Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Sběrných oddělek...v tomhle případě sádku nemusíš nikam vozit. V sádce potřebuješ mít přetlak mladých včel- krmiček a ty ti nikam neodletí. Pro tenhle případ používám plásty s líhnoucím se plodem, které jsem si s předstihem přesunul do medníku - tudíž nehrozí přítomnost otevřeného plodu.
[Obrázky: 1417823_1594776894103642_8733663798029638538_o.jpg]

to je ta správná ulička pro vložení lišty s larvičkami
ty okolní rámky jsou od NOVO ? pokud ano napiš prosím Tě o nich něco do určeného vlákna, dík.
v úterý navečer jsem vložil k ovonění sériové lišty 2 rámky s otevřeným plodem(90% ještě vajíčka),je tedy velká pravděpodobnost,že tam zítra(čtvrtek)již budou matečníky?
Ptám se proto,že jsem chtěl zítra larvit pro získání MK a v pátek přelarvit "naostro".
Když tam budou matečníky,mohu využít MK z nich a rovnou nalarvit "naostro"?
V plánu pak mám v sobotu,nebo neděli vyjmout matečníky(snad se něco ujme)a vytvořit oddělky.Je to správně načasováno?
Díky
Nechápu vložení ser lišty s otevřeným plodem?

Budeš dělat oddělky s otevřeným matečníkem? počkal bych až těsne před líhnutím a k tomu datu měl připravené oddělky se zav. plodem. MK trošku rozřeď-ja zkusil sladinu/med a přijaly dobře.
Tak jsem včera poprvé přelarvoval. Řekl bych že nejsem spokojenej.
1-vytvářel jsem startér - všude hromada včel, více ve vzduchu, než ve startéru.
Příště mám porosit vodou?
2-samotné přelarvování do umělých matečníků - až do včera jsem myslel, že mám supr zrak - omyl. Jinak vybrat správnou larvičku podle knížek, obrázků, internetu,... taky nejde.
3-při přípravě cukerného roztoku mi rupla doma flaška. No to vám řeknu - hustý.
Tak nevím, dneska budu překládat sérii do medníku - jsem na to zvědav.
Příde mi tato metoda sice pro chov matek jako dobrá, ale co v tu dobu prožívají včely - i vinou určitě mojí. ? Asi se jim moc tato metoda nelíbí...?
Je to jen o praxi. Nachystáš si bednu na startér, šoupneš tam dva plodové plásty s mlaďuškami, přidáš zásobní plást a souš s vodou, zavřeš. Ve víku je dobré mít otvor na smyk. Nasadíš smyk, dometeš trochu dalších mlaďušek, když je potřeba. Zavřeš a dáš do chládku. Nic složitého v tom nehledej.
Oči - taky jsem k tomu došel, bez binokulární lupy nejsem schopen larvit. Ani brýle na čtení nestačí. S tím se holt musíme smířit.
Krmení ve skle jsem hned zavrhl, právě pro to riziko rozbití.
Musíme si uvědomit, že ve starteru nejsou důležitý ty včely, který tam dáme, ale ty které se tam vylíhnou ....z nich se velmi brzy stanou kojičky. A ty tam potřebujeme. Proto se taky čeká a vlastní naražené matečníky se vylámou.
Jel jsem podle návodu: do stratéru se vloží dva rámky s pylovými a glycidovými zásobami + souš s vodou a cca 1 kg mladušek.Přemýšlím teda co budu dělat dnes dál, jestli se matečníky neujmou - což celkem předpokládám.
Tak zkus další sérii, ono se to jednou aspoň něco povede.Smile
(07.05.2015 6:18)ZdenekM napsal(a): [ -> ]Nechápu vložení ser lišty s otevřeným plodem?

Budeš dělat oddělky s otevřeným matečníkem? počkal bych až těsne před líhnutím a k tomu datu měl připravené oddělky se zav. plodem. MK trošku rozřeď-ja zkusil sladinu/med a přijaly dobře.

Upřesnění: K ser liště jsem dal rámky s otevřeným plodem.
Myslel jsem oddělky až tu další sobotu,neděli Smile
(07.05.2015 10:38)Lexina-L1 napsal(a): [ -> ]Jel jsem podle návodu: do stratéru se vloží dva rámky s pylovými a glycidovými zásobami + souš s vodou a cca 1 kg mladušek.Přemýšlím teda co budu dělat dnes dál, jestli se matečníky neujmou - což celkem předpokládám.

Tři rámky na 1kg včel.....to tam musí být sakra plno Smile kde ten návod je???
Na vícero stránkách, kde je nazván jako: chov matek v medníku, nebo chov pomocí sádky, nebo chov pomocí startéru
Hm to je zvláštní, to co ty popisuješ, je chov matky ve smetenci Smile vyhody by to mělo mít že nemají na čem narazit nouzový matečník , ale na druhou stranu je fakt nic nebude držet v úle, hlavně když tak budou smeteny i létavky.
Chov matek v medníku (při matce) je principiálně něco jiného
Sádka i starter mají plásty s plodem
Po dvoch rokoch sa mi konečne zadarilo s Nicotom.Zo 16 vložených misiek s larvičkami mi chovné včelstvo prijalo 16 larvičiek.Po minulé roky to bolo 2-5 larvičiek zo šesnástich.
Chovné-bezmatečné včelstvo som vytvoril odobratím 10 rámikov z rôznych včelstiev s najmä zaviečkovaným plodom a bohatými peľovými a medovými zásobami pred deviatimi dňami.Za týchto devať dní sa vyliahlo množstvo mladušiek,včelstvo po otvorení úľa pred vložením chovnej série doslovne "vykypelo".Do úľa som vložil po zakladení vybranou matkou celý Nicot, s predpokladom liahnutia vajíčok nasledujúci deň a vylámal všetky narazené materské bunky.Na druhý deň všetky vajíčka boli vyliahnuté,dal som ich teda na chovný rámik,po hodine od vloženia som zakŕmil litrom roztoku 1:1 a dnes,nádhera.Všetky larvičky prijaté,plávajúce v množstve materskej kašičky.Viem,že mnoho včelárov má s Nicotom obdobný problém slabého prijímania larvičiek,takže doporučujem vyskúšať takto
Ze 40 - 36 přijatých. Do nových misek bez ovonění.
http://lh4.ggpht.com/-t0nsbZFW49w/TlkWHN...y-0043.jpg
Tak z 10 nalarvených matečníků je ujmuto 7. Dnes jsem je přendal do medníku. Takže jsem asi spokojen? Jestli se teda něco v medníku zvláštního nestane, tak budu spokojen určitě
(03.05.2015 20:08)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Je potřeba taky snížit množství mateřského feromonu v tom medníku aspoň na chvíli. Tj buď dvojité noviny s otvory nebo ze 3/4 překrytý otvor mezi nástavky folii.
Tu je možno odstranit již při přijetí prvních matečníků. Ty druhé přelarvované na získanou MK už berou jako že je to rozhodnuté a ony jen pokračují.
Nararvil bych i napoprvé celou lištu jen je možné použít i malinko větší larvičky...i když v rámci nácviku ....Big Grin
A nezapomenout na MM mezi medníkem a úlem.
Při současné snůšce asi netřeba přikrmovat.

ještě,jen když jsem dal fóli na ostro přes celý nástavek cca 1hodinu před přelarvením,mám ji po vložení lišty ještě nechat 1den nebo odsunout na 4cm prostoru
díky
To by se ti mohly uvařit !!!!
Moje prvni prelarvovani 23.4. uspesnost zadny zazrak chytil se jeden matecnik z peti prelarvovanych misek. Tak jsem ho dal do oddelku i s listou. Pri prendavani matecniku byl krasne zavickovan.
[Obrázky: IMG_20150508_WA0002_1.jpg]

Predpokladam spravne ze se matka vylihla nekdy okolo 5.5. a uz vcelky jen dostavely srdicko nebo je to ztraceny matecnik ?

Nemel jsem cas matku hledat, kdyztak se mrknu zitra.
Referenční URL's