Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
A kdy pocitas ze se oplodnej? Jaky je u tebe pocasi?ja furt spekuluju, jestli to ma vyznam matky chovat takto brzo. Vim, ze si mohou pockat v ule na oplodneni i nekolik tydnu, ale to spis beru jako nouzovku, kdyz zrovna neni pocasi na snubni prolety, ale ted je zatim furt pod 20 a trubci asi na ta shromazdiste neletaji. Jak to vidis? Dik .
(29.04.2023 12:53)TomasK1 napsal(a): [ -> ]... Vim, ze si mohou pockat v ule na oplodneni i nekolik tydnu...

Blush Angel
.... počkať môžu, ale už po dvoch týždňoch čakania šanca úspešného oplodnenia je mizivá...
2.5. lihnuti, kladeni uprostred repky od cca 12.5.. 1r oddelek na zacatku kvetna = silne vcelstvo v podleti. Bez krmeni, bez posilovani. Trubci jsou uz minimalne 14d zrali.
Goro + Freyi - prave proto se Freye ptam. V praze jsem mel cas pozorovat deni kolem ulu a v ulech posledni tydny pres den a trubci jsou, zrali asi taky, ale vubec si nevybavuju, ze bych je videl odletat z ulu nebo se vracet z "vyletu", maximalne tak vyprasit pred ul.
Prijde mi, ze teploty kolem 17-18 stuonu jsku malo, cetl jsem, ze trubci letaji az od 20 na ty shromazdiste. Tak proto se Freye ptam, jak na tom s pocasim pro trubce, potazmo pro matky je, kdyz uz ma neoplodnene matky a zrale trubce, tak ale co s tim pocasim.
Trubce uvidíš vylétat odpoledne v určitou dobu. Čím starší panušky, tím větší tlak dělnic vyprat je ven na snubní prolety a to i při horším počasí. Tudíž pokud těch 10d neproprší nebo nepromrzne, příroda si najde cestu.
Cimala tvrdí že na oplodnění matek musí být 20stupňú. Když se to po určitou dobu nepodaří myslím že matky z plemenáčú odstraní a dá nové.
S těmi super časnými matkami nemám moc dobrou zkušenost, ideál je oplodnění dle počasí polovina května - polovina června (letos to bude možná mírně zpožděné), kdy všechno jede naplno a je nevyšší variabilita trubců.
Já teprve budu chov zakládat. Několikrát jsem o matky díky výkyvům nestálého počasí přišel, když jsem byl nedočkavý.
Nejlepsi matky jsou kvetnove. Vyberes nej vcelstvo a druhych 50% prijde od nej vcelstev bo nej vcelstva v teto dobe si drzi zrale trubce.

Cimala nema pravdu, neni treba 20st.
Chov matek v plném proudu...
(30.04.2023 20:00)Frey napsal(a): [ -> ]Nejlepsi matky jsou kvetnove. Vyberes nej vcelstvo a druhych 50% prijde od nej vcelstev bo nej vcelstva v teto dobe si drzi zrale trubce.

Cimala nema pravdu, neni treba 20st.

Cimala má pravdu ale jinak. Ve stínu a podle metorologú je třeba 13C°. Ale před úly i za úly svítí slunce a 20C° se splní snadno.
V neděli jsem zkoušel první larvení, neměl jsem kašičku, takže na vodu.
Z 18 larev nechali 1.
Takže znova a lépe a tentokráte s kašičkou.
Snad to bude lepšejší
Kašičkou či nekašičkou to určitě nebude - včely to stejně prvně odsají a pak začnou krmit, čím uznají za vhodné. Zkus se zaměřit na správnou velikost (stáří) larviček a šetrné zacházení s nimi.
Já nalarvil taky,a tady zatím nic,neprijmuly nic,trubce ještě nemají,nakveta řepka a jabloně tak za týden, možná dýl, stojí to zaprd ve vyšších polohách,zima a vítr,780 m.n.m
A dotázka, v případě, že se chytla jenom jedna larvička z 18. Lze larvit hned znovu a ponechat ten jeden matečník v liště. Nebo lepší zrušit matečník a larvit celé znova?
Jde to. Už po pár hodinách je poznat kterou krmí kaší takže není nutné čekat...
Díky Wink
Tak v Sázavě, cca 300 m.n.m. kvete snad všechno.
V pondělí nalarveno:

[Obrázky: 7-FE34-F53-CC38-490-F-8903-821621-F8-EEC8-1-102-o.jpg]

Sice "vzaly" 15 ze 16, ale díky masívní snůšce a nedostatku včelařské výbavy mám všechna včelstva v docela slušné rojovce. Opakované vylamování matečníků mně už nebaví takže o víkednu přelétáky.
Já rojovou náladu řeším oddělkem se starou matkou a ponecháním jednoho matečníku v původním včelstvu.
To bych musel udelat v praze 11 oddelku a na pisecku asi 7, a to uz fakt nemam kam davat.
Spojujes je potom zase zpatky nebo co s temi oddelky pak delas? Nechavas si je pres zimu jako zalozni?
Referenční URL's