Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
A je to tady. Zdařilo se a z pokusu je kladoucí matička. Wink
Přelarvováno do MK, přeneseno do medníku nad mřížku, ale nepřeložen plodový plást na přitáhnutí mladušek. Šlo to taky, nakonec se z deseti nalarvených misek ujalo cca šest. No a do oddělku jsem dal matečníky dva, pro jistotu. Minulý týden v sobotu při kontrole nebylo v buňkách nic. Už jsem propadal panice a skoro plakal, že to nevyšlo. Včera při kontrole zakladeno kde co. Vajíčka pěkně dole uprostřed buněk. Matku jsem sice neviděl, ale ani jsem ji pak po spatření prvního plodu nehledal. Počkám a něž se z vajíček vylíhnou včelky, tak ji označím. Pak bych ji taky nemusel vidět Smile
Tož zatím tak.
Krásný pocit, když to klapne, co?
A ještě lepší je tu svou kladoucí matičku vytáhnout z oplodňáčku. To je prostě nepopsatelná radost. Pak označit a šup s ní tam, kam je plánováno. Je pravda, že v množení v malém měřítku je oplodňáček zbytečný, ale za ten pocit to stálo!
Už se těším na další jaro. Maky
(28.06.2015 18:21)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]již jsem přidal i videa http://medove-zpravy.blogspot.cz/2015/06...zicka.html


To ti to jde tou čínskou lžičkou i larvička z panenského plástu?
ano zrovna včera jsem prelarvoval i z panenského plastu. jde jen o to aby lžička měla slabí jazýček, který je pružný.

videa jsou stara a dnes již díky praxi je to frčák. jo faktická připomínka to olíznutí jazýčku lžičky je důležité, neboť na něm ulpí mateři kašička a ta zpomaluje práci.
Hlavně do toho plástu pořádně vidět.
Já jsem si poprvé koupil tu umělohmotnou lžičku za 15KČ, nikdy více bych to neudělal. Žádný jazýček, tuhá jako skála. I lopata byla ohebnější.
Nakonec jsem klasicky rozkousal kus třísky.
Jo, když člověk dojede na včelnici kus od domu a zjistí co nemá, teprve pak dojde na to, co vše za potřeby dokáže v přírodě najít.
Taketo prekvapenie v jednom z mednikov.

[Obrázky: P8070103.jpg]

Su to rojove matky z konca maja urcene na pokusy s inseminaciou /opat bola o rok odlozena/ docasne ulozene. Pochadzaju z jedneho vcelstva, ak sa dobre pamatam 5 ich bolo vychytenych , ostatne "vyliahnute v ruke, ta jedna uhynuta bola este svetla. /ta skoro zatmelena/ Skusim jednu dat na oplodnenie.

[Obrázky: P1010104.jpg][Obrázky: P1010105.jpg][Obrázky: P1010106.jpg]

Pekny den
Bol som na prednaske na temu chov matiek. Prednasal pan Stefan Topor a vravel ze ma odpozorovane, ze matka bere ohlad na to, z akeho priestoru vylieta na parenie. Tym padom sa pari s urcitym poctom trudov. Vsimli ste si ze by sa taketo matky z oplodniakov a mini ulov vykladli rychlejsie a vcely si robili tichu vymenu uz po roku - dvoch rokoch ? Osobne s tym skusenosti nemam, lebo ked robim aj oddelky (mam ich v Bckovom VN), tak si matku vychovaju z otvoreneho plodu a na prelet ide z velkeho priestoru a matky nekupujem od chovatelov.
Co vy na to?

M.
Samozřejmě ta matka musí vědět, že se nevyrojí,a když, tak do malé dutiny.
Chcel by som od budúceho roku intenzívne chovať matky. Chcem si kúpiť nejakú knihu o chove matiek. Je nejaká, ktorá sa vám osvedčila a bola by vhodná?
Intenzívne myslíš desať matiek pre seba, alebo veľa ? Pre bežné potreby včelára stačí aj tento článok. Knižky o chove matiek bývajú tenké aj hrubšie, ale v súhrne v nich viac rozumu nie je. Ušetríš si čas. Úspešnosť chovu býva rôzna aj napriek dokonalosti chovateľa.
http://www.pv.sk/vcely/prax_clanky040.asp
10 matiek sa mi neoplatí chovať. Viac.
Ak viac, tak požiadaj o radu Jara, ktorý je skúsený chovateľ. Používal som Nicot, ale po operácii očí mi vyhovuje aj prelarvovanie. Nepohrdnem ani rojovými bunkami z dobrej rodiny. Nikdy však nevieš z akým trúdom sa spári M a preto by si mal mať viac rodín s chovnými trúdmi, aby si znížil podiel pirátov z okolia na genetiku matiek. A to je fuška na niekoľko rokov. Chov matiek si tiež vyžaduje dodržiavanie harmonogramu = čas v pravý čas.
Ale je pravda, že veľa včelárom stačí, ked mladú M vôbec má a nemusí mať ani šľachtický rodokmeň. Je ťažké zistiť či včelár pančuje med a tiež či chovateľ pančuje matky. Je to len na jeho svedomí.
No, ja sa snažím nechávať množstvo trúdov na včely, Používam voľnú stavbu, takže moje včelstvá majú cca 17 - 20% trúdov, čo je podstatne viac ako pri používaní MS. Ale samozrejme, záruka nieje, spáriť sa môžu aj s trúdmi od kohokoľvek. Otázne je, ako ďaleko býva zhromaždisko trúdov a kam až matka lieta na olpodnenie. Vraj to býva najviac do 1km, ale tento údaj neviem, či je pravdivý. Ak by bol, tak potom by to bolo v celku fajn. Cca 1km okolo mňa nie sú žiadne včely a na hranici toho km je jeden včelár.



Ja plánujem rozchovávať najmä od jednej moje rekordmanky vo výnosoch. Celkovo dobre ploduje, včely sú mierne a asi najlepšie včelstvo, aké som mal. A to pritom tá matka má už 4 roky. AK dožije budúceho roka, skúsim rozchov od nej. Ale uvidíme. Cielene som od nej nechoval, ale skúsil som u dvoch odložencov pokusne vajíčka z toho včelstva, nech si vychovajú matku, no ani jedna nemala vlastnosti po matke...
(25.09.2015 13:53)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]Ja plánujem rozchovávať najmä od jednej moje rekordmanky vo výnosoch. Celkovo dobre ploduje, včely sú mierne a asi najlepšie včelstvo, aké som mal. atke...

Jaro , také rekordmanky budeš mať jedine od tej matky ktoá bola jej matkou! Ale skús , uvidíš.
Jaroslav Stoklasa
Ked chces chovat od 4 rocnej matky tak na to uz bolo vcera neskoro Big Grin ked ti ju vcely nevymenili doteraz tak na buduci rok ju vymenia urcite musis sa poponahlat Big Grin
Odporucam sa zucastnit nejakej odbornej prednasky najlepsie aj praktickej na vcelnici,lebo 1x vidit je lepsie ako 100x citat v knihe a pocas dlhych zimnych vecerov mozes sledovat videa ako chovat matky na youtube ich je plno .Pozri si stranku pana Michala Vinca z Presova on je velky odbornik co sa tyka chovu vcelich matiek posledna prezentacia je zamerana na chov matiek.

http://www.farmamedana.eu/prednaskova-cinnost
(25.09.2015 15:19)Jaro - Vigor napsal(a): [ -> ]Jaroslav Stoklasa
Ked chces chovat od 4 rocnej matky tak na to uz bolo vcera neskoro Big Grin ked ti ju vcely nevymenili doteraz tak na buduci rok ju vymenia urcite musis sa poponahlat Big Grin
Odporucam sa zucastnit nejakej odbornej prednasky najlepsie aj praktickej na vcelnici,lebo 1x vidit je lepsie ako 100x citat v knihe a pocas dlhych zimnych vecerov mozes sledovat videa ako chovat matky na youtube ich je plno .Pozri si stranku pana Michala Vinca z Presova on je velky odbornik co sa tyka chovu vcelich matiek posledna prezentacia je zamerana na chov matiek.

http://www.farmamedana.eu/prednaskova-cinnost

Ja som čakal, ž ju vymenia už tento rok, ale nič,. Naschvál som ju nechal. Sám som zvedavý, dokedy vydrží. Ale aj tento kládla najviac. Viac ako mladé matky.
Včelky CZ,tie tvoje červené body ktoré sa ti zapáčili rozdávať vo všetkých témach kde z niečim nesúhlasíš, si ani jediným argumentom v ničom nepresvedčil prejaviť iný názor,len tým bodom.Zrejme máš v tom nejakú záľubu či úchyľku tieto body rozdávať,to neviem posúdiť,ale ešte som nečítal tvoj názor,kde by si sa snažil niekoho presvedčiť,že nemá pravdu.Takýchto červených bez názoru zbožňujem.
A zelené body bez názoru Ti nevadí?
Také je používám a také nekomentuji...
(I když ani u jednoho to není 100% pravda - někdy se rozepíší, vidím-li důvod.)

"Palce" využívám v tom smyslu, jak je popsáno v jejich titulku (viditelný po najetí myší).
EDIT: Tedy: "Nesouhlasím s příspěvkem" anebo "Souhlasím s příspěvkem".
Nic víc, nic míň...

Stačí takto?
Referenční URL's