Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tak jsem včera znovu přelarvoval, nebylo to sice u mně, ale u Bernarda, kterému patří velké díky. Dva horní nástavky jsme osiřeli a to tak, že jsme je s malým dnem dali na stříšku úlu. Tvrdil, že stačí jen dvě hodiny. Hrubý odhadem, to bylo tak hodinu a půl, více ne. Mezitím jsme přelarvili do sladiny cca 20 larviček. Rámek jsme dali zpět do osiřelého nástavku. Na vrchní nástavek úlu jsme dali mřížku a na ni ty dva osiřelé nástavky. t.z. celé včelstvo opět zpět kompletní. Výsledkem je dnes 14 přijatých larviček.
Tuto středu nalarveno na nicot misky ovoněné dva dny. Dnes kuk do včel a z deseti je devět přijatých.
Co s tym budu robit? Co s tym budu robit?
S radostí rozdávat Wink
Mě do nicotu klade matka pěkně, ale mám problém aby vajíčka přijali (letos na 3x a nic), tak sem dnes přelarvil z larviček tak sem zvědav. Máte nějaké fígle aby vám přijali jednodenní vajíčka? Díky
No já a a si i ostatní mají fígl takový, že dávám cca jednodenní larvičky tvaru C.
to vím, teď sem to udělal taky. Jde o to že mám celý systém nicot kdy zavřu matku do rámku a ona mi tam naklade vajíčka, které pak dám do držáků a ty mi nechtějí přímat.
Nechteji li v tomto obdobi přijimat larvicky tam bude v míste kde jsou misky příliš mateřího feromonu a vcelstvo neni v chovné nalade. Staci na pár hodin po vlozeni listy osiřet a pak zase vratit do puvodniho stavu. Tak hodinu pred vlozenim a par hodin po vlozeni . Teplo je snuška je takze by to melo fungovat
(08.05.2016 20:30)ktm350exc napsal(a): [ -> ]to vím, teď sem to udělal taky. Jde o to že mám celý systém nicot kdy zavřu matku do rámku a ona mi tam naklade vajíčka, které pak dám do držáků a ty mi nechtějí přímat.

To že Ti zaklade systém nicot. Tedy bunky,neznamena že se hned jedna o materi misky. Ale matka zakladla, bunky dělničí, teprve, po převěšeni do lišt se z nich stavaji mateří misky. Ale aby se tak stalo musejí je včely jako mateří příjmout, A o tom již vyšše Jirka Marx - nejlepe a nejednodušši je je osiřet.
Ak sa nemýlim, tak z nicot-u sa dávajú misky do osirelca po 4 dňoch, až sú tam vyliahnuté larvičky. A nie misky s vajíčkami.
No já mám zkušenosti takové že lepe prijmou trideni vajicka nebo uz pul deni larvicky a jak psal Jirka ne pokazdy se uspesne privede vcelstvo do nalady pak vezme i cerstve nakladene vajicka..

Muj nej plus z nicotu je ze vim presne jak stare jsou larvicky nemusim je prelarvovat a vim s jistotou kdy budou puldení a nemusim je vyhledavat se lzickou a taky si jde vsimnout pokud nechate larvicky dele v nicotu ze vazne za cca 2-3 dny je rozdil ve velikosti larvicek...pritom je odstup kladeni jen par minut..kdyz je matka rozjeta a v nalade zaklade misticky behem hodiny....nektera je tvrdohlava a ani za 24 hod nic......
To je necháš v tom rámku 2-3 dny a pak je teprve převěsíš do lišty na matečníky?
Něco málo z produkce matečníků - sériový chov matek.
1. příprava voskových misek
2. příprava chovných louček
3. odřezávání zralých matečníků
Ahoj, opět si za vámi jdu pro radu. Mám v neděli zužitkovávat matečníky. Zatím hlásí škaredé počasí - hlavně chladno. Do pondělí se to bojím nechat, ať se mi některá matka nevylíhne dřív (klíckovat to bohužel nemám jak). Líhnout by se měly v úterý. Jaké je roziko, když bych je dala do oddělků už v sobotu pozdě odpoledne? Nebo jak to řešíte vy?
(10.05.2016 20:52)jjvcela napsal(a): [ -> ]Něco málo z produkce matečníků - sériový chov matek.
1. příprava voskových misek
https://youtu.be/8zvUxrzwW3w
2. příprava chovných louček
https://youtu.be/DpRWuHfJjDI
3. odřezávání zralých matečníků
https://youtu.be/xPV_4WIJ7TA

Honzo, proč nepoužíváš "kombajn" na který jsi sem dával před časem odkaz?:
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Chov-m...54#pid9454
Ta tvoje metoda již má k tomu blízko. Myslím, že to musí ušetřit moře času.
(10.05.2016 21:52)Zdenka Růžičková napsal(a): [ -> ]Ahoj, opět si za vámi jdu pro radu. Mám v neděli zužitkovávat matečníky. Zatím hlásí škaredé počasí - hlavně chladno. Do pondělí se to bojím nechat, ať se mi některá matka nevylíhne dřív (klíckovat to bohužel nemám jak). Líhnout by se měly v úterý. Jaké je roziko, když bych je dala do oddělků už v sobotu pozdě odpoledne? Nebo jak to řešíte vy?

Chá, řeším na den stejné dilema. Zatím to vyhodnocuju tak, že počkám na upřesnění předpovědi. Pokud se to nezlepší a bude pršet a zima, tak buďto v sobotu oddělky a matečníky do oddělku pro jistotu dva a se vší opatrností. Nebo připravit vhodné plásty do medníku a oddělky dělat neděli v podstatě za každého počasí. Pro jistotu ještě udělám jednu chovnou sérii koncem týdne a můžu oddělek posichrovat otevřeným matečníkem. Ale když tak o tom teď přemýšlím, tak se mi zdá, že to zbytečně komplikuji. Nebo udělat oddělky zítra, to by matky ještě nemuseli být tak náchylné na otřesy...
Myslíš, že zítra to bude lepší, než v sobotu? Dodgy No taky čekám na upřesnění předpovědi. Ale nedá mi to spát Big Grin
jj, jsou to nervy. Celej rok se na to člověk těší a teď mu to komplikuje počasí. A teď, co je správně? A pokusů je za sezónu ta zoufale málo Smile já se budu držet varianty neděle. Dám MM, připravím plásty na oddělky nad mřížku, ať se nemusím starat o matky a v neděli šup šup dva plásty s plodem, mladušky a matečníky a zásoby a oddělek bude hotov. Udělej co uznáš za vhodné a pak můžeme zkonfrontovat výsledky..
Já už mám plod nad mřížkou nachystán Big Grin No uvidíme...
(10.05.2016 22:13)S-ladek napsal(a): [ -> ]Honzo, proč nepoužíváš "kombajn" na který jsi sem dával před časem odkaz?:
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Chov-m...54#pid9454
Ta tvoje metoda již má k tomu blízko. Myslím, že to musí ušetřit moře času.

To bude asi tím, že jsem pouhý přizdisr...č ve srovnání s takovýmito profíky. Taky spotřebuji méně vosku a hlavně, není kam spěchat!
Pro KTM350 endurko,,,jj jasný nechávám je normálně ve včelstvu jen odstranim tu přední desku co je jako mateří mřížka zadní nechám a počkám.vim kdy jsem zaviral matku a od toho se odpichnu...proste vajicka co uz jsou nakloneny tesne pred lihnutim primaji mnohem lip nez den stara.Nevyhoda je ze pokud mas pylny vcely dostavej zepredu ty bunky cca 3 mm voskem a tam kde neni zakladeno naperou pyl a sladinu.zjistil jsem ze i kdyz odstranim nezakladene misticky stejne si zespodu udeklaji dno a zanesou to nektere vcelstvo na tom pracuje hned jine si dava na cas...ale da se to pak vycistit navic bych rekl ze jak je to cele pekne potazene voskem a oblemcane lip to do vcelstva zapadne a ani ty zluty drzaky a misticky moc necistim jen misticky nahrubo vevnitr o zbytek at se postaraj včelky dle sebe sami ......
Referenční URL's