Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
TV sa koná i v máji....Wink ale stále je to 9:1 z desíti pro rojení, byť by se jednalo o jeden matečník. Wink To si pamatuju takovou radu z asi před dvou let....dvouletá matka, dva matečníky, červenec.....to nech- to bude TV....za dva dny byly na stromě...Big Grin V květnu bych to neriskoval vůbec.
Tak to omezme jen na to "TV" každý si to přebereme po svém. Já tomu rozumím jako Tiché Vyrojení, jiní zas jako Tichá Výměna.
Letošní první série na dvou lištách:

[Obrázky: 20160425_145117m.jpg] [Obrázky: 20160425_145144m.jpg] [Obrázky: 20160425_145301m.jpg]
Ako to z tej lišty dostaneš? zoškrabneš nožíkom a prišpendlíš do odloženca?
Misky jsou přilepené na silné vrstvě vosku, Která se odřízne od dřeva v celé délce lišty nožem.
Je to krása. Když se tak podívám na to datum na liště, neměly být zavíčkovaný až dneska?? Smile Taky jich pár mám z 20.4. a 22.4. ale v tý zimě se neodvážím je vytáhnout a vyfotit.
A chováte už teď při matce, nebo v osiřelci?
V neděli se mi líhnou první matičky. ld
Já při matce, jen jsem nástavek s plodem a lištou nad mřížkou osiřel na 6 hodin folií. SmileSmile
A) Je možné odchovať matku tak, že do novovytvoreného oddielku z 2 plástov LG 2/3 (159) s len zaviečkovaným plodom (+ krycie plásty) dám 3 - 4 nalarvené misky?

B) Je možné na chov matiek využiť zberný oddielok ak oddielky vytvorené po jeho rozdelení nemám možnosť premiestniť na nové, vzdialené stanovište, t.j. ostanú na pôvodnom mieste?
obe odpovede sú áno, len ja tie misky dávam po troch štyroch dňoch. Ono sa vždy nájde pár larvičiek na okrajoch plástov, z ktorých potiahnu MB, tie odstránim a larvím.
Zberné ani iné odielky už roky nikam nevozím a žiadne problémy som nezaznamenal
(26.04.2016 9:37)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Já při matce, jen jsem nástavek s plodem a lištou nad mřížkou osiřel na 6 hodin folií. SmileSmile

Jirko, můžeš stručně popsat, jak postupuješ? Co je obsahem nástavku, zda jej dáš na nějakou dobu bokem apod. Díky
Nejdřív hledám matku v horním nástavku. Když ji nenajdu, ještě pokouřím a tím ji zaženu do spodních nástavků. Když ji najdu ,vychytnu ji a vypustím hned do nástavku,na který dám mateří mřížku. Horní nástavek mám dobře obsazený včelami, samozřejmě obsahuje v této době plod všeho stáří. Nic nepřevěšuji, nerad jim v tom dělám nepořádek. V případě, že si nejsem jist, kde je matka, počkám 4-5 dnů. Pak se znovu podívám a když jsou v horním nástavku vajíčka, je tu i matka. Značené matky se najdou v pohodě a když mám jistotu, že je po mřížkou můžu začít hned.
V horním nástavku vyndám 1 krajní rámek ostatní dle potřeby posunu a hned vedle plodu dám lištu s miskami na ovonění. Druhý den dám buď celý nástavek (zavřené očko) na nízké dno bokem, vyndám lištu s miskami a udělám si úzkou mezeru jen na šířku lišty přímo mezi plástvemi s plodem.
V poklidu a v teple ( doma nebo v autě) si přelarvím celou lištu a tak po hodině ji dám do připravené mezery. Ta je plná včel a nástavek už docela hučí (osiřelost). Ráno vezmu celý nástavek a vrátím ho na místo odkud jsem ho vzal, samozřejmě na mateří mřížku.
Ted je v noci hrozná zima tak to modifikuji tím, že nástavek osiřím tím, že na noc nebo jen na pár hodin dám na mateří mřížku pod horním nástavkem folii přes celou plochu. Očko mám otevřené na ty malé dírky. Ale to jen ted, když je fakt zima. Když je v noci tepleji, tak raději bokem na samostatné dno. Česno zavřené.

Přesně stejný postup dělám, když mám obsazený medník v květnu či červnu. Plod v nástavku není úplnou podmínkou.

Když za dva dny zjistím, že se přijalo méně matek než potřebuji ( třeba jen 2-3) tak lištu vyndám, přijaté larvy vyhodím mateří kašičku rozdělím do všech misek, znovu nalarvím nejmladšími larvičkami a bez dalších zásahů vrátím lištu na původní místo. A ručím za to, že jich bude přijato tak 80-90% samozřejmě nesmíte larvičky při přelarvování poškodit.

Když se nechytne napoprvé žádná, postup opakuji od začátku, ale přidám krmení
Letos zkusím tu metodu naplocho položeného rámku s plodem cca stejného stáří. Jsem zvědav, kolik z toho bude v osiřelci přijato a kolik matek. Loni jsem byl při přelarvování na lištu úspěšný, tak letos takhle.

No nejdřív se musí umoudřit počasí, teď jim do úlů nepolezu.
Hledas metodu, kdy budeš neúspěšný? ?
Tak to jsi asi jediný ?
(26.04.2016 17:18)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Nejdřív hledám matku v horním nástavku....

Jirko díky!
Dobry den, prosim Vas, chcem si vychovat par matiek nudzovym narazenim matecnikov v medniku nad mriezkou. Dnes rano som miesto mriezky dal foliu kvoli osiroteniu a hned som tam dal plast s vajickami a otvoril ocko. Po akej dobe mozem prehodit spät miesto folie mriezku ? Mozem uz vecer alebo je lepsie nechat to tak dlhsie, den, pripadne dva?. Viem ze to tu niekde bolo spomenute, ale nemozem to najist a nemam moc casu - zrovna robim podhlady na dome a musim to do pondelka stihnut. Vopred moc dakujem. S pozdravom Peter.
Dovolím si reagovat, je to i v příspěvku JirkyMarxe někde v půli.
Dělate někdo kontinualni chov matek nad mrízkou??? Pro malochovatele matek doporucuji
Poprosím Jirko o bližší popis. Asi jsem o tom už četl, jen si to teď nedovedu vybavit dle názvu. Díky.
Referenční URL's