Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jindřichu, díky za odkaz, pročetl jsem si to, a i starší příspěvek v blogu o výrobě mateřích misek, ve kterém zmiňuješ a je vyfocená silikonová forma. Používáš ji ještě? Osvědčila se ti? Poradil bys, kde se dá koupit?

už jsem to našelSmile
TomasiK1 ano používám a da se koupit třeba zde : https://www.vceliobchod.cz/silikonova-fo...kove-misky
Jindřichu díky, mám tam něco objednané, tak přiobjednám i tu formu, doteď jsem jí nějak vždycky přehlíd, uvidíme, jak to bude fungovat, letos jsem prvně zkušel do misek, a moc se to nepovedlo, zvoral jsem co se dalo, tak třeba voskové misky budou jedním malým plusem příští rok.
Zkusil jsem smirkem vybrousit jenom dřevěný kolík o průměru 9mm a porovnat výsledek s plastovými miskami. Zdá se mi, že ty voskové jsou lepší - jako začátečník to nemůžu posoudit na základě dlouhodobých zkušeností, ale ty tři misky vlevo se zdají být větší (jestli to vůbec něco znamená Smile
[attachment=6019]
[attachment=6020]
(06.07.2021 14:25)Honza Veber napsal(a): [ -> ]Jen se zeptam, jedna se o Sedlacka z Moravy nebo z Příchovic? Dekuju..

Příchovic
Ze by uz i slechtitelske chovy projevili zajem o vetsi genetickou ruznorodost???
neeeee, jedna se o Sedlacka z Bucovic. na jednom z poslednicj videi vydava oddelky a komentuje to s tim, ze jsou to zlute kranky.

co sem tak ruzne dosud cet, tak nikde v literature ani jinde nikdo nerozlisuje podle barev, ale podle linii....tal mi mebylo kasne, proc zrovna Sedlacek z Bucovic vyzdvihuje, ze jeho kranka je zluta. prijde mi to jak u holubaru nebo chovatelu papousku, ty se rozlisujou barvama, pripadne jeste chovatele koni ci skotu.....ale u vcel???? takze proto me napadlo ze pod pojmem zluta kranka je schovana buckfastska vcela, protoze jiny duvod prp anoncovani ze je ZLUTA me nenapadl.

jak mi radil tady Honza Havelka, abych mu napsal, tal to sem mu tedy nepsal, protoze bych se dozvexel, ze je to zluta kranka, kterou nasel v lese a rika ji zdanicanka nebo bucovjanka.

ka tem svejm matkam zacnu rikat pisecanky....a vejde se pod to cokoliv.
Kraňka se v ČR pozná pouze podle toho, jestli je na ni vydána dotace, jiné pevně ukotvené chovatelské znaky nemá.
Smile
A v Rakousku?
V Rakousku podle ceny Wink
já teď přesně nevím, ale co jsem čet v knížkách, tak jednotlivá plemena (říkám to správně?) by se měla od sebe rozlišovat nějakým charakteristickým znakem, index lomu křídla/lokte, se tomu myslím říká. Ale nevím, jestli to platí pro rozlišení včely medonosné od jiných včel nebo pro rozlišení plemen v rámci druhu včela medonosná. teď ty knížky nemám u sebe.
Jiran myslím že máš klasicky singry, mam od něj taky IM a matky maj sice světlejší pruhy ale vcely ne. Jsem s f1 po matce spokojen. A mimochodem tenhle p. Sedlacek z prichovic mi přijde velice slušný člověk.
Zdravím včelaře. Ležím doma a tak jsem se přemluvil , že s postýlky, konečně doplním o mé zkušenosti s oplodňáčky, Tak snad to bude někoho zajímat, případně to i některým pomůže.
Přeji hezky večer a přeji hlavně zdraví a ať nám včelky létají a dělají radost.
https://medove-zpravy.blogspot.com/2021/...nacku.html
PS: Pokud mohu jen byl bych rad pokud by Vás i nadále zajímaly naše zkušenosti, dejte to najevo třeba palcem.
Parada Jindrichu! Ty cesnove uzavery vypadaji zajimave! Kdyby sly koupit samotne, hned bych je bral Wink hezkej den i vikend!
Honza
Ahoj Honzo , jde to:
http://www.pokornydacice.cz/plastove-ram...-dily.html
Díky za podporu.
(07.07.2021 20:56)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Kraňka se v ČR pozná pouze podle toho, jestli je na ni vydána dotace, jiné pevně ukotvené chovatelské znaky nemá.

Tá otázka tu už padla, nemusia chovatelia matiek vykazovať , že ich matky majú správny lakťový index?
Jindro, moc dekuju! Jen jsem koukal, ony jsou soucasti te vchodove trubky, vid? Nevis co to ma za prumer? Tys ten sdruzeny iplodnacek vratil? A videl bys rozdil treba drevo versus plast popripade styrodur?
Tak Honzo koukni na to, snažil jsem se to popsat.
https://medove-zpravy.blogspot.com/2021/...rukce.html
No uzasny Jindrichu!!
(06.07.2021 0:06)Jiran napsal(a): [ -> ]
(04.07.2021 19:54)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]
(04.07.2021 18:25)TomasK1 napsal(a): [ -> ]nevíte někdo, čemu říká a prodává s oddělky p. Sedláček jako "žlutou kraňku"? Prodává buckfastské matky a včely?

Nejlepší asi bude zeptat se pana Sedláčka.

Mě tento dotaz zarazil, koupil jsem si od p. Sedláčka vloni inseminovanou matku, kupodivu letos její F1 ve většině oddělcích... cca 10% včel se žlutým pruhem, dnes jsem se nad tím zrovna zamyslel a říkal si, že ten Buckfast už je tady... a už se to páří s " moji" kraňkou" ( nevím jestli je to dobře ) a možná, že nakonec jsem ten šiřitel já Smile.

Také mám od jedné inseminované matky Smile


[Obrázky: IMG-20210720-190142.jpg]
Referenční URL's