Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Z těch několika stránek co jsem přečetl jsem rad že jsem tak udělal, jsou tam zajimavé informace, vše je tak nějak jiné než to co čte člověk na internetu v knihách a na tomhle fóru, má to něco do sebe Smile
I kdyby se na tomhle fóru zcela přestalo diskutovat, vyplatí se pročítat, je zde tolik informací z praxe, že si ani nevybereš. Je to opak nářků typu "kdo to má pořád číst, když je toho tolik ..."
Taky si myslím že ma smysl číst tohle forum, jen někdy je jednoduší to najít na internetu než na foru, je tady toho tolik že někdy se při vyhledavaní toho oběví přiliš Smile
Zdravím přátelé, nevím, kam jinam tento dotaz dát, činím tak zde. Chtěl bych letos zkusit odchovat matky a to přidáním otevřeného matečníku do vytvořeného oddělku. Jelikož nemám žádná přebytečná dna ani mezidna, chci se zeptat, zda je dle Vašeho názoru možno jít cestou nejmenšího odporu a sice tak, že vezmu vystrojený nástavek, zespod na něj připevním síto nebo nějaké sololitové dno s větracím otvorem, přičemž jediným otvorem, kterým budou moci včely vylétat ven bude očko. Střecha bude standardní. Myslíte, že pro odchov oddělku to bude stačit? Navíc jsem zaznamenal názor, že matka očkem na snubní prolet nevyletí, že se bude snažit vylézt spodem, kde by mělo být česno, což se mi nezdá, mám za to, že očko snad najde a rovněž bude schopna se vrátit. Jo...oddělek chci na podzim použít pro posílení produkčního včelstva se současnou výměnou staré matky, jinak bych dno samozřejmě použil.
Môžeš tak kľudne urobiť.Včely lietajú takým otvorom ,aký majú.V Tvojom prípade to bude klasické očko,priemer 20-25mm.Veď klasické oplodniačiky majú tiež len očko a sú určené na odchov matiek.
V tvojom prípade by bolo dobré si niekoľko plemenáčov o počte rámikov 5-6 zaobstarať.Na jar je dobré robiť oddielky s pridaním novej matky.Má to tú výhodu-zabrániš rojeniu a môžeš vymeniť starú matku pomocou oddielka,kde Ti ju prijmú bez problémov.
Chcem sa opytat ako sa da zalozit si chovnu stanicu a stat sa chovatelom matiek napr vigorky od cermaka?
nebylo by rozumnější napasat nebo zavolat přímo p. Čermákovi Idea
(26.03.2013 22:37)fero napsal(a): [ -> ]Chcem sa opytat ako sa da zalozit si chovnu stanicu a stat sa chovatelom matiek napr vigorky od cermaka?

V Čechách je chov matek rozdělen do několika druhů chovů a každý má svá pravidla.Tedy je třba se rozhodnout na jaké konkrétní úrovni bys chtěl chovat matky.
(26.03.2013 22:37)fero napsal(a): [ -> ]Chcem sa opytat ako sa da zalozit si chovnu stanicu a stat sa chovatelom matiek napr vigorky od cermaka?

Predpokladám,že si zo Slovenska.U nás existuje Združenie chovateľov matiek slovenskej kranskej včely-ZCHMSKV so sídlom v Liptovskom Hrádku.Aj ja som jeho členom.Musíš spĺňať niekoľko kritérií-bližšie info cez SS.
Tak jsem si včera dovezl včelstvo s inseminovanou matkou VIGOR Big Grin a po dvaceti kusech nosičů držáků, držáků matečníkových misek a klícek NICOT. Dnes jsem si udělal chovné rámky, kde jdou lišty s nosiči držáků pootáčet nebo vyjmout, tak sem dávám pár fotek pro inspiraci. Letos začnu s chovem vlastních F1 Cool Tongue.

[Obrázky: P1020045.jpg] [Obrázky: P1020044.jpg] [Obrázky: P1020046.jpg] [Obrázky: P1020047.jpg]
Tak panstvo , poprosil by som o radu v piatok som dal larvičky do umelých materských misiek, teda chovný rámik v sobotu som ich po 24 hod kontroloval misky boli komplet prázdne 2 z nich boli však natiahnuté asi 5mm voskom napadlo ma že musím odeliť materskou mriežkou dva horné nádstavky , myslím že asi matka vyčistila misky neviem isto , včely mám od tohto jara, ale po vložení mat. mriežky som včera nalarvil znova a dnes pri kontrole som opäť našiel misky prázdne tak asi to matka nebude, tak som nalarvil dnes znova ale kontroloval som ich asi po 4 hod. okrem jednej misky všetky mali larvičky , tak ma napadlo že ich odelím medzidnom do boku medzidna som zpravil dieru 15 mm bude to stačiť? Chovný rámik som vkladal medzi 2 zaplodované plásty z časti už zaviečkovaný, matka je Vigor F1 rok 2011 modrá značka ale zabudol som na jednu vec larvičky som vkladal bez mat. kasičky lebo ju nemám na dno každej misky som dal klapku čerstvej sladiny je to chyba ? Resp. sa chcem opýtať čím môžem nahradiť mat. kašičku porade ak vieteHuh, každa rada mi je dobrá , vopred ďakujem za vaše rady.

Rasťo
Myslím, že tady je docela jednoduchá rada a ((((pššššt - sdělím tajemství - děsně tajný - nikde nevykecat!!!!!!!)))))).
Zkus tak 14 dnů počkat, až budou mít včely chovnou náladu. Pak to jde jako po másle.......
iRP
Big Grin no si ma dostal! , ale aj tak ďakujem, rada hodná , nielen jedného grošaSmile
(29.04.2013 20:57)Rasťo 71 napsal(a): [ -> ]matka je Vigor F1 rok 2011 modrá značka

Trochu upřesni, rok 2011 je bílá značka, modrá je rok 2010.
uf, pardon tá farba sedí, sekol som sa v roku, ale inak kladie perfektne, mám pod nimi váhu niekedy prinesú za deň aj viac ako 2,5 kg,
Nejvyšší čas matku použít na chov.
(29.04.2013 20:57)Rasťo 71 napsal(a): [ -> ]myslím že asi matka vyčistila misky neviem isto ,

ty se snažíš vytvářet matečníky a máš ve včelstvu matku? Udělej sběrný oddělek, který bude bez matky, sám si narazí matečníky, ty vylámej, nebudou mít již řekněme po 9ti dnech žádný použitelný plod...... vlož jim tam nalarvované misky s Tvým požadovaným chovným materiálem a oni ho budou rády opečovávat.
Hlavně k miskám nepouštěj matku. Nejlepší je nad mřížku ještě hodit folii, pokud jsou otevřená očka. Včely pocítí osiřelost a po naražení matečníků folii vyndej a mřížku nech.
Kaji, vložil som tam medzidno z otvorom 15mm namiesto očka, lebo očka na nádstavkoch nemám, teraz som ich skontroloval 4 matečníky sú narazené z larvičkami uprostred, plávajú v kašičke a matečníky sú obstavané asi na7 mm výšku, kedy mám dať medzidno preč?
Je tu někdo, kdo v praxi zkoušel, nebo praktikuje při chovu matek metodu dvojího přelarvování? Má to vůbec praktický význam?
Referenční URL's