Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ve špalku je 200 včel, co musí postavit dílo, nasbírat pyl,... a oni si najdou čas očistit z matičky veškerou barvu. #wtf
To se dřív nedělo. Asi je ta červená dráždí jako bejka
Tome, ktvému příspěvku o vlastnostech matek na stanovišti. Tady je asi zásadní co máš v blízkém okolí, nemyslím tím efektivní dolet včel cca 3 km, ale tak do kilometru daleko, trubci možná zaletí dál, ale když je tam odnese vítr, trubčí shromaždiště budeš mít blízko svého stanoviště, trubec nelítá daleko, ani ne proto že by byl líný,ale šetří energii na moment snubního proletu, a tam vyhrají ti co mají dost sil a energie. Takže pokud tam nemáš extra převčeleno, měli by prolety přečíslit tvoji trubci, ono nejde o to jak jsi zmínil, že nechováš trubčí včelstva, ale silná včelstva si jich chovají velký přebytek, a pozoruju že rok od roku víc (možná už je to tím, že jde o selekci kvůli kleštíkovi) Letos budu mít velké dilema kdy účině zasáhnout a nepřijít při tom o medovici, ale to je na jiné téma. Jenže tady jde o to pochopit, že trubci, ať už se jich podaří s tvojí matkou spářit kolik chce, vlastnosti nové matky neovlivňují, ta nová matka nese pouze geny původního včelstva, to co do ní trubci dají tak poznáš až na včelkách co se budou líhnout a spermatéka matky je velmi záludná, proto se někdy nestíháme divit jak se povaha včelstva mění...
Tome, kdo dela vazny chov matek, musi chovat i trubce a mit pod kontrolou i svoje okoli. Ale tim myslim chovatele co delaji seriozni plemenarskou praci.
Protoze "mit pod kontrolou okoli" je mimo moznosti vetsiny vcelaru. Viz borci jako Marada/Sklenar, se s tim musi nejak popasovat a byt aspon trochu izolovani.
V tomhle ohledu ja nemam co resit, protoze v efektivnim doletu vcel nemam zadnyho vcelare. V teoretickym jo, ale je to vzdusnou carou 3km pres kopec / souvislej pas lesa a tam jsem vcely letet nikdy nevidel. Takze ja precisluju, jak jsi to nazval.

Pro uplnost popíšu smutny zaver testovani přenošené matičky - neprezila snubni prolet. Vratila se a pošla. Vcely byly totalne zoufaly a snazily se ji resuscitovat, coz bylo zjevne marny.
Jenže tady se pořádná plemenářská práce nenosí, nedělá. Tady se dělá kopírka na matky pro dotace.
PN.
Někteří lidi to řeší brzkým chovem matek v dubnu ,vystavěnou trubčinu dávají v březnu aby měli trubce dřív než se vylíhnou sousedům.Ale je to risk kvůli počasí. No a pak chov záložních matek v létě až sousedova včelstva vyženou trubce. Někdo psal že mívá trubce i v září .
(24.06.2023 13:25)VlastaM napsal(a): [ -> ]Někteří lidi to řeší brzkým chovem matek v dubnu ,vystavěnou trubčinu dávají v březnu aby měli trubce dřív než se vylíhnou sousedům.Ale je to risk kvůli počasí. No a pak chov záložních matek v létě až sousedova včelstva vyženou trubce. Někdo psal že mívá trubce i v září .

Jj, taky jsem to takto prevzal od starsich. Jedničce davam vystavenou trubcinu misto st. ramku a nevyrezavam. Ideal by byl vymenovat zakladene trubciny z 1. i ostatnim, ale k tomu jsem se nedokopal.

Ten vliv stanoviste, o kterym psal Tomas, by me taky zajimal. A to z toho pohledu, ze agresivni vcelstvo se mi obcas vyskytne - uprostred vcelnice. Ale je to zridka. Jen spekuluju o vlivu zaletavani na agresivitu.
Daste, a kdy tu vystavenou trubcinu odebiras z 1. ? Hned po vylihnuti prvnich trubcu a nahrazujes ramek novym stavebnim nebo az na konci leta?
Ja si letos (driv jsem to nezkoumal) vsim, ze po nejake dobe zacnou trubcinu zanaset sladinou a vyuzivaj jako prekladiste. Nwbo jestli to bylo nouzove reseni a nechaly by ji jinak prazdnou nebo zakladla matka znovu trubcema?
Rozhodne jsem nevidel trubcinu zavickovanou jako delnicinu zasobni.
Ale vsim sem si, ze nektera trubcina mela okraje bunek dostavene tak, ze se zmensoval prumer otvoru tech bunek....coz nevim, jestli je normalni nebo jestli je zacli zmensovat, aby je mohly zavicjovat a vyuzit jako standardni zasobni delnicinu.

Tak proto se ptam, kdy jim tu trubcinu odebiras abys ji mel na dalsi jaro pro zakladeni trubcim plodem.
(25.06.2023 7:01)TomasK1 napsal(a): [ -> ]Ale vsim sem si, ze nektera trubcina mela okraje bunek dostavene tak, ze se zmensoval prumer otvoru tech bunek....coz nevim, jestli je normalni nebo jestli je zacli zmensovat, aby je mohly zavicjovat a vyuzit jako standardni zasobni delnicinu.

Tomáši vraj to včely robia, aby matka kládla do buniek oplodnené vajíčka,...asi potrebovali robotnice a včelár im neposkytol dosť priestoru, tak prestavali hotovú trubčinu.... niečo podobné robia na materských miskách, kde na čas zúžila ústie bunky na rozmer robotníčej a keď tam matka položí oplodnené vajíčko to zúženie vyhryzú a budujú širší matečník....
Jeste me napadlo a mam dotaz, jestli pridanim vystavene trubciny neprijde o neco driv (o to, nez by vystavely ty trubci plasty rojova nalada) a soucasne se neusetri energie a material, ktery vcely vyuziji na vystaveni mezisten.
Tim, ze by se dostaly driv do rojovky, tak by se dala rojovka resit driv, a driv by bylo po rojovce, a vsechny negativni jevy pruvodni pro rojovku by odeznely pred vrcholnou jarni snuskou.
Nebo dostatek trubcu na prichod rojovky nema vubec zadny vliv, a ta je ovlivnena jen nedoatatkem otevrneho plodu?
Jde mi o to, ze ten uspiseny chov trubcu (vlozeni trubciho plastu) za ucelem chovu matek by mohl mit i dalsi podle mne poitivni efekt, posunuti rojovky na drivejsi obdobi.
Tome, jak jsem psal, k te zamene jsem se nedostal, tak nechci teoretizovat. Jeden chovatel na videu (ale uz nevim kterej, ale zas tolik jich neni) popisoval, ze kdyz to vystavi a zaklade, tak ty vajicka "vystrika hadici"...tak jsou ruzny moznosti.
Myslis kolik trubcin je matka ochotna zaklast? No kdyz ji hned na jare podstrcis ty hotovy ramky, tak myslim, ze dost Smile Pak to opadne...
Prestaveny trubci ramek jsem nevidel, ale kdyz ji das do medniku, tak ji normalne zavickujou. Pak jednou zatocis klikou a je to venku.
jsem teď koukal na česna v praze, a včely již vyháněj trubce a já teprve dneska se dostal k začátku chovu náhradních matek pro bezmatečné včelstvo vložením plástu k zakladení matkou z roje, která klade jak kulomet, tak chci jejích kvalit využít, ale nevím, kde se mi pak ty nové matky oplodní.
nebo to vyhánění trubců je dočasné? Přijde mi to brzo, přitom za snůškou tady v praze létají a medníky se plní, i když pomalu, je to vidět vždycky ráno, jak se vracejí těžké.
Taky jsem vcera vkladal par vajicek do osirelce. To stihnes /stihnem.
5 července vyhánět trubce to je móc brzo,nebo jsou upně bez zásob a snůška žadná ani papěrkování .U nás jen papěrkovaní zásoby malinké a ještě zakladají trubčinu.Letos bez točení a už ani moc s nějakým točením nepočítám a kupuji cukr.

Ať se daří Zdeněk
Vazne? Myslel, ze kdyz i ja tocim, tak v udoli tecou reky medu.
Jak hodnostite tenhle rok?
Podle me velmi vydarenej, jak na chov, vcelstva i ten med.
Jsme skoro oba na hranicích republiky,ale každý na jiném konci Za několik desítek let asi nejhorší sezóna na snůšku,jarní vytočeno v průměru 10kg.Teď váhy stojí co do večera přibude zase do rána je pryč. Lípa kvete hodně a na ní ani včelka. Chovatelská sezona celkem dobrá, chovám matečníky při matce uspěštnost tak kolem 65% a oplodnění v oddělcích a dvourámkových oplodňačcích přes 90%

Ať se daří Zdeněk
navazu na Dastuv prispevek v vlaknu Rojova nalada ohledne pylu pro oddelky.
loni jsem koncem léta v jednom ule mel dvě matky, z rojoveho matecniku jsem si nad prepazkou v posledním nástavku odchoval matku. protoze byla pekna a pekne kladla, stejne jako ta dole pod přepazkou, ta původní, tak mi bylo skoda o ni prijit, tak jsem furt premyslel a cas bezel, az jsem nakonec tu matku a cely její jeden nastavek vzal a udelal z toho oddelek. pridal jsem jim jedno balení takového pylocukrového testa, plus myslím 1-2 plásty s plodem z jiných včelstev a nechal je, at se ukazou. do zimy sly na 7 rámcích a v pohodě to zvládly do jara a letos jsem z nich vytacel.
takze kdyby jste nekdo mel obavu ze nebude dostatek pylu, tak me pomohlo a zafungovalo o proteinový testo, 1 kg na cele podleti/zimu. Braly si to, pod tim uzivily.
Dik za tip. Neco koupit by me vubec nenapadlo. Ale videl jsem ted ve vcelstvech dost pylovych zasob, tak pri nejhorsim prerozdelim.
Milane, ok, o páření s více trubci také vím, co ale nevím je to, jaké vlastnosti se z trubců přenášejí na matku.
V praze i na písecku jsem se zajímal, jak lze najít trubčí shromaždiště. V praze se není moc koho zeptat a na písecku mi místní staří mazáci a chovatel matek řek, že to vůbec netuší, že se o to nikdy nezajímal. Tak si udělám svojeSmile.
Loni nebo předloni (nebo předpředloni, už si nepamatuji) jsem byl v Dole na kurzu chovu matek a měli tam takové větší zasíťované klece na oplozování matek trubci, nevím jestli to měli jako pokus k vyzkoušení nebo jestli to pravidelně používali v "ostrém" provozu pro páření matek. Mám to i někde vyfocené, musel bych to hledat.
Tak třeba až nebudu vědět co s časem, tak si takovou klec vyrobím taky a bude další pokus...Smile

A ano, i cesta je cílSmile.
Větší zasíťované klece se používají na prolet izolovaných trubců před inseminací.
(21.08.2023 9:36)TomasK1 napsal(a): [ -> ]Milane, ok, o páření s více trubci také vím, co ale nevím je to, jaké vlastnosti se z trubců přenášejí na matku.

Na matku žádné Smile

Na její potomstvo (krom trubců, kteří jsou čistou genetickou kopii matky - klony) do nějaké míry všechno.

Dělnice dostane polovinu genů od trubce a polovinu od matky. Pak záleží na tom, které geny jsou dominantní a které recesivní, ale to teď mířím do oblasti genetiky, jejíž hloubku znalostí u mě významně určuje maximálně tak biologie na gymnáziu Wink Nic moc, já vím.
Referenční URL's