Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jirko, Chose - díky za reakce a rady a zkušenosti. Tohle Jirkou popsané jednoduché a logické řešení mě fakt nenapadloSad...asi ty vedraSmile. Sice je nemám kam odvézt, musím je dát vedle, nebo je dávám taky do patra nad ten původní nástavek, takže je budu věznit. Ještě bych potřeboval poradit, kolik dní káznice jim mám "napařit":-)?
Věznit na sitovanem dne někde v rošti ve stínu . Nad vcelstvem určitě ne
ok, dobre, dam je srranou do stinu, ale pak je musim vratit zpatky na palandu. uz to mam vyzkousene asi u tri vcelstev, kde nad puvodnim produkcnim mam jednonastavkove oddelky, protoze u dvou vcelatev sem takto rozdelil ta dve vcelstva kdyz se mi vyrojila a zustaly tam jeste nejake matecniky, a u jednoho vcelstva jsem v nastavku s nepovedenou serii matecnikovych misek ten chovny nastavek nechal s jednim plodovym plastem kdy si vcely narazily matecnik namisto v misce v chovne serii. tak kdyz byly zvykle litat do patra na palandu, tak sem je uz tak nechal. a funguje to, dolni litaj dolu, horni litaj nahoru. takto budou muset vydrzet do podleti, nez je budto spojim za ucelem vymeny matek nebo sundam dolu protpze je budu chtit prezimovat jako zalozni oddelek.
dnes jsem kontroloval medníky, zda a jak přibývá sladina. U jednoho včelstva, které jsem vytáčel 13/6 jsem v medníkových nástavích objevil vajíčka a matku a plod i zavíčkovaný, prostě plodiště. Nevím jak, ale nějak se mi matka dostala po vytáčení do medníku. Faktem je, že plodiště v té době bylo fakt hooodně zanesené sladinou a pylem, takže jsem doufal, že po vytočení dvou nástavků medniku včely přenosí zásoby z plodiště do medníku a uvolní prostor pro matku.

Namísto toho asi roztáhly mateří mřížkuWink a vytáhly matku do medníku, takže z dvou medníkových nástavků mám ukázkové plodiště a v plodištních nástavcích směs pylu, letošního medu a loňských zbytků zásob.

Chtěl bych se poradit, zda jste někdo podobnou situaci někdy řešil, co dělat?

1/ převěsit jednotlivé rámky s plodem a matkou z medníku do plodiště, přebytečné rámky se zásobami z plodiště dát do letošních oddělků a na volné místo v medníku dát mezistěny? Souše nemám a nevím, jestli ty mezistěny teď ještě vystaví.

nebo

2/ nechat to jak to je, a smířit se stím, že letos již z tohoto včelstva vytočím jen zásobní plásty z medníku nebo taky nic, což by nebyla taková tragédie, ale nevím, jak v podletí takto roztažené a nevytočené včelstvo "smrsknout" do zimovacích 2 nástavků, když teď jsou na 4 (39x24)?

nebo něco jiného?

Nevím, jestli postup podle 1/ nezpůsobí matce nějaký šok, teď hezky rovnoměrně klade, zakladeno je asi 4-5 plástů možná víc, ale v medníku a ne v plodišti.

Ještě mě napadá přidat pátý nástavek a pod něj dát mateří mřížku, aby nosily ted sladinu do pátého nástavku, ale nemám souše a nástavek mezistěn už asi nevystaví, případně vybrat z půovodního plodiště jakž takž volné plásty a ty dát do pátého nástavku. Jde mi o to, abych v tom matce neudělal guláš a zůstala na svém "patře", ale zase bych nechtěl úplně přijít o snůšku z lípy, protože zrovna tohle včelstvo dalo při tom prvním vytáčení ve srovnání s ostatními hodně.

Co té matce nejmíň uškodí a přitom ještě umožní něco vytočit z lípy?

díky za rady a názory a zkušenosti.
Tomáš spoliehať da že včely prenosia zaviečkované zásoby z plodiska do medníka nebolo zmysluplné...
prehoď plodové plásty tam kde majú byť aj s matkou teda do plodiska (nešlo by prehodiť celé nadstavky?)
ten medník vybav tými, "jakž tak" voľnými plástami, peľové využi pre oddelky...
janse nevyjadril uplne presne anebo jsem to spatne pochopil. Myslel jsem, ze vcely prenesou do medniku to, co prinesou z pastvy, ulozi to docasne v plodisti a pak to prenesou do medniku...jestli to tedy takto funguje.

Ale mam jiny dotaz ci bod k diskusi.

Na stanovisti v Praze jsem zkousel odchovat matky, v podstate 7 matek. Vcera jsem zjistil, z uz u druheho vcelstvicka se s matkou nwco stalo a je tam hrboplod/trubcice. Takze ty dve zrusim. Ostatni matky kladou vicemene stejnym tempem, mozna sem je trochu zbrzdil tim, ze sem je dlouho drzel v dvojoddelcich/trojoddelcich.

Ale.....asi u tri matek mi jsem videl delnice, ktere maji na zadecku za pasem 1 nebo 2 zlute prouzky. To jsou ty vcely buckfast?

Je jich v kazdem vcstvicku odhadem tak 10 prpcent, neni jich hodne, ale jsou videt a nejdou prehlidnout.

Puvodni vcelstva, ze kterych jsem odebiral plodove plasty kdyz jsem ty minioddelky tvoril, zadne zlutoprouzkate delnice nemely, to bych si vsim.

Ze by to byly zaltene vcely, to se mi taky nezda, protoze to by podle me se mely vysk,tovat i v ostatnich ulech.

Tak jedine co me napada, ze se ty tri matky sparily s euznymi trubci a nektery z tech trubcu byl od buckfastske vcely a ty matky ted kladou na stridacku jedno vajicko kranka druhe vajicko buckfast, jak to vyjde, a ty zlutoprpuzkate vcely uz musi byt nove vylihle z tech buckfast vajicek.

je toto mozne a vysvetlovalo by to vyskyt tech prouzkatych vcel? A jsou to buckfast vcely? Tedy spis krizenci?
Spíš jsou to geny včely italské a nebo cyperské.
Krizenci,nekrizenci.Jestli nosi,tak to neres.Vcele je jedno,jestli ma zadecku prouzky takove nebo makove.Dulezitejsi je,aby vcelstvo bylo mirne,vitalni a vyhledani zdroju snusky schopne,ne nejake prouzky na prdeli.To nech tem,co jsou prisati k dotacnimu cecku na chov "spravne" vcely.
no ja to jakze moc neresim, jen jsem na to koukal jak vyorana mys, ze me to prekvapilo. ja si podobny "pestrosti" slozeni vcelstba vsim u z kdyz jsem chytil a usazoval jeden cizi roj na druhem stanovisti na pisecku. Tak kdyz sem druhy den prphlizel plasty, tak jsem tam taky videl prouzkaty vcely a nebylo mi jasny, jak se tam vzaly. Napadlo me, jestli ten roj z jednoho ulu neatrh sebou vcely z vedlejsiho ulu, kde ten puvodni vcelar mel prave jinou vcelu. Nebo me napadlo, ze to mohly byt zaletle vcely jineho plemene, ktere v tom ule byly uz jako doma a kdyz se to vcelstvo vyrojilo, tak letely s rojem.
Ale kdyz sem to pak videl ve svych oddelaci s novymi matkami, tak mi tyhle dosavadni teorie moc nesedely, tak sem hledal dalsi vysvetleni. A prijde mi, ze to musi byt tou pestrosti trubcu, s kteryma se kazda ta matka sparila a do tech vajicek dava geny od ruznych trubcu pokazde jinak.
Me to celkem nevadi, ze jsou krizenci, jen me to prekvapilo.
Aspon bude co pozorovat a srovnavat pristi rok. Puvodne jsem ty matky chtel pouzit na vymenu starych matek, ale ted si je asi necham na pozorovani. Navic ty stavajici matky modre a snad jeste dokonce dve zelene kladou celkem dobre, ale to muze byt pristi rok jinak, budou zas o rok starsi, tak je kdyztak vymenim az po zime pristi rok.
Ale.....asi u tri matek mi jsem videl delnice, ktere maji na zadecku za pasem 1 nebo 2 zlute prouzky. To jsou ty vcely buckfast?

Dobrý den
U včely Bucfast není podmínkou ,že má žluté proužky .Při šlechtění se vůbec se nehledí na na vzhled ,ale jen na požadované vlastnosti včel jako je nerojivost, mírnost, jarní rozvoj ,sezení na plástech,medný výnos z jarní snůšky, medný výnos z letní snůšky ,ochota stavět nové plásty,čistící pud ,VSH. Toho se dosahuje kontrolovaným pářením na horských nebo ostrovních oplodňovacích stanicích nebo inseminací často i jedním trubcem.Poslední dobou se dává přednost hodně VSH ,ale je to na úkor nerojivosti a medného výnosu. Medný výnos u těchto včelstev není žádný velký propadák pokud se nevyrojí. Už jsou ale křížení kdy se VSH včelstva zpětně páří s medařkama .
MK
nevíte někdo, čemu říká a prodává s oddělky p. Sedláček jako "žlutou kraňku"? Prodává buckfastské matky a včely?
Jen pro zajímavost.
[Obrázky: DSC02588-1.jpg]
Včera vložený očištěný výkluz pod medník 03/07, dnes vylíhnutá matka 04/07 Huh
Včely údernice Tongue.
JK

PS
Nic není takové jaké to býti zdá se Surprised.
Letošní první serie z 23 oddělků ve 22 klade matka, v jednom dostali druhej pokus......celkem dobrá úspěšnost.
(04.07.2021 18:25)TomasK1 napsal(a): [ -> ]nevíte někdo, čemu říká a prodává s oddělky p. Sedláček jako "žlutou kraňku"? Prodává buckfastské matky a včely?

Nejlepší asi bude zeptat se pana Sedláčka.
(04.07.2021 19:00)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Včera vložený očištěný výkluz pod medník 03/07, dnes vylíhnutá matka 04/07 Huh

To Goro:
A pak, že nepřenášejí vajíčka. Dokonce celý matečník! Smile
V mém věku pozoruji stále více a více nevysvětlitelných jevů.
(04.07.2021 19:54)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]
(04.07.2021 18:25)TomasK1 napsal(a): [ -> ]nevíte někdo, čemu říká a prodává s oddělky p. Sedláček jako "žlutou kraňku"? Prodává buckfastské matky a včely?

Nejlepší asi bude zeptat se pana Sedláčka.

Mě tento dotaz zarazil, koupil jsem si od p. Sedláčka vloni inseminovanou matku, kupodivu letos její F1 ve většině oddělcích... cca 10% včel se žlutým pruhem, dnes jsem se nad tím zrovna zamyslel a říkal si, že ten Buckfast už je tady... a už se to páří s " moji" kraňkou" ( nevím jestli je to dobře ) a možná, že nakonec jsem ten šiřitel já Smile.
Jen se zeptam, jedna se o Sedlacka z Moravy nebo z Příchovic? Dekuju..
Zluta kranka- zdanicanka.Samozrejme se jedna o filutu z Bucovic.Tusim,ze tam ma jeste i mile oranzove krizenky- bucovjanku.Vic jeho web.

At je ta vcela modra,seda,zluta nebo zelena,hlavne at je odolna a da se s ni dobre pracovat.Kolega si dovezl pred lety kranku z Makedonie,zlutou ja kanarek.Vlastnosti uchazejici,zluta se objevuje i ve 4.generaci.Ne vse zlute je Bf.
Zdravím všechny včelaře.
Malý příspěvek k chovu matek: https://medove-zpravy.blogspot.com/2021/...unovi.html
Referenční URL's