Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Honzo to maznuti přes křídla vadí? Taky už se mi to stalo. Nedokážu si představit že ji značím v ruce a držím mezi prsty. Nebo je i jiná metoda?
Je trenovat to na trubcich a posleze na delnicich protoze znaceni v ruce se nic nevyrovna...barva na kridlech nekterym vcelstvum bude vadit a matku vymeni jina ji nechaji v klidu az do zaslouzeneho odpocinku...
Já na značení v ruce taky nemám koule, dělám to vždy jen pod víčkem přímo na plástu a ještě se mi nestalo, že bych jí při tom poškodil a oni jí vyměnily. Přitom jí označim a hned jí pouštim, žádný čekání, až barva zaschne nebo tak něco.
Kdysi jsem četl že něčí dědeček značil matky v ruce. V upracované, dělnické, bez v konečcích prstů. Nikdy se žádné nic nestalo.
Od té doby z toho nemám strach.
bez citu v konečcích
A taky to tak praktikujes nebo už jen nemáš strach ? ?
možná je na čase si říct.........."když to zvládne kohout, tak....." Cool
Není nic jednoduššího než označit v ruce.
Ok, zkusím to v nejbližší době na trubcích a uvidíme, zda to půjde.. Smile přes to značítko se to moc nedaří, matička pořád utíká.
Matku pustím z výchytky do klobouku pod závoj. Sáhnu pro ní, označím, pustím zpět do klobouku. Zkontroluju značku a matku vrátím na plást odkud jsem jí vzal.
Jestli tohle zvládne Louky tak už každej.
Zejtra bude video s klouboukem Rolleyes
Další tréninková možnost. Vzít matku do místnosti a pustit na okno. Počkat až se trochu unaví, pak se nechá vzít do ruky, označit barvou roku a přilepit značku. Opět pustit na okno do zaschnutí barvy (lepidla) a vrátit do včelstva. Po získání jistoty v manipulaci již budete bez problémů značit matky v ruce nad otevřeným včelstvem.
Ještě poznámka, s těmi tužkami nemám dobré zkušenosti. Nitrocelulózová barva je lepší. JK
matku většinou značím v medárně, dám ji na chvilku ve výchytce, nachystám si značení, pustím si ji na hřbet pravé ruky a levou ji chytnu mezi prsty za hlavohruď. Označím a nechám zaschnout pod poklopkou.
(02.06.2018 2:33)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]matku většinou značím v medárně, dám ji na chvilku ve výchytce, nachystám si značení, pustím si ji na hřbet pravé ruky a levou ji chytnu mezi prsty za hlavohruď. Označím a nechám zaschnout pod poklopkou.

Hamtat na matku rukama? No to snad ne! Wink

Takto zacházet s tou nejcennější členkou úlu bych si nedovolil.
Nemám superhmat, a nemám za sebou soustavný trénink. Osvědčila se mi pístová výchytka s textilní mřížkou. Matky značím "v terénu", hezky na denním světle.
V prstech už jsem z nervozity par matek odepsal.nvím proč Držím ji aby mi neuletela a najednou se nehýbá.Ato nejsem uplny dedek.
Osvědčila se mi přiklopka ,dám na molitan přimačknu lehce at se mi přes pletivo ukaže hezky hrud zhora a označim-Při tomhle postupu žadny problém.
Ten molitan se mi líbí, zkusím Wink fajn nápad
Ještě lepší je ta uteplivka co prodává Nerad.
Grunovi se nelíbí, že nemám superhmat.
Hezký Smile))
Když mám nějakou nervozní matku a spěchám, použiji tento značící aparátek. Sice něco stojí, ale z přípravků na značení je to to nejlepší, co jsem měl.
http://www.vcelypodkleti.cz/profi-znacidlo-matek.html
Referenční URL's