Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tyhle štítky kupoval Milan Havelka v Lysé nad Labem v potřebách pro včelaře, je to tenoučký lehoučký ale klasická opalitka to není
Pepo první kouknutí mám v neděli, nebo v pondělí radši. Ale myslím že to bude ještě brzo. Sice dneska aj v tom větru bylo kolem pul3 pěkně rušno. Moc tomu zatím nevěřím.. No, čas ukáže Wink
Jsi přeci jen o něco níž včely taky chodí za snůškou ale matky škoda mluvit.Jedna zřejmě vylétla a jak je chladno vzala sebou celé osazenstvo oplodňáčku nevrátilo se nic.Přitom potřebuji z oplodňáků oplozené matky do oddělků.Matečníky přímo v oddělcí jsou také odlíhlé matky jsem dokonce našel na vajíčka čekám marně.Nechám to ještě týden a jak se matky nerozkladou pohledám zrušímpřidám plod a nandám nové matečníkyBig Grin
(15.05.2014 15:05)frojta napsal(a): [ -> ]Jak si tady pořád pročítám plno komentářů s již kladoucími letošními matkami, tak už jsem to nevydržel a musím se zeptat, co dělám špatně, nebo spíše jak minimalizovat chyby, aby už to konečně vyšlo.

Jelikož si myslím, že čím dřív bude matka, tak tím víc vajíček a tím víc včel do zimy... Bohužel už mám za sebou tři pokusy a stále nic.
1) udělal jsem malý oddělek, bohužel jsem tam dal málo včel, a ten si pak místo na sérii narazil 3 nouzové matečníky
2) oddělek jsem po neúspěchu přeložil do medníku nejsilnější včelstva, udělal znovu sérii a čekal. Bohužel jsem nevylámal ty 3 matečníky, protože jsem o nich nevědělSad. Navíc v kombinaci s metodou LBV by asi stejně nic nepřijali...
3) posledním pokusem jsem udělal oddělek, 2r plodu, 2r zásob + sklepnuto několik rámků mladušek. Dal jsem zase sérii a hned nasadil krmení. Včelky nasadili pár matečníků ale za 3 dny, kdy jsem to šel kontrolovat, v oddělku ani gram zásob a včely už malátněly. Tady si myslím, že jsem je asi měl chvíli věznit, aby si na sebe zvykli a poté a aby to létavky neodnosily do svých původních úlů.

Tyto pokusy mně sice už naučili přelarvovat - to jsem sice rád, ale též bych chtěl zvýšit počet včelstev a na to potřebuji matky. Proto bych vás chtěl požádat o nějakou tu radu, jak má vypadat 4. pokus. Mám 3 loňské oddělky na 4NN, takže je z čeho brát....


Možností je dost,ale některé zásady bych vyzdvihnul:

Vytvořený oddělek je nejlepší odvézt pryč,aby se létavky nevrátily(v téhle zimě stačí třeba kilometr).

Plodové plásty pokud možno se zavíčkovaným plodem,pokud mají více otevřeného,špatně přijímají jak zralý matečník,tak i neoplozenou matku(rádi ten matečník vykoušou a narazí si svoje).

Matečník přidat opravdu zralý,den před vylíhnutím.

Pokud dělám oddělek na stanovišti,kde už zůstane,tak pokud možno ho umístit mimo hlavní proud včel,minimálně ne do stejné řady s produkčními včelstvy,hrozí riziko zalétnutí matky jinam.Nutností je přidat vodu(nalít do souše).

Netrápit čerstvý oddělek na prudkém slunci.

Pokud dělám oddělek z rojových matečníků,nechat jen jeden,silnější oddělek se v případě dvou a více ponechaných matečníků dokáže vyrojit.

O nutnosti pylu a zásob,případně krmiva snad psát nemusím,to je samozřejmost.

Letošní zkušenost-velké ztráty matek,na vině je chladné počasí,neplánovaně jsem musel založit další série pro nápravu těch osiřelých oddělků,z nouzáků zásadně nechovám,proto každý rok kupuji inseminovanou matku.....

S pozdravem Pavel
(15.05.2014 15:05)frojta napsal(a): [ -> ]Jak si tady pořád pročítám plno komentářů s již kladoucími letošními matkami, tak už jsem to nevydržel a musím se zeptat, co dělám špatně, nebo spíše jak minimalizovat chyby, aby už to konečně vyšlo.

Jelikož si myslím, že čím dřív bude matka, tak tím víc vajíček a tím víc včel do zimy...


Tyto pokusy mně sice už naučili přelarvovat - to jsem sice rád, ale též bych chtěl zvýšit počet včelstev a na to potřebuji matky. Proto bych vás chtěl požádat o nějakou tu radu, jak má vypadat 4. pokus. Mám 3 loňské oddělky na 4NN, takže je z čeho brát....

Příteli, napíšu co stoprocentně nechcete číst, ale jasně se ptáte kde děláte chybu a já vám povím, kde si myslím já, že děláte tu chybu.

Začít je třeba tak, že přečtete všechny dostupné, i třeba STARÉ knihy o chovu včel. Pak byste nesmýšlel jako z říše bludů o tom, že čím dřív matka, tím víc včel do zimy. Víte, včela dělnice se nyní dožívá asi šesti týdnů, možná dvou měsíců a to byste věděl po přečtení základní včelařské literatury.
Tedy polopatě, včasností chovu matek se početnost zimní síly včelstev fakt nezakládá! A číst je nuda? Jo je, ale asi byste nezačal nejdřív jezdit bez nastudování pravidel a řidičáku a ptal byste se proč furt bouráte a kde děláte chybu?

A jestli chcete množit včelstva a máte nyní ta svoje na 4NN, larvení je fakt zbytečné. Prostě vemte dno, na něj dejte libovolný nástavek s plodem, pokud mají vaše čtyřnástavkáče plod ve všech čtyřech nástavcích, tak klidně oddělte tři NN, každý na své dno a vůbec nehledejte matku. Všechno to, co matku mít nebude, si vychová samo bez larvení a matky se samy oplodní. Když ne, není nic snazšího, než to zase spojit s původním nebo jiným "úlem".

Víte, přelarvování je nutné či potřebné tam, kde chcete chovat od zakoupené čistokrevné matky. Jestli si děláte matky od matek svých, kdovíjakého původu, proč to dělat tak složitě?
(15.05.2014 15:05)frojta napsal(a): [ -> ]1) udělal jsem malý oddělek, bohužel jsem tam dal málo včel, a ten si pak místo na sérii narazil 3 nouzové matečníky

1. chce to hodně hodně mladých včel, musí prostě sedět na miskách! Pokud to nebude oblezlý včelami, tak se nechtějí o ty larvičky starat..
2. pozor, ať tam nedáš matku
3. dávat plod? a ještě k tomu otevřený? na co?(vyzkoušeno, je to tam k ničemu, bez něj přijímají ochotně i cizí larvičky)
4. Larvičky musí být z úlu kde bereš včely
5. včely co tam dáš, sežeň z jednoho úlu, nemíchat
6. pokud ti na druhý den přijmou jen pár matečníků něco bylo špatně ale neřeš to. Vydlab kašičku z těch matečníku co tam jsou a nalarvi na ni znovu, na druhý pokus už přijímaly o hodně lépe

Některé body jsem porušil, ale i tak byla úspěšnost 50%. I tak mi 20 matečníků stačilo.
Časné matky nemají ani tak problém s líhnutím, jako s oplodněním. Pozdější série matek jsou na tom s oplodněním daleko lépe.
Když jsem včera zužitkovával matečníky do oddělků, zjistil jsem, že je včelky začaly obestavovat dílem cca 1cm okolo. Mám očekávat, že se matky nevylíhnou, nebo máte zkušenosti že to nevadí?
Když bude čepička volná, a taky ať to nezalijou medem. Můžou matku klidně udusit.
Zdeňku med ted asi moc nehroz...í jedině z krmení
No ve středu sem dělal sběrný oddělek, dostal 2 melicitózní zásobní plásty+ dvě poloplný rámky. A asi jej radši přikrmím.. a to jsou 10m od lánů řepky... jenže v tomhle počasí. Vsázel sem na dokvět a samostatnost... :/
Blbý počasí...
Jsem lemra a asi mi včelařina není souzena... Radoval jsem se, že mi z 20 larviček zbylo 7 naražených matečníků. Dělal jsem to metodou http://ovcsvpardubice.blog.cz/0604/jedno...chov-matek myslím, že jsem vše udělal jak mám. Matečníky jsem 10 den dával do plemenáčů. Tam už nastal první problém: neměl jsem moc plástů se zavíčkovaným plodem a souše. Nějak to ale vyšlo...Druhá chyba zcela zásadní: otevřel jsem brzo očka a to jsem koukal jak když mi uletěly včely. Moc jich v plemenáčích nezbylo. Takže výsledek nula. Říkám si učím se pro příště...Pak mi z jednoho včelstva (toho, které používám pro tu metodu na matky) uletěl roj. U ostatních používám metodu LBV. Jenže další problém: asi bylo bezmatečné ..... neustále mi část vylétala zpět na ten strom, kde se roj usadil. Ale nakonec jsem je přemluvil, ať zůstanou v připraveným úle. Tam ale další moje chyba: dal jsem do toho úlu i zásoby...a to se prý také nemá. Stačí jen mezistěny. A dnes se to potvrdilo, není tam jediné vajíčko.
Pokračuji dále. Spočítal jsem si, že za 10 dnů budu doma a budu moci přesadit matečníky do plemenáčů a tak jsem chtěl dnes larvovat znovu. Ale zde nastal největší problém a to mě tak srazilo na kolena... nemám v jediném úle jediné vajíčko....čili nemám nikde matky. Určitě to je tím jak se v tom furt hrabu a někde jsem je chudinky zabil... Matečník jsem našel jen jeden a to v tom vyrojeném včelstvu. Tak ted jsem v řiti a nevím jak dál.... nemáte někdo na prodej matky?
a přitom když je teplo, tak mi krásně létají....
Neházela bych flintu do žita. Všichni si procházíme první roky metodou pokus omyl. To co funguje jednomu, nefunguje druhému. Do toho počasí, nálada včelstva a trocha štěstí nebo smůly. Bude líp, jen to chce vydržet, zkoušet znovu. PRaxe se získá jedině časem, vysedávání na VF a vzdělávání se je taky fajn,ale ta realita a praxe u včel je mnohem těžší.
A matky bych se pokusila poptat někde v okolí. Poštou třeba posílám p. Sedláček z Příchovic.
Nevěřím, že byste si zabil všechny matky. Byly by tam všude matečníky. Možná jenom nekladou, je hrozná zima(u nás celý den 5 stupňů).
Určitě počkej. u mě několik včelstev taky bída plodu, už sem taky plašil že matka neni. A když sem ji uviděl, tak sem se uklidnil. Je teď hnusně, počkej, a uvidíš po, ut a už zas bude "řádit". Kdybych měl oplodňěnou matku, tak klidně obratem pošlu, bohužel nemám Sad
Teď bych do včel nelezla ani nepřelarvovala. Nevím, kdo má jakou zkušenost,ale mně když je chladno se včely na chov matek vykašlou. Musí být snůška, všeho hojnost a ne zima a déšt.
Matky můžou mít pauzu v plodování a proto se nachází v úle plod starší, ne čerstvá vajíčka.
A pokud někde je neoplozená matka, tak tento týden snubní prolety určitě nebyly. Počkala bych, až se oteplí nejméně 4dny a pak se šla podívat ale klidně bych nechala víc dní,2dny není problém než se rozklade pokud by hned první den vyletěla až bude hezky.
Já jsem od neděle neviděla venku ani včelu, nejsou vidět ani v očku, je u nás 7-11.st a dost silný, studení vítr.
karelretik napsal(a):Tak ted jsem v řiti a nevím jak dál.... nemáte někdo na prodej matky?

11.53 jste tentýž příspěvek dal do vlákna Trubcokladná matka nebo trubčice. Tam máte teď odpověď.
Karle hlavně klid, kdybys neměl nikde matky hučely by Ti úly jak piliňáky Shy Já jsem se tuhle hrabal v šesti nástavcích abych našel jeden!! plást s otevřeným plodem a vajíčky vše ostatní zavíčkovaný. Prostě některý matky kladou cyklicky a basta. Ale je fakt, že i s tím jedním rámkem v medníku vychovaly 8 matek v sedmým nástavku Jo a na vajíčka je dobrý si vzít lupu obvzlášt když nesvítí slunce
V první řadě klid a za 10 dní bude vše jinak. Důležitá informace je ta, že používáš met. LBV. A to je pro chov vysloveně prů... Myslím, že jsem byl první, kdo upozornil na to, že LBV a chov nejdou vůbec dohromady. I já jsem se před lety cítil jako naprostý blb a matky nikde. Stejný názor zveřejnil i Pepa Křapka a Jirka Sláma. Takže to nejspíš tak je. Nejdou použít ani včely např. na sběrné odělky. Takže buď se musí udělat sběrný odělek před vložením st. rámků,což je na něj poměrně brzo, nebo LBV nepoužívat pro chovná včelstva! Jakákoliv chovná nádoba se musí věznit asi 2,5 dne nebo odvézt tak asi 3 km, chceme li chovat na stejném místě. A hlavně se ve včelách nešťourat a nerušit je!!!!! Příště bude líp!!! Zdraví R. S.
Nevím co je špatně, včelky obestavěli zavičkované matečníky srdíčky dělničiny, nemuže je naškolkovat, myslite že se ještě mužou vylihnout?
Nemuže to byt tím studenym počasím? dík za rady
Referenční URL's