Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nezkoušel jste někdo přidávat matky v přidávací klícce i s doprovodnými včelami jako to dělá Singer?
Před deseti dny se mi vylíhla matka v oddělku, ale jak jsem dneska do něho koukal, tak stále vajíčka nikde nejsou. Možná, že je ještě brzy, neví někdo jak dlouho se matka vyvíjí než uplně dospějě, oplodní a začne klást? Možná, že je vina i na mé straně, poněvadž jsem ji hned označil fixem, což jsem nedávno zjistil, že se nemá, že je to lepší značit až po oplodnění. Je tedy deset dní ještě málo? ....děkuji
Bylo to zde již napsáno mnohokrát od vylíhnutí do začátku kladení 14 dní +-2dny při ideálních podmínkách vyjímka potvrzuje pravidlo.U silnějších včelstev bývá kladení zpravidla o něco dříve než u oddělků či smetenců.
Vývoj matky:
1-3 den vajíčko
4-13 vývin larvičky na matku
14-17 líhnutí matky
18-21 dospívání matky
22-24 prolety
25-27 snubní prolety páření
28-31 začátek kladení
Vše jsou samozřejmě dny.Tady vývoj matky trvá +- 31dní Smile
Jak tak na to koukam, tak u začatečníků v chovu se opakuje několik zásadních chyb.
  1. nepoužívají k orientaci chovatelsky kalendář a neřídí se jím..
  2. přílišná zvědavost! Vylíhnuté matky potřebují klid! Na to, aby se sžily s oddělkem, na to, aby v klidu dělaly orientační a poté snubní prolety! Na to, aby se v klidu rozkladly!
  3. neopatrná manipulace s matečníky navíc v nesprávny čas! V určitých fázích vyvoje jsou matky(matečníky) velmi citlive na otřesy! Manipulovat s otevřenými matečníky je naprosto bezpečně, né tak s matečníky, kdy dochází k metamorfoze larvy v předkuklu a kuklu!
  4. zralé matečníky snesou hodně, je dobré je dávat do oddělku, kde o ně bude postaráno z hlediska tepelné pohody.
K té zvědavosti... já vím, že je to vše strašně fascinujíci a o zvědavost si to přímo říká, ale je to na škodu zdaru v chovu.. sám jsem si tou fází "štouravosti" taky prošel. Škoda, že mě tenkrát nenapadlo si založit jen "pokusná" včelstva. To bych doporučil začátečníkům-prostě "štourací" včelstva na pozorování a ukojení zvědavosti Shy
Děkuji za radu..... tím pádem má matka ještě pár dní čas, než se rozklade Smile ....
Loňské chovatelské pokusy jsem letos přetavil v cílený chov matek. Loni i letos jsem zkoušel plastové lžičky. Ale dle mých zkušeností jsou celkem naprd. Lepší je nerezová lžička, kterou lze koupit ve včelařských prodejnách. Na jedné straně je lžička a na druhé ploška na čištění misek. Je sice drašší, ale investice se vyplatí. Zatim se mi nejvíc osvěčilo první přelarvení na med. Druhý nebo třetí den zrušim jeden naražený matečník a malou injekční stříkačou z něj vycůcnu mateří kašičku. Do stříkačky pak nacůcnu ještě trochu vody, zamíchám a po kapičce dám směs do matečníkové misky a znovu do ní přelarvim. A chovám normálně při matce v medníku. Úspěšnost přijetí je tak 50-80%. Letošní matky už úspěšně kladou v oddělcích či v oplodňácích.
Velice dobrý způsob pro začátečníky s nejistýma rukama je založení série na proužky je to poměrně jednoduché a výsledek je zaručen.Prostě se nařežou proužky s nejmladšími larvičkami s jedné strany se sníží buňky teplím nožem někdo třídí larvičky já začínajícím chovatelum doporučuji netřídit prostě nalepit voskem nezkráceními buňkami na chovné lišty a vložit do chovného včelstva.Po 24 hodinách vyjmout a vytřídit na potřebný počet matečníků tak aby se po vystavení dobře zužitkovávali a pro chov bylo přiměřené množství matečníků na chovné včelstvo.Pokud je dobře připravená chovné včelstvo tak na jedné liště je po 24 hodinách naražen téměř na každé buňce matečník.Podmínkou je po 24 hodinách třídit aby včely vychovávali jen potřebné množství larviček.Kždý začátečník se po takto úspěšné premiéře vrhne na složitější ale šetrnější chov.
Učinil jsem zajímavý "objev" ve směsném oddělku. Jeden ze směsných oddělků, které jsem dělal 28.4. mě nemile-mile překvapil..
Po sedmi dnech jsem vylámal všechny náhradní matečníky, s tím, že jedu pryč a případné další budou naraženy později a stihnu je vylámat po přijezdu a nalarvit serii. Když jsem přijel později o tři dny, rozebral jsem oddělek a našel jeden přehlednuty, vylíhlý matečník. No což, vymetl jsem včelky na náběr a na česno jsem dal mřížku. Po staření včel do odd. jsem ji nenašel. V průběhu dalších dvou dní jsem to zopakoval ještě dvakrát, neb přijmutí nalarvených misek byl tak 10%. Řekl jsem si ta matka tam někde musí být. Několikrat jsem i oddělek prohledal a nic.. Ovšem Další vkládané serie již byly stale lepší. Poslední serie, kdy mi oddělek přijal 90% misek-super výsledek. Včera jsem kontroloval případné další náhradní matečníky, protože do oddělku co týden přidávám jeden plodový plast, aby v něm byly neustale mladé lihnoucí se včelky. K mému překvapení matečníky vzorně ošetřovány(jsou 5 denni), ale již zakladené dva plásty, ve stádiu vajíček a larviček.
Teď se vkrádá otázka, kde se tam matka vzala?
  1. Je to ta co jsem nemohl najít už předtím, stacila se oplodnit a klade(proč ovšem matečníky nezrušily?)
  2. Do oddělku se vžebrala oplozena matka ze snubniho proletu.
  3. Neklade tam matka, ale jde o trubčice(ovšem to by bylo nějak moc brzo na trubčice, způsob kladeni tomu neodpovídá, do oddělku přivěšuji pravidelně plodové plasty-samo, že nahradní matečníky, kterých není v přitomnosti matečníků seriových mnoho, vylamuji)
Ještě jednou jsem včera prošel všechny plasty,ale připadnou matku jsem nenašel..
Pro jistotu jsem serii přendal na dochov do jiného včelstva a do oddělku jsem dal zaškolkované zrale matečníky. Zitra by tam měly být vylíhlé matky a směsný-chovný oddělek rozpustím do oplozovacích odělků. Stejně mi ale nedá spát, jak to vlastně je, myslím že se to dozvím při rozpouštění onoho oddělku Shy
Pokud je tam kladoucí matka, není mi jasné, proč serii včelky nezrušily, snad že jde ještě o otevřené matečníky? Zavíčkovaný náhradní na jednom plodovém plastu zrušeny také nebyl, ten jsem vylomil ja.
(14.05.2011 21:17)petrmachac napsal(a): [ -> ]Anton prepáč, ale často používáš zkratky. Není někde dostupný seznam s uvedením významu? Sám ve svých poznámkách se snažím nějaké zavést, tak bych se je jednoduše našprtal a hotovoSmile

Prepáč Petr, som zaneprázdnený vytáčaním medu, nevšimol som si Tvju poznámku o skratkách, ktoré používam. Väčšinou často opakovaný výraz uvediem v skratke hneď za slovom v zátvorke, ale niekdy na to zabudnem a uvediem len skratku, aby som text urýchlil.

Skrtaka npr. CMC- cukromedové cesto, a nie pridáva za pomlčkou T -těsto, Md - medzidno, Rn- rojovaá nálada, NMB - náhradná materská bunka, M - matka, T trúdy, TB.- trúdie bunky, CHV- chovný rámik, CHl - chovná latrky, Šr- škôlkovací rámik, Rp- robotníči plod, Vd- varroa destructor, R - rámik-plást, Mk - materská kašička, Ms- medzistena a ďalšie.
Skratky používam vtedy, keď nejaký známy výraz sa v komentári či článku často opakuje. Tono
(23.05.2011 9:17)Tomáš Blecha napsal(a): [ -> ]Pokud je tam kladoucí matka, není mi jasné, proč serii včelky nezrušily, snad že jde ještě o otevřené matečníky? Zavíčkovaný náhradní na jednom plodovém plastu zrušeny také nebyl, ten jsem vylomil ja.

K tomuto se připojím. V neděli jsem přidal 4,5 dne staré matečníky do nástavku odděleného MM od včelstva. A nyní 2 otázky, jedna s 2 podotázkami:
  1. Nenašel jsem nikde otevřený plod
    1. má matka plodovou přestávku? (viděl jsem ji), tak jsem použil jen zavíčkované plásty.
    2. najdou si kojičky matečníky?
  2. Mám podezření, že MM je někde porušená, jinou nemám. Vleze-li mi k matečníkům matka v jaké fázi bude mít tendenci je zrušit?
Obávám se, že pokud je tam matka a neklade, tak se včelstvo připravuje na rojení. Staví včelstvo? Pokud ne tak ja hotovo na rojení.
Při hledání otevřeného plodu jsem prošel všech 50 rámků oboustranně, žádný rojový matečník jsem nenašel?
(23.05.2011 15:50)architekt odpadu napsal(a): [ -> ]Mám podezření, že MM je někde porušená, jinou nemám. Vleze-li mi k matečníkům matka v jaké fázi bude mít tendenci je zrušit?

"Teórii" o likvidácii M a lariev v nich neverím, je scestná, vždy sa o to postarajú úľové včely. Vzťah prítomnej M a jej materská látka ovplyvňuje život v úli a v takomto prípade (MB nad mater. mriežkou) odstránia prirodzenou cestou úľové včely, ktoré sú ovplyvňované materskou látkou.
Ja preto MB pri chove matiek hneď ako sú zaviečkované do škôlkovacieho rámika , do ktorého včely nemajú prístup. Anton
Tak teď nevím zda jsem to pochopil?
MB - je mateřská buńka? Pokud ano, sděluješ, že MB nad MMřížkou zruší úlové včely?
Vždyť takto popisuje odchov při matce např. A.Přidal viz. Moder.včelař jaro 2/2007.
Anebo jsem si Tvoje slova špatně přeložil?
Anton, nevim jak si to presne myslel, ale ja naprosto normalne nad mrizkou odchovavam matecniky..resp. delam dochov. Jetse se mi nestalo, aby je vcelky zrusily..
Došlo asi k nedorozumeniu, veď tak to robím i ja, no stalo sa mi, že včely nad mmr. niekoľko buniek zrušili. Ja som viac myslel na ten fakt, že ak zaviečkované MB včely zrušia, nie je práca úľovej matky, ale úľových včiel (uvažoval o tom architekt o porušenej mater. mriežky). Ja po ich zaviečkovaní nasadzujem ďalšiu sériu a vtedy by došlo k voľne prístupných Mb k zrušeniu včelami, preto ich dávam do škôlkovacích klietok a ich dochov potom môžem uskutočniť v hociktorom včelstve. Neviem Tomáš či som to dostatočne vysvetlil. Anton
Tak teď už si rozumíme. Jde o to kdo ruší matečníky..Shy
Ono to nebude tak jednoduché, jak si lidé vysvětlují různé události ve včelstvu. Některé věci si zjednodušujeme a z jiných děláme přílišnou vědu. Teorii je tolik kolik je "vědátorů" to platí ve všem.
Nikdy jsem neviděl, že by matka rušila matečníky, ale viděl jsem včelky jak tohle zrovna dělají. Z logiky věci, matky nemají důvod se příliš dřít s každým matečníkem, mají přeci jiný ukol ve včeltvu. Ovšem rozdíl je v tom, jestli jde o právě vylíhlou panušku ve vyrojeném včelstvu, nebo rozkladenou matku. V případě panušky ma dvě možnosti, bud se přídá k rojícím se včelám(druhoroj, případně poroj), nebo oběhne matečníky a "jen" je označí. Tvrdí se, že první vylíhlá matka žihadlem zabije v matečníku sokyni a zbytek dokončí včelky. Je mi záhadou jak s tak "malým" žihadlem dokáže probodnout druhou matku v matečníku, která je dobře chráněná jeho stěnou, navíc se v něm čile pohybuje-vrtí. Tím, že by taková matka obchazela matečníky a likvidovala matky uvnitř by ztrácela drahocenny čas.. Mezi tim by se některá další matka mohla vylíhnout a nastal by boj. Pro vylíhlou matku je lepší pouze dát nějaký signal ke zrušení dosud nevylíhlých matečníků.. No udělá to žihadlem,ale pouze jen označením stěny buňky. Signal je feromonalní a dává jím hlášení ulovým včelam "jsem tu a ostatní je možno-záhodno zlikvidovat". Né vždy ji to vyjde, nestihne to a musí bojovat. To jsem několikrat viděl a vždy je to stejne, včelky "přihlížejí" zapasu a nijak do něj nezasahují-ring je volný... Chtějí přeci tu nejzdatnější...
Tak jako celý proces rojení je prácí úlových včel, matka je k rojení donucená sníženou péčí a v průběhu samotného rojení včelky matku "strhnou" sebou, tak i rušení matečníků je v plně v jejich režii.
U matečníků nad mřížkou je situace stejna, jako by byly rojové. Přeci jen chov provadíme převážně v období, kdy je normalní, že ve včelstvu matečníky bývají. Čim vzdalenější jsou od hlavního sediska včelstva, tim méně ma matka snahu je označit k likvidaci, není to ani potřeba. Spíš dojde k vyrojení, pokud jsou na to včelky připravené a matečníky jsou v plodovém jádru.. Vzniká otázka, proč se nevyrojí třeba dochovné včelstvo, které ma množství matečníku nad mřížkou. Rozuzlení bude v tom, že jsou mimo hlavní sezení a plodové jádro. Navíc dochovná včelstva se snažíme držet ve stavu chovné nalady, ktera však ještě není vyloženě pokročilou tojovou naladou. Je to nepřirozený stav matečníky nad mřížkou, včelky mřižku nevymyslely.
Jiná situace nastává, pokud bychom převěsili matečníky na dochov bez mřížky. Zde bude zálěžet na tom, zda je včelstvo v rojové náladě, nebo ne. Pokud ano, tak včely matečníky dochovají a mohou se vyrojit, pokud ne, tak většinou matečníky zruší, není jich třeba. V "přechodném" období se může včelstvo do rojové nálady dostat, resp. rojová nalada se rozjede vlivem příznivých podmínek naplno. Přeci jen, přípravy na rojení je dlouhodobý proces..
Čim vzdálenejší je umístění matečníků od plodového jadra, tim spíš budou včelky matečníky ošetřovat a chránit. Mají sice oplozenou matku,ale koncentrace její mateří látky je ve vzdalenějších partiich úlu nižší, což bude motivační prvek včel ošetřovat matečníky.
Psalo se tu o chovatelském kalendáři, ale kupodivu sem nikdo nedal na žádný on-line kalendář odkaz.
Mně se zamlouvá ten na webu ZO Pardubice.
Je krásně přehledný.
Doporučuji chovatelský kalendář otočný kdy se dá otočný střed na kterém je vývoj matky přiřadit ke dnu na pevném podkladě.Odpadne složité počítání a zapisování údajů.Začínající chovatel založí sériji nastaví na kalendáři podle srozumitelných obrázků a hned vý přesně který den má dělat další ůkony a co by neměl děla aby to matečníkům neuškodilo.V každých včelařských potřebách lze zakoupit.
Dobrý den, v jednom včelstvu mi zřejmě došlo ke ztrátě matky. Všiml jsem si toho až, když se tyto včely vyrojili a při prohlídce jsem našel několik matečníků (asi 5 ) uprostřed plástu. Jinak celý úl je zaplněn zásobami a ani kousek plodu.
Mám za to, že zřejmě došlo ke ztrátě matky a včely narazili matečníky tiché výměny při které se část včel vyrojila.
Měl bych dotaz, zda se na kvalitě matky neprojeví, že matečníky mohli být třeba naraženy na larvičkách stáří dvou i více dní...zda takova matka je dobra nebo je lepsi ji vymenit a kvalitnejsi......poradí prosím někdo zkušený? děkuji
Referenční URL's