Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Je potřeba taky snížit množství mateřského feromonu v tom medníku aspoň na chvíli. Tj buď dvojité noviny s otvory nebo ze 3/4 překrytý otvor mezi nástavky folii.
Tu je možno odstranit již při přijetí prvních matečníků. Ty druhé přelarvované na získanou MK už berou jako že je to rozhodnuté a ony jen pokračují.
Nararvil bych i napoprvé celou lištu jen je možné použít i malinko větší larvičky...i když v rámci nácviku ....Big Grin
A nezapomenout na MM mezi medníkem a úlem.
Při současné snůšce asi netřeba přikrmovat.
(02.05.2015 23:52)Jaro - Vigor napsal(a): [ -> ]Ked tomu veris tak tomu ver je to tvoja vec.Big Grin
Ja poznam chovatela matiek co ma 30 vcelstiev a chova matky len pre seba a znamich a chova velmi kvalitne matky o ktore je velky zaujem aj napriek tomu,ze nieje registrovany chovatel matiek,lebo sam povedal,ze uz by nestihal preverit kazdu matku a uz by to neboli tak kvalitne matky ak by ich zacal produkovat v 100kach... a on je velky odbornik vo vcelarstve...

pri odchove matiek v pocte okolo 1000+ rocne a oni ( Dani ) ich produkuju urcite viacej sa neda hovorit o kvalite,ale o biznise a vieme,ze ked niekto robi nieco koly peniazom a zisku tak na kvalitu velmi nepozera... To je moj nazor na BF.Smile
Velikost chovné základny hraje nepopiratelně významnou roli. Vybírat z 30 a z 1000 ten nejlepší chovný materiál je rozdíl. Medaři o tisících včelstev nakoupí třeba 20 - 30 ins. matek ročně a z nich vybírají tu nej. O tom se mi může jenom zdát. Ale chápu, že máme rádi Robiny Hoody - malí a kvalitní - může být - a je na tom jistě i mnoho sympatického, ale ti velcí nejsou automaticky nekvalitní..
(03.05.2015 19:44)MartinM napsal(a): [ -> ]Když bych chtěl zkusit vychovat matky v medníku,mohu postupovat takto?
1.den vložím do jakéhokoli včelstva chovnou lištu k navonění(stačí do medníku?)
2.den k liště přidám plásty(2-3) s otevřeným plodem a nechám pořád jen k navonění
3.den lištu nalarvím vhodnými larvičkami pro získání MK(stačí jen pár kusů? nebo celou lištu)
4.den larvičky vyhážu a z načatých misek přelarvím nové larvičky
Pak jen počkám(a při úspěšném přijetí potřebného množství) a 10.den(od 4.dne včetně) vložím matečníky do předem připravených oddělků(které nechám osiřet asi 2hodiny).
Mohu je vložit i do starého včelstva,kde je třeba vyměnit matku?
Jo a jak budu mit nasazenou lištu na chov je třeba krmit?jak moc je to závislé na počasí?
Díky
Jen informativně. Pokud by se matečníky zaklíckovaly a nechaly do vylíhnutí v medníku nad mřížkou. Musí se do klícky přidat i včely, nebo vylíhle matky nakrmí včely i přes klícku?
Hlavně ať máš těsný klícky. jinak se ti stane to co mě. 12 matečníků zaklíckováno. Po pár dnech, kdy měly vyběhnout. vlezu do medníku a v klíckách jen 2 panušky, zbytek nikde... až pak na mřížce sem je našel a ještě jednu zachránil. zbytek byl v pánu.
Dneska se mi vylíhnula 1.letošní matka. Smile
Fotku přidám večer....s tímhle iPadem neumím změnit velikost souboru.
Martin M, keby si napísal, že vkladáš do včelstva chovnú lištu s mater. miskami na vyčistenie, tak by som to bral, ale čo má ich navoňanie MM s dobrým výsledkom chovu matiek? Hlavným predmetom ich záujmu sú predsa správne preklarvované larvičky, skôr by mal každý kto prelarvuje, položiť larvičku do mater. misky tou stranou, ako je hore v robot. buňke. Preto je dobré larvičky prelarvovať s paneského plástu, na ktorom sa dajú bunky nad larvičkami zhrnúť rapom noža a máte ich ako na dlani, dokonca dokážete odoberať takto larvičky s vekom 12-18 hod. staré.
Dobrý den po rozkvětu třešně ptačí 22.4 jsem se rozhodl začít chovat, po ometení dvou rámků z plodem na nejlepším včelstvu osazení mřížky a zastíněním na půl nástavku vložením těchto 2 rámků nad zastínění ostatní doplněno, souše.Navečer ometeny,natřeseny včely z těchto rámků do zateplené sádky z větráním na 3 rámky 2 pyl,zpracované zásoby z téhož včelstva nezapomenout nacákat vodu,nechat sádku otevřenou pro odlet starších včel, a jít to včelstva z kterého použiji materiál, používám čínskou zastřiženou lžičku kde přendám celý obsah ještě čirý.Použil jsem loňské plastové buňky které okraje nají nalepené, načichnutí 4-5 hodin.Pokud použijete nové je lépe 2-3 dny.Po přelarvení vložit do středu sádky zavřít.Druhý den dopoledne již přijmuté vložit do připraveného nástavku mezi plodové bez kouře k dotažení,10 dnů.Utvořil jsem oddělky pouze 7 nenašel jsem zavřený plod bez dalšího čerstvého nakladení ,pokud oddělky neodvážím také z důvodu povolení nechávám je zavřené 2 dny. Včely sedí na svém plodu a svých zásobách takže necítí potřebu něco odnášet i když každý oddělek je z jiného úlu.Večer je odnesu kde zůstanou na oplodnění a otevřu, Další den k večeru přidám rámek s medem nebo zpracovaný cukr, po oplodnění nechám déle rozklást a pak matku odeberu a vložím matečník někdy z rámkem plodu jak je potřeba.Tato malá včelstva na 6 rámkách 39-24 používám do Září , nebo je možné ponechat do dalšího roku z úpravou pro podložku .
Na chovu není nic složitého nechá se chovat ještě ten den.
Chystám první pokus "matky".
Trochu mi uniká využití umělých matečníků. Na fotkách vidím, že se používají jen matečníkové misky.
Je u umělých matečníků nějaký problém? Kdy se používají?
Stačí nechat ovonět v medníku(2-3dny) a až den před larvením dát okolo lišty rámky s otevř.plodem?nebo hned dát rámky s plodem?
Tak tady je ten první letošní přírůstek Wink

[attachment=3388][attachment=3389]
A ta barvička Wink
(05.05.2015 12:23)MartinM napsal(a): [ -> ]Stačí nechat ovonět v medníku(2-3dny) a až den před larvením dát okolo lišty rámky s otevř.plodem?nebo hned dát rámky s plodem?

Já dávaám nad plodiště MM, převěsím 2 rámky s otevřeným plodem a mezi ně sériový rámek. Za cca dva dny larvím. Když už je rozjetý chov, po odebrání matečníků či zaškolkovaných matek larvím ihned, v případě potřeby doplním otevřený plod.
(05.05.2015 12:35)ZdenekM napsal(a): [ -> ]A ta barvička Wink

Musím tě zklamat. Tohle není BF ani omylem....leda že by přítel Havlín....kdysi experimentoval.Big Grin
Vocho : Ahoj pokud použiješ Mateři misku od Mately - nastavkove.cz můžeš hned larvit bez ovonění. Po každém vylíhnutí, matečníky vydezinfikuji převařením ve vodě. (nemusíš se bát, opravdu to vydrží)
Jeho misky mají výhodu, že je částečně do nich vidět.
Misky: http://www.nastavky.cz/?matec.-misky,56
Zkušenosti: http://medove-zpravy.blogspot.cz/2011/08...ately.html
Hodně zdaru a pevnou ruku.

Milane to byl nouzový matečník, nebo ticha výměna?
Ještě upřesním svůj dotaz obrázkem. I vyhledávače téměř nic nenajdou. Umělý matečník se nasadí na matečníkovou misku.
umělý matečník
Používá ho někdo? Výhody? Nevýhody?
Nebo je to tak blbá otázka?
Normální běžný šetřič včelího vosku. Za pár sezón se to zaplatí.
VOcho nejde o mateři misku, ale o její nástavbu. Výhody?:nepoškodíš si matečník(matku) při práci.
Myslím si , že je to zbytečný. Včelky Ti to z vosku udělají sami.
Kamarád mi jednou říkal, ,že hned po přelarvení přidá tento nástavec a víc mu jich přijmou.(Sám nemám zkušenost).

At již je odchovaná matička v čemkoliv, s dodržením pravidel muže být kvalitní. Kvalitní matka je základem dobré rodiny a jistotou přínosu medu. V jednoduchosti je krása.
Pastva pro oko. http://medove-zpravy.blogspot.cz/2011/06...oceni.html
Dobrý den, chtěl bych se zeptat když udělám sběrný plodový oddělek pro chovnou lištu, odvezu ho ze včelnice asi 10km daleko, za 9 dní vylámu matečníky - můžu ho k přidání přelarvené lišty přivést už zpět na včelnici? Nebo až po vylíhnutí matek? Díky za odpověď
Ja zberný oddielok nikam nevozím a nemám žiaden problémTongue
Prečo ho chcete odviezť? ja som doteraz žiadne odložence nikde nevozil...
Referenční URL's