Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
S predajom je problém legislatívny... musíte mať fúru papierov z veteriny napríklad, niekde to tu bolo písane na fóre čítal som o tom nie len rozbor meliva po zime... a keď ste už spomenuli ten predaj taký istý problém predsa nastane aj tam keď napríklad mám na predaj 20 matiek v oplodniačikoch, a nemám predobjednávky tak dokým ich predám niekde musia byť, tiež to nie je hneď...
Aj darovať sa dajú, ale tiež keď nie sú papiere z veteriny.... asi nie.

A čo je miniplus?
M4: nepíšete, kde včelaříte, ale o situaci v ČR se můžeme pobavit.
To papírování kolem matek je složité pokud máte registrovaný chov a chcete pro vaše odběratele vyřizovat dotaci.
Případ, který popisují kolegové výše, je ale poměrně jednoduchý. Musí splnit jen nařízení SVS. Pokud není stanoviště s matkou ani stanoviště, kde matka cestuje v ochranném pásmu, pak platí pro přesun následující:
1. Jsou-li obě stanoviště v jednom katastrálním území pak žádná omezení nejsou.
2. Pokud matka má cestovat do jiného katastru musí mít stanoviště matky negativní vyšetření na mor včelího plodu ne starší než jeden rok. Tohle vyšetření stojí od 200Kč a včelaři, kteří to s včelařinou myslí vážně ho mají.
Dakujem za odpoved. Tak ked nie som v zone kde je mor a mam vysetrenie na mor mozem predavat matky v celej SR bez obmedzenia ? Ziadne ine papiere netreba ? Kludne na net mozem dat inzerat ze predavam matky ?

A co je to ochrane pasmo ?

Co je to miniplus ?
Tady v ČR to tak je. Já to tak dělám. Na základě vyšetření na mor, prodávám matky a oddělky po celé ČR a toto vyšetření akceptují i na Slovensku. Jen k tomu musí být i potvrzení od stání veteriny s kulatým razítkem. Nic víc není u nás potřeba.
Ochranné pásmo je místo vytyčené veterinou. Na mapě v místě kde se vyskytl mor, veterináři zapíchnou kružítko a opíší okolo kruh(jsou na to určené km), a všechny katastry, které spadají do tohoto kruhu, jsou v ochranném pásmu ve kterém je zakázán přesun včel. Do tohoto pásma se mohou včely dovážet, ale nesmí ven.
Dnes už jen sousední katastry. Kružítko je minulost. (Bez záruky)
(22.06.2019 8:27)M4rtin napsal(a): [ -> ]Dakujem za odpoved.

A co je to ochrane pasmo ?

Co je to miniplus ?

Jsem důchodce a přesto mi hledání trvalo pod minutu

https://www.google.com/search?rlz=1C1CHH...64&bih=801

Poslyšte, neděláte vy si tu z nás srandu? Vy dokážete dělat matky na kšeft a nevíte co je ochranné pásmo, jak na slovenskou (asi) legislativu se ptáte Čechů v českém VF a neumíte si najít co je miniplus? Neuvěřitelné.Big Grin
Taky jsem vám to sbaštilWink
Jaký je rozdíl v internetovém vyhledávači pro důchodce? V nějakém softwarovém zpomalovači?
Presne. Ale ten spomaľovač je v hlave a nie v PC.?
?? tak bolo tu malo prispevkov trebalo to tu ozivit... ale nie podstata bola v tom, ze som sa pytal ako dlho moze byt matka v oplodnovaciku ostatne uz islo same a to je rovnake SR ako aj v CR
Ten mini plus nebude to prave orechove lebo aj tam treba vcely ako do odielika ci myslite ze tam staci preklopit oplodniacik... ? Ale to v podstate mozem aj do dalsieho klasickeho ulu z dna a nastavku E so susami...
No, bez nějakého úlu a dalších sarapatiček včely chovat nepůjde. Ale chápu vás, bylo by super, třeba že byste dal na okno sklenici a ony by med nanosily rovnou do ní. Možná byste pak remcal, že na ní nedaly etiketu.
Tomi zas to neprezivajte.... naco mat dalsie serepeticky ked sa to da obmedzit no nie ?
Nechte starého pána na pokoji. Víte že si nepřeje abyste mu takto nadávali, napadali ho a útočili na něj. Nejlépe se mu zavděčíte když ho začnete ignorovat.
Kohoute, ty mas cas dnes v ruznych vlaknech utocit na ruzne lidi a plevelit tak temata? Je zajimave cist si zpetne kvantum tvych prispevku, ktere jsou z valne casti dobre tak akorat pro kadrovaci agitku.. Destruujes rad?
Na které různé?
Jen pro dokreslení, na 99% je j_shadow kočičák

Ona vrána k vráně...
Dobrý večer,
dnes se mi podařilo natočit video telefonem na mém oplozovacím stanovišti, jak se páří matky s trubci asi ve výšce deseti metrů, přímo nad plemenáči. Problém je však ten, že neumím toto video umístit sem na fórum. Je to ojedinělá podívaná. Potřeboval bych poradit jak to sem vložit.
Ulož to na YouTube a pak sem dej odkaz.
Snad se mi to povedlo sledujte hlavně 36. až 48. sec.

https://drive.google.com/file/d/10ff8prA...sp=sharing
Ty jo super...☺Taky bych to chtel nekdy videt na vlastni oci....?
Ahoj,
od kdy (od kolikátého dne vývoje matky od vajíčka) můžu klíckovat/školkovat (přemístit do oplodňáčků) matečníky? Jde mi o to, že v termín který kalendáře označují jako vhodný pro školkování/přesun matečníků, budu pryč.
Můžu školkovat hned po zavíčkování, tedy 9-10 den? Mám takové ty nasouvací (nasouvací na umělohmotnou misku) poměrně malé válcové klícky, kam se asi vejde jen matečník s vylíhnutou matkou.

Zakladeno budu mít dnes, odjíždím 8.7., vracím se až 12.7. nebo 13.7.

https://i.postimg.cc/cLKhH008/kalendar.jpg

Díky za rady
Referenční URL's