Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Honzovo postup se mi líbí. Bez chemie, jen chlad a rosení. To přijetí znamená, že včelky nefoukly z oplodňáčku pryč?
Mám dotaz při výběru v plemenáči ( mé oddělky s přidamým matečníkem) dobrýchxšpatných oplozených matek.
Tam kde jsou vajíčka mezerovitě - cca 10 ze 100 není zakladeno - použít dál pro chov?
Tam kde jsou cca v 10 buňkách ze 100 dvě vajíčka?
Tam kde jsem matičku nenašel a oddělek silně hučí, již při sundání víka? Královna se nevrátila ze snubního letu? - To bych spojil, nebo je možnost, že jsem matičku nenašel a jen neklade? Asi udělat plod. zkoušku?


Děkuji za ....
(17.06.2015 10:42)Lexina-L1 napsal(a): [ -> ]Tam kde jsou vajíčka mezerovitě - cca 10 ze 100 není zakladeno - použít dál pro chov?

To je naprosto normální i v produkčních včelstvech.

(17.06.2015 10:42)Lexina-L1 napsal(a): [ -> ]Tam kde jsou cca v 10 buňkách ze 100 dvě vajíčka?

Matka se teprve učí klást, časem se to srovná. Pokud jsou vajíčka na dně buňky, klade je matka, pokud jsou na stěně buňky, kladou je trubčice (nedosáhnou zadečkem až na dno).

(17.06.2015 10:42)Lexina-L1 napsal(a): [ -> ]Tam kde jsem matičku nenašel a oddělek silně hučí, již při sundání víka? Královna se nevrátila ze snubního letu? - To bych spojil, nebo je možnost, že jsem matičku nenašel a jen neklade? Asi udělat plod. zkoušku?

Je pravděpodobné, že tam není matka. Provést plodovou zkoušku, případně chvíli počkat, viz. příklad.

Jedno moje včelstvo přišlo o matku, rozdělil jsem ho na dvě poloviny, do obou vložil stejně staré matečníky. Jedna matka se rozkladla přesně podle plánu, druhá ne, ani jsem ji nenašel. Plodová zkouška naznačila, že by tam měla být. Začala klást až s cca 10 denním spožděním, zrovna včera jsem ji značil.

(17.06.2015 10:28)Ladislav Hůrka napsal(a): [ -> ]Honzovo postup se mi líbí. Bez chemie, jen chlad a rosení. To přijetí znamená, že včelky nefoukly z oplodňáčku pryč?

Zůstaly v oplodňáčku, nezabily matku. Tedy že začínají fungovat jako mini včelstvo.
Děkuji, jen mě ještě napadlo, přelarvoval jsem poprvé. To že se má vybírat nejmladší larvičku vím. Jak se pozná, že matička bude nekvalitní, kdybych dal larvičku třeba dvou-tří denní? Dělal jsem 10 matečníků a 9 jich vyšlo a do plemenáčů jsem dával po dvou mateč.
Děkuji
Tady stačí trocha jednoduchých počtů. Včely matečník víčkují 9.den. Pokud tedy nalarvíš a provedeš kontrolu 5.den po larvení a budou už zavíčkované, pak byly vybrány starší a tyto můžeš zrušit a nechat jen otevřené. Asi tak zhruba. Zkušenější mohou ty dny a hodiny ještě dopřesnit.
Včely viečkujú matečník a nielen matečník,ale všetky larvy na deviaty deň od položenia vajíčka.Takže na piaty deň od nalarvenia by mali byť MB zaviečkované.Tri dni je štádium vajíčka,štvrtý deň jednodňová larvička,ktorú prenesieš do MB plus päť dní larva v MB -3+1+5=9.
Keby bola MB zaviečkovaná na tretí,alebo štvrtý deň po prelarvení,vtedy by bola zobratá staršia larvička, tak tieto treba zrušiť.
Tak dnes som išiel podľa jirkovho návodu... Včera som odlozilodložil mednik s dvoma ramikmi plodu... Dnes ráno som oba vybral, včely skepol dnu a nalarvil sériu. Ked som tam dával lištu už boli trochu nervózne s toho ze nemali žiaden plod... Na listu sa potom vrhli ako šľak... Tak som zvedavý či sa to konečne podarí... Larvil som na med...

A ešte jedno som chcel... Ako dlho trvá kým sa matka nauci klásť? Už sú tomu cca 3tyzdne po oplodneni a stále vidno po viacero vajíčok v bunke...
Někdy to dělají nabušený mladý matky, kterým není umožněno zakládat velký plochy, třeba v oddělku. Občas jsem našel bunky ve kterých bylo opravdu mnoho vajíček, jak si ulevila
Podle čeho pak poznáš trubčice ?

Neříkám, že je tam máš, ale je to jeden z poznávacích znaků.
[Obrázky: Sn_mek_2868.jpg]

Chov matek v medníku (dobře obsazeném) a to úplně bez převěšování plodu.
Dneska jsem školkoval. Larveno v sobotu .
Trubcica bude mať vajíčka po stenách a nie na dne... Jirko aj pridavas do medniku rámik s pelom aby mali na MK?
Ne ne nic nepřevěšuji. Zvladnou to samy
Ahoj, dnes kontrola po posledním larvení.
V osiřelečku (oddělek) na 4 rámcích jsem nechal 2 matečníky. Jeden otevřený, druhý ještě celý.
V produkčním včelstvu od minula ponechán rámek se 4 matečníky v medníku nad MM. Dva otevřené, jeden stále zavíčkovaný a z jednoho se právě s pomocí včelek líhla matička panuška.

Takže letos poprvé a na druhý pokus ZATÍM úspěch veliký. Buď je nechám, ať si vyberou samy, nebo založím oddělky. Nemám zas tolik místa na zahradě, tak uvidím.

Přelarvení proběhlo také BEZ převěšení plodu (to v medníku ne oddělek), protože jsem do toho už nechtěl zasahovat a zase rozebírat plodiště.

Zároveň vám všem musím také poděkovat za vaše rady a pomoc, nezdary a neúspěchy, z kterých se člověk taky učí.
Díky...
jedna fotka z 16.6.2015 před tím než jsem je rozdělil Smile
9 z 19

[Obrázky: P6160190.jpg]
(17.06.2015 11:15)Petr Chalupský napsal(a): [ -> ]Tady stačí trocha jednoduchých počtů. Včely matečník víčkují 9.den. Pokud tedy nalarvíš a provedeš kontrolu 5.den po larvení a budou už zavíčkované, pak byly vybrány starší a tyto můžeš zrušit a nechat jen otevřené. Asi tak zhruba. Zkušenější mohou ty dny a hodiny ještě dopřesnit.
Ano to jsem jaksi podcenil a kontrolu neudělal - abych je nerušil.
Takže jak budou matičky kvalitní poznám až příští rok?
Při přelarvování se dá velmi lehce splést ty nejmladší larvičky jsou zároven nejméně viditelné obzvláště pak pokud plavou v hojnosti potravy.Přelarvování je tedy nejen o šikovnných rukou ale především o dobrém zraku ktrý aspoň mě jaksi přestává sloužit a cvikr je nutností.Jistotu dává právě ten 5 den kdy jsou sice víčkovány i jednodení larvičky přičemž tam hraje podstatnou roli i několik hodin a nepozná se zda byla zavíčkována i larvička starší pak pokud zruším zavíčkované matečníky mám jistotu že ty zbylé zaškolkuji aniž by mi předčasně vylíhlá matka zrušila celou sériji.
Osobně jdu jinou cestou především nemám už ten zrak na larvení a potřebuji dělat velké série.Takže začínám již na vajíčku lépe řečeno pokud možno na ležícím vajíčku a jak jsem již posal několikrát lepím na chovné lišty celé prožky které po přijetí jednotím není nijak vyjímečné že dobře zvolené chovné včelstvo narazí až 100 matečníků.K tomu si dávám zaklást speciélně připravený rámek pokud pak není zbytí tak vyberu i rámek strší a z něj to nařežu.Pokud se mi stane že v sériji je vajíčko mladší tak se vlastně nic nestane protože se matka vylíhne z 1-2 dením zpožděním což je pořád lepší než matka vylíhlá předčasně.

Pro představu foto dnes kotrolované série po vyjednocení.Po zavíčkování matečníků ještě zruším některé mrňouse tak aby série byla vyrovnaná.
[Obrázky: v_ela_foto_001.jpg]
Příště budu tedy více připraven. - teda informacema.
Akorád musím vyhledat někoho v okolí, kdo má mírnější včely a né jako já "mrchy bodaví" Na zahradě si mě totiž nějaká vyhlídne a vždy je to 50/50. Ani zdrhnout jí nedokážu Smile
Přemýšlím kdy matičky vyměnit. Zda v podletí, nebo na jaře...
Výměna matek v podletí je jistější (včely nemají už tolik možnost si vybírat), ale zase nemusí být matky k dispozici. Já loni chtěl měnit až v podletí a najednou nastala doba, kdy se mi přestaly vracet z proletů. tak jsem to nechal na teď.
Tak som dnes kukol do medniku a nič... Sad
Ani jirkova metmoda nepomohla... Asi mi nie je súdené chovat matky Sad
Tak som to všetko nachystal na opakovanie larvenia... Ako keby mi včely na tie misky nechceli ísť... Keď ich sklepnem z ramika tak sa mi tak sa mi rozlezu po celom nadstavku a na lištu mi potom nejdu...
Zkusím ti popsat jak jsem to udělal já, z plodiště jsem přendal do medníku dva ramečky a k nim jsem vložil přez noc na ovonění lištu. Druhý den jsem nalarvil a dal to zpět mezi rámečky s plodem. Tady dády to je vše Smile
Referenční URL's