szturc napsal(a): [ -> ]Slyšel jsem,že v Německu na nějakém ostrově chovají matky.Jmenují se Carnica Peschetz.Víte někdo o tom?Díky za info.
Jen jsem zagoogloval:
http://www.npz-ev.de/de/koeniginnen-_und...index.html
http://www.npz-ev.de/
etc. ...
Jiří
(14.05.2014 9:39)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Známá převážela matečníky na hrudi v "korýtku", těm tam muselo být dobře Tongue

Tak si říkám do jaké rýhy by si je dal včelař ..muž... ? Big Grin
Jinak vlastní zkušenost ..den a půl před vylíhnutím už jsou docela odolné proti otřesům....bral jsem matečník s miskou hodně obsazený včelkami z horní loučky a jak jsem jich měl na prstech ve kterých jsem držel matečník tolik, tak jsem je lehce oklepal trhnutím ruky.... pocit jako když hrknete Kinder vejcem, jak mi v matečníku matka ťukla, zbytek včel jsem z ruky ofoukl....ale matka se vylíhla v pohodě a přesně v termínu Shy
První matky označeny.... pomáhal mi kamarád , příští várku značím sám Smile
[Obrázky: Sn_mek_281.jpg]
Jak dlouho vydrží včela neoplodněná,teoreticky dlouho,ale pak je trubcokladná,když se vylíhne na podzim jako nouzová a nejsou trubci. /moje úvaha/.
Viděl jsem klícku s 300 včelami + matka,byly vězněny 3 měsíce/samozřejmě krmeny/.Matka,ale byla
oplodněná.F.V.
Prvních několik dnů (cca 5) musí matka dospět. Potom je připravená se pářit (cca 10 dnů), pak již na snubní let nepoletí a zůstane neoplodněná.
Tak jsme dneska v té zimě vylámal v chovných plemenáčích matečníky a šel pro plemenivo.

V Dadantu jsem prohrabal celé plodiště+ a i nízký nad ale nic otevřeného jsem nenašel a ani matečníky. Takže jestli přestaly podlodovat kvůli zimě? A nehrabal jsem se v nich od loňska, jen nasadil medníky, takže že bych matku zavraždil já - nepravděpodobné.

Tak jsem šel do dalšího vyhlédnutého a tam to bylo alespoň pochopitelné - bez larviček, ale rojové matečníky. Takže jsem namnožil alespoň jeden přeléták. Smile

Takže jsem zvědav co a jak počasí. Ale mám takový pocit že za chvíli by mohly létat ze včel pro zěmnu hladové roje, pokud něco takového existuje. Já to začil snad jenom jednou jako začínající nezkušený který věřil že z lip je vždy snůška když kvetou.
(14.05.2014 22:50)Tomáš Madar napsal(a): [ -> ]Prvních několik dnů (cca 5) musí matka dospět. Potom je připravená se pářit (cca 10 dnů), pak již na snubní let nepoletí a zůstane neoplodněná.

Já někde četl že se matka může oplodnit až do 30 dnů od vylíhnutí ale co je na tom pravdy nevím.
Tak minulou sezónu to bylo jentaktak. Bylo špatné počasí i 14 dní po vylíhnutí, a aj tak se matky oplodnily, ale jestli dobře (brzká trubcokladnost..) se teprve zjistí..
jedna moje matka má takovýhle růžový nožičky...už jste to někdy viděli?
[Obrázky: matka.jpg]
Jirko já to mám taky u matek od plemeniva Kraňka od Sedláčka. Celá matka byla taká do růžova.
Také mám podobnou zkušenost z loňska, kdy 3 týdny v kuse pršelo a byla zima a já si říkal že matka nemá šanci na snubní prolet, tak naštěstí vše dobře dopadlo. Matka začala klást opravdu skoro měsíc po vylíhnutí. Akorát nevím zdali ji trvalo tak dlouho než vylétla na snubní prolet, nebo prolet absolvovala za dešťů a s kladením si počkala až se počasí moudří.
Že by to byla jedna z mnoha těch čistokrevných šlechtěných matek kraněk, co jsme nedávno probírali v tématu BF ?
(15.05.2014 10:17)jirka.marx napsal(a): [ -> ]jedna moje matka má takovýhle růžový nožičky...už jste to někdy viděli?
[Obrázky: matka.jpg]

Jirka odkial kupujes opalitky na znacenie matiek?Popripade kto ich vyraba? Su na nich ovela lepsie vidietelne cisla ako na tych co sa daju bezne kupit a co pouzivam ja .
Jak si tady pořád pročítám plno komentářů s již kladoucími letošními matkami, tak už jsem to nevydržel a musím se zeptat, co dělám špatně, nebo spíše jak minimalizovat chyby, aby už to konečně vyšlo.

Jelikož si myslím, že čím dřív bude matka, tak tím víc vajíček a tím víc včel do zimy... Bohužel už mám za sebou tři pokusy a stále nic.
1) udělal jsem malý oddělek, bohužel jsem tam dal málo včel, a ten si pak místo na sérii narazil 3 nouzové matečníky
2) oddělek jsem po neúspěchu přeložil do medníku nejsilnější včelstva, udělal znovu sérii a čekal. Bohužel jsem nevylámal ty 3 matečníky, protože jsem o nich nevědělSad. Navíc v kombinaci s metodou LBV by asi stejně nic nepřijali...
3) posledním pokusem jsem udělal oddělek, 2r plodu, 2r zásob + sklepnuto několik rámků mladušek. Dal jsem zase sérii a hned nasadil krmení. Včelky nasadili pár matečníků ale za 3 dny, kdy jsem to šel kontrolovat, v oddělku ani gram zásob a včely už malátněly. Tady si myslím, že jsem je asi měl chvíli věznit, aby si na sebe zvykli a poté a aby to létavky neodnosily do svých původních úlů.

Tyto pokusy mně sice už naučili přelarvovat - to jsem sice rád, ale též bych chtěl zvýšit počet včelstev a na to potřebuji matky. Proto bych vás chtěl požádat o nějakou tu radu, jak má vypadat 4. pokus. Mám 3 loňské oddělky na 4NN, takže je z čeho brát....
(15.05.2014 10:17)jirka.marx napsal(a): [ -> ]jedna moje matka má takovýhle růžový nožičky...už jste to někdy viděli?
[Obrázky: matka.jpg]

Nedávno jsem nad tím taky přemýšlel. Mám zkušenost, že matky bývají oproti ostatním včelám jednak černější v hrudi (nemyslím přímo vylíhlé - ty jsou nejprve šedé), jednak mají částečně - většinou poslední dva články nohou růžové až oranžové. S tvým případem jsem se ještě nesetkal.

Co je v tom z genetiky, neumím posoudit.
(15.05.2014 9:51)ZdenekM napsal(a): [ -> ]Tak minulou sezónu to bylo jentaktak. Bylo špatné počasí i 14 dní po vylíhnutí, a aj tak se matky oplodnily, ale jestli dobře (brzká trubcokladnost..) se teprve zjistí..
Letos to není o nic lepší mám 25 matek vylíhlích na 1 máje a prozatím neklade ani jediná.Při lepších podmínkách kladou matky zhruba dvanáctý den po vylíhnutí.Osobně si myslím že posud nejsou oplozeny.A to slušnější počasí hlásí rosničky až od úterka.No nechám se překvapit v nejhorším případě to zruším a udělám při první příležitosti pořádnou sériji a matky holt budou kolem 20 června.Počasí neporučím tak co si s tím lámat hlavu.
Co se týče barvy matky můžou být vybarveny od černé až po téměř žluté.Mám tu matky po matce přímo od Singrové a jsou velmi světlé podobné jsem míval po matkách od p.Lněničky a z brdských lesů.Také mám chovné též singr a ty jsou hodně tmavé.Smile
Referenční URL's