Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
To, či vajíčka matka, potvrdí len včelí plod, včely dokážu ošetriť jedno vajíčko, ostatné odstránia, tak to naozaj kladie matka, ale stalo sa mi, že viac vajíčok do buniek kládla matka, ktorej chýbalo jedno tykadlo. Matka totiž, pred položením vajíčka do bunky vždy kontroluje obsah bunky a dokáže to len s dvomi fungujúcimi tykadlami. Matke som dal šancu, plod síce pribúdal, ale slimačím tempom a vymenil som ju.
V rokoch s dobrym pocasim ked sa chovu darilo ,som vcelami setril a takychto pripadov pamatam viacej. Po prelozeni do normalneho prostredia to boli matky
ako kazde ine. Tato mlada matka pri pridavani do vcelstva kladla aj v klietke

[Obrázky: P1010209_orez.jpg]

Tu aj trojrocna matka v zakladacom ramiku kde ma k dispozicii stovku buniek a je tam tri dni polozi viac vajicok do jednej bunky.

[Obrázky: P1010203.jpg]

Krmena larvicka a vajicka v jednej bunke

[Obrázky: P6220175.jpg]

U vciel nic neplati na sto percent.
Přátelé, nepoužíváte někdo umělé matečníky? jsem to koupil v domnění, že uvidím co v matečníku je a budu moct volit tvrdou selekci už od počátku, ale mám problém s příjímáním... larvím klasicky do misek na kašičku a na chovném rámku mám různě promíchané jen misky a umělé matečníky (miska + ten průhledný čarapák) U misek nemám s přijímáním problémy, tam mám vysoké procento přijetí,ale v těch stejných sériích mi ještě nepřijali ani jeden s tím čarapákem...

Používáte to někdo? Případně jak, protože chyba bude určitě v mém použití...
A nebo se ten průhledný čarapák po zazátkování mezistěnou používá na přidávání matek
toto mě napadlo také... ale zajímá mě hlavně použití při odchovu, jak mají v popisu... asi to skončí jak většina důležitých včelařových pomůcek - někde v šuplíku pod vrstvou prachu Big Grin
Nechce se mi věřit, že by to průhledné nahradilo voskovou stavbu ... myslel jsem, že je to jakýsi chránič hotového matečníku ...
Ale slyšel jsem (školení PSNV) o metodě vyndání matek z matečníku den před vylíhnutím, označením, vrácením a normálním vylíhnutím - takže kontrolovat je můžeš třeba takto Smile
Zdravím a mám dotaz na zkušené chovatele. 28.5. jsem si naplnil oplodňáčky (2 rámky - jeden zavíčovný plod a druhý zásoby) celkem pro 52 matečníků. 29.5 nastal šok při vyjmutí sérií matečníků - bylo tam z 60ks jen 32 přijatých, tudíž mám nyní 20 jednotek bez matečníku. 31.5. jsem podruhé přelarvil druhou sérii 60ks matečníků a má otázka je zda vkládat po třech či čtyřech dnech otevřený matečník nebo nechat i vzhledem k chladnému počasí matečníky v chovných včelstvech a zužitkovat je až 10.6. - není to moc dlouho pro včely v oplodňáčcích? Nebo je ještě nějaké jiné vhodnější řešení? Předem děkuji za rady.
Takže jasné poučení pro příště. Je potřebazkontrolovat počet přijatých před tím něž se začnou plnit oplodňáčky. Tedy nejlépe 2-3 den po přelarvování a pak těsně před zužitkováním.
Jinak k tomu současnému stavu - otevřené matečníky dochovávat v plodňáčku je sice možné, ale nevím zda bude včelstvíčko schopno správně vyživit budoucí matku. Myslím, že těch 10 dní přežijí bez matky, ale bacha na loupež.
Děkuji za reakci. S tou kontrolou to byla blbost. Zkontroloval jsem si serii pouze v jednom včelstvu kde bylo přijatých 17 matečníků z 20 a z toho jsem vycházel i u dalších 2 chovných včelstev, jenže v těch bylo přijato shodně jen po 8 matečnících (asi neměly náladuWink).
Zdravím, asi se něco pokazilo, 26.5. jsem nalarvil serii o dva dny později jsem ji doplnil, narazili 12 misek, jenže dnes když jsem se chystal klíckovat matečníky (po 7-10 dnech) jsem našel 2 zavíčkované a zbylé takto vykousané.
Je možné, že
  • se jedna matka vylíhla dříve a ostatní vykousala
  • je vykousaly včely z nějakého důvodu, třeba chladné počasí
  • ?
http://uloz.to/x7gvMkNX/dscf06511-jpg
http://uloz.to/xVuA5CeW/dscf06591-jpg

tak jsem se těšil na oddělky až jsem se nas...
zítra jim přdám novou sérii a budeme chytřejší

[Obrázky: DSCF06511.jpg]
Nemůžu se dopočítat, ale první den larvní by měla být 1- 1,5 denní larvička, tj. už 4 den vývoje matky. Za dva 2 jsi přidal další larvičky- a pak 7-10 dní jsi šel pro matečníky školkovat???
Matka se líhne 16.den, pokud jsi vzal větší larvičku, může to být o něco dřív. Jestli to máš 4+2+7-10, tak už tam opravdu někde běhala první matka a ty ostatní vykousala.
starter se asi změnil na silný oddělek, zkusím najít matičku a dát ji jinam
A proč?
Stejně je tam jen jedna, takže počkat na oplodnění a rozkladení, rozšiřovat mezistěnami a krmit. Na jaře perfektní včelstvo s předpokládanými 30 kg medu.
Ten starter založit znovu a lépe počítat.
iRP
(02.06.2013 22:14)RadimŠ napsal(a): [ -> ]Přátelé, nepoužíváte někdo umělé matečníky? jsem to koupil v domnění, že uvidím co v matečníku je a budu moct volit tvrdou selekci už od počátku, ale mám problém s příjímáním... larvím klasicky do misek na kašičku a na chovném rámku mám různě promíchané jen misky a umělé matečníky (miska + ten průhledný čarapák) U misek nemám s přijímáním problémy, tam mám vysoké procento přijetí,ale v těch stejných sériích mi ještě nepřijali ani jeden s tím čarapákem...

Používáte to někdo? Případně jak, protože chyba bude určitě v mém použití...

To není včelí televize. To se nasazuje po zavření matečníku. Chrání to matecnik před vykousáním. Jen přední část je volná, tudy se vykouše matka.
Také jsem to nějak nechápal Smile . Nicméně, na 70% matečníků to jde pěkně nandat. Ještě jsem to nikdy nepoužil. Chystam se to ale dat při dalším larveni. Jako pokus. Pak by se nemělo stát, ze větší larvicka je napred a všechno ti vykouse.
Nebo používat skolkovani pánové. Pak bude jistota a časová rezerva Wink .
(05.06.2013 15:37)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]A proč?
Stejně je tam jen jedna, takže počkat na oplodnění a rozkladení, rozšiřovat mezistěnami a krmit. Na jaře perfektní včelstvo s předpokládanými 30 kg medu.
Ten starter založit znovu a lépe počítat.
iRP

ale kdyz mam založit nový startér zdržím se o 9 dnu čekáním na vylomení matečníku,
anebo je vyuziju, stejně moji selekci přebijou trubci od sousedu.
(02.06.2013 22:14)RadimŠ napsal(a): [ -> ]Přátelé, nepoužíváte někdo umělé matečníky? ...
Používáte to někdo? Případně jak, protože chyba bude určitě v mém použití...

Ano, to je jen krytka na vystavěný matečník, jak už výše psal Pavel. Mně se osvědčily tyhle, je s nimi velmi jednoduchá práce.
Jiří
Potvrzuji, letos jsem si je také pořídil. Ještě mají v nabídce feromonové klícky na matky, které jsem vyskoušel už vloni se stoprocentní úspěšností
Prosím o radu...
Na všetkých materských bunkách ( umelé misky Nicot),ktoré sú pre vyliahnutím cca 3 dni mi včelstvo vystavilo robotníčie bunky. Nemám ich teraz ako zaškôlkovať,takže budem tieto bunky vkladať do odložencov bez matky.Vyliahne sa matka z takejto bunky,alebo mám to robotníčie dielo jemne orazať ?
To si píš, že sa nyvyliahnu, ostrí zúbkovaný tenký nôž, k tomu vodu, vodu na omáčanie noža, aby sa ľachšie vosk Mb ľahšia odstarňoval (neelepí sa naň vosk. Ak zarežeš do bunky nič sa nestane. Snaž s dobre od vosku očistiť špičku MB. Ja som to už tiež musel robiť.
(27.05.2013 7:12)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]
(26.05.2013 22:18)milmart napsal(a): [ -> ]Mám dotaz na zkušené, jak to může dopadnout s matkou, která nemůže zatím 7 dní na snubní prolet a výhled počasí žádný dobrý?

7 dní pre matku ešte nič neznamená, veď oplodnenie matky nie je skôr ani za dobrého počasia, obyčajne je to tak za 8-10 dní, matka sa neraz oplodní aj pri 16°C, stačí jej aj 0,5-1 hod. na tento akt spárenia.
Pokusy dokázali, že matke rujnosť odchádza až po 30 dňoch, pravda ka je inak zdravá. Tak hlavu hore a treba veriť, že matka sa oplodní.

Nemohl jsem včera v úle najít nejmladší otevřený plod ani vajíčka. Nakonec jsem našel zakladený skoro celý stavební rámek - trubčinu.
Je možné že je v úle nová, zatím neoplozená matka ?? Trubčice to nebudou, v každé buňce bylo jen jedno vajíčko!
Mám udělat plodovou zkoušku ??
Referenční URL's