Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
To mám v plánu i pro svoje dobro. A to ve větším počtu (dalo by se říci, že všechny) On má ty včelky pěkně útočné, a vytékající z úlu, myslím, že do smrti nebudu mít v rukou revma, když si vzpomenu jakou kadencí bodaly (nerad používám rukavice).
Když mu pomáhám, tak si naplno uvědomuji výhodu včelnicového umístění vč. Sice používá starý způsob včelaření, což je pro mně nepohodlné, ale zase na druhou stranu se člověk taky dozví spoustu zajímavostí od starého praktika ( má včely asi 50 let)
(29.12.2011 18:34)Tomáš Madar napsal(a): [ -> ]Požádám zkušenější chovatele o radu.
Chtěl bych vyzkoušet výměnu M v produkčním včelstvu pomocí otevř. matečníku.
Postupoval bych takto:
  • příprava prod. vč. - stará M a plod ve vyšších patrech úlu, pod n. s plodem a M dát MM, do n. pod MM převěsit 2 pl. nejmladšího plodu = nalákat mladušky, samosebou přítomny i zásoby.
  • další den vložit mezi ty 2 pl.pl. načaté 2-denní matečníky ze starteru. Asi 2 ks na včelstvo.
  • nechat vylíhnout a oplodnit mladou panušku.
  • po rozkladení a kontrole starou M odebrat, odstanit i mřížku mezi plodišti.
Za normálních okolností, bych dával ot.mat. do medníku, tedy nad MM, ale tady jde o Tachováky v kočovném voze bez možnosti využít očka. Proto ot.mat. chci dát dolu, aby se panuška mohla oplodnit. (Nebo dát nejdříve do medníku a později v době zralosti to přehodit dolu = více práce a stejně potřeba 2 ks MM.)
Možná by stačilo spojit úkon převěšení nejmladšího plodu a vkládání ot.mat. ve stejný okamžik (šlo by o 2 OM na včelstvo)
Nemám jasno v tom, jak dlouho nechat klást obě matky ve včelstvu současně. Stačí pár dní (týden), nebo déle?
Nevznikne nějaký nepředpokládaný problém s brzkým odebráním staré M? Dle literatury to má simulovat tichou výměnu.
Počítám, že bych to prováděl kolem 5. - 15. 5.

Pokud jsem dobře porozuměl, chcete ponecht starou matku v úlu i po vylíhnutí nové, oddělenou pouze mateří mřížkou. V takovém případě pravděpodobně včely zruší novou matku krátce po vylíhnutí, ještě před oplozovacím proletem.

Asi vám unikl detail, že v ABC chovu matek autor metody doporučuje před vylíhnutím nové matky starou odebrat, nebo oddělit dvojitou folií.

Napodobení tiché výměny, tak jak máte naplánované, kdy je odchována nová matka pouze nad (nebo pod) mřížku, je sice možné, ale míra úspěšnosti úměrná námaze není zaručena. Zkoušel jsem to opakovaně po více let v období kolem slunovratu s úspěšností 20-30 %, což mě neuspokojilo. Je tady ale prostor pro experimentování a možná se podaří "vyladit" metodu na přijatelnou úspěšnost.

Pokud již kladou obě matky, není důvod spěchat s odstraněním staré. Pokud je necháte obě oddělené mřížkou alspoň do srpna, zazimujete podstatně silnější včelstvo.
Díky, to je podnětné. Dostalo se mi i potvrzení o mojich vlastních pochybnostech.

V důsledku toho, že se nedostává na jeho stanovišti dalšího materiálu (jen 3 nástavky na vč.), chtěl jsem slyšet názor dalších na takovou integrovanou metodu.
Bohužel prostor a čas na experimenty tohoto druhu se mi nedostane, přeci jen je to cizí stanoviště.
Nemůžu sloužit nijak statistikou, ale protože to mám v komínech, tak si myslím, že by pomohlo to pořádně roztáhnout od sebe - tedy mezi plodové/á těleso narvat pá decimetrů MS a souší.
Tedy jim to pořádně rozdělit před líhnutím, nebo už na začátku chovu.
ALe to je otázka úlu a systému - snůšky.
Včera nám napadlo trochu snehu a krajina sa obliekla do bieleho šatu. Dnes keď to píšem je jasná obloha a samozrejme svieti slnko (+1,5°C), sneh sa už pomaly stratil. Modrú oblohu na juhu práve porušuje oblohu svojimi splodinami lietadlo, smerujúce do Ruska?.

Zima je časom, kedy sa môžeme pripraviť čo budeme robiť v sezóne, myslím si, že by to mohol byť chov matiek a na to sa treba pripraviť. Ja v podstate chov robím už dlhšiu dobu, ale vždy sa dá niečo zlepšiť či pripraviť to osvedčené.

Tento raz som využil lacné čínske natáčky vlasov pre ženy, ako škôlkovacie (možno i pridávacie) klietky (ŠK). Sú to plastové deravé rúrky, na ktoré ak nasadíme vrchnáky z PET fliaš, jeden vrchnák tvorí dno do ktorého sa vkladá CMC, dno sa nasadí aj pomocou kúska Ms,

Druhý vrchnák v mojom prípade navŕtam dierky priemeru 3 mm, pretože materské misky na chov matiek majú "chvostíky" ktoré sa z vonkajšej strany nastoknú do týchto dierok. Vrchnáčik sa na otvor položia vonkajšou stranou, MB je chránená pre včelami.

Naplnené natáčka vkladám do škôlkovacieho rámika (ŠR), v ktorom stoja, do uličky s plodovými plástami. ŠR je rozdelený naa dve časti, z boku vo výške 5 cm sú upevnené drôty proti vypadnutiu ŠK.
Ak niečomu nerozumiete, napíšte mi na súkromné správy (SS), rád Vám odpoviem.Keď napíšem príspevok, tak by sa mohla rozvinúť debata naň, len tak to má význam..
Chtěl bych začít chovat matky tento rok a potřebuji nakoupit pomůcky
Jaké konkrétně používáte vybavení vy?

Mě se moc líbí toto:
[Obrázky: vlcsnap_2012_01_24_21h18m47s213.jpg]

Je to patrně součástí systému NICOT:
http://www.vcelifarma-dolninivy.cz/www-v...icka-NICOT

Složení: základní držák - držák matečníkové misky - matečníková miska - klícka
Jak dlouho matka v té klícce vydrží - dokáží jí včely skrs krmit?
Nemáte náhodou někdo zkušenosti s tímto?
http://www.nastavky.cz/?ochr.-krytky,57
(24.01.2012 23:15)S-ladek napsal(a): [ -> ]Chtěl bych začít chovat matky tento rok a potřebuji nakoupit pomůcky. Jaké konkrétně používáte vybavení vy?
Přelarvovací lžičku, matečníkové misky, injekční stříkačku, baterku.

(28.01.2012 0:30)S-ladek napsal(a): [ -> ]Nemáte náhodou někdo zkušenosti s tímto? http://www.nastavky.cz/?ochr.-krytky,57
Máme. Má to přesně takovou funkci, jaká je v názvu, potažmo v popisu na uvedených stránkách. Víc k tomu asi napsat nejde... Alobal mi ale přijde praktičtější.

(24.01.2012 23:15)S-ladek napsal(a): [ -> ]Jak dlouho matka v té klícce vydrží - dokáží jí včely skrs krmit?
Matka v té klícce vydrží dlouho.
Včely jí krmit skrz dokáží.
Pokud chtějí...
(Je to primárně určeno pro vylíhlé panušky z matečníků anebo pro přidávání.)
Systém Nicot je asi TOP v chovu matek. Postupně na něj přejdu. Zatím používám klasické misky co se nasazují na ty umělohmotné misky a klasické školkovací klícky v rámku,ale to je moc prostorné.. do školkovacího rámku se mi vejde jen 18 klícek.
Myslím že těch 18 je na včelstvo tak akorát.Nejsem moc zastánce dolíhnutí matek v klíckách i když musím přiznat že klícky v příspěvku S-ladek - Nicot vypadají velice dobřeSmile
Josefe, ale ja školkuji zralé matečníky a dávám je do "dochovných" včelstev(jakékoliv kmenové včelstvo). Někdy se mi v nástavku sejdou dvě, či tři serie. Prostě biolíheň-vytápění a termostat jsou včelky Shy Je rozdíl dělat místo na 3, nebo jeden školkovací rámek...
Ty klícky Nicot mi příjdou velmi úsporné co se místa ve školkovacím rámku týká. Ovšem nakoupit najdenou sto klícek a pak ten zbytek(drzák, misticky, drzak misek v řádu stovek kusů je poněkud finančně náročnější). Budu muset nakupovat postupně..
Tyhle klícky i zbytek Nicotu mam vyzkoušené u kamaráda včelaře, kam jezdívám pomáhat. To je úžasná práce...dělá se s tim báječně..
Už jsem nakoupil (teda, čekám, až to přijde) 10ks od každého, co je na té fotce: držák základní, držák misky a klícka, misek jsem vzal 30ks. Celý systím NICOT se mi zdá moc drahý - budu do těch misek normálně přelervovat. Nakonec jsem koupil jinde levněji.

Tomáši, jakým způsobem se systémem NICOT přidává zralý matečník? Jde mi o to, že jsem zatím viděl přidívat matečník zapíchnutím takové bílé špičky do plástu.
No na stejných špičkách, který zmiňuješ. Řeší se to tak, že na misku(na které je zralý matečník) přilípneš kousek vosku a do něj vttačíš ten umělohmotný trn. ovšem není to vůbec třeba. stačí zralý matečník vložit do uličky mezi plásty a mirně přitlačit ramky k sobě, matečník nespadne..
Celý sytém Nicot, nebo Jenter je docela nákladný. raději si přelarvím Shy
Mimochodem ty držáky misek Nicot mají takové vybočení-rantliky, aby se dobře drželi v uličce na horních loučkách.. stejně tak pujdou vtlačit do plástové plochy a přitlačrním dalšího plástu jsou dobře fixované..
Takže ta miska se vyndá i s matečníkem z toho bílého držáku?

To ten matečník bez té špičky je pak sevřený plásty z obou stran po téměř celé délce?
Tomáši nemáš někde po ruce pro informaci na kolik ta sranda přijde ať to nemusím hledat.
S-ladek-matečník je jemě sevřen dvěma vrchními loučkami samozřejmě špičkou dolů.Není až tak náchylný jen se to nsmí s tím stiskem přehnat.
Cena je třeba zde.

http://www.vcest.cz/obchod/index.php?p=p...rava-NICOT

Já tady nakoupil jen jednotlivé komponenty, bez té larvící klícky.
u sedláčka v bučovicích

JENTER 115 dvojdílných misek 2.650,-
NICOT 40 ks držáků 100 misek 1.650,-
Dnes mi dorazily komponenty NICOT, jak jsem psal výše.
Ty klícky mají poměřně ostrou hranu a při nasouvání na držák na něm zanechají pořádný škrábanec - doporučuji srazit vnitřní hranu pilníkem.
Líbí se mi mimo jiné jednoduchá metoda chovu matek " pro vlastní potřebu", uvedná v posledním čísle včelařství ing. Šámalem.
Pokud se nemýlím, je to jedna z metod chovu popsaná již před téměř 90 léty Quido Sklenarem v jeho slavné knize " Moje včelí matička". Kolíček na misky je také dávno ověřená nenákladná pomůcka a přilepená dřívka s miskami voskem k chovnému rámku, to je skvělá jednoduchá vychytávka opravdu pro každého.
Včelaření to je prostě nádhera.
(24.01.2012 23:15)S-ladek napsal(a): [ -> ][Obrázky: vlcsnap_2012_01_24_21h18m47s213.jpg]

Zjistil jsem, že klícka lze upnout do toho tmavého držáku, který je přibitý k loučce i obráceně - dnem vzhůru. Může to být k něčemu dobré?
Referenční URL's