Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mám tu zkušenost, že cizí larvičky berou. Jenom to nesmí být ihned po osiření včelstva, kdy tam jsou ještě vajíčka nebo mladé larvičky. Jsou jenom rády za každý nový a mladý plemenný materiál. Dolarvuji vždy série (2-3 dny po přelarvení) po první sérii. Je to z toho důvodu, že někdy nepřijmou ani polovinu misek z první série. Nejsem ještě takový borec, že mi vždy přijmou všechny matečníky (larvím max. 20 na včelstvo). Mnohdy za to může počasí nebo slabá snůška. A vůbec nedodržuji 9 dnů osiřování. Po hodině vkládám sérii. Angel
Asi už to tu někdo psal, ale efektu osiření se dá lehce dosáhnout i v produkčním včelstvu s matkou s minimem práce.

Zkusím to napsat nějak polopatě, už jsem 2 roky nechoval matky, protože jsem ,měl jiné starosti a tak to snad moc nezvorám.

Mezi medník a plodiště se dá mateří mřížka, a na ní od kraje folie cca přes 2/3 mřížky (tzn. do medníku pak vede jen jedna cesta přes cca 2-3 krajní rámky. Nad průlezovou mezerou zůstanou rámky s medem. Matka musí samozřejmě zůstat dole v plodišti - feromon od matky díky folii není tak silný, což potřebujeme). Cca nad střed folie, nebo k opačnému okraji kde je průlez do medníku, se dají třeba 2 rámky plného plodu před vylíhnutím, kde je mnoho mladušek, které se o plod starají a další se budou každý den rodit. Mezi tyto rámky dáme rámek s miskami, aby si rámek i misky řádně "navoněli". Okolo plodových rámků dáme rámky s pylem a medem. Počkáme cca dva dny a přelarvíme do misek.
Mě se tento styl osvědčil, tak už bych to asi jinak nedělal, když se to z nějakého důvodu nepovede, včelstvo to nijak neohrozí a normálně se jede dál.
(27.04.2014 19:28)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]Dominiku, nevěřím, že si včely narazí mnou vložené plemenivo po dvou hodinách osiření. Včely podle mého dají přednost svému materiálu.

Já odeberu ze včelstva matku po 2 hod. vložím nalarvenou serii (20 misek) a za 24h kontroluju přijetí.Pokud po 24 h mi netahnou ani jednu misku,tak prohlédnu celé včelstvo a najdu v něm nouzové matečníky,které postavily na svém plodu.Ty když vylámu a opět vložím serii tak startér jede bez problému,ale musím říct za sebe že se nestává často že by mi serii nevzaly napoprvé po již zmíněných 2 hodinách osiření.
Ahojte, mám dotaz, resp. problém...v sobotu jsem naplnil oplodňáčky vyrobené podle zde zveřejněného "receptu" (styrodurové). Přidal jsem matečníky, nechal pouze větrání a v neděli brzo ráno jsem je otevřel. Ještě v neděli po obědě vše vypadalo v pohodě, nicméně dnes na večer jsou všechny skoro prázdé, prostě včely nikde. Vůbec nevím co jsem udělal špatně. Nemáte někdo prosím s něčím podobným zkušenost? A je možné, že matky uvnitř matečníků jsou v pohodě i když nemají kolem sebe osazenstvo?
Pohrávám si totiž s myšlenkou, že stejně tak jak loni udělám 3 rámkový oddělek do plemenáče a do každého přidám matečník z oplodňáčků...
Jinak lokalita Hodonínsko....
Moc děkuji

Pedro
Oplodňáčky nechávám uzavřené ještě alespoň den po vylíhnutí matky. Celkem nejméně 3, raději 4 dny.
Jestli jste měl oplodňáčky ne daleko od původního stanoviště, odlétly včely do kteréhokoliv úlu s matkou ( mladé včely rády přijmou v každém úlu).
Máte pravdu pane Šumero, oplodňáčky jsem měl opravdu nedaleko od původního stanoviště. 4 dny mě připadají docela dlouho, měl bych strach (asi začátečnický) že se jim vevnitř něco stane, ale na druhou stranu mají těsto Smile myslíte, že ty opuštěné matečníky mají ještě šanci na přežití?

Děkuji za radu
Petr
Ještě dnes s nimi do tepla. Buď nasypat nové včely do oplodňáčků a zavřít nebo dát matečníky do klícek a rychle do kteréhokoliv úlu s dostatkem včel.
Hmmm...to bohužel už nezvládnu...zítra zkusím naplnit oplodňáčky, tak snad to nebude pouhé obětování včel...moc Vám děkuju..
Tak včera jsem poprvé v životě jen tak na zkoušku nalarvil 6 mat.misek.Dnes kontrola a světe div se ony jsou všechny přijaty.Že by platilo opravdu pořekadlo čím hloupější sedlák tím větší brambory?Big Grin Ale radost s toho mám.Teď ještě aby se vydařil ten zbytek.Vím že toto je teprve část úspěchu a do kladoucí matky mám ještě daleko!Smile
jestli to děláš v medníku při matce, tak hlavně nezapomeň na MM Smile
(27.04.2014 21:00)Jarinek napsal(a): [ -> ]...Mnohdy za to může počasí nebo slabá snůška....

Nebo silná snůška.Zrovna teď u mě hromadně ruší včely už několikadenní přijaté matečníky v sérii,podle starých chovatelů se chov matek"topí v medu".

S pozdravem Pavel
Já jsem včera také přelarvovala. Dělám Liebiga- jako protirojovou metodu a pak odebíráním plodových plástů ulevím produkčním včelstvům od roztočů. Jeden sběrák jsem dělala na velikonoční pondělí, plod se vylíhl a roztočů je na včelách dost, jsme tu velmi zamoření varroozou. Použiju pak kys. mléčnou.
No a druhý sběrák jsem dělala teď v neděli. Když už jsem měla nachystané chovné lišty, jen tak jsem zkusila dát druhou i do sběráku po 2dnech od vytvoření. Dnes měl 13 ze 14 přijatýchSurprised. Ten 9D měl také hodně, nepočítala jsem to, jen jsem byla velmi překvapená. Vloni i předloni to byl boj, počasí zlobilo tak uvidíme co letos. Jestli přijdou deště a ochlazení na snubní prolety tak se ještě budu muset naučit inseminovatBig Grin
O citlivosti matečníků bylo zde řečeno dost. Ale máte někdo konkrétní zkušenost, jak dlouho mohu ponechat matečníky ve stáří asi 14.-15. dnů vývoje, tj. během školkování, bez včel? Narážím konkrétné na disponibilní čas pro manipulaci s matečníky s ohledem na tepelné ztráty.
Pokud je při manipulaci do něčeho zabalím,třeba do prachovky nebo něčeho podobného(vlněného),tak vydrží dost dlouho,za tu dobu je stačím zužitkovat.Samozřejmě záleží na konkrétním počasí,pokud by mělo být takové chladno,jako slibují na neděli,kdy zrovna jako na potvoru mám v plánu vytvořit desítky oddělků se zralými matečníky,tak si je budu muset sebou brát na etapy,aby opravdu nezachladly....

S pozdravem Pavel
Dobry vecer mohl bych se zeptat jak velky ma byt opladnacek a jestli se da tam dostat vcely i jinak nez narkotizaci. Dekuji moc
Království za úspěšné přelarvení!!!!

Dám půl království (dceru bohužel nemám, tak nabízím jedině syna) za úspěšné provedení přelarvení. Už jsem to dělal asi 5x, a nic.
Nejprve jsem to zkoušel podle Liebiga, a mističky byly druhý den vždy dosucha vyčištěné.
Minulý víkend jsem to zkoušel podle modifikace, kterou zde prezentoval tuším p. Skala, tzn. že jsem do nástavku přendal jeden zásobní plást, dvě souše a smetl do něj mladušky. Za cca hodinu jsem ze zdrojového úlu odebral larvičky, umístil do misek a dal do nástavku. Za dva dny jsem tam nakoukl, a z deseti misek byla přijatá jen jedna, ostatní jsou obalené voskem, ale prázdné.
Byl jsem loni na školení v Borové Ladě, přišlo mi to všechno krásně jednoduché, ale prostě se mi nedaří, nedaří a nedaří.
Obzvláště vtipné bylo, když jsem v jednom osiřelci po devíti dnech vylámal matečníky, dal chovný rámek, za dva dny kouknul, misky suché, tak jsem to nechal být, že včely (až bude čas) rozpustím v mateřském úle, o víkendu to chtěl udělat a přes jednu misku už bylo srdíčko panenského vosku a v něm čerstvé larvičky!!! Řekl jsem si, že jsem blb a přendal s plodovými plásty i matku, ale v původním úle matka nechybí. Takže mám oddělek s kladoucí matkou, o jehož principu vzniku nevím zhola nicSad
Vypadá to, že místo úspěšného rozšiřování počtu včelstev budu třít bídu s nouzí a honit někde na poslední chvíli oddělky či matky.
Odpověděl sis sám. 9ti denní metodika funguje, jen jsi nedostal včelstvo do chovné nálady,neměly důvod, když mají matku.
zkus to udělat podle toho jak to tu popisoval Jiří Šilhán... já to dělám i bez té folie, vytáhnu dva rámky s otevřeným plodem nahoru do vrchního medníku na den dám ovonět rámek s miskami,pak je nalarvím nasucho, to se mi ujmou tak dvě-tři a ty za dva dny zruším mateří kašičku rozdělím do všech a přelarvím znovu do všech a klidně z jiného úlu. Minule mi vyšlo 7 z 12 včera jsem larvil další tak zatím nevím. Já si s tím jen hraju mně to stačí jich mít jen pár
Jirko já zkouším do medníku nad mřížku. Popvé 3 z 9-pak sem je dal blbě do oplodňáčků (to byl u mne Milan Smile ) všecko z5. Pak další pokus 3 z 6ti-všechny zčernaly-klepnul z rámkem, bo mě vyklouznul z ruky, a to bylo tak z 10cm. 4tý den od přelarvení (špatná doba) v Pondělí jsme to zkusil znova a 10z 12 (ty dva sem zkoušel z vajíčka-ale blbě se mě bralo-jen pokus). Tuhle sérii nechám vylíhnoutv klíckách a vemu jen 3 nejpěknější a ty do oplodnáčků. Já si prostě hraju, musím a chci si to vyzkoušet. Jinak přelarvuju jen na kapku medu. špejhli s hrotem, namočim do medu, a jen lehce ťuknu o dno buňky. Jinak sem zkoušel přelarvovat aj tou čínskou lžičkou z jazýčkem a naprosto mě to nešlo. Dělám tou oboustranou kovovou a jde mi to lépe. Jen sem musel trošičku přihnout ten slabší koneček. Měl špatný uhel a musel sem lámat stěny buňky abych podebral. Takže zatím spokojenost Smile.
Muzu se zeptat, nechoval jsem jeste nikdy matky ale chci to zkusit, mame 8 vcelstev a letos je zapotrebi matky vymenit, akorat nevim co by bylo lepsi, jestli vyrobit opladnacky nebo pouzit plemenacky na 2*2 ramecky velikosti 24*39cm. Dekuji moc
Referenční URL's